1.060.447

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kaucsukkeverékek készítése

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Országos Gumiipari Vállalat Fejlesztő és Kutató Intézetének Kiadványa
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 305 oldal
Sorozatcím: Gumiipari Közlemények
Kötetszám: 41
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Megjelent 519 példányban. Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az Intézet korábban megjelent kiadványai főként vizsgálati módszerek ismertetésével, ill. egyes fontosabb nyersanyagok tulajdonságainak összefoglalásával foglalkoztak, A magyar gumiiparban... Tovább

Előszó

Az Intézet korábban megjelent kiadványai főként vizsgálati módszerek ismertetésével, ill. egyes fontosabb nyersanyagok tulajdonságainak összefoglalásával foglalkoztak, A magyar gumiiparban megindult fejlődés, a gyártmányok iránt támasztott fokozottabb minőségi követelmények szükségessé tették a gumiipar általános műveleteinek alaposabb tanulmányozását. Az általános technológiai műveletek elméletének megismerése lehetővé teszi olyan technológiai előírások kidolgozását, amelyek a rendelkezésre álló berendezésekre vonatkozó optimális paramétereket rögzítik, és ezzel lehetővé válik jobb, egyenletesebb tulajdonságú termék előállítása. A kiadványban összefoglaltuk a keverékkészítésre, ill. az előkészítő műveletekre vonatkozó fontosabb irodalmi adatokat, tapasztalatokat., valamint az Intézetben végzett kísérleteink eredményeit. Ismertetjük az egyes műveletek elvégzésére kialakult különböző eljárásokat, gépészeti megoldásokat és berendezéseket. Adatokat közlünk a különböző keverő berendezések, ill, az egyes műveletek elektromos energia igényére vonatkozóan, összefoglaljuk a keverékkészítést befolyásoló tényezők hatását, valamint azok ellenőrizhetőségét. Vissza

Tartalom

BEVEZETÉS 5
1. Nyersanyagok tárolása.............. ...... 6
1*1* Kaucsukok csomagolása és tárolása ...... 6
1.1*1 Természetes kaucsuk ..............8
1.1.1.1 A természetes kaucsuk csomagolás...............8
1.1.1.2 A természetes kaucsuk tárolása ...................9
1.1.2 Műkaucsukok...................... 13
1.1.2.1 Műkaucsukok csomagolása .....13
1.1.2.2 Műkaucsukok tárolása .....15
1.2 Poranyagok tárolása és szállítása..........16
1.2.1 Kormok .........................................16
1.2.2 Fehér töltőanyagok ......... ...........33
1.2.3 "Kis-porok".......................... 39
1.3 Folyékony nyersanyagok tárolása és szállítása...................41
1.3.1 Szobahőmérsékleten folyékony adalék anyagok..................41
1.3.2 Félfolyékony adalékanyagok........... 42
1.4 Raktárak anyagkezelése .....................43
1.5 Raktárak telepítése ........................44
2. Előkészítő műveletek..........................45
2,1 A kaucsukok előkészítő műveletei ...... 45
2.1.1 Kaucsukok vágása ....................46
2.1.2 Természetes kaucsuk előmelegítése ... 51
2.1.3 Kaucsukok tisztítása ...... .......... 57
2.1.3*1 Kaucsukok mosása ............ 57
2.1.3.2 Kaucsukok szűrése ........... 59
2.1.4 A kaucsuk puhítása ................ 59
2.1.4.1 Lebontás .................... 61
2.1.4.1.1 A lebontás elmélete 61
2.1.4.1.2 A lebontás technológiája ...........102
2.1.4.2 Extendálás .....................125
2.1.4.2.1 Az extendálás alapelve .........................125
2.1.4.2.2 Az extendálás technológiája ..................129
2.1.5 Kaucsukok granulálása ..................132
2.2 Porszerű anyagok előkészítő műveletei .........137
2.2.1 Szárítás .....................................137
2.2.2 Aprítás .............................. 138
2.2.3 Szitálás .................................................140
2.2.4 Előkeverékkészítés ................................143
2.3 Folyékony adalékanyagok előkészítő műveletei . 144
2.4 Bemérés ............................................................................145
2.4.1 Kézi bemérés ...............................146
2.4.2 Az automatikus bemérés alapelvei ... 148
2.4.2*1 Központi automatikus bemérőberendezés ............... 148
2,4,2.2 Helyi jellegű bemérőberendezés.. 150
2.4.3 Különböző keverési technológiák automatikus bemérési módszerei 155
2.4.4 Az automatikus bemérés mérlegei ........ 161
2.4.4.1 Szalagos mérlegek .............. 161
2.4.4.2 Porszerű anyagok mérésére szolgáló mérlegek .................. 161
2.4.4.3 Folyékony anyagok mérlegei ..... 163
2.4.5 Az automatikus bemérés vezérlése |...... 166
3i A keverés elmélete ..................|........| 169
3.1 Diszperz rendszerek jellemzése ........... 170
3.2 Az általános keveréselmélet néhány megállapítása ........................................185
3.3 Reológiai tényezők a keverék készítésénél . 188
3.4 Kaucsuk alapú diszperz rendszerek kialakítása ................................192
4. Keverőberendezések........... .................. 197
4.1 Hengerszékek..............................................197
4.2 Zártkeverőgépek .......................... 214
4.3 Uj törekvések a keverőberendezés-gyártásban 223
5. A kaucsukkeverék készítés technológiája ....... 237
¦5.1 Hengerszéki keverés ....................... 238
5.2 Keverés zártkeverőkben ..........................248
5.3 Egy- és kétfázisú keverés ................. 266
5.4 A keverékkészítés energiafelvétele ........ 271
5.5 Keverékkészítés utáni műveletek ...........274
5.6 A keverőberendezések műszerezése .......... 280
6. A keverékkészítés ellenőrzése .................284
7. A keverékkészítés kapacitás kérdései és gazdaságossága .........................290
Irodalomjegyzék...............................297
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem