kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Élelmiszeripari és Begyüjtési Könyv- és Lapkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Tűzött kötés |
Oldalszám: | 208 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 19 cm x 14 cm |
ISBN: | |
A tejgyűjtő- és fölözőüzemek vezetőinek feladatai | |
A tejtermelők oktatása | 3 |
Szakszerű tejkezelés | 4 |
Az állami begyűjtési terv végrehajtása | 4 |
Politikai munka | 4 |
Az állami tejbegyűjtés | |
Az állami tejbegyűjtés terv felépítése | 5 |
A tejbegyűjtés végrehajtó szervei | 8 |
Hatósági és felügyeleti szervek | 8 |
Végrehajtó szervek | 9 |
A tejgyűjtő mint a tejbegyűjtése végrehajtó szerve | 10 |
A tej | |
A tej képződése | 11 |
A tej alkotórészei | 13 |
A tej zsírja | 14 |
A tej fehérjéi | 15 |
A tejcukor | 15 |
A tej sói | 16 |
A tej egyéb alkotórészei | 16 |
A tej tulajdonságai | 17 |
A tej színe | 17 |
A tej íze és szaga | 17 |
A tej állománya, tapadóképessége (viszkozitása) | 17 |
A tej fajsúlya | 17 |
A tej kémhatása | 18 |
A tej változása hevítéskor és fagyáskor | 18 |
A tej viselkedése egyéb behatásokra | 19 |
A tej és a mikroorganizmusok | 19 |
A tej mennyiségét, összetételét és minőségét befolyásoló tényezők | 23 |
Az állat fajtája | 24 |
Az egyed | 25 |
Az állat kora | 25 |
Az állat tartási viszonyai, gondozása | 25 |
A takarmányozás | 27 |
Mozgás és munka | 28 |
A tehén egészségi állapota | 28 |
A nemi élet | 28 |
Tejelési (laktációs) időszak | 29 |
A fejés módja, ideje, gyakorisága | 30 |
Egyéb körülmények | 31 |
A tej helyes nyerése és kezelése a tejgyűjtőbe való beszállításig | 31 |
Előkészületek a fejéshez | 31 |
A fejés | 32 |
A fejés utáni teendők | 36 |
Fejőeszközök és segédeszközök | 39 |
A nyerstej hibái | 40 |
Juhtej | 42 |
Tejvizsgálatok (tehéntej, juhtej, soványtej) | |
Mintvavétel | 44 |
Átlagmintavétel | 45 |
Hivatalos minta, elleninta, istállópróbaminta, másodminta | 45 |
Minták konzerválása | 47 |
A tej érzékszervi vizsgálata | 47 |
A tej fajsúlyának meghatározása | 47 |
A tej szennytartalmának meghatározása | 50 |
A tej savfokának vizsgálata | 51 |
A tej zsírtartalmának vizsgálata | 52 |
Nitrátpróba | 55 |
Alkoholpróba | 55 |
Reduktázpróba | 55 |
Piros-fehér próba | 56 |
Tejszínvizsgálatok | |
Mintavétel | 57 |
Savfokmeghatározás | 57 |
Zsírvizsgálat | 58 |
Túró- és gomolyavizsgálat | |
Mintavétel | 60 |
Víztartalom-vizsgálat | 61 |
Zsírvizsgálat | 61 |
Savfokvizsgálat | 62 |
A vegyszerek tárolása | 62 |
Tejgyűjtő- és tejfölöző-üzemek | |
Az üzem helyének kiválasztása | 64 |
Az üzemépítéshez felhasználható anyagok | 65 |
Az üzemépületek beosztása, méretei, a berendezés elhelyezése | 67 |
I. berendezési terv | 69 |
II. berendezési terv | 70 |
III. berendezési terv | 71 |
IV. berendezési terv | 72 |
Tejgyűjtőcsarnok-típustervek | 73 |
Vízellátás | 74 |
A víz mennyisége és minősége | 74 |
Kutak | 76 |
A víz szállítása | 76 |
Melegvíz előállítása | 77 |
Az elhasznált és szennyvíz elvezetése | 78 |
Jégellátás | 78 |
Jégvermek | 78 |
Jéggyűjtés | 81 |
A jégszükséglet kiszámítása | 82 |
Tejgyűjtő- és fölözőüzemek gépeinek és felszerelésének ismertetése | 83 |
Szűrők | 83 |
Tejátviteli mérőeszközök | 85 |
Tartályok és tárolómedencék | 85 |
Szivattyúk | 86 |
Hűtők | 87 |
Hűtőgépek, kompresszorok | 88 |
Fölözőgépek | 91 |
Zsírvizsgáló centrifuga | 95 |
Kétrészes mosogatóteknő | 96 |
A tejgyűjtő és fölözőüzemek technológiája | |
A tej mennyiségi átvétele | 97 |
Literszerint átvétel | 97 |
Kannaméret szerinti átvétel | 99 |
Súlyszerinti átvétel | 99 |
A tej minőségszerinti átvétele | 100 |
A tej hamisításával kapcsolatos számítások | 106 |
A tej egyes alkotó részeinek és egyes jellemzőinek kiszámítása | 108 |
A tej szűrése | 109 |
A tej hűtése és szellőztetése | 115 |
Vízhűtés bordáshűtőn | 116 |
Jegesvizes hűtés | 117 |
Utánhűtés jegesmedencében | 118 |
Gépi hűtés | 120 |
A tej tárolása az elszállításig | 121 |
A fölözés | 123 |
A fölözést befolyásoló tényezők | 123 |
A tej előkészítése a fölözésre | 123 |
A fölözés művelete | 125 |
A tejszín zsírtartalmának szabályozása | 126 |
Fölözési számítások | 127 |
A tejszín | 129 |
A tejszín hűtése és tárolása az elszállításig | 130 |
A tejszín hibái | 131 |
A soványtej és feldolgozása | 131 |
Savanyú étkezési túró készítése | 133 |
Oltós, étkezési túró készítése | 134 |
Leveles túró készítése | 135 |
Túrógyártási számítások | 135 |
Kazeintúró készítése | 137 |
Savkezeintúró készítése | 137 |
Oltós kazeintúró készítése | 139 |
Pogácsasajt-túró készítése | 139 |
Soványgomolya készítíése | 140 |
Johgomolya készítése, szikkasztása, érlelése | 140 |
Zsíros tehéngomolya készítése, szikkasztása, érlelése | 144 |
Gomolyagyártási számítások | 144 |
Előkészület a szállításra | 146 |
Tej és tejtermékek szállítása | 148 |
Higiéne, tisztogatás | |
Személyi higiéne | 152 |
Tisztogatási módszerek | 153 |
Tisztító, fertőtlenítőszerek és eszközök | 154 |
A tejcsarnok környékének és helyiségének tisztogatása | 155 |
Udvartakarítás, portalanítás | 155 |
Helyiségek tiszítása | 155 |
Tejjel érintkező gépek, sajtárok, kannák, szűrők stb. tisztítása | 156 |
Védekezés a legyek ellen | 157 |
Tejgyűjtő és fölözőüzemek ügyvitele. Tejátvétel és vizsgálatok | |
Tejátvételi könyv | 160 |
Tejszállítási könyvecske | 164 |
Zsírvizsgálati napló | 165 |
Feldolgozás | |
Csarnoki üzemi napló | 166 |
Elszállítás a csarnokból | |
Kísérjőjegy | 168 |
Furvarlevél | 169 |
Ragjegy | 170 |
Nyilvántartások | |
Csarnoki göngyöleg-nyilvántartás | 170 |
Csarnoki pénzügyi nyilvántartás | 171 |
Álló- és fogyóeszközök nyilvántartása | 171 |
Egyéb ügyviteli teendők | |
Abraktakarmány-igénylés | 171 |
Tíznapos dekádjelentés | 171 |
Elszámolási hónap | 172 |
Csarnoki ügyvitel határidői | 173 |
Számtani és egyéb legfontosabb alapismeretek | |
Alapműveletek tizedestörtekkel | 175 |
Tizedestörtek | 175 |
Osztás 10-zel, 100-zal, 1000-rel | 176 |
Összeadás és kivonás tizedestörtekkel | 176 |
Szorzás tizedestörtekkel | 177 |
Törtek átalakítása tizedestörtekké | 178 |
Képletek | 178 |
Százalékszámítás | 179 |
Hármasszabály | 180 |
A tejgyűjtőüzemi munkáknál előforduló mértékek | 182 |
Legfontosabb terület, felület és köbtartalomszámítások | 183 |
Sebesség, út, idő és összefüggés | 189 |
Fajsúly, fajtérfogat | 190 |
Legfontosabb hőtani alapismeretek | 190 |
A tejben lévő zsírkilogramm, zsíregység és a tej zsírszázalékának kiszámítása | 194 |
Átlagzsírszázalék kiszámítása | 194 |
Tejzsírbeállítás | 195 |
Mozgalmi munkák | |
Oktatás és szakmai továbbképzés | 199 |
Munkaverseny | 200 |
Tapasztalatcsere | 200 |
Újítások | 200 |
Anyagtakarékosság | 201 |
Termelőszövetkezeti mozgalom | 202 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.