1.062.389

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tejkezelői kéziköny

Szerző

Kiadó: Élelmiszeripari és Begyüjtési Könyv- és Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 208 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 14 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A tejgyűjtő- és fölözőüzemek vezetőinek feladatai
A tejtermelők oktatása3
Szakszerű tejkezelés4
Az állami begyűjtési terv végrehajtása4
Politikai munka4
Az állami tejbegyűjtés
Az állami tejbegyűjtés terv felépítése5
A tejbegyűjtés végrehajtó szervei8
Hatósági és felügyeleti szervek8
Végrehajtó szervek9
A tejgyűjtő mint a tejbegyűjtése végrehajtó szerve10
A tej
A tej képződése11
A tej alkotórészei13
A tej zsírja14
A tej fehérjéi15
A tejcukor15
A tej sói16
A tej egyéb alkotórészei16
A tej tulajdonságai17
A tej színe17
A tej íze és szaga17
A tej állománya, tapadóképessége (viszkozitása)17
A tej fajsúlya17
A tej kémhatása18
A tej változása hevítéskor és fagyáskor18
A tej viselkedése egyéb behatásokra19
A tej és a mikroorganizmusok19
A tej mennyiségét, összetételét és minőségét befolyásoló tényezők23
Az állat fajtája24
Az egyed25
Az állat kora25
Az állat tartási viszonyai, gondozása25
A takarmányozás27
Mozgás és munka28
A tehén egészségi állapota28
A nemi élet28
Tejelési (laktációs) időszak29
A fejés módja, ideje, gyakorisága30
Egyéb körülmények31
A tej helyes nyerése és kezelése a tejgyűjtőbe való beszállításig31
Előkészületek a fejéshez31
A fejés32
A fejés utáni teendők36
Fejőeszközök és segédeszközök39
A nyerstej hibái40
Juhtej42
Tejvizsgálatok (tehéntej, juhtej, soványtej)
Mintvavétel44
Átlagmintavétel45
Hivatalos minta, elleninta, istállópróbaminta, másodminta45
Minták konzerválása47
A tej érzékszervi vizsgálata47
A tej fajsúlyának meghatározása47
A tej szennytartalmának meghatározása50
A tej savfokának vizsgálata51
A tej zsírtartalmának vizsgálata52
Nitrátpróba55
Alkoholpróba55
Reduktázpróba55
Piros-fehér próba56
Tejszínvizsgálatok
Mintavétel57
Savfokmeghatározás57
Zsírvizsgálat58
Túró- és gomolyavizsgálat
Mintavétel60
Víztartalom-vizsgálat61
Zsírvizsgálat61
Savfokvizsgálat62
A vegyszerek tárolása62
Tejgyűjtő- és tejfölöző-üzemek
Az üzem helyének kiválasztása64
Az üzemépítéshez felhasználható anyagok65
Az üzemépületek beosztása, méretei, a berendezés elhelyezése67
I. berendezési terv69
II. berendezési terv70
III. berendezési terv71
IV. berendezési terv72
Tejgyűjtőcsarnok-típustervek73
Vízellátás74
A víz mennyisége és minősége74
Kutak76
A víz szállítása76
Melegvíz előállítása77
Az elhasznált és szennyvíz elvezetése78
Jégellátás78
Jégvermek78
Jéggyűjtés81
A jégszükséglet kiszámítása82
Tejgyűjtő- és fölözőüzemek gépeinek és felszerelésének ismertetése83
Szűrők83
Tejátviteli mérőeszközök85
Tartályok és tárolómedencék85
Szivattyúk86
Hűtők87
Hűtőgépek, kompresszorok88
Fölözőgépek91
Zsírvizsgáló centrifuga95
Kétrészes mosogatóteknő96
A tejgyűjtő és fölözőüzemek technológiája
A tej mennyiségi átvétele97
Literszerint átvétel97
Kannaméret szerinti átvétel99
Súlyszerinti átvétel99
A tej minőségszerinti átvétele100
A tej hamisításával kapcsolatos számítások106
A tej egyes alkotó részeinek és egyes jellemzőinek kiszámítása108
A tej szűrése109
A tej hűtése és szellőztetése115
Vízhűtés bordáshűtőn116
Jegesvizes hűtés117
Utánhűtés jegesmedencében118
Gépi hűtés120
A tej tárolása az elszállításig121
A fölözés123
A fölözést befolyásoló tényezők123
A tej előkészítése a fölözésre123
A fölözés művelete125
A tejszín zsírtartalmának szabályozása126
Fölözési számítások127
A tejszín129
A tejszín hűtése és tárolása az elszállításig130
A tejszín hibái131
A soványtej és feldolgozása131
Savanyú étkezési túró készítése133
Oltós, étkezési túró készítése134
Leveles túró készítése135
Túrógyártási számítások135
Kazeintúró készítése137
Savkezeintúró készítése137
Oltós kazeintúró készítése139
Pogácsasajt-túró készítése139
Soványgomolya készítíése140
Johgomolya készítése, szikkasztása, érlelése140
Zsíros tehéngomolya készítése, szikkasztása, érlelése144
Gomolyagyártási számítások144
Előkészület a szállításra146
Tej és tejtermékek szállítása148
Higiéne, tisztogatás
Személyi higiéne152
Tisztogatási módszerek153
Tisztító, fertőtlenítőszerek és eszközök154
A tejcsarnok környékének és helyiségének tisztogatása155
Udvartakarítás, portalanítás155
Helyiségek tiszítása155
Tejjel érintkező gépek, sajtárok, kannák, szűrők stb. tisztítása156
Védekezés a legyek ellen157
Tejgyűjtő és fölözőüzemek ügyvitele. Tejátvétel és vizsgálatok
Tejátvételi könyv160
Tejszállítási könyvecske164
Zsírvizsgálati napló165
Feldolgozás
Csarnoki üzemi napló166
Elszállítás a csarnokból
Kísérjőjegy168
Furvarlevél169
Ragjegy170
Nyilvántartások
Csarnoki göngyöleg-nyilvántartás170
Csarnoki pénzügyi nyilvántartás171
Álló- és fogyóeszközök nyilvántartása171
Egyéb ügyviteli teendők
Abraktakarmány-igénylés171
Tíznapos dekádjelentés171
Elszámolási hónap172
Csarnoki ügyvitel határidői173
Számtani és egyéb legfontosabb alapismeretek
Alapműveletek tizedestörtekkel175
Tizedestörtek175
Osztás 10-zel, 100-zal, 1000-rel176
Összeadás és kivonás tizedestörtekkel176
Szorzás tizedestörtekkel177
Törtek átalakítása tizedestörtekké178
Képletek178
Százalékszámítás179
Hármasszabály180
A tejgyűjtőüzemi munkáknál előforduló mértékek182
Legfontosabb terület, felület és köbtartalomszámítások183
Sebesség, út, idő és összefüggés189
Fajsúly, fajtérfogat190
Legfontosabb hőtani alapismeretek190
A tejben lévő zsírkilogramm, zsíregység és a tej zsírszázalékának kiszámítása194
Átlagzsírszázalék kiszámítása194
Tejzsírbeállítás195
Mozgalmi munkák
Oktatás és szakmai továbbképzés199
Munkaverseny200
Tapasztalatcsere200
Újítások200
Anyagtakarékosság201
Termelőszövetkezeti mozgalom202
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem