1.060.428

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Cukor nélkül

Torták, sütemények, desszertek - csökkentett tejcukor tartalommal

Szerző

Kiadó: Portál Kata Kft.
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 72 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 21 cm
ISBN: 963-06-075-8
Megjegyzés: Színes fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Az elmúlt harminc év alatt összegyűjtött és kikísérletezett, kalóriaszegény, diabetikus és a lehető legkevesebb tejcukrot tartalmazó csemegék receptjeiből nyújtok át Önnek egy csokorra valót. Remélem, hogy a részletesen leírt receptek hozzásegítik ahhoz a sikerélményhez, amit számomra jelentett elkészítésük. (Amikor a repeta süteményért kinyitottam a hűtőszekrény ajtaját, legtöbbször már csak - a velem együtt élők jólneveltségét mutató - utolsó egy szelet volt a tálon). Gyermekkorom óta kedvenc süteményeimről, legtöbbször az a szeretett személy jut eszembe, aki olyan feledhetetlenül tudta elkészíteni, hogy még évtizedek múltán is együtt jelenik meg emlékeimben a varázslatosan finom sütemény látványa, íze, illata, és a szeretett személy emléke. Erdélyben élt édesapám nővére, Katona Ilonka néni. Ő volt az a vidéki rokonunk, akihez szüleim elküldhettek a nyári szünidőben egy kicsit megerősödni, friss, falusi levegőt szívni. Ilonka néninek egyik, számomra feledhetetlen alkotása, saját... Tovább

Fülszöveg

Az elmúlt harminc év alatt összegyűjtött és kikísérletezett, kalóriaszegény, diabetikus és a lehető legkevesebb tejcukrot tartalmazó csemegék receptjeiből nyújtok át Önnek egy csokorra valót. Remélem, hogy a részletesen leírt receptek hozzásegítik ahhoz a sikerélményhez, amit számomra jelentett elkészítésük. (Amikor a repeta süteményért kinyitottam a hűtőszekrény ajtaját, legtöbbször már csak - a velem együtt élők jólneveltségét mutató - utolsó egy szelet volt a tálon). Gyermekkorom óta kedvenc süteményeimről, legtöbbször az a szeretett személy jut eszembe, aki olyan feledhetetlenül tudta elkészíteni, hogy még évtizedek múltán is együtt jelenik meg emlékeimben a varázslatosan finom sütemény látványa, íze, illata, és a szeretett személy emléke. Erdélyben élt édesapám nővére, Katona Ilonka néni. Ő volt az a vidéki rokonunk, akihez szüleim elküldhettek a nyári szünidőben egy kicsit megerősödni, friss, falusi levegőt szívni. Ilonka néninek egyik, számomra feledhetetlen alkotása, saját sütésű krémese volt. Amikor hazajöttünk a nyaralásból, valamelyik cukrászdába betérve, egy-egy krémest elfogyasztva, felidézhettem a kedvelt ízeket. Az 1950-es, 60-as években, még valódi tojásból készítették a cukrászdákban is a süteményeket, fagylaltokat. Ha jól emlékszem, a nyolcvanas években kezdték általánosan használni a krémporokat... Azóta kénytelen vagyok a kedvenc süteményeimet magam elkészíteni. Amikor cukorbeteg és tejcukor érzékeny lettem, sokáig úgy tűnt, hogy örökre búcsút mondhatok a krémesnek, a csokoládé és gyümölcs tortáknak, a gyümölcsös pitéknek. Az első években, ülő munkám lévén, örültem, ha főként zöldségételeket fogyasztva, pár dekagrammos barna kenyéradaggal, és napi harminc perc otthoni tornával, lassan csökkenteni tudtam a magas vércukor értékeket. Akkoriban, ha csemegére vágytam, megettem néhány paradicsomot vagy egy almát, egy vékony szelet sajttal. Jó szolgálatot tettek a bogyós gyümölcsök (eper, málna, szeder, ribizli) és az őszibarack is. Amikor nyugdíjas lettem, budapesti lakásomból, a kedves kis faluba, Vácszentlászlóra költöztem. Azóta a több mozgásnak, no meg a sok friss zöldségnek és gyümölcsnek köszönhetően, könnyebben kordában tudom tartani a cukorbetegségemet. Szép lassan elkezdhettem kikísérletezni kedvenc süteményeimnek diétás, többnyire gyümölcsökkel kombinált változatát. Ezekből a receptekből ismertetek jó néhányat ebben a könyvben. A sütemények elkészítéséhez türelmet, sok sikert, a finomságok elfogyasztásához jó étvágyat kívánok! Vissza

Tartalom

Kedves Olvasóm!........................................................................................................................5
A NYERSANYAGOKRÓL
A szénhidrátokról és édesítő anyagokról....................................................................................6
Energiát adó cukorpótlók....................................................................................................7
Mesterséges édesítőszerek....................................................................................................7
A receptekben szereplő édesítőpor keverek elkészítése............................................................7
A lisztekről ........................................................................................................................8
A tejcukor érzékenységről....................................................................................................8
A fehérjékről és tejtermékekről................................................. 9
A tejtermékek alkalmazásáról.............................................. 9
A gyümölcsökről és vitaminokról............................................... 9
RECEPTEK
Desszertek, krémek, fagylaltok
Téli vitamindesszert ..................................................................................................................11
Málnás szójaturmix ....................................................................................................................12
Banános szójaturmix ..................................................................................................................12
Kivis szójaturmix ......................................................................................................................12
Banános túrókrém eperrel és kivivel ........................................................................................14
Körtés túrókrém cseresznyével és kivivel..................................................................................15
Epres túrókrém..........................................................................................................................16
Epres túrófagylalt ......................................................................................................................17
Fekete ribizlis, joghurtos szójatejfagylalt ..................................................................................18
Sárgadinnyés, joghurtos szójatej fagylalt ..................................................................................19
Szójatejbedara túróval és fekete ribizlivel ................................................................................20
Fagyi muffin sütés nélkül - túrótortácska bogyós gyümölcsökkel ........................................21
Torták, piskóták
Túrótorták, sütés nélkül
Mandulás, barackos túrótorta.................................................. 23
Bogyós gyümölcsös túrótorta .................................................. 25
Bogyós gyümölcsös túrótorta - sárgadinnyegolyókkal díszítve ...................... 27
Bogyós gyümölcsös túrótorta - bogyósgyümölcslével színezett, stabilizált tojásfehérjehabbal díszítve ........................................................ 27
Emeletes túrótorta .......................................................... 28
Sült túrótorta.....................................................29
Sült túrótorta nyers gyümölcsökkel .............................................29
Gyümölcsös piskóta
Sárgabarackos piskóta ........................................................30
Piskótalapból készüli torták
Sárga tönköly piskótalap. Alaprecept.............................................32
Kakaós diós vagy mogyorós tönköly piskótalap. Alaprecept .......................... 34
Csokoládétorták
Csokoládékrémes tönkölytorta ................................................35
Karácsonyi fatörzs ..........................................................36
Sárga piskóta csokoládékrémmel töltve ..........................................37
Piskóták krémes krémmel és gyümölcsökkel
Vaníliás tojáshabkrém piskóták, torták töltéséhez. Alaprecept ........................ 38
Díszítés stabilizált tojásfehérjehabbal. Alaprecept......................39
Díszítés zselatinos joghurttal. Alaprecept.............................40
Nektarinos - krémes torta.........................................40
Epres krémes piskóta.............................................42
kivis ananászos piskóta - érett kivivel és friss ananásszal................44
Omlós gyümölcsös sütemények
Omlós tönkölytészta. Alaprecept ...................................46
Tésztával fedett almás tönkölypite (aszalt szilvával, dióval) ..............47
Tésztarácsos almás pite ..........................................49
Habrácsos almás pite ............................................50
Habrácsos gyümölcsös mákos pite ..................................52
Gyümölcsös, diós és mákos tönkölytekercs (Beigli).....................54
Sajtos, sonkás sütemények
Élesztős túrótészta, világos színű változat. Alaprecept...................57
Élesztős túrótészta barna változat. Alaprecept.........................58
Réteges, sajtos, túrópogácsa .......................................59
Sajtos túrókockák formázása ......................................60
Sonkás kiflik túrótésztából ........................................61
Táblázatok
1. Fontosabb szénhidrátok (és rostok) előfordulása az élelmiszerekben
2. Gyümölcsös szénhidrát és cukoralkohol tartalma..............65
3. Néhány élelmiszer glikémiás indexe ........................66
4. Mesterséges édesítőszerek legfontosabb tulajdonságai ..........66
5. A receptekben előforduló élelmiszerek tápanyagtartalma........66
6. Gyümölcsök tápanyagtartalma.............................67
Felhasznált és ajánlott irodalom ...........................69

Katona Zsuzsa

Katona Zsuzsa műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Katona Zsuzsa könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Cukor nélkül Cukor nélkül Cukor nélkül
Állapot:
2.940 ,-Ft
24 pont kapható
Kosárba