kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Műszaki Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Félvászon |
Oldalszám: | 975 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 16 cm |
ISBN: | |
I. KÖTET | |
Előszó | 5 |
Bevezetés | 15 |
A húsfogyasztás jelentősége a táplálkozásban és a statisztika tükrében | 17 |
A hús a táplálkozásban | 19 |
Néhány adat a hazai hústermelésről és fogyasztásról | 22 |
A húsipar története. A magyar húsipar fejlődése | 25 |
A húsipar nyersanyagai | 35 |
A sertés | 38 |
Küllem, testalkat, bírálat | 39 |
Fajtaismeret, keresztezések | 44 |
A fajták értékelése és kiválasztása a termelési kívánalmak érdekében | 54 |
Takarmányozási és hízlalási tudnivalók | 64 |
Vágósertésekre vonatkozó statisztikai adatok | 68 |
Szarvasmarha | 70 |
Küllem, testalkat és bírálat | 70 |
Fajtaismeret, keresztezések | 78 |
A borjú mint húsforrás | 83 |
Szarvasmarhák kiválasztása hústermelésre | 84 |
Vágómarhák statisztikai adatai | 85 |
A juh | 88 |
Küllemi tulajdonságok, bírálat | 88 |
Juhfajták | 89 |
A juh nevelése, tartása hústermelésre | 91 |
A ló | 92 |
Egyéb vágóállatok | 93 |
A vágóállatok szöveteinek és szerveinek felépítése | 95 |
A sejtek | 97 |
A szövetek | 98 |
A hámszövet | 98 |
A kötőszövet | 99 |
A zsírszövet | 99 |
A csontszövet | 100 |
Az izomszövet | 100 |
Az idegszövet | 102 |
Szervek és szervrendszerek | 103 |
A vágóállatok anatómiája | 15 |
Csontvázrendszer | 107 |
A fej csontjai | 108 |
A gerincoszlop csontjai | 109 |
A mellkas csontjai | 110 |
A végtagok csontjai | 110 |
A csontok összeköttetései, ízületek, szalagok | 113 |
A fej csontjainak összeköttetései | 114 |
A törzs csontjainak összeköttetései | 114 |
A végtagok csontjainak összeköttetései | 115 |
Izomtan | 116 |
A fej izmai | 117 |
A törzs izmai | 118 |
A végtagok izomzata | 118 |
A vágóállatok húsának osztályozása az ipari feldolgozás szerint | 120 |
A fontosabb zsigerek összehasonlító bonctana | 124 |
A nyirokcsomók és nyirokerek | 128 |
Vágóállatok betegségei. Az állatról emberre terjedő betegségek | 131 |
Baktériumok okozta betegségek | 134 |
Lépfene | 134 |
Takonykór | 136 |
Sertésorbánc | 137 |
Brucellózis | 138 |
A gümőkór | 140 |
Paratífusz | 143 |
Sugárgombabetegség és merevgörcs | 145 |
Vírusok okozta betegségek | 145 |
A vágóállatokon előforduló állati élősködők (paraziták) | 146 |
A vágóállatokon gyakrabban előforduló, ember egészségére nem ártalmas élősködők | 146 |
Az ember egészségére közvetve ártalmas élősködők | 147 |
Az emberre közvetlenül ártalmas élősködők | 149 |
A trichinellózis | 150 |
Állatkereskedelem. Hazai termelési (tenyésztési), vásárlási és begyűjtési viszonyaink | 153 |
Szerződéses termeltetés | 157 |
Vágóállatok minősítése, a minősítés ellenőrzése, kitermelési normák | 161 |
A sertések minősítése | 165 |
A vágómarha minősítése | 168 |
A vágójuh minősítése | 172 |
A vágóló minősítése | 173 |
A borjú minősítése | 175 |
Minősítés ellenőrzése, kitermelési normák | 176 |
Vágóállatok átvétele és szállítása | 181 |
Az állatok átvétele a termelőtől | 183 |
A vágóállatok szállítása | 185 |
A vágóállatok szállítás közben előforduló károsodásai | 188 |
A vágóállatok átvétele a vágóhidakon | 189 |
Kényszervágásra átadás | 192 |
Vágóhidak szervezeti felépítése, felszerelése | 193 |
A vágóhidak fejlődéstörténete. Hazai viszonyaink | 195 |
Önálló vágóhidak | 196 |
Vágóhidak, mint a húskombinátok részei | 202 |
Különböző vágóvonal-típusok | 206 |
Vágóhidi üzemrészek futószalagos és futószalagnélküli vonalainak főbb technológiai számításai | 212 |
A futószalag mozgási sebességének meghatározása | 212 |
A kivéreztető útszakasz és az itt levő munkahelyek hosszának meghatározása | 213 |
Vágóhidi berendezések, gépek, eszközök és szerszámok | 215 |
Vágóhídi szállító- és emelőberendezések | 217 |
A termékek mechanikai feldolgozására használt gépek és berendezések | 243 |
Mosógépek | 243 |
Tisztítógépek | 249 |
Vágóhídi fűrészelő- és aprítógépek | 268 |
Nagy darab húsok bontására alkalmas gépek | 268 |
Gépek és felszerelések a bőrök lenyúzására | 276 |
A bőrnyúzógépek szerkezeti jellemzői | 283 |
Bőrhúsológép | 292 |
Vágóhídon használt termikus berendezések | 293 |
Forrázó-, gőzölő- és főzőberendezések | 293 |
Éles gőzzel melegített (zárt) főzőkészülékek | 297 |
Éles gőzzel fűtött készülékek | 298 |
Perzselő-berendezések | 301 |
Sertésperzselő kemencék | 301 |
Felszerelés sertével és szőrrel fedett termékek perzselésére | 305 |
Vágóhídi higiénia | 309 |
Állatok vágás előtti tartása | 319 |
Állatok vágóhídi elhelyezése, vágásra előkészítés | 321 |
Különböző vágóállatok behajtása, beszállítása a vágóhelyre | 324 |
Vágóhídi technológia | 327 |
A vágóállatok kábítása | 329 |
A különböző kábítási módok | 331 |
Az állatok elvéreztetése | 337 |
Szarvasmarha elvéreztetése | 337 |
A borjú elvéreztetése | 340 |
A juh elvéreztetése | 340 |
A sertés elvéreztetése | 340 |
A bőr fejtése | 342 |
A marha bőrének lefejtése | 343 |
A borjú fejtése | 349 |
Birka és bárány fejtése | 350 |
Sertések fejtése | 351 |
A bontás | 361 |
Marhabontás | 361 |
A borjú bontása | 363 |
A juh bontása | 363 |
A sertés bontása | 364 |
Hasítás és vágóhídi darabolás | 365 |
Szarvasmarha, bivaly, ló hasítása és vágóhídi darabolása | 365 |
A sertés hasítása | 369 |
A húsok tisztítása | 372 |
Organoterápiás nyersanyagok vágóhídi gyűjtése | 375 |
Az agyalapi mirigy | 378 |
Tobozmirigy | 380 |
A pajzsmirigy | 380 |
Mellékpajzsmirigyek | 381 |
A magzatmirigy | 382 |
A petefészek | 382 |
A here | 383 |
A mellékvesék | 384 |
A hasnyálmirigy | 385 |
A máj és epehólyag | 386 |
Az agy- és gerincvelő | 387 |
Vágás utáni húsvizsgálat | 389 |
Állatfajonkénti húsvizsgálat | 392 |
Szarvasmarha vizsgálata | 392 |
Borjak vizsgálata | 394 |
Juhok és kecskék vizsgálata | 395 |
A sertéshús vizsgálata | 395 |
Lovak, szamarak, öszvérek vizsgálata | 396 |
Bakteriológiai (kiegészítő laboratóriumi) húsvizsgálat | 398 |
A hús elbírálása a kiegészítő (bakteriológiai) vizsgálat alapján | 401 |
A hús elbírálása közfogyaszthatóság szempontjából | 401 |
A hús megjelölése (lebélyegzése) | 403 |
Az elbírálás során különféleképpen minősített húsokkal követendő eljárás | 406 |
Fogyasztásra alkalmatlan húsok és szervek ártalmatlanná tétele | 407 |
A feltétel nélkül fogyasztásra alkalmas hús jellemző tulajdonságai | 408 |
A hús érzékszervi tulajdonságai | 408 |
A hús vegyi összetétele | 409 |
A különböző állatok húsának felismerése | 411 |
A hús helytelen kezeléséből eredő elváltozások | 411 |
A sertés vágóhídi feldolgozásának kiegészítő munkái | 417 |
Elővágás sonkára, szalonna lehúzásra, szalonnázás | 419 |
Zsiradékok osztályozása és előkészítése értékesítésre vagy továbbfeldolgozásra | 421 |
Vágócsarnoki táblamunka | 422 |
Húsok minősítése | 427 |
A kifejlett és növendék-szarvasmarha húsának minősítése | 427 |
A borjúhús minősítése | 432 |
A juhhús minősítése | 433 |
Ló- és csikóhús minősítése | 435 |
Hasított sertés minősítése | 435 |
Vágási termékek előhűtése, hűtése és hűtőtárolása, fagyasztása és fagyasztó tárolása | 437 |
Hőtani alapfogalmak | 439 |
A hideg előállításának alapelvei | 445 |
A hideg hasznosításának technológiai és gazdasági jelentősége. A hűtés és fagyasztás módjai | 447 |
A húsok előhűtése | 448 |
Marha-, borjú- és sertéshús hűtése | 454 |
A fagyasztás módjai | 456 |
Lassú fagyasztás levegőben | 456 |
Gyorsfagyasztási eljárások | 459 |
A húsok szállítása, árjegyzéki bontása és forgalomba hozatala | 471 |
Hűtött és fagyasztott hús helyi és távolsági szállítása | 473 |
Húsok árjegyzéki bontása | 476 |
Elülső és hátulsó marhanegyed üzleti bontása | 476 |
Félsertés üzleti bontása | 479 |
Borjú hússzéki darabolása | 482 |
Csontos juhhús hússzéki darabolása | 483 |
Lóhús hússzéki darabolása | 483 |
Vágási melléktermékek feldolgozása | 485 |
A vágóhídi vér kitermelése és feldolgozása | 487 |
A vér összetétele | 489 |
A vér alvadása | 490 |
A vér technológiai feldolgozása | 491 |
A bőr és járulékos részeinek elsődleges feldolgozása | 494 |
A bőr és járulékos részeinek szöveti szerkezete | 494 |
A bőrök minősítése | 496 |
A bőrök tartósítása | 498 |
A szőr és szaruképletek vágóhídi feldolgozása | 502 |
Szőrféleségek gyűjtése és elsődleges feldolgozása | 502 |
A pata feldolgozása, pataolaj gyártása | 503 |
Az emésztőcsatorna (gyomrok és belek) vágóhídi feldolgozása | 505 |
Anatómiai viszonyok | 505 |
A gyomor, bélcsatorna elsődleges feldolgozása | 508 |
A belek tartósítása | 517 |
A csontok feldolgozása | 520 |
II. KÖTET | |
Előszó az I. és II. kiadáshoz | 5 |
Tartalomjegyzék | 9 |
Bevezetés | 15 |
Húsipari nyers- és segédanyagok | |
Az ipari hús | 19 |
Meleg hús | 19 |
Hideg hús | 21 |
Fagyasztott hús | 22 |
A nyershús minősítése | 23 |
A fehéráru | 25 |
Az étkezési vér | 26 |
Az étkezési belsőségek (zsigerek) | 27 |
Húsipari burkolóanyagok | 27 |
Természetes burkolóanyagok | 28 |
Műbelek és műanyagburkolatok | 34 |
Húsipari ízesítő- és egyéb adalékanyagok | 40 |
Fűszerek | 40 |
A konyhasó | 43 |
Salétrom- és salétromos só | 45 |
A cukor | 46 |
Kocsonyásító- és kötőanyagok | 47 |
Húsipari készítmények minősítése | 48 |
A hús ipari feldolgozása | |
Töltelékes készítmények | 53 |
A töltelékes húsáruk gyártásához szükséges üzemi helyiségek és berendezések | 53 |
A töltelékes áruk főbb gyártási műveletei és az ezekhez szükséges gépek | 79 |
A sózó-pácoló helyiségek és berendezési tárgyaik | 113 |
Az üzemek hűtése | 119 |
A füstölőberedezések és a füstölés | 120 |
A főzőberendezések és a főzés | 128 |
A készítmények hűtése | 132 |
A húskészítmények tárolására szolgáló helyiségek | 133 |
Töltelékes áruk raktározás alatti súlyalakulása | 137 |
Az üzemekben használt mérőműszerek | 140 |
A vörösárufélékről általában | 142 |
A húspépkészítésről általában | 144 |
Belek előkészítése gyártáshoz | 154 |
Vörösárufélék gyártása | 158 |
A vörösárukra vonatkozó minőségi követelmények | 166 |
A felvágottfélék gyártásáról általában | 168 |
A krakkói felvágott gyártása | 173 |
A túrista-felvágott gyártása | 175 |
A tiroli felvágott gyártása | 177 |
Az olasz felvágott gyártása | 179 |
A kedvenc felvágott gyártása | 180 |
A göttingi felvágott gyártása | 182 |
A mortadella felvágott gyártása | 183 |
A csabai felvágott gyártása | 184 |
A vadász felvágott gyártása | 185 |
A veronai felvágott gyártása | 186 |
Az úttörő felvágott gyártása | 186 |
A sörbomba gyártása | 187 |
A lengyel felvágott gyártása | 188 |
A soproni felvágott gyártása | 189 |
A sonkás felvágott gyártása | 190 |
A nyári felvágott gyártása | 191 |
Felvágott félékre vonatkozó minőségi követelmények | 195 |
A kolbászfélékről általában | 198 |
A szárazkolbász gyártása | 200 |
A gyulai kolbász gyártása | 202 |
A gyulai páros (főző-) kolbász gyártása | 206 |
A csemegekolbász és a csemege-debreceni gyártása | 207 |
A füstöltkolbász és a füstölt páros gyártása | 208 |
A főzőkolbász gyártása | 209 |
A lecsókolbász gyártása | 210 |
A honvédkolbász gyártása | 210 |
A szepesi virsli gyártása | 212 |
A konzerv-debreceni | 212 |
A cserkészkolbász gyártása | 214 |
A sütni való kolbász gyártása | 214 |
A hannoveri kenőkolbász gyártása | 215 |
Kolbászfélékre vonatkozó minőségi követelmények | 216 |
A kolbászkészítmények tárolása és szállítása | 218 |
A szalámifélékről általában | 220 |
A szalámigyárak gépi berendezése | 222 |
A szalámi gyártásához szükséges segédanyagok, nyersanyagszükséglet | 224 |
A téliszalámi gyártása | 226 |
Csemegeszalámi | 237 |
Csabai paprikás szalámi | 238 |
A szalámi csomagolása, szállítása | 238 |
A hurkafélékről általában | 240 |
A hurkafélékre vonatkozó minőségi követelmények; tárolás, szállítás | 241 |
Véreshurka | 244 |
Májashurka | 245 |
Bácskai hurka | 246 |
Türingiai hurka | 246 |
Fekete hurka | 247 |
Belsőségből készült töltelékáru | 248 |
A sajtfélékről általában | 249 |
Disznósajt | 251 |
Bőrsajt | 254 |
Nyári disznósajt | 254 |
Mágnássajt | 255 |
A különleges nyelvsajt és a nyelvsajt | 255 |
Véres- és ökörszájsajt | 256 |
A sajtfélékre vonatkozó minőségi követelmények; tárolás, szállítás | 257 |
Kenős áruk | 258 |
A kenőmájas gyártása | 260 |
A májsajt és a soproni kenőmájas gyártása | 261 |
A májas-készítményekre vonatkozó minőségi követelmények; tárolás, szállítás | 263 |
Betétes felvágottak, roládok, galantinok, pástétomok | 264 |
Betétes felvágottak | 265 |
Roládok | 267 |
Galantinok | 268 |
Pástétomok | 269 |
A töltelékes készítmények gyártásánál előforduló gyakoribb technológiai hibák és következményeik | 271 |
A pácolt készítményekről általában | 273 |
Sókeverék előállítása | 275 |
Páclevek készítése és kezelése | 275 |
Húsok előkészítése sózásra, pácolásra | 277 |
A hús pácolásánál előforduló technológiai hibák és következményeik | 286 |
A pácolt húsok füstölése | 288 |
A füstölt, pácolt húsok főzése | 290 |
Formában főtt húskészítmények | 293 |
Prágai sonka és gépsonka | 293 |
Csemege-gépkaraj | 298 |
Rakott sertéshús | 299 |
Rakott sertésfejhús | 299 |
Rakott marhanyelv | 300 |
Marhaszegyfő gépben | 300 |
Füstölt és főtt-füstölt húsok burkolása celofánbélbe | 302 |
Formában főtt készítmények | 304 |
Füstölt és főtt-füstölt sertéshúsok | 305 |
Füstölt és főtt-füstölt húsok csomagolása, szállítása | 306 |
A szalonnafélékről általában | 314 |
Sózott teaszalonna | 321 |
Paprikás teaszalonna | 321 |
Füstölt kenyérszalonna | 321 |
Füstölt tokaszalonna | 322 |
Füstölt csemegeszalonna | 323 |
Füstölt paprikás csemegeszalonna | 323 |
Kolozsvári szalonna | 324 |
Főtt toka- (csécsi) szalonna | 325 |
Erdélyi szalonna | 325 |
Angol szalonna | 326 |
Kassai fekete vagy cigányszalonna | 327 |
Szamosújvári szalonna | 327 |
Sült szalonna | 327 |
Bácskai pörc | 238 |
A szalonnafélék tárolása és szállítása | 328 |
A baconról általában | 331 |
A bacon-sertés vágása és feldolgozása | 335 |
A bacon-készítmény osztályozása, minősítése | 343 |
A zsírolvasztás | 348 |
Az állati zsír nyersanyagai | 348 |
Zsírolvasztó üzemek és berendezésük | 351 |
A sertészsiradék olvasztása | 353 |
A marhafaggyú olvasztása | 373 |
Étkezési csontzsír | 377 |
A lóhúskészítményekről általában | 380 |
Ló-vörösáruk | 385 |
Lókolbász-félék | 387 |
Lóhurka-félék | 388 |
Ló-kenőmájas | 388 |
Ló-szárazkolbász, ló-téliszalámi | 389 |
A dobozolt húskészítményekről (konzervekről) általában | 389 |
A konzervdobozok | 392 |
Konzervek csomagolására használt üvegek | 393 |
A konzervek zárása és a zárógépek | 394 |
Csírátlanító (sterilező) berendezések | 396 |
Néhány fontosabb húskonzerv | 398 |
Hús és húskészítmények csomagolása | 416 |
Húsipari, ill. a húsipart érintő fontosabb jogszabályok | 423 |
Zárószó | 426 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.