kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Élelmiszeripari és Begyüjtési Könyv- és Lapkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Félvászon |
Oldalszám: | 289 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 15 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. 450 példányban jelent meg. |
Előszó (Obermayer Ernő) | 3 |
Bevezetés (Kardos Ernő) | 5 |
A paprika fajai, elterjedése | 5 |
A fűszerpaprika hazai termesztésére vonatkozó történeti adatok | 7 |
A fűszerpaprika termelése és nemesítése (Komlóssy György) | 11 |
A paprika növénytani ismertetése | 11 |
Hazai fűszerpaprika-fajták | 16 |
A nemesítés céljai és eredményei | 19 |
A fűszerpaprikatermelés agrotechnikája | 23 |
Éghajlat- és talajigény | 23 |
Tápanyagigény és trágyázás | 25 |
Vetésforgó és elővetemény | 29 |
Talajelőkészítés | 31 |
Palántanevelés és magrólvetés | 34 |
A palánták kiültetése és ápolása | 44 |
Virágzás, érés | 47 |
Szedés | 47 |
Terméshozamok | 49 |
Vetőmag-paprika termesztése | 49 |
Betegségek és kártevők | 50 |
A palántanevelésben gyakrabban elkövetett hibák | 50 |
Palántakori betegségek | 51 |
Szabadföldön jelentkező betegségek, kártételek | 55 |
Száradás alatt jelentkező betegségek | 59 |
A fűszerpaprika szerződéses termeltetése, begyűjtése és szállítása (Kilb Gyula) | 60 |
Termeltetés | 60 |
A nyersanyag begyűjtése | 65 |
A nyersanyag szállítása | 66 |
A paprikaipari nyersanyagok és termékek összetétele és változásaik (Benedek László - Kardos Ernő) | 68 |
A fűszerpaprika legfontosabb vegyületei | 68 |
Víz | 68 |
Festékanyagok | 70 |
Kapszaicin | 79 |
Cukrok | 83 |
Egyéb szénhidrátok | 86 |
Illóolajok | 87 |
Zsíros olajok | 87 |
Fehérjék | 88 |
Vitaminok | 88 |
Ásványi anyagok | 91 |
A paprikaipari termékek összetétele | 93 |
A termés egyes alkotórészeinek súlyviszonyai | 94 |
Termésfal (perikarpium) összetétele | 95 |
A paprikamag összetétele | 97 |
A csuma összetétele | 98 |
Az erezet összetétele | 99 |
A paprikaőrlemények összetétele | 99 |
Az őrlemények fizikai tulajdonságai | 102 |
A vegyi összetételben fennálló összefüggések | 105 |
Változások a feldolgozás és tárolás alatt | 106 |
A füzéres tárolás alatt végbemenő változások | 106 |
A mesterséges szárítás alatti változások | 114 |
A termésfal-féltermékek raktározása alatti kémiai változások | 114 |
Őrlés alatti változások | 117 |
Az őrleményekben bekövetkező változások | 117 |
A fűszerpaprikafeldolgozás technológiája (Sebők Lajos) | 122 |
Bevezetés | 122 |
Az ipari paprikafeldolgozás kialakulása | 122 |
Őstermelői feldolgozás | 122 |
Kis- és középipari üzemek kialakulása | 124 |
A nagyüzemi feldolgozás kezdeti formái | 129 |
Az államosított nagyüzemi feldolgozás kialakulása | 130 |
Nagyüzemi paprikafeldolgozás | 132 |
A nyersanyag átvétele | 134 |
Fűzés, füzéres tárolás, utóérlelés | 149 |
Csipedés | 152 |
Hasítás, erezés | 154 |
Magmosás, koptatás | 157 |
Szárítás (Kardos Ernő) | 161 |
Féltermékkészítés | 182 |
A féltermékek raktározása | 187 |
Őrleménykészítés (Sebők Lajos - Móró Imre) | 188 |
Raktározás | 203 |
Egyenlősítés | 204 |
Csomagolás, kiszerelés | 204 |
Minőségellenőrzés | 207 |
Üzemegészségügy és balesetelhárítás | 208 |
Melléktermékek hasznosítása | 210 |
A vetőmag kiválasztása | 211 |
Fűszerkeverékek előállítása | 212 |
A fűszerpaprika és a fűszerkeverékek minősítése (Kelety Károly - Mezei Béláné) | 214 |
A paprikaminősítés kialakulása és a minősítés jelenlegi rendszere | 214 |
Történeti adatok | 214 |
A minősítés jelenlegi rendszere | 215 |
A különböző őrleményminőségek | 218 |
Hamisítás tilalma | 219 |
Mintavétel | 219 |
Vizsgálati módszerek | 220 |
Érzékszervi vizsgálat | 221 |
Nedvességtartalom | 222 |
Hamu- és homoktartalom | 224 |
Fém-vas-szennyezés | 224 |
Cukortartalom | 225 |
Keményítő | 225 |
Nyersrost | 226 |
Éteres kivonat (nyerszsír) | 226 |
Összes színezőképesség (festéktartalom) Benedek szerint | 227 |
Színezőképesség (Proszt szerint) | 228 |
Barnulási szám | 228 |
Idegen festék | 229 |
Kapszaicin-meghatározás fotométeres módszerrel (Benedek szerint) | 229 |
Őrlési finomság | 230 |
Mikroszkópos vizsgálat | 231 |
Bakteriológiai vizsgálat | 232 |
Fűszerkeverékek minősítése | 233 |
A fűszerpaprika értékesítése és felhasználása (Kardos Ernő - Sellei István) | 234 |
A belföldi értékesítés | 234 |
A fűszerpaprika kivitele (Sellei István) | 235 |
A fűszerpaprika felhasználása és élettani hatásai | 242 |
A fűszerpaprikára vonatkozó jogszabályok (Palotás József) | 246 |
A termelésre vonatkozó rendelkezések | 246 |
A feldolgozás, minősítés és forgalombahozatal | 247 |
Beváltás | 247 |
Feldolgozás | 248 |
Minősítés, ellenőrzés | 251 |
Minősítési, vizsgálati stb. díjak | 253 |
Belföldi forgalombahozatal | 253 |
Ellenőrzésre vonatkozó rendelkezések | 254 |
Tiltó és büntető rendelkezések | 254 |
A fűszerpaprikatermesztés és feldolgozás fejlesztésével kapcsolatos legfontosabb teendők (Kardos Ernő) | 256 |
A termesztés területén | 256 |
A begyűjtés, beszállítás, átvétel terén | 259 |
A feldolgozás terén | 260 |
Az üzemegészségügy és balesetvédelem terén | 260 |
A minősítés és jogszabályalkotás terén | 261 |
A tudományos kutatás terén | 261 |
Szervezési kérdések | 262 |
Függelék | |
Időrendi táblázat | 263 |
Paprika átvevőhelyek | 265 |
Féltermék szabványjavaslat | 267 |
Átszámítási táblázat | 270 |
Hazai szakirodalom (Falvay Alfréd - Kardos Ernő) | 271 |
Tárgy- és névmutató | 281 |
Műmellékletek | 286 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.