Konyhatechnika és konyhai eszközök | 5 |
Előkészítés | 7 |
A főzés és sütés | 8 |
A főzelék- és zöldségfélék elkészítése | 9 |
A húsok és halak elkészítése | 10 |
Néhány szó a fűszerezésről és az ízesítésről | 13 |
Levesek | 23 |
Zöldségbouillon | 25 |
Paradicsomleves | 25 |
Paradicsomleves túróval | 25 |
Gombaleves | 25 |
Húsleves | 26 |
Hamis húsleves | 26 |
Különleges húsleves | 26 |
Céklaleves | 26 |
Uborkaleves | 27 |
Uborkaleves angolosan | 27 |
Parajleves | 27 |
Borscs | 27 |
Kelkáposztaleves | 28 |
Savanyú tojásleves | 28 |
Spárgaleves | 28 |
Leves diétás kenyérből | 28 |
Burgonyaleves | 29 |
Burgonyakrémleves | 29 |
Tavaszi leves | 29 |
Kelleves burgonyával | 30 |
Tojásleves | 30 |
Sóskaleves | 30 |
Nizzai leves | 30 |
Vöröshagymaleves | 30 |
Vörösborleves | 31 |
Rizsleves | 31 |
Borjúbecsinált-leves | 31 |
Hideg málnaleves | 31 |
Húsételek | 33 |
Roston sütött bélszínszeletek | 35 |
Roston sült borjú- vagy sertésszelet | 35 |
Steak felsálból | 35 |
Bifsztek vagdalt húsból | 36 |
Andalúziai bifsztek | 36 |
Paradicsomos marhahús | 36 |
Szardellás marhahús | 36 |
Vagdalt hús tükörtojással | 37 |
Borjúszelet citrommal | 37 |
Paradicsomos borjúszelet | 37 |
Párolt borjúhús zellerrel és paradicsommal | 37 |
Hústekercs paradicsomon | 38 |
Papírban sült | 38 |
Amerikai sült hús | 38 |
Borjúborda papírhüvelyben | 38 |
Borjútekercs hidegen | 39 |
Borjúszelet gombával | 39 |
Borjúszelet főzelékkel | 39 |
Sertésszelet mártással | 39 |
Sertésszelet tejjel | 40 |
Sonka borral | 40 |
Karaj gombával | 40 |
Spanyos zöldséges hús | 40 |
Hús káposztával | 41 |
Marha- vagy borjúvese borral | 41 |
Pikáns vese | 41 |
Máj vörösborral | 41 |
Roston sült májszeletek | 42 |
Roston sült véres hurka | 42 |
Ecetes velő | 42 |
Roston sült bárány | 42 |
Fokhagymás báránysült | 42 |
Sült ürücomb | 43 |
Angol ürühús | 43 |
Nyárson sült ürü keletiesen | 43 |
Birkahús kelkáposztában | 43 |
Fokhagymás birkasült | 44 |
Sült jérce | 44 |
Csirkesült mustárral | 44 |
Gyorsan sült házinyúl | 44 |
Halételek | 45 |
Gőzben készített halak | 47 |
Roston sült halfilé almaszeletekkel | 47 |
Paradicsomos lében párolt keszeg | 47 |
Sütőben párolt törpeharcsa | 48 |
Fóliában sült halak | 48 |
Halragu | 48 |
Gombás fogasszeletek | 49 |
Párolt csuka | 49 |
Frissen sült halak | 49 |
Gőzben főtt füstölt hering | 50 |
Ponty forrázva | 50 |
Forrázott kecsege | 50 |
Szegedi halászlé | 50 |
Pikáns halleves | 51 |
Harcsa sülve | 51 |
Fogas hidegen | 51 |
Halmajonéz franciasalátán | 51 |
Halkonzerv tartármártással | 52 |
Hering hideg mustármártással | 52 |
Tojásételek | 53 |
Tojásfőzés | 55 |
Bevert tojás | 55 |
Tükörtojás reszelt sajttal | 55 |
Tükörtojás vagdalt májjal | 55 |
Tükörtojás sonkával | 56 |
Tükörtojás paradicsommal | 56 |
Tükörtojás gombával | 56 |
Telfölös tojás | 56 |
Tükörtojás hagymával és petrezselyemmel | 57 |
Rántotta zöldségekkel | 57 |
Gyors tojásétel | 57 |
Tojásbomba | 57 |
Töltött tojás | 57 |
Töltött tojás melegen, vajmártásban | 58 |
Lágy tojás fészekben | 58 |
Tojáslepény | 58 |
Húsos tojás | 58 |
Szardellás tojás | 59 |
Sajtos tojás | 59 |
Habart tojás sajttal | 59 |
Tojás tonhallal | 59 |
Húsos tojásomlett | 59 |
Zöldséges omlett | 60 |
Tojással töltött paradicsom | 60 |
Tojáslepény főzelékfélékkel | 60 |
Tojáslepény parajjal | 60 |
Tojáslepény hagymával | 61 |
Tojáslepény sajttal | 61 |
Káposzta tojásrántottával | 61 |
Kemény tojás portugál módon | 61 |
Svéd omlett | 61 |
Kaszinótojás | 61 |
Hideg töltött tojás tavasziasan | 62 |
Vitaminos hideg tojás | 62 |
Mártások | 63 |
Húsmártás | 65 |
Csípős hagymamártás | 65 |
Mustármártás | 65 |
Tormamártás | 66 |
Borsos mártás | 66 |
Reszelt torma céklalében | 66 |
Citromhabmártás | 67 |
Tartármártás (majonéz) | 67 |
Tartármártás II. | 67 |
Zöld mártás | 67 |
Hidegen kevert zöld mártás | 68 |
Besamelmártás (vitaminos) | 68 |
Remuládmártás | 68 |
Bíbormártás | 68 |
Paradicsommártás friss paradicsomból | 68 |
Paradicsommártás paradicsompüréből | 69 |
Fehér vajmártás | 69 |
Sóskamártás | 69 |
Fűszeres mártás | 69 |
Zellermártás | 69 |
Fehér gombamártás | 70 |
Hollandi mártás | 70 |
Sajtmártás | 70 |
Barna mártás | 70 |
Barna gombamártás | 70 |
Uborkamártás | 71 |
Főzelékek | 73 |
Párolt bab magában és kísérettel | 75 |
Párolt uborka | 75 |
Vegyes főzelék | 75 |
Spárga mártással | 76 |
Tök spárga módon | 76 |
Sóska húskivonattal | 76 |
Kukoricacsutka | 76 |
Roston sült zellergumó | 77 |
Roston sült cikória (Chicorée) | 77 |
Roston sült uborka | 77 |
Roston sült gomba | 77 |
Roston sült paradicsom | 77 |
Roston sült főzelékkoktél | 77 |
Párolt borsó | 78 |
Cukorborsó vajjal | 78 |
Párolt paraj | 78 |
Téli paraj | 78 |
Paraj másképpen | 78 |
Francia paraj | 79 |
Párolt kel | 79 |
Téli kel | 79 |
Kelkáposzta tejföllel | 79 |
Párolt kelbimbó | 80 |
Kelbimbó | 80 |
Karfiol barna vajjal | 80 |
Paradicsomos karfiol | 80 |
Céklafőzelék | 80 |
Zöldbabfőzelék | 80 |
Feketegyökér | 80 |
Zellerfőzelék | 80 |
Vegyes főzelék | 80 |
Birsfőzelék | 82 |
Főtt rizs (száraz) | 82 |
Töltött főzelékek | 82 |
Hústöltelék | 82 |
Gombatöltelék | 82 |
Töltött hagyma | 83 |
Töltött paradicsom | 83 |
Töltött uborka | 83 |
Töltött padlizsán | 83 |
Töltött fehér káposzta vagy fejes saláta | 83 |
Töltött burgonya | 83 |
Töltött karalábé vagy zeller | 84 |
Paraj- vagy salátatekercs | 84 |
Töltött kel | 84 |
Töltött gomba | 84 |
Zöldbab sütve | 85 |
Spárga gombával | 85 |
Spárga zöldborsó módra | 85 |
Karfiolfilé | 85 |
Hideg padlizsán | 86 |
Káposzta reszelt sajttal | 86 |
Túróval töltött tök | 86 |
Zöldbab sajttal | 86 |
Zöldborsó angolosan | 87 |
Húsos zöldborsó | 87 |
Tejfölös karotta | 87 |
Töltött karfiol | 87 |
Töltött hagyma | 88 |
Töltött cékla | 88 |
Töltött paradicsom | 88 |
Töltött paradicsom gombával | 88 |
Töltött uborka | 89 |
Töltött zeller | 89 |
Olasz paradicsom | 89 |
Töltött fejes saláta | 89 |
Főzelékkocsonya | 90 |
Saláták és nyers főzelékek | 91 |
Fejes saláta | 93 |
Sajtos fejes saláta | 93 |
Uborkasaláta | 93 |
Cikóriasaláta | 94 |
Zellersaláta sárgarépával | 94 |
Paradicsomsaláta | 94 |
Pikáns paradicsomsaláta | 94 |
Káposztasaláta | 94 |
Fehér vagy vörös káposzta | 94 |
Hagymasaláta | 95 |
Gombasaláta | 95 |
Paprikasaláta törökparadicsommal | 95 |
Karfiolsaláta | 95 |
Céklasaláta | 95 |
Bolgársaláta | 95 |
Vegetáriánus saláta | 96 |
Bíborsaláta | 96 |
Uborkasaláta más módon | 96 |
Spárgasaláta | 96 |
Zöld saláta más módon | 97 |
Nyári saláta | 97 |
Heringsaláta | 97 |
Franciasaláta | 97 |
Marhahússaláta | 97 |
Halsaláta | 98 |
Májsaláta | 98 |
Vegyes nyers főzelék | 98 |
Parajsaláta | 99 |
Kelbimbósaláta | 100 |
Reteksaláta | 100 |
Paprikasaláta | 100 |
Padlizsánsaláta | 100 |
Oroszsaláta | 101 |
Étvágysaláta | 101 |
Szegedi saláta | 101 |
Lipcsei saláta | 101 |
Előételek, egytálételek | 103 |
Nyári vacsoraétel | 105 |
Sajtos egytálétel | 105 |
Darált tyúkmáj | 105 |
Sonkakocsonya | 105 |
Pikáns túrókvartett | 106 |
Rakott zöldbab | 106 |
Olasz spárga | 106 |
Svájci ragu | 107 |
Borjú- vagy csirkeragu borsos mártásban | 107 |
Halragu borsos mártásban | 107 |
Sukiyaki (japán nemzeti étel) | 108 |
Virslifelfújt angolosan | 108 |
Szivárványomlett | 108 |
Gomba toscanai módon | 109 |
Töltött padlizsán | 109 |
Töltött tök | 109 |
Csiperkegomba mártással | 109 |
Borjú- vagy sertéstüdő rizzsel | 110 |
Zöldbab tojással | 110 |
Túrós felfújt sósan | 110 |
Burgonyalepény | 110 |
Desszertek - frissítők | 111 |
Nyers gyümölcs | 113 |
Gyümölcssaláta | 113 |
Finom gyümölcssaláta | 113 |
Banánsaláta | 113 |
Töltött barack | 113 |
Dinnyedesszert | 114 |
Töltött dinnye | 114 |
Dinnyecsemege | 114 |
Töltött narancs | 114 |
Töltött grapefruit | 114 |
Töltött citrom | 115 |
Sült alma | 115 |
Sült almaszeletek | 115 |
Roston sült banán | 115 |
Roston sült grapefruit | 115 |
Sült gyümölcs köntösben | 115 |
Cseresznyekompót vörösborral | 116 |
Különleges almakompót | 116 |
Aszalt szilvakompót | 116 |
Aszalt szilva angolosan | 116 |
Őszibarack krémmel | 116 |
Gyümölcs aludttejjel | 117 |
Fagyasztott joghurtkrém | 117 |
Almajoghurt | 117 |
Joghurt gyümölcslével | 117 |
Ananász eperrel | 117 |
Limonádé | 118 |
Limonádé gyümölcslével | 118 |
Gyümölcstej (turmixrecept) | 118 |
Szendvicsek | 119 |
Mit tegyünk a szendvicsekre? | 121 |
Szardellás vaj | 122 |
Májpástétom | 122 |
Körözöttalap | 122 |
Sajtkrémalap | 122 |
Heringsaláta-alap | 122 |
Aszpik szendvicsekhez | 123 |
Aszpik festése | 123 |
Szendvics zöld vajjal | 123 |
Sajtos szendvics | 123 |
Francia tojásos szendvics | 123 |
Túrós krémes szendvics | 124 |
Túrós krém paradicsommal | 124 |
Tormás krémes szendvics | 124 |
Sajtos tormás szendvics | 124 |
Zöldséges szendvicsek | 124 |
Sárgarépás szendvics | 124 |
Zöldpaprikás szendvics | 124 |
Vitaminos szendvics | 125 |
Szendvics zellerrel | 125 |
Szendvics fekete retekkel | 125 |
Paradicsomos szendvics | 125 |
Meleg szendvicsek | 125 |
Meleg sajtos szendvics | 125 |
Meleg, reszelt sajtos szendvics | 126 |
Sajtos kifli (meleg) | 126 |
Meleg kifli húskrémmel | 126 |
Szendvicstorta | 126 |
Töltött zsúrkenyér (kirándulásra) | 127 |
Szeretnék még egyszer húszéves lenni | 129 |
Étkezési tanácsok | 133 |
Mintaétrend egy napra | 136 |