1.052.847

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Karbamid

A Vegyipari Gazdasági Tájékoztató különszáma

Szerkesztő
Lektor

Kiadó: NIM Műszaki Dokumentációs és Fordító Iroda
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 68 oldal
Sorozatcím: Vegyipari technológiák gazdasági szakemberek számára
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér ábrával illusztrálva. A Vegyipari Gazdasági Tájékoztató különszáma. Megjelent 550 példányban.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

1. A KARBAMID TULAJDONSÁGAI 5
1.1 A karmabidelőállítás reakciói 5
1.2 Fizikai és kémiai tulajdonságok 6
1.2.1 Fizikai-kémiai adatok 6
1.2.2 A karbamid reakciói és bomlása 7
2. FELHASZNÁLÁSI TERÜLETEK 9
2.1 Karbamid a mezőgazdaságban 9
2.2 A karbamid ipari felhasználása 12
2.3 Karbamid szabvány MSz 3437-69 13
3. A KARBAMID ELŐÁLLÍTÁSA 14
3.1 Történeti áttekintés 14
3.2 Elméleti alapok 15
3.2.1 A szén-dioxid és ammónia reakciója 16
3.2.2 Az ammónium-karbamát dehidratációja 17
3.2.3 A karbamid konverzióját befolyásoló tényezők 17
3.2.3.1 A nyomás hatása 17
3.2.3.2 A hőmérséklet hatása 18
3.2.3.3 A kiindulási NH3/CO2 mólarány 19
3.2.3.4 A folyadékfázis térfogatának hatása a karbamidkihozatalra 19
3.2.3.3 A víz hatása 20
3.2.3.6 Tartózkodási idő 21
3.2.4 A biuret keletkezése 22
3.3 A gyártási eljárások fejlődése 24
3.4 Nyersanyagok 36
3.4.1 Szén-dioxid 36
3.4.2 Ammónia 36
3.5 A karbamidgyártási technológiák
részletes ismertetése 37
3.5.1 Teljes recirkulációs eljárások 37
3.5.1.1 Stamicarbon eljárás 37
3.5.1.2 Toyo Koatsu eljárás 40
3.5.1.3 Montecatini eljárások 42
3.5.1.4 Chemico eljárás 46
3.5.2 Sztrippeléssel működő technológiák 47
3.5.2.1 Stamicarbon C02 sztrippelő technológia 47
3.5.2.2 Snam Progetti ammónia sztrippelő technológia 50
3.6 A karbamidgyártás helyzete hazánkban 53
4. A KARBAMIDGYÁRTÓ KAPACITÁSOK FEJLŐDÉSE,
AZ ELJÁRÁSOK GAZDASÁGOSSÁGA 56
4.1 Teljes recirkulációval működő eljárások 56
4.1.1 A kapacitások alakulása 56
4.1.2 Termelési költségek 57
4.1.3 Beruházási költségek 58
4.2 A sztripping üzemek kapacitásalakulása 50
5. A VILÁG KARBAMIDTERMELŐ KAPACITÁSA 61
6. KARMABIDKERESKEDELEM, ÁRALAKULÁS 53
IRODALOM 66
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem