1.062.618

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vilma néni háztartási tanácsadója

Háztartási tanácsadó

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői papírkötés
Oldalszám: 139 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Külföldet járt magyarok, Magyarországon járt külföldiek ritkán mulasztják el, hogy dicsérettel emlékezzenek meg a magyar konyháról, a magyar szakácsokról és háziasszonyokról. Nem elfogultság, ha... Tovább

Előszó

Külföldet járt magyarok, Magyarországon járt külföldiek ritkán mulasztják el, hogy dicsérettel emlékezzenek meg a magyar konyháról, a magyar szakácsokról és háziasszonyokról. Nem elfogultság, ha azt állítjuk, hogy kevés helyén a világnak tudják olyan ízesen, olyan étvágygerjesztően elkészíteni a változatos nyersanyagokat mint minálunk.
A magyar konyha felhasználja a régi kiváló háziasszonyok és szakácsok összegyűjtött tapasztalatait, átformálja a mi szájízünkre a legjobb külföldi ételeket, és olyan sajátos jelleget alakít ki, amely megkülönbözteti termékeit minden más ételtől.
A konyhaművészetnek ma már jelentős hazai szakirodalma van. A megjelent könyvek nagy része azonban vagy a hivatásos szakácsok vagy a városi, sőt jellegzetesen budapesti háziasszonyok igényeit elégíti ki. Kevés azonban az olyan művek száma, amelyek hazánk egy-egy táján élő, ízlésben, igényekben egymástól különböző néprétegek számára íródtak volna.
Vesztesége ez szakirodalmunknak, hiszen nem egy ételelkészítési mód kerül az ilyen tájjellegű konyhákról a legigényesebb szakkönyvekbe és onnan a világvárosok fényes éttermeinek étlapjára és a városi lakosság asztalára.
Vesztesége a vidéki háziasszonyoknak is. Parasztságunk táplálkozása a múltban túlságosan egyhangú, egyoldalú volt. A legolcsóbb, a legegyszerűbben elkészíthető ételek kis választékát ismerték a paraszti háztartások, mert többre, jobbra nem futotta. A kérdés nem az volt, mit és hogyan, hanem az, hogy miből ?
Ma a parasztság életszínvonalának növekedése a mit és hogyan kérdését veti fel, mert már van miből. Nőnek az igények. Nem elegendő már az a négy-öt étel, amely régebben az asztalra került. A gazdasszony büszkesége, önérzete megkívánja, hogy a családot, az ismerősöket újabb és újabb konyhai remekekkel késztesse megelégedésre és nem egyszer bámulatra.
Jakab Mihályné, berettyóújfalusi háziasszony könyve mindenek előtt a tágabb értelemben vett környék gazdasszonyai számára készült. Vissza

Tartalom

Levesek, mártások 5
Levesbetétek 11
Főtt húsok 13
Sült húsok 15
Körítések (húsok mellé) 26
Szárnyasok 28
Főzelékek 29
Tojásételek 37
Halételek egyszerű módon 39
Sajt- és gomolyakészítés 40
Főtt tészták 41
Palacsinták 46
Egyéb tészták 48
Kelttészták 50
Kenyérsütés 55
Sütemények, pogácsák 57
Zsírban sült tészták 61
Édességek 63
Fagylaltok 72
Torták 73
Vegyes sütemények 79
Italok 104
Befőzésről 110
Sertésvágásról 121
Szappanfőzés 126
Mosás 127
Tanácsadás 128
A baromfitenyésztésről 132
A sertéstartásról 135
A szarvasmarha tartásról 135
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem