1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Káposztafélék termesztése

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 192 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-231-430-1
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Közel öt évtizedes kertészeti tevékenység gyakorlati és kutatási tapasztalatait foglalja össze ez a munka, amely témájában a megjelenő szakmai kiadványok listájáról 30 éve hiányzó könyvet igyekszik... Tovább

Előszó

Közel öt évtizedes kertészeti tevékenység gyakorlati és kutatási tapasztalatait foglalja össze ez a munka, amely témájában a megjelenő szakmai kiadványok listájáról 30 éve hiányzó könyvet igyekszik pótolni.
A káposztaféléknek - a kultúrába vont zöldségnövények egyik legnépesebb és legjelentősebb csoportjának - a termesztése ma a változás időszakát éli: a technológiában és a fajok között hagyományos és új elemekkel egyaránt találkozhatunk, a felhasználást tekintve viszont még mindig a fejes káposzta áll az élen (77%). A káposztafélék élelmezési, táplálkozási lehetőségeinek kihasználása, valamint hazai és exportpiacuk, feldolgozóiparuk kiszélesítése sürgetően időszerű. Az olcsó primőr és tömegáru előállítása csak a termeléstechnika, a műszaki gépesítés új módszereinek alkalmazásával, a hatékonyság növelésével lehetséges. A kispiaci, a házi ellátáshoz, az exporthoz viszont nélkülözhetetlen a kiskertek szakaszos vagy folyamatos termelése. Ezzel csökkenthető lenne a munkaigényes káposztafélék nagyüzemi termesztésének gondja is.
Világpiaci versenyképességünk növeléséhez, az egézségesebb étkezési szokások kialakításához azonban szemléletváltozásra van szükség. Mindenekelőtt a "kertészkedés" kíván gyakorlati segítséget és szaktanácsot. A régi, három évtizeddel ezelőtti időkhöz képest a káposztafélék termesztése összetettebbé vált. Változtak a szerkezeti, a művelési formák és a fajtaigény. A technológia kiegészült a műtrágyázással, s különböző növényvédelmi eljárásokkal. Hangsúlyossá vált a piaci, a szabványszerű termesztés és az exportértékesítés. Előtérbe került a kistermelői, a háztáji, házikerti kultúra; a hazai vetőmagellátás külön igényéről nem is beszélve. Megnövekedett a primőr és a feldolgozott (gyorsfagyasztott, tartósított stb.) termékek és a különleges káposztafélék iránti kereslet és így tovább. Vissza

Tartalom

Előszó5
ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK
A káposztafélék értéke és felhasználása7
Kertészeti jellegű káposztafélék7
A termesztés helyzete8
Termelésszerkezet9
A felhasználás megoszlása11
Táplálkozás-élettani jelentőségük13
Népgazdasági jelentőségük17
A káposztafélék termesztésének gondjai17
Mezőgazdasági és ipari jellegű káposztafélék19
Termesztésük helyzete19
A felhasználás megoszlása21
Táplálkozás-élettani vonatkozások21
Népgazdasági jelentőségük23
A káposztafélék származása, elterjedése, termesztőtájai24
A káposztafélék származástörténete24
A káposztafélék elterjedése a világon27
A káposztafélék elterjedése Magyarországon27
Termesztőtájak33
Hagyományos jellegű tájak33
A káposztafélék termesztőtájainak helyzete, fejlődési iránya35
A termesztés értékelése36
A hazai káposztafélék rendszertani beosztása39
A káposztafélék növénytani jellemzése47
A káposztafélék élettani, rendszertani, termesztési jellegzetességei57
Biológiai vonatkozások57
Rendszertani sajátosságok72
Termesztési jellegzetességek72
Az élettényezők hatása74
A fény szerepe74
A hőmérséklet szerepe77
A víz szerepe80
A tápanyagok szerepe80
A termesztett fajták értékmérői83
A káposztafélék nemesítése87
A növényanyag tulajdonságai87
Nemesítési célkitűzések89
Nemesítési módszerek91
Elért nemesítési eredmények97
Távlati feladatok97
Termesztéstechnológia
A termesztés helye, talajigénye101
A káposztafélék növényváltása102
Tápanyagellátás, szervestrágyázás, műtrágyázás104
A tápanyagellátás jellegzetességei104
Alapműtrágyázási irányelvek109
A tápanyagszükséglet meghatározása109
A tápanyagellátás gyakorlati kivitele120
Talaj-előkészítés122
A szaporítás módja125
A vetőmag és kezelése, vetése125
A palántanevelés134
Kiültetés144
A kiültetés gépi rendszere150
A kertészeti jellegű káposztafélék helyrevetéses termesztése154
A helyrevetés feltételei155
A helyrevetés kivitele158
A mezőgazdasági jellegű káposztafélék helyrevetése164
A növényápolás teendői165
A káposztafélék öntözése170
Új, kezelőutas rendszer175
Kisüzemi öntözés177
Termésérés, -szedés, -betakarítás178
A kertészeti jellegű káposztafélék érése, szedése178
A mezőgazdasági jellegű káposztafélék betakarítása185
A káposztafélék köztes, kettős és többes termesztése185
Köztes termesztés186
Kettős termesztés (másodvetés)186
Többes termesztés187
Termesztés növényházban, fólia sátorban188
Növényházi hajtatás188
Fóliás hajtatás191
Kiskerti termesztés194
Eltartás, tárolás199
Növényvédelem202
Vetőmagvédelem202
Palántavédelem203
A kiültetési (vetési) terület védelme204
Állományvédelem kiültetés után205
Helyrevetésű káposztafélék védelme206
A vegyszeres védelem kivitele206
Káposztaféléink termesztésének gépesítése207
A KÁPOSZTAFÉLÉK TERMESZTÉSE
Ismert változatok211
Karalábé211
Termesztett fajták213
Termesztéstechnológia218
Kelkáposzta224
Termesztett fajták228
Termesztéstechnológia232
Fejes káposzta236
Termesztett fajták238
Termesztéstechnológia245
Vöröskáposzta251
Termesztett fajták252
Termesztéstechnológia255
Bimbóskel255
Termesztett fajták257
Termesztéstechnológia262
Karfiol269
Termesztett fajták271
Termesztéstechnológia276
Kevésbé ismert változatok és a mezőgazdasági jellegű káposztafélék282
Brokkoli282
Termesztett fajták284
Termesztéstechnológia286
Kínai kel287
Termesztett fajták289
Termesztéstechnológia293
Fodros- (takarmány-) kel297
Termesztett fajták299
Termesztéstechnológia301
Takarmánykáposzta305
Termesztett fajták306
Termesztéstechnológia308
Tarlórépa309
Termesztett fajták310
Termesztéstechnológia312
Fekete mustár315
Termesztett fajtája316
Termesztéstechnológia316
Őszi káposztarepce319
Termesztett fajták321
Termesztéstechnológia323
Nem ismert változatok327
Díszkáposzta327
Fajták (fajtajelöltek)328
Termesztésük329
Díszkaralábé330
Fajtái331
Termesztésük331
Díszkarfiol332
Külföldi fajták332
Termesztésük332
Vajkáposzta333
Leveleskel333
Fajtái333
Termesztésük334
Fűszerező káposztafélék334
VETŐMAGTERMESZTÉS
Eltérések, jellegzetességek337
Vetőmag-termesztési technológiák339
Egyévesek339
A karfiol magtermesztése339
A brokkoli magtermesztése342
A kínai kel magtermesztése342
A fekete mustár magtermesztése343
Kétévesek344
A karalábé magtermesztése344
A kelkáposzta magtermesztése353
A fejes káposzta magtermesztése354
A vöröskáposzta magtermesztése357
A bimbóskel magtermesztése357
A fodroskel magtermesztése359
A takarmánykáposzta magtermesztése360
A tarlórépa magtermesztése360
Az őszi káposztarepce magtermesztése362
Háromévesek362
A Mohácsi áttelelő kel magtermesztése362
A Szentesi áttelelő kel magtermesztése363
A Diósviszlói csúcsos káposzta magtermesztése363
ELKÉSZÍTÉSI, TARTÓSÍTÁSI MÓDOK
Frissen készíthető ételek365
Előételek366
Egytálételek366
Levesek367
Főzelékek367
Töltött, rakott ételek369
Kirántott, sült ételek370
Köretek370
Főtt és sült tészták371
Saláták372
Savanyított termékek373
Száraz tartósítás374
Egyéb különlegességek375
Irodalom377

Dr. Szalva Péter

Dr. Szalva Péter műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Szalva Péter könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem