Előszó | 5 |
Általános tudnivalók | |
A káposztafélék értéke és felhasználása | 7 |
Kertészeti jellegű káposztafélék | 7 |
A termesztés helyzete | 8 |
Termelésszerkezet | 9 |
A felhasználás megoszlása | 11 |
Táplálkozás-élettani jelentőségük | 13 |
Népgazdasági jelentőségük | 17 |
A káposztafélék termesztésének gondjai | 17 |
Mezőgazdasági és ipari jellegű káposztafélék | 19 |
Termesztésük helyzete | 19 |
A felhasználás megoszlása | 21 |
Táplálkozás-élettani vonatkozások | 21 |
Népgazdasági jelentőségük | 23 |
A káposztafélék származása, elterjedése, termesztőtájai | 24 |
A káposztafélék származástörténete | 24 |
A káposztafélék elterjedése Magyarországon | 27 |
Termesztőtájak | 33 |
Hagyományos jellegű tájak | 33 |
A káposztafélék termesztőtájainak helyzete, fejlődési iránya | 35 |
A termesztés értékelése | 36 |
A hazai káposztafélék rendszertani beosztása | 39 |
A káposztafélék növénytani jellemzése | 47 |
A káposztafélék élettani, rendszertani, termesztési jellegzetességei | 57 |
Biológiai vonatkozások | 57 |
Rendszertani sajátosságok | 72 |
Termesztési jellegzetességek | 72 |
Az élettényezők hatása | 74 |
A fény szerepe | 74 |
A hőmérséklet szerepe | 77 |
A víz szerepe | 80 |
A tápanyagok szerepe | 80 |
A termesztett fajták értékmérői | 83 |
A káposztafélék nemesítése | 87 |
A növényanyag tulajdonságai | 87 |
Nemesítési célkitűzések | 89 |
Nemesítési módszerek | 91 |
Elért nemesítési eredmények | 97 |
Távlati feladatok | 97 |
Termesztéstechnológia | |
A termesztés helye, talajigénye | 101 |
A káposztafélék növényváltása | 102 |
Tápanyagellátás, szervestrágyázás, műtrágyázás | 104 |
A tápanyagellátás jellegzetességei | 104 |
Alapműtrágyázási irányelvek | 109 |
A tápanyagszükséglet meghatározása | 109 |
A tápanyagellátás gyakorlati kivitele | 120 |
Talaj-előkészítés | 122 |
A szaporítás módja | 125 |
A vetőmag kezelése, vetése | 125 |
A palántanevelés | 134 |
Kiültetés | 134 |
A kiültetés gépi rendszere | 150 |
A kertészeti jellegű káposztafélék helyrevetéses termesztése | 154 |
A helyrevetés feltételei | 155 |
A helyrevetés kivitele | 158 |
A mezőgazdasági jellegű káposztafélék helyrevetése | 164 |
A növényápolás teendői | 165 |
A káposztafélék öntözése | 170 |
Új, kezelőutas rendszer | 175 |
Kisüzemi öntözés | 177 |
Termésérés, - szedés, -betakarítás | 178 |
A kertészeti jellegű káposztafélék érése, szedése | 178 |
A mezőgazdasági jellegű káposztafélék betakarítása | 185 |
A káposztafélék köztes, kettős és többes termesztése | 185 |
Köztes termesztés | 186 |
Kettős termesztés (másodvetés) | 186 |
Többes termesztés | 187 |
Termesztés növényházban, fólia sátorban | 188 |
Növényházi hajtatás | 188 |
Fóliás hajtatás | 191 |
Kiskerti termesztés | 194 |
Eltartás, tárolás | 199 |
Növényvédelem | 202 |
Vetőmagvédelem | 202 |
Palántavédelem | 203 |
A kiültetési (vetési) terület védelme | 204 |
Állományvédelem kiültetés után | 205 |
Helyrevetésű káposztafélék védelme | 206 |
A vegyszeres védelem kivitele | 206 |
Káposztaféléink termesztésének gépesítése | 207 |
A káposztafélék termesztése | |
Ismert változatok | 211 |
Karalábé | 211 |
Termesztett fajták | 213 |
Temesztéstechnológia | 218 |
Kelkáposzta | 224 |
Termesztett fajták | 228 |
Termesztéstechnológia | 232 |
Fejes káposzta | 236 |
Termesztett fajták | 238 |
Termesztéstechnológia | 245 |
Vöröskáposzta | 251 |
Termesztett fajták | 252 |
Termesztéstechnológia | 255 |
Bimbóskel | 255 |
Termesztett fajták | 257 |
Termesztéstechnológia | 262 |
Karfiol | 269 |
Termesztett fajták | 271 |
Termesztéstechnológia | 276 |
Kevésbé ismert változatok és a mezőgazdasági jellegű káposztafélék | 282 |
Brokkoli | 282 |
Termesztett fajták | 284 |
Termesztéstechnológia | 286 |
Kínai kel | 287 |
Termesztett fajták | 289 |
Termesztéstechnológia | 293 |
Fodros- (takarmány-) kel | 297 |
Termesztett fajták | 299 |
Termesztéstechnológia | 301 |
Takarmánykáposzta | 305 |
Termesztett fajták | 306 |
Termesztéstechnológia | 308 |
Tarlórépa | 309 |
Termesztett fajták | 310 |
Termesztéstechnológia | 312 |
Fekete mustár | 315 |
Termesztett fajtája | 316 |
Termesztéstechnológia | 316 |
Őszi káposztarepce | 319 |
Termesztett fajták | 321 |
Termesztéstechnológia | 323 |
Nem ismert változatok | 327 |
Díszkáposzta | 327 |
Fajták (fajtajelöltek) | 328 |
Termesztésük | 329 |
Díszkaralábé | 330 |
Fajtái (fajtajelöltek) | 328 |
Termesztésük | 331 |
Díszkarfiol | 332 |
Külföldi fajták | 332 |
Termesztésük | 332 |
Vajkáposzta | 333 |
Leveleskel | 333 |
Fajtái | 333 |
Termesztésük | 334 |
Fűszerező káposztafélék | 334 |
Vetőmagtermesztés | |
Eltérések, jellegzetességek | 337 |
Vetőmag-termesztési technológiák | 339 |
Egyévesek | 339 |
A karfiol magtermesztése | 339 |
A brokkoli magtermesztése | 342 |
A kínai kel magtermesztése | 342 |
A fekete mustár magtermesztése | 343 |
Kétévesek | 344 |
A karalábé magtermesztése | 344 |
A kelkáposzta magtermesztése | 353 |
A fejes káposzta magtermesztése | 354 |
A vöröskáposzta magtermesztése | 357 |
A bimbóskel megtermesztése | 357 |
A fodroskel magtermesztése | 359 |
A takarmánykáposzta magtermesztése | 360 |
A tarlórépa magtermesztése | 360 |
Az őszi káposztarepce magtermesztése | 362 |
Háromévesek | 362 |
A Mohácsi áttelelő kel magtermesztése | 362 |
A Szentesi áttelelő kel magtermesztése | 363 |
A Diósviszlói csúcsos káposzta magtermesztése | 363 |
Elkészítési, tartósítási módok | |
Frissen készíthető ételek | 365 |
Előételek | 366 |
Egytálételek | 366 |
Levesek | 367 |
Főzelékek | 367 |
Töltött, rakott ételek | 369 |
Kirántott, sült ételek | 370 |
Köretek | 370 |
Főtt és sült tészták | 371 |
Saláták | 372 |
Savanyított termékek | 373 |
Száraz tartósítás | 374 |
Egyéb különlegességek | 375 |
Irodalom | 377 |