Előszó
A zöldségnövények szerepe az emberi táplálkozásban közismert. A sokféle, sok fajta közül naponta kerül asztalunkra frissen x vagy konzervált formában zöldség. Fogyasztjuk nyersen vagy főzve,...
Tovább
Előszó
A zöldségnövények szerepe az emberi táplálkozásban közismert. A sokféle, sok fajta közül naponta kerül asztalunkra frissen x vagy konzervált formában zöldség. Fogyasztjuk nyersen vagy főzve, frissen vagy szárítva a növények különböző részeit (levél, termés, szár, gyökér).
Kedvező táplálkozás-biológiai hatás csak az egészséges növényektől várható. A kellő mennyiség mellett jó minőséget kíván elérni minden kertész, s ez bizony nem mindig egyszerű. A jól megválasztott fajta, a harmonikus táplálás, öntözés, ápolás mellett is gyakran jelennek meg olyan növényi károsítok (vírusok, baktériumok, gombák, állati kártevők, gyomok), amelyek rövid idő alatt érzékeny veszteséget okozhatnak. E veszteségek megelőzését a növényvédelem szolgálja.
A növényvédelmet lehet mechanikai, agrotechnikai, biológiai vagy vegyi úton végezni, amelyek közül az utóbbi a legkényesebb.
Több okból is igen nagy felelősség a zöldségféléknél a vegyi növényvédelem:
- kistermelőknél a kellő szakértelem hiánya,
- köztestermelés (gyümölcsfák alatt zöldség),
- rövid tenyészidő, stb.
Ezen okok végső soron az élelmezésegészségügyi várakozási idő be nem tartásában, sőt esetleg a megengedett növényvédőszer-maradékok emelkedésében csúcsosodhatnak ki.
Vissza