1.066.213

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kalória- és tápanyagtáblázat

Szerző
Budapest
Kiadó: Medicina Könyvkiadó Zrt.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 324 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 978-963-226-155-3
Megjegyzés: Táblázatokkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Kalória- és tápanyagtáblázattal segítséget kívánunk nyújtani mindazoknak, akik élelmezési és táplálkozási kérdésekkel hivatásszerűen foglalkoznak, háztartást vezetnek vagy érdeklődnek az... Tovább

Előszó

A Kalória- és tápanyagtáblázattal segítséget kívánunk nyújtani mindazoknak, akik élelmezési és táplálkozási kérdésekkel hivatásszerűen foglalkoznak, háztartást vezetnek vagy érdeklődnek az egészséges táplálkozás és a diéták iránt.

A könyv információkat nyújt az egyes élelmiszerek energia- és tápanyagtartalmáról, rövid tájékoztatást ad az egészséges, kiegyensúlyozott vegyes táplálkozás alapelveiről és a leggyakrabban előforduló krónikus megbetegedések diétás előírásairól. Mindezekről bővebb ismereteket nyújt a Medicina Könyvkiadó Zrt. által 2005-ben kiadott Új Tápanyagtáblázat, amely terjedelme miatt nehézkesebben forgatható. Ezért annak kiegészítő kiadványaként egy könnyen kezelhető könyvet kívánunk nyújtani, célunk, hogy gyorsan hozzáférhető adatokkal lássuk el az olvasót, az élelmezési üzemek vezetőit. A kiadványt a konyhai polcon tarthatja használója, bármikor megkeresheti azt az adatot, amire szüksége van.

Az egészséges táplálkozás iránti érdeklődés egyre nő. Számtalan kiadvány jelenik meg, a média receptekkel és különféle információkkal látja el az olvasót, nézőt, hallgatót. Az információözönben kívánatosnak látjuk, hogy olyan megalapozott ismereteket közöljünk, amelyek segítségével tudatosan megtervezhetik étrendjüket az élelmezéssel nem hivatásszerűen foglalkozók is, és egészségesen tudják táplálni a családjukat.

Ez a könyv hangsúlyt helyet az egészséges, kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozáshoz szükséges ismeretek közlésére, és segítséget ad az ezt megvalósító étrend összeállításához. Vissza

Fülszöveg

Ez a kiadvány hiányt pótol. Célunk, hogy az élelmezéssel hivatásszerűen foglalkozók és a saját háztartást vezető olvasóink kezébe könnyen kezelhető, mégis sok adatot tartalmazó könyvet adjunk.

A könyv hangsúlyt helyez az egészséges, kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozáshoz szükséges ismeretek közlésére, és segítséget ad az ezt megvalósító étrend összeállításához. Foglalkozik a betegek táplálásával, diétás alapelvekkel, segítséget kíván adni a gyakori krónikus megbetegedésekben szenvedők diétájához. A kalória- és tápanyag mutató az élelmiszer-nyersanyagok adatain kívül az italok és a készen kapható ételek adatairól is tudósít. Az olvasó könnyebb, gyorsabb tájékozódását kívánjuk szolgálni az Élelmiszerek különleges összetevői című fejezettel, amelyben külön táblázatokban foglaljuk össze a dietetikai szempontból jelentős tápanyagok és tápanyagnak nem minősülő bioaktív anyagok, fitokemikáliák mennyiségeit. Az adatok megfelelnek az EU táplálkozási ajánlásainak, és figyelembe veszik a... Tovább

Fülszöveg

Ez a kiadvány hiányt pótol. Célunk, hogy az élelmezéssel hivatásszerűen foglalkozók és a saját háztartást vezető olvasóink kezébe könnyen kezelhető, mégis sok adatot tartalmazó könyvet adjunk.

A könyv hangsúlyt helyez az egészséges, kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozáshoz szükséges ismeretek közlésére, és segítséget ad az ezt megvalósító étrend összeállításához. Foglalkozik a betegek táplálásával, diétás alapelvekkel, segítséget kíván adni a gyakori krónikus megbetegedésekben szenvedők diétájához. A kalória- és tápanyag mutató az élelmiszer-nyersanyagok adatain kívül az italok és a készen kapható ételek adatairól is tudósít. Az olvasó könnyebb, gyorsabb tájékozódását kívánjuk szolgálni az Élelmiszerek különleges összetevői című fejezettel, amelyben külön táblázatokban foglaljuk össze a dietetikai szempontból jelentős tápanyagok és tápanyagnak nem minősülő bioaktív anyagok, fitokemikáliák mennyiségeit. Az adatok megfelelnek az EU táplálkozási ajánlásainak, és figyelembe veszik a Magyarországon forgalmazott élelmiszerek összetételét. Reméljük, a könyv hozzájárul a tudatosan megtervezett, egészséges étrendek összeállításához, a fogyasztók egészségét szolgáló ételek készítéséhez. Vissza

Tartalom

Bevezetés 5

Egészséges táplálkozás 7
Energiaegyensúly, kiegyensúlyozott táplálkozás 7
Ideális testtömeg, túlsúly, elhízás 10
Tápanyagszükséglet 10
Tápanyagok 11
Szénhidrátok 12
Étrendi javaslat 13
Zsírok 13
Étrendi javaslat 15
Fehérjék 16
Étrendi javaslat 16
Vitaminok 17
A-vitamin (retinolekvivalens) és béta-karotin 18
D-vitamin (kalciferol) 18
E-vitamin (tokoferol) 19
K-vitamin (fillokinon) 19
C-vitamin (aszkorbinsav) 20
B x-vitamin (tiamin) 20
B2-vitamin (riboflavin) 21
Niacin (niacinekvivalens) 21
B2-vitamin (piridoxin) 22
Folát (folátekvivalens) 22
B12-vitamin (kobalamin) 23
Pantoténsav 23
Biotin 24
Étrendi javaslat 24
Vitaminoidok 25
Tápanyagnak nem minősülő biológiailag aktív anyagok, fitokemikáliák 27
Víz és ásványi anyagok 31
Ásványi anyagok 32
Makroelemek 33
Kalcium 33
Foszfor 33
Nátrium 33
Kálium 34
Magnézium 34
Mikroelemek (nyomelemek) 35
Vas 35
Cink 36
Szelén 36
Réz 37
Mangán 37
Króm 37
Molibdén 38
Jód 38
Fluor 38
Étrendi javaslat 39
Az egészséges táplálkozás alapelvei. Táplálkozási ajánlások 42
Csecsemők energia- és tápanyagigénye, a csecsemőtápszerek 44
Élelmiszer-összetevők (élelmiszer komponensek) 45
Adalékanyagok, aromák 45
Allergén hatású élelmiszer-összetevők 46
Light élelmiszerek 46
Nitrit, nitrát 47
Betegek táplálása, dietetikai alapelvek 47
Egységes diétás rendszer 50
Az egyes megbetegedések diétái 52
Az elhízás (obesitas) diétája 52
A szív- és érrendszer megbetegedéseinek diétája 54
A magas vérnyomás diétája 55
A magas vérzsírszint (hyperlipoproteinaemiák) diétája 57
A cukorbetegség (diabetes) diétája 59
Glikémiás index (GI) 63
A daganatos betegség diétája 63
A köszvény (hypeurikaemia) diétája 67
Kalória- és tápanyagmutató 73
1. Tej és tejtermékek 73
1.1. Tejfélék és tejes italok 73
Ízesített tejitalok, tejtermékek kiszerelési egységre vonatkoztatott energiatartalma 80
Tejtermék helyettesítők energia tartalma 81
1.2. Fermentált és probiotikus tejtermékek 82
Fermentált tejtermékek csomagolási egységre vonatkoztatott energiatartalma 85
Probiotikus termékek 86
1.3. Túrófélék 87
Ízesített túrókészítmények 88
Ízesített túrókészítmények csomagolási egységre számított energiatartalma 89
1.4. Natúr sajtok 90
1.5. Ömlesztett sajtok 96

2. Tojás 99
Tojáskészítmények 101

3. Növényi és állati zsiradékok, olajok 103
3.1. Margarinok 103
3.2. Majonéz 104
3.3. Növényi olajok 105
3.4. Állati zsiradékok 108

4. Húsok és húskészítmények 111
4.1. Friss húsok, belsőségek 111
Különleges húsok 123
Vadhúsok 124
Szárnyas húsok 125
4.2. Húskészítmények 130
4.3. Dobozos húsok és húskészítmények 142

5. Halak és halkészítmények 145
5.1. Tengeri halak 145
5.2. Egyéb tengeri élőlények 150
5.3. Édesvízi halak 152
5.4. Halkészítmények 156

6. Gabonák, magvak és termékeik 159
6.1. Gabonamagvak és -őrlemények 159
6.2. Hüvelyes magvak és őrlemények 175

7. Kenyerek, péksütemények 179
7.1. Kenyerek 179
7.2. Péksütemények 184
7.3. Kelt, hajtogatott, töltött péksütemények 187

8. Száraztészták 193
Tésztakészítmények energiatartalma 194

9. Zöldség- és főzelékfélék 195
9.1. Friss zöldség- és főzelékfélék 195
9.2. Zöldség- és főzelékkészítmények 210

10. Gombák, gombakészítmények 211
10.1. Gombák 211
10.2. Gombakészítmények 215

11. Gyümölcsök 217
11.1. Friss gyümölcsök 217
11.2. Gyümölcskészítmények 226
Befőttek, dzsemek 227

12. Diófélék, olajos magvak 231

13. Készételek tápanyag-összetétele 235
13.1. Levesek 235
13.2. Levesporok 239
13.3. Főzelékek és köretek 240
13.4. Húsok, húsételek 245
13.5. Gyorsfagyasztott félkész- és készételek 250
13.6. Üveges és dobozos készételkonzervek 253

14. Édességek, sütemények, tészták 259
14.1. Cukorkák, drazsék 259
14.2. Krémporok, pudingok 260
14.3. Csokoládék, csokoládés termékek 262
14.4. Ostyák, tartós sütemények 265
14.5. Tészták, édességek 266
14.6. Gyorsfagyasztott tésztás termékek 268
14.7. Fagylaltok, jégkrémek 270

15. Cukrok, édesítők 271
Édesítők 273

16. Italok összetétele, főbb jellemzői 275
16.1. Ásványvizek 275
16.2. Gyógyvizek 276
16.3. Gyümölcsitalok 277
16.4. Alkoholmentes italok 279
16.5. Energiaitalok 280
16.6. Szeszes italok 284

17. Élelmiszerek különleges összetevői 289
17.1. Élelmiszerek koleszterin tartalma 289
17.2. Élelmi rosttartalom 294
17.3. Fitinsav tartalom 299
17.4. Élelmiszerek Q10 (ubikinon) tartalma 300
17.5. Élelmiszerek flavonoid tartalma 301
17.6. Élelmiszerek oxálsav tartalma 302
17.7. Élelmiszerek purin tartalma 303
17.8. Élelmiszerek likopin tartalma 307

Felhasznált és ajánlott irodalom 309

Ételmutató 311

Rodler Imre

Rodler Imre műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Rodler Imre könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem