1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Száraztésztagyártás

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 341 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-231-623-1
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Kihajtható melléklettel.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Száraztészta-készítmények előállításával foglalkozó szakkönyv - magyar nyelven -1953-ban jelent meg utoljára. A könyv fordítás volt, és megjelenése idején a második világháború előtti műszaki és... Tovább

Előszó

Száraztészta-készítmények előállításával foglalkozó szakkönyv - magyar nyelven -1953-ban jelent meg utoljára. A könyv fordítás volt, és megjelenése idején a második világháború előtti műszaki és technológiai ismereteket tartalmazta.
Azóta - mint más iparágakban is - a tésztaiparban is nagyarányú technikai, technológiai fejlődés következett be. Hazánkban is korszerű tésztagyárak léptek üzembe, az iparban dolgozók száma jelentősen megnövekedett.
Könyvünk tartalmazza mindazt a gépészeti, technológiai ismeretanyagot, aminek elsajátításával a tésztaiparban dolgozók - a legkorszerűbb üzemekben is - munkájuk végzéséhez nagymértékű segítséget kapnak. Vissza

Tartalom

Előszó5
Tésztaipari anyagismeret9
Alapanyagok9
Búzafajták tésztaipari célra10
A búza összetevői és belső tulajdonságai19
A búza külső tulajdonságai23
A búza őrlése24
Az őrlemény szerkezete25
A liszt összetétele és tulajdonságai26
Sikér27
Kémiai anyagok hatása a sikérre29
A hő hatása a sikérre30
A sikér minőségét meghatározó tényezők30
A liszt fehérjéi31
A liszt szénhidrátjai32
A hazai tésztaipar által használt liszt34
A liszt átvétele és tárolása34
A tésztagyártáshoz használt víz35
A tésztagyártáshoz használt tojás35
A tojás részei36
A tojás összetétele37
A tojássárgája-olaj fő alkotórészei38
A tojás tápértéke38
Változások a tojásban40
A tojás jelentősége a tésztaipar szempontjából40
A tojás tartósítása41
A tojás és tojáspor átvétele, tárolása41
Szója42
A szójabab feldolgozása42
Tejsavó44
A tésztaipar csomagolóanyagai44
Tésztagyártó gépek és berendezések49
A száraztészta előállítására szolgáló gépek és berendezések fejlődése49
Az 1960-ig üzemelt főbb tésztagyártó gépek és berendezések52
Keverők53
Gyúrók54
Sajtolók58
Nyújtógépek61
Vágógépek62
Tésztaszárító berendezések63
Tésztagyárak gyártógépeinek és berendezéseinek részletes ismertetése65
Nyersanyagok szállításának és tárolásának gépei és berendezései66
A liszt szállításának, tárolásának gépei és berendezései66
Adalék anyagok szállításának, tárolásának gépei és berendezései74
Nyers- és adalék anyagok előkészítésének gépei és berendezései74
A liszt előkészítésének gépei és berendezései75
Vízmelegítő berendezések81
Tojáskészítmények előkészítésének gépei és berendezései82
Tésztakeverő, tömörítő, alakító gépek és berendezések86
PAVAN-sajtológépek87
BRAIBANTI-sajtológépek105
Elő- és utószárító gépek és berendezések120
Magas hőfokon üzemelő PAVAN gyártmányú szálasáru-szárító berendezések121
Magas hőfokon üzemelő PAVAN-szárító szálas áru szárítására143
Magas hőfokon üzemelő PAVAN-szárító apró áru szárítására134
Alacsonyabb hőfokon üzemelő PAVAN-szárító szálas áru szárítására143
Alacsonyabb hőfokon üzemelő PAVAN-szárító apró áruk szárítására146
Szálas árut szárító BRAIBANTI-berendezés149
Apró árut szárító BRAIBANTI-berendezés156
Tésztakészítmények közbenső tárolásának gépei és berendezései160
Késztermék-csomagoló gépek és berendezések161
Apró árut csomagoló gépek162
Szálas árut csomagoló gép163
Késztermék raktározásának és belső anyagmozgatásának gépei és berendezései167
Szellőztető- és klímaberendezések167
Matricamosó169
Selejtvisszaőrlő berendezések169
Külföldön elterjedt, hazai üzemekben nem alkalmazott tésztagyártó gépek és berendezések170
Tésztaüzemek műszaki ellátása175
Tésztaüzemek karbantartó szervezete176
Tésztakészítményeket előállító kisüzemek gépei és berendezései177
Tésztagyárak telepítési irányelvei és az üzemépületek építési követelményei178
A tésztagyártás technológiája181
A tésztaipar története181
A tésztakészítmények gyártásának fejlődése182
A hazai tésztaipar története182
A tésztagyártás184
A nyersanyagok előkészítése185
A tészta keverése188
A tészta tömörítése192
A tészta alakítása193
Tésztakészítmények szárítása203
A szárítási folyamatok fizikai alapjai204
Szárítástechnikai alapfolyamatok216
A tésztakészítmények szárításának alapjai227
Az alakított nyerstészta vizsgálata szárítási szempontból228
A tésztakészítmények szárításának alapelvei237
Előszárításos eljárás239
A szárítóberendezések technológiája244
Természetes vagy szabad levegőn való szárítás244
Mesterséges szárítás244
Korszerű tésztagyártó vonalak szárítóberendezéseinek technológiája259
A gyártás befejezett műveletei260
Tésztakészítmények csomagolása261
Tészakészítmények raktározása263
Tésztagyártó vonalak és üzemeltetésük263
A vonalak beindítása és beállítása264
Tésztagyártó vonalak üzemeltetése266
Tésztagyártó vonalak leállítása273
Új szárítási módok275
A külföldi tésztaipar278
A termékválaszték280
Fogyasztás, felhasználás284
Kutatás és fejlesztés285
Száraztésztát előállítő kisüzemek286
Nyersanyag-előkészítés287
A tészta keverése287
A tészta tömörítése288
A tészta alakítása288
A házitészták szárítása288
A házitészták csomagolása290
A házitészták értékelése291
Tésztaipari termékek295
A száraztészta-készítmények táplálkozástani jelentősége299
Tésztakészítmények a táplálkozásunkban303
Tésztakészítményekkel szemben támasztott követelmények304
Tésztaipari laboratóriumok306
A tésztagyártás higiéniája309
A száraztészták jellegzetes kórokozói316
Tésztakészítmények tárolási feltételei és módjai318
Tésztahibák321
Alak- és mérethibák321
Felületi, szerkezeti hibák, törmelékesség323
Színhibák, áttetszőség325
Ízhibák326
Főzési hibák326
Tésztabetegségek327
Penészedés327
Savanyodás329
Házi jellegű tésztakészítmények329
Tésztaipari anyagnormák330
A könyvben használt magyarázat nélküli jelölések értelmezése335
Irodalom337
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem