1.062.071

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kalcium, tejtermékek, egészség

Calcium - Dairy Foods - Health

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium-Magyar Közösségi Agrármarketing Centrum (AMC) Közhasznú Társaság
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 119 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar   Angol  
Méret: 23 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Színes fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A tej és termékei nemcsak gazdagok kalciumban, hanem több bennük a kalcium, mint a foszfor, így alkalmasak más élelmiszerek foszfortúlsúlyának ellensúlyozására. Emellett a tejtermékek könnyen felszívódó állapotban tartalmazzák a kalciumot. A kalcium nemcsak az ép csontozat és fogazat felépítésében és fenntartásában játszik szerepet, hanem csökkenti a magas vérnyomást és részt vesz a vastagbélrák, valamint a vesekőképződés megelőzésében is. Kívánatos az lenne, ha a magyar nép összes kalciumfelvételének legalább 2/3-a, de inkább 70-75%-a tejtermékekből származna, a mai alig 50%-kal szemben. Ekkor lenne esély arra, hogy megvalósuljon a magyar nép táplálkozásában is az ideális 1:1 Ca:P arány, a mai 1:1,85 igen kritikus értékhez képest.

Tartalom

A KÖNYV SZERZŐINEK, SZERKESZTŐJÉNEK, LEKTORAINAK ÉS AJÁNLÓINAK FONTOSABB SZEMÉLYI ADATAI ALFABETIKUS SORRENDBEN 10
AJÁNLÁS 12
A TEJTERMÉKEK SZEREPE AZ EMBERI SZERVEZET KALCIUMELLÁTÁSÁBAN
ABSTRACT 17
1. BEVEZETÉS 18
2. A KALCIUM MÓDSZERTANI HELYE 19
3. KALCIUM A FÖLDÖN, EMBERBEN ÉS A TEJBEN 19
3.1. Kalcium a földön 19
3.2. Kalcium az emberben 19
3.3. Kalcium a tejben 21
4. A KALCIUM ÉLETTANI FUNKCIÓI 22
5. A KALCIUM ANYAGCSERÉJE (METABOLIZMUSA) A SZERVEZETBEN 23
6. A KALCIUM HASZNOSULÁSÁRA HATÓ TOVÁBBI TÉNYEZŐK 26
6.1. A táplálékkalcium fiziko-kémiai állapota 26
6.2. Foszfor 27
6.3. Fehérje 27
6.4. Zsír 27
6.5. Tejcukor 27
6.6. Diétás rost és más növényi alkotók 28
6.7. Alkohol 28
6.8. Koffein 28
6.9. Fizikai aktivitás 29
6.10. Gyógyszerek 29
6.11. D-vitamin 29
7. A SZERVEZET KALCIUMSZÜKSÉGLETE 30
8. KALCIUMFORRÁSOK ÉS A KALCIUM/FOSZFOR ARÁNY 31
8.1. A négy alapélelmiszer-csoport 32
8.2. Egyéb források 38
9. A MAGYAR LAKOSSÁG TÁPLÁLKOZÁSÁNAK KALCIUM ÉS FOSZFORMÉRLEGE 39
10. A MAGYAR TEJIPARI GYÁRTMÁNYFEJLESZTÉS A
KALCIUMELLÁTÁS SZOLGÁLATÁBAN 43
ÖSSZEFOGLALÁS 44
IRODALOM
A KALCIUM SZEREPE A GYERMEKEK TÁPLÁLKOZÁSÁBAN
ABSTRACT 51
1. BEVEZETÉS 52
2. KALCIUMSZÜKSÉGLETRE VONATKOZÓ HAZAI ÉS NEMZETKÖZI AJÁNLÁSOK 53
3. A KALCIUM FELSZÍVÓDÁSA 53
4. A KALCIUM BEÉPÜLÉSE A CSONTRENDSZERBE 53
5. A CSONTRITKULÁS (OSZTEOPOROZIS) 54
5.1. Az oszteoporozis kialakulását befolyásoló tényezők 55
5.2. A csontritkulás megelőzését célzó WHO-ajánlások 57
ÖSSZEFOGLALÁS 57
IRODALOM 57
A KALCIUM ÉS A CSONTRITKULÁS MEGELŐZÉSE
ABSTRACT 59
1. MI A CSONTRITKULÁS? 62
1.1. A kórélettani megfogalmazás 62
1.2. Megfogalmazás klinikai szempontból 62
2. A CSÚCS-CSONTTÖMEG ÉS ANNAK KLINIKAI JELENTŐSÉGE 63
3. AZ OSZTEOPOROZIS FOGALMA 65
4. AZ OSZTEOPOROZIS KELETKEZÉSÉNEK ALAPJAI 65
5. AZ OSZTEOPOROZIS NEMZETKÖZI ÉS HAZAI HELYZETKÉPE 65
6. AZ OSZTEOPOROZIS NÉPEGÉSZSÉGÜGYI JELENTŐSÉGE 67
7. HAZÁNKON BELÜLI SZAKMAI INTÉZKEDÉSEK 67
8. A TÁPLÁLKOZÁS, MINT AZ EGÉSZSÉGES CSONTFEJLŐDÉS FELTÉTELE 67
9. AZ ELÉGTELEN KALCIUM- ÉS D-VITAMIN-BEVITEL 68
10. KALCIUMTERÁPIA 69
11. AZ OSZTEOPOROZIS MEGELŐZÉSÉNEK DIETETEKAI LEHETŐSÉGEI 72
11.1. A nyomelemek szerepe 72
11.2. A vitaminok fontossága 73
11.3. A megfelelő kalciumbevitel, mint a megelőzés része 73
11.3.1. A tej és termékei a fő kalciumforrásaink 74
11.3.2. A növényi eredetű élelmiszerek 74
11.3.3. Felszívódó kalciumban dúsított tejtermékek és kenyér 75
11.4. A foszfor és a magnézium szerepe 75
12. ZÁRÓGONDOLATOK 75
ÖSSZEFOGLALÁS 76
IRODALOM 79
A KALCIUM SZEREPE A MAGAS VÉRNYOMÁS, A VESEKŐBETEGSÉG ÉS A VASTAGBÉLRÁK MEGELŐZÉSÉBEN
ABSTRACT 81
1. MAGYARORSZÁG LAKOSSÁGÁNAK ALAKULÁSA 1960-1990 KÖZÖTT 81
2. A KALCIUM-ANYAGCSERE ÉS A MAGAS VÉRNYOMÁS KAPCSOLATA 84
2.1. A két tényező összefüggésére vonatkozó eddigi kutatások 84
2.2. A kalcium-anyagcsere lehetséges mechanizmusai a hipertónia megelőzése szempontjából 88
3. A KALCIUM ÉS A VESEKŐ KAPCSOLATA 89
3.1. Kőtípusok 89
3.2. A zsírfelszívódás alapkérdései 90
3.3. A kalcium és a vesekőképződés kapcsolata 93
3.3.1. A vesekőképződés tényezői 93
3.3.2. Vesekőképződési elméletek 94
4. A KALCIUM ÉS A VASTAGBÉLRÁK MEGELŐZÉSE 99
5. ÖSSZEGZŐ GONDOLATOK 102
ÖSSZEFOGLALÁS 104
IRODALOM 105
A SZERVETLEN ELEMEK BEVITELÉNEK SZEREPE AZ EMBERI NORMÁL SEJTFUNKCIÓ FENNTARTÁSÁBAN - A KALCIUM-, VAS- ÉS NÁTRIUMANYAGCSERE ÖSSZEFÜGGÉSEI
ABSTRACT 109
1. BEVEZETÉS 111
2. A SZERVETLEN ANYAGOK FELVÉTELE 111
3. AZ EMBERI TEST KALCIUM-, MAGNÉZIUM- ÉS FOSZFORTARTALMA ÉS MEGOSZLÁSUK 112
4. A KÜLÖNBÖZŐ SZERVETLEN ANYAGOK MEGOSZLÁSA A SEJTEN BELÜLI ÉS KÍVÜLI TÉRBEN ÉS ÉLETTANI FOLYAMATAIK, FUNKCIÓIK 113
4.1. Magnézium 113
4.2. Kalcium H4
4.3. Kálium
4.4. Nátrium U4
4.5. Kalcium-nátrium viszony
4.6. Vas
4.7. Vas és a vasfehérjék viszonya
4.8. A vas és a kalciumviszony
5. ZÁRÓGONDOLATOK 117
ÖSSZEFOGLALÁS 117
IRODALOM 119
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem