1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kajszi

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 400 oldal
Sorozatcím: Gazdakönyvtár
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-286-023-3
Megjegyzés: A könyv fekete-fehér és színes fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés (Pénzes Béla)9
A kajszi jelentősége, termesztésének története és helyzete (Surányi Dezső)
A kajszi származása, elterjedése11
A kajszitermesztés története16
Kajszitermesztés a világon20
Kajszitermesztés Magyarországon23
A kajszi szerepe a táplálkozásban27
A kajszi botanikai leírása (Surányi Dezső)30
A kajszi ökológiai igényei (Szalay László)41
Éghajlati igény41
Fagytűrés41
Talajigény50
Kitettség51
A kajszi nemesítése (Pedryc Andrzej)53
A kajszi nemesítésének története Magyarországon54
A kajszinemesítés fő céljai, génforrások56
Az érési szezon széthúzása56
Késői virágzás58
A biotikus tényezőkkel szembeni rezisztencia kialakításának lehetőségei59
A virágrügyek fagytűrésének növelése62
A gyümölcsminőség javítása69
Speciális nemesítési célok és problémák72
A kajszinemesítés módszerei74
Keresztezéses nemesítés74
Klónszelekció77
Biotechnológiai és molekuláris technikák szerepe a kajszinemesítésben78
Mikroszaporítás, regeneráció78
Géntranszformáció78
Embriótenyésztés80
Fehérje - és DNS-szintű kutatások81
Kajszifajták (Mády Rezső, Szalay László)85
Fajtahasználat külföldön85
Hazai fajtahasználat92
A fajták leírása96
A fajtaválasztás szempontjai122
A kajszi alanyai és szaporítása (Hrotkó Károly, Magyar Lajos)127
Az alanyhasználat technológiai és ökológiai tényezői128
A kajszi alanyai132
A kajszi szaporítása146
A kajszifák vegetatív és reproduktív szerveinek kialakulása, fejlődése a termesztéstechnológiával összefüggésben152
Gyökérzet (Szalay László)152
Hajtásrendszer (Szalay László)152
Vegetatív hajtásrendszer, faalak157
Generatív hajtásrendszer, termőrészek159
A virágrügyek kialakulása és fejlődése (Szalay László)161
Virágzás, termékenyülés, fajtatársítás (Szabó Zoltán, Nyéki József)168
Virágzási idő168
Termékenyülési viszonyok172
Virágtulajdonságok és méhmegporzás176
A kajszi fajtatársítása178
Gyümölcsfejlődés (Szalay László)182
Kajsziültetvények létesítése (Pór József)186
A kajszi termőhelyi igényei, a termőhely-kiválasztás szempontjai186
Az ültetvények tervezése189
Telepítés194
A kajsziültetvények művelési rendszerei (Szalay László, Szabó Zoltán)198
Hagyományos, extenzív művelési rendszerek200
Félintenzív és intenzív művelési rendszererk201
Nyitott faalakok202
Központi tengelyes faalakok205
Sövények208
Papp-féle ernyőművelés209
Az intenzitás növelésének lehetőségei210
A fajták alkalmassága különböző falakokra216
A kajszifák nevelése, metszése (Szalay László, Pór József, Mihályffy József)218
A koronaalakító metszés alapelvei219
A termőkori fenntartó metszés alapelvei223
A metszés időpontja225
Ifjító metszés227
Gépi síkfalmetszés227
Fontosabb faalakok kialakítása és fenntartása228
A vázakorona kialakítása és fenntartása228
A kompakt vázakorona kialakítása és fenntartása233
Az orsófák kialakítása és fenntartása234
A Papp-féle ernyőkorona kialakítása és fenntartása238
A termőegyensúly fenntartása (Szalay László, Szabó Zoltán)240
A szakaszos terméshozás okai, kiküszöbölésének módja240
Gyümölcsritkítás241
A fagykárok csökkentésének lehetőségei244
A tavaszi fagyvédelem eszközei (Andor Domokos)248
Talajművelés, tápanyag-gazdálkodás (Szűcs Endre)251
A kajsziültetvények talajművelése251
A kajsziültetvények tápanyagellátása259
A kajszifák reagálása a trágyázásra, tápelemigény261
Tápanyag-gazdálkodási rendszer267
A kajszifák öntözése273
A talajművelés eszközei (Andor Domokos)276
A kajszi növényvédelme (Pénzes Béla, Glits Márton, Süle Sándor, V. Németh Mária)280
A kajszi betegségei280
A kajszi vírusos betegségei280
A kajszi baktériumos és fitoplazmás betegségei282
A kajszi gombás betegségei292
A kajszi kártevői303
A kajszi gyomnövényei és gyomirtása (Petrányi István)317
Az integrált növényvédelem a kajszitermesztésben321
A kajszikárosítók elleni védelem irányelvei321
A termő kajszi védelme a tenészidő során329
A kajszi növényvédelmének gépei (Andor Domokos)334
Szüret, szüret utáni műveletek (Szalay László, Balla Csaba)338
Termésbecslés338
A kajszi érése339
A szüret időpontjának meghatározása348
A kajszigyümölcs minőségi követelményei350
Kézi szüret354
Gépi szüret (Andor Domokos)357
Tárolás363
Áruvá készítés, értékesítés367
A kajszi feldolgozása, tartósítása (Horváth Dénesné)371
Ipari feldolgozás371
Pálinkakészítés374
Házi tartósítás376
A kajszitermesztés gazdaságossága (Szalay László)379
Felhasznált és ajánlott irodalom385
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem