kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
Oldalszám: | 192 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
A homoki bortermelés múltja, jelene és szerepe | 5 |
Mitől függ a homoki borok minősége? | 10 |
Környezeti tényezők | 10 |
Fajtaösszetétel | 16 |
Fehérbor-szőlőfajták | 20 |
Vörösbor-szőlőfajták | 21 |
Művelési mód és agrotechnika | 22 |
Az szőlő érettsége és egészsége | 26 |
Az üzem felszereltsége és a borászati technológia | 30 |
Milyen a korszerű borászati üzem? | 32 |
Az üzem helye és mérete | 33 |
Szőlőfeldolgozó és erjesztő | 35 |
A szőlőfeldolgozó külső és belső elrendezése | 35 |
Az erjesztő elhelyezése és belső elrendezése | 42 |
Borkezelő és bortároló pince | 45 |
A pince berendezése | 48 |
Palackozó | 53 |
Hogyan készítsük a bort? | 57 |
Fehér bor készítése | 57 |
A szőlő feldolgozása | 57 |
Az irányított erjesztés | 74 |
A színmust, a sajtolt must és a törköly aránya | 95 |
Vörös bor készítése | 96 |
A szőlő feldolgozása és erjesztése | 97 |
Rozé (siller) bor készítése | 103 |
Asztali bor készítése | 103 |
Minőségi bor készítése | 104 |
Csemegebor és ürmösbor készítése | 105 |
Gyöngyöző bor, habzóbor és pezsgőbor készítése | 106 |
Borpárlat készítése | 107 |
Hogyan kezeljük és tároljuk a borokat? | 109 |
A homoki bor kezelésének és tárolásának sajátosságai | 109 |
Az újbor elválasztása a seprőtől | 110 |
A bor harmonikus összetételének kialakítása | 120 |
A bor tisztítása | 128 |
Derítés | 128 |
Szűrés | 133 |
A bor reduktív állapotának kialakítása és fenntartása | 139 |
Borkénezés | 139 |
Oxidáció elleni védelem | 142 |
A bor állóképességének kialakítása (stabilizálás) | 143 |
Hőkezelés | 144 |
Stabilizáló anyagok alkalmazása | 149 |
A stabilizálás alapelvei | 151 |
A kezelés és tárolás néhány sajátsága bortípus szerint | 153 |
Reduktív típusú borok kezelése | 154 |
Rozé és vörös borok | 154 |
Borkülönlegességek és csemegeborok kezelése | 155 |
Hogyan palackozzuk a borokat? | 157 |
A bor előkészítése a palackozáshoz | 158 |
A palackozás technikája | 160 |
A palackok előkészítése | 160 |
A palackok megtöltése | 164 |
A megtöltött palackok lezárása és szerelése | 167 |
Hogyan készítsük és kezeljük a bort a háztáji gazdaságban? | 169 |
A szüret időpontja | 169 |
A válogatás jelentősége a szüret idején | 171 |
Oxidáció elleni védekezés a szőlőfeldolgozás során | 172 |
A szőlő kénezése | 172 |
A szőlő gyors feldolgozása | 173 |
Fehér bor készítése irányított erjesztéssel | 175 |
A must erjedés előtti előkészítése | 175 |
A must erjedés alatti kezelése | 177 |
A vörös és rozé (siller) bor készítése | 178 |
A cefre előkészítése | 178 |
A cefre kezelése az erjedés alatt | 179 |
Csigerbor-készítés, törköly- és seprűhasznosítás | 181 |
Újborok kezelése, védelem a korai elvénülés ellen | 182 |
Töltögetés és első fejtés | 182 |
Kénezés és töltögetés | 183 |
A bor megtisztításának lehetőségei | 184 |
A bor szakszerű tárolása | 185 |
A tisztasági (higiéniai) követelmények betartása | 186 |
A bor korai elvénülésének megakadályozása | 186 |
Felhasznált irodalom | 188 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.