Szarvasmarhatenyésztés | |
A szarvasmarhatenyésztés jelentősége | 1 |
A szarvasmarha testtájai és külső tulajdonságai | 2 |
A szarvasmarha testtájainak alakulása | 2 |
A lábállások és a járás | 13 |
A szarvasmarha bőre, szőre és színe | 16 |
A szarvasmarha kor és ivar szerinti elnevezése, másodlagos ivarjellege és ivartalanítása | 19 |
A szarvasmarha testméretei és súlya | 21 |
A szarvasmarha életkorának meghatározása | 23 |
A szarvasmarha rossz szokásai | 25 |
A hazánkban tenyésztett fontosabb szarvasmarhafajták | 27 |
A szarvasmarhafajták csoportosítása | 27 |
A magyar szarvasmarha | 29 |
A szimmentáli szarvasmarha | 32 |
A magyar pirostarka szarvasmarha | 34 |
A borzderes szarvasmarha | 36 |
A lapálymarhák | 38 |
A szarvasmarha tenyésztése és ápolása | 40 |
A tenyésztés irányának és a fajtának megválasztása. A köztenyésztés szervezete, tenyészkerületek | 40 |
A tehén és a bika kiválasztása | 41 |
A párosítás, az ivar- és tenyészérettség, selejtezés | 44 |
A folyatás, az ellés idejének megállapítása, a bika és a tehenek számaránya, a behágatás | 52 |
A vemhesség jelei, tartama, megállapítása és a vemhes tehén ápolása | 53 |
A koraszülés és elvetélés | 54 |
Az ellés és az ellés körüli teendők | 54 |
A fejőstehenek és tenyészbikák ápolása | 55 |
A szarvasmarha felnevelése és takarmányozása | 56 |
Az újszülött borjú ápolása | 56 |
A szopós borjú nevelésének általános szabályai. A természetes és mesterséges nevelés előnyei és hátrányai | 57 |
A borjú természetes felnevelése | 58 |
A borjú mesterséges felnevelése | 59 |
A borjú elválasztása, jelzése, selejtezése | 61 |
A növendékmarhák takarmányozása és nevelése | 61 |
A fejőstehén tápanyagszükséglete. A takarmány befolyása a tej mennyiségére és minőségére | 64 |
A fejőstehenek nyári és téli takarmányozása | 65 |
A fejőstehenek takarmányozási rendje | 67 |
A tenyészbika takarmányozása | 70 |
A szarvasmarha hasznosítása | 70 |
A szarvasmarha hasznosítása tejtermelés útján | 70 |
A szarvasmarha hasznosítása hízlalás útján | 71 |
A szarvasmarha hasznosítása erőtermelés útján | 78 |
Bivalytenyésztés | 82 |
Juhtenyésztés | |
A juhtenyésztés jelentősége | 84 |
A juh testtájai és külső tulajdonságai | 86 |
A juh testtájainak alakulása | 86 |
A juh bőre | 90 |
A juh kor és ivar szerinti elnevezése | 90 |
A juh testméretei és súlya | 91 |
A juh életkorának meghatározása | 91 |
A hazánkban tenyésztett fontosabb juhfajták | 92 |
A juhfajták csoportosítása | 92 |
A merinó juh | 93 |
A cigája juh | 95 |
A racka juh | 96 |
A keletfríz juh | 98 |
Az angol húsjuhok | 99 |
A karakul juh | 100 |
A juh tenyésztése | 101 |
A tenyészcél kitűzése és a fajta megválasztása | 101 |
Az anyajuhok és a tenyészkosok kiválasztása | 101 |
A párosítás, az ivarzás, az ivar- és tenyészérettség | 106 |
Az elletés ideje, a kosok és az anyák számaránya, a beűzetés | 107 |
A vemhesség, elvetélés, koraszülés és az ellés | 108 |
A juh ápolása és takarmányozása | 109 |
A szopós bárányok ápolása, takarmányozása és elválasztása | 109 |
A választott bárányok és toklyók takarmányozása | 111 |
A kifejlődött juhok életfenntartó tápanyagszükséglete, nyári, téli takarmányozása és ápolása | 112 |
A vemhes és szoptató anyák, tenyészkosok takarmányozása és ápolása | 114 |
A juh hasznosítása | 115 |
A juhok gyapjútermelése | 115 |
A juhok hízlalása | 129 |
A juhok fejése | 131 |
Kecsketenyésztés | 133 |
Tejgazdasági ismeretek | |
A tej jelentősége az ember táplálkozásában és a tejtermelés fontossága | 138 |
A tej képződése, termelése, kezelése, vizsgálata és értékesítése | 140 |
A tőgy és a tej képződése | 140 |
A tej képződését befolyásoló tényezők | 141 |
A tej vegyi összetétele | 146 |
A tej alkotórészei | 146 |
A tej tulajdonságai | 148 |
A föccstej | 149 |
Baktériumok a tejben | 150 |
A tejhibák okai és megszüntetésük | 151 |
A juh-, bivaly- és kecsketej | 151 |
A fejés és a fejőeszközök | 152 |
A kifejt tej összegyűjtése és mérése | 156 |
A tej szűrése | 157 |
A tej hűtése és szellőztetése | 158 |
A tej hevítése | 161 |
A tej konzerválása vegyszerekkel | 163 |
A tej homogenizálása | 163 |
A tej szállítása | 163 |
A tejkamra és berendezése | 166 |
A mintavétel | 166 |
A tej szennytartalmának megállapítása | 167 |
A tej fajsúlyának meghatározása | 168 |
A tej zsírtartalmának meghatározása | 169 |
A tej frisseségét megállapító eljárások | 172 |
Idegen anyagok kimutatása a tejben | 173 |
A közfogyasztásra kerülő tej értékesítése | 174 |
A tej forgalombahozatalának szabályozása | 175 |
A minősített tej | 177 |
A tejhamisítások és kiderítésük | 178 |
Fölözés és vajgyártás | 185 |
A természetes és mesterséges fölözés | 185 |
A fölözőgépek szerkezete, működése és felállítása | 186 |
A gépfölözés szabályai és ellenőrzése | 190 |
A tejszín féleségei, kezelése, érlelése | 191 |
A köpülők | 194 |
A vaj képződése és az azt befolyásoló tényezők | 195 |
A köpülés kivitele, szabályai | 196 |
A vaj kezelése a köpülés után | 197 |
A vajnyeremény kiszámítása | 200 |
A vajhibák | 201 |
A fölözés és a vajgyártás melléktermékei | 201 |
A tejszín és a vaj vizsgálata | 202 |
A tejszín és a tejföl forgalombahozatalának szabályozása | 204 |
A vaj forgalombahozatalának szabályozása | 205 |
A vaj márkázása | 207 |
Sajtgyártás és túrókészítés | 207 |
Az üsttej előkészítése és beoltása | 207 |
Az alvadék feldolgozása és formázása | 211 |
A sajtok préselése, sózása, érlelése és csomagolása | 213 |
A sajtok osztályozása. Sajtnyeremény. Sajthibák | 216 |
A tehéntúró készítése | 217 |
A tehéntúró csomagolása, préselése, gyúrása, konzerválása, raktározása és kezelése | 219 |
A túrónyeremény és a tehéntúró hibái | 221 |
A juhtúró készítése és hibái | 222 |
A sajtgyártás és túrókészítés mellékterméke | 224 |
A sajt és a túró vizsgálata | 225 |
A túró és a gomolyasajtok értékesítése | 227 |
Különféle tejkészítmények | 228 |
A gyermektej | 228 |
A jogurt | 229 |
A kefír és kumisz | 229 |
A tejkonzervek | 230 |
A kazeingyártás | 231 |
A tejcukorgyártás | 231 |
A hazai tejgazdasági és tejipari szakoktatás szervezete | 232 |