1.067.081

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mikrobiológiai és parazitológiai gyakorlatok

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Medicina Könyvkiadó Rt.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 119 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-242-681-9
Megjegyzés: Fekete-fehér és színes ábrákkal. Tankönyvi szám: 1665
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó


Előszó
A mikrobiológia ma már szerves része a közép- és felsőfokú egészségügyi oktatásnak. A mikrobák okozta betegségek megelőzésével, a megbetegedett ember ápolásával és gyógyításával,... Tovább

Előszó


Előszó
A mikrobiológia ma már szerves része a közép- és felsőfokú egészségügyi oktatásnak. A mikrobák okozta betegségek megelőzésével, a megbetegedett ember ápolásával és gyógyításával, közegészségügyi és járványügyi teendőivel kapcsolatos ismereteket a hallgatók a későbbi években sorra kerülő előadásokon és a tankönyvekből sajátíthatják el. A hallottak és olvasottak könnyebb és jobb megértését teszi lehetővé a gyakorlati oktatás. Ez késztetett bennünket olyan gyakorlati praktikum megírására, mely a legfontosabb és leggyakrabban használt módszereket foglalja magába.
A könyvben az általános mikrobiológiai tudnivalók mellett megtalálhatók a mikroszkóp használatának, a mikrobák morfológiájának, fiziológiájának vizsgálatára vonatkozó alapvető kérdések. A hallgató megismerkedhet a különböző vizsgálati anyagok vételének és laboratóriumba küldésének szabályaival.
Egy-egy nagyobb témakörhöz tartozó módszereket és reakciókat rövid elméleti ismertető vezeti be. A fejezetek (témakörök) végén „Összefoglaló kérdések" segítik a gyakorlati foglalkozásokon elsajátítottak ismétlését, melyeket különböző „Feladatok" egészítenek ki.
A többféle főiskolai szakirányú - nappali és levelező - képzésben részt vevő hallgató számára jól áttekinthető, didaktikus tankönyvet kívántunk közreadni, mely megkönnyíti a mikrobiológia integrálását a többi tárgyhoz. A módszerek ismertetésénél ezért követtük a mikrobiológia tankönyvek nagyobb fejezeteit (baktériumok, vírusok, gombák, paraziták).
A mikrobák vizsgálatának csak általános kérdéseivel, ezen belül néhány vizsgálóeljárás részletes ismertetésével foglalkoztunk. A kórokozónkénti részletes vizsgálóeljárásokat mellőztük (ezek véleményünk szerint a hallgatók képzési követelményeit meghaladják). Eltekintettünk továbbá bizonyos szakterületek (pl. virológia, mikológia, parazitológia) vizsgálómódszereinek részletesebb ismertetésétől is. Nagy hangsúlyt helyeztünk viszont arra, hogy a hallgató egyes alapvető módszerek leírása alapján képes legyen - minimális tanári útmutatással - bizonyos gyakorlatokat önállóan elvégezni.
A könyv végén röviden kitértünk (a különböző szakirányú képzések miatt) az egészségügyben alkalmazott néhány egyéb, fontosabb mikrobiológiai Vissza

Tartalom


Tartalom
Előszó 9
1. A mikrobiológiai munka munkavédelmi szabályai 11
1.1. Elsősegélynyújtás 12
2. A munkához szükséges alapvető anyagok, eszközök és műszerek 15
3. A bakteriológiai laboratóriumi diagnosztika alapjai 19
3.1. A fénymikroszkóp és használata 19
3.1.1. A fénymikroszkóp szerkezete 19
3.1.2. A mikroszkóp használata 21
3.2. Különleges mikroszkópos eljárások 22
3.2.1. Sötét látóteres vizsgálat 22
3.2.2. Fáziskontraszt-mikroszkópos eljárás 23
3.2.3. Fluoreszcenciás mikroszkópos eljárás 24
3.2.4. Interferencia-mikroszkóp 25
3.2.5. Sztereomikroszkóp 25
3.3. Vizsgálati anyagok vétele és beküldése 25
3.4. Laboratóriumi vizsgálatra javasolt váladékok bakteriális megbetegedések esetén 28
3.4.1. Székletminták vétele 28
3.4.2. Vérminták vétele 29
3.4.3. Liquor cerebrospinalis vétele 31
3.4.4. Torokváladék vétele 31
3.4.5. Orrváladék vétele 31
3.4.6. Fülváladék vétele 31
3.4.7. Köpet vétele 31
3.4.8. Epe vétele 32
3.4.9. Vizelet vétele 32
3.4.10. Férfi húgycsőváladék vétele 32
3.4.11. Női genitálék váladékainak vétele 32
3.4.12. Szemváladék vétele 33
3.4.13. A bőrfelszínről származó váladékok vétele 33
3.5. A vizsgálati anyagok feldolgozása 34
6 TARTALOM
3.6. Mikroszkópos (morfológiai) vizsgálat
3.6.1. Vizsgálat egyszerű festetlen készítményekben 34
3.6.1.1. Natív tárgy fedőlemez (laposcsepp) készítése 34
3.6.1.2. Függőcsepp készítése 35
3.6.1.3. Vitális (natív) festés
3.6.2. Elölt mikroorganizmusok vizsgálata 36
3.6.2.1. Kenetkészítés 36
3.6.2.2. Egyszerű festési eljárások 38
3.6.2.3. Összetett festési eljárások 39
3.7. A baktériumok tenyésztése 43
3.7.1. A táptalajok csoportosítása a felhasználás célja szerint 43
3.7.2. A mikrobiológiai eszközök sterilezése 47
3.7.3. A baktériumok tenyésztésének néhány alapfogalma 47
3.7.4. A vizsgálati anyagok bakteriológiai feldolgozása 49
3.7.4.1. Vizsgálati anyagok oltása táptalajra 49
3.7.4.2. Átoltások 51
3.7.4.3. Tenyésztés anaerob körülmények között 52
3.7.5. A baktériumok makromorfológiai vizsgálata 53
3.8. A baktériumok fermentatív tevékenységének vizsgálata 55
3.8.1. Szénhidrátok bontásának vizsgálata 56
3.8.2. Metilvörös reakció 57
3.8.3. ONPG-reakció (béta-galaktozidáz kimutatása) 57
3.8.4. Aminosav-dezamináz próba 57
3.8.5. Nitrátredukció vizsgálata 57
3.8.6. Indolképződés kimutatása 58
3.8.7. Ureázreakció kimutatása 58
3.8.8. Oxidázreakció kimutatása 58
3.8.9. Katalázreakció kimutatása 59
3.8.10. Kén-hidrogén- (H2S-) képzés kimutatása 59
3.8.11. Koaguláz próba 59
3.8.12. Hemolizáló képesség vizsgálata 60
3.8.13. Epesavas sókban történő oldódás 60
3.9. Az antibiotikum-érzékenység vizsgálatának alapelvei és módszerei 61
3.9.1. A baktériumok antibiotikum-érzékenységének meghatározási módszerei 61
3.9.1.1. Hígításos módszerek 61
3.9.1.2. Diffúziós módszer 62
3.9.1.3. E-TEST® 63
3.9.2. Anaerob baktériumok antibiotikum-érzékenységének meghatározása 64
3.10. Szerológiai vizsgálóeljárások a bakteriológiai diagnosztikában 64 3.10.1. Komplement jelenléte nélkül lejátszódó
antigén-ellenanyag reakció 65
7 TARTALOM
3.10.1.1. Agglutináció 66
3.10.1.2. Precipitáció 67
3.10.1.3. Fluoreszcens ellenanyag módszer 68
3.10.1.4. Radioimmuno-assay (RIA) 68
3.10.1.5. Enzimhez kötött immunoassay
(enzyme linked immunosorbent assay, ELISA) 69 3.10.2. Komplement jelenlétében lejátszódó antigén-ellenanyag
reakciók 69
3.10.2.1. Immunolízis (hemolízis, bakteriolízis) 70
3.10.2.2. Bakteriocidia 70
3.10.2.3. Treponema pallidum immobilizációs teszt (TPIT) 70
3.10.2.4. Komplementkötési reakció (KKR) 70
4. A laboratóriumi vírusdiagnosztika alapjai 73
4.1. A vírusfertőzések direkt kimutatása 73 4.1.1. Elektronmikroszkópos (EM-) vizsgálat 73
4.2. Vírusizolálásra alkalmas vizsgálati anyagok vétele és szállítása 74
4.3. A vírusok izolálása 76 4.3.1. A vírusok tenyésztésére szolgáló módszerek 76
4.4. A vírusok citopatogén hatásának vizsgálata 79
4.5. A citopatogén hatás nélkül szaporodó vírusok kimutatásának módszerei 80
4.5.1. Hemagglutinációs próba 80
4.5.2. Hemadszorpciós próba 80
4.5.3. Vírusinterferencia 80
4.6. Szerológiai módszerek 80
5. A gombás fertőzések (mycosisok) laboratóriumi vizsgálata 81
5.1. Vizsgálati anyagok vétele és beküldése 81
5.2. A vizsgálati anyagok feldolgozása 82
5.2.1. Közvetlen mikroszkópos vizsgálatok 82
5.2.1.1. Vizsgálat egyszerű festetlen készítményben 82
5.2.1.2. Fonalas (penész-, dimorf és dermatophyton) gombák meghatározása morfológiai jegyek alapján 83
5.2.1.3. Festett készítmények vizsgálata 84
5.2.2. Tenyésztéses vizsgálatok 85
5.2.3. Biokémiai reakciók 87
5.2.4. Érzékenységi vizsgálatok 87
5.2.5. Szerológiai vizsgálatok 87
5.2.6. Bőrpróbák 88
5.2.7. Állatpatogenitási vizsgálat 88
5.2.8. Egyéb módszerek 88
8 TARTALOM
6. A parazitás fertőzések laboratóriumi vizsgálata 89
6.1. A vizsgálati anyagok vétele és beküldése 89
6.1.1. Székletminta 89
6.1.2. Anorectalis váladék 90
6.1.3. Féreg, féregrészek 91
6.1.4. Vizeletminta 91
6.1.5. Vegyes anyag vétele 91
6.1.6. Vérminta 92
6.2. A vizsgálati anyag feldolgozása. Fontosabb diagnosztikai eljárások 92
6.2.1. Mikroszkópos morfológiai vizsgálatok 92 6.2.1.1 Natív vizsgálómódszerek 92 6.2.1.2. Festett készítmények 97
6.2.2. Bélparaziták tenyésztése 98
6.2.3. Állatoltás 99
6.2.4. Szerológiai vizsgálatok 100
7. Az egészségügyben alkalmazott egyéb mikrobiológiai vizsgálatok 103
7.1. Kórházhigiénés bakteriológiai vizsgálatok 103
7.1.1. A beteg váladékainak vizsgálata 103
7.1.2. Környezetvizsgálat 103
7.1.3. A személyzet vizsgálata 105
8. Élelmiszerek vizsgálata 109
8.1. Érzékszervi vizsgálatok szerepe az élelmiszerek minősítésében 110
8.2. Az élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálata és megítélése 111
8.2.1. Minőségi vizsgálatok 111
8.2.2. Mennyiségi vizsgálatok 111
8.3. A minták feldolgozása 112
8.4. Az anyatej vizsgálata 113
9. Az ivóvíz egészségügyi követelményei 115
9.1. A vizsgálati anyagok vétele és beküldése 115
9.1.1. Mintavétel vezetékes vízből 115
9.1.2. Mintavétel közkifolyóból (ejektoros kút) 116
9.1.3. Mintavétel felszíni vízből és víztározóból
9.1.4. A vízminták laboratóriumba küldése
9.2. Az ivóvíz mikrobiológiai minősítése
Ajánlott irodalom 121
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem