kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 536 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 18 cm |
ISBN: | 963-231-403-4 |
Megjegyzés: | A könyv fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz. |
Előszó | 13 |
A juhtenyésztés helye a világgazdaságban (Veress L. - Hofmann H. - Ilgner J. - Mertens H.) | 15 |
A juhtenyésztés helyzete földrészenként és a jelentősebb juhtenyésztő országokban | 19 |
A juhtermékek termelésének és felhasználásának alakulása | 32 |
Gyapjútermelés | 32 |
Hústermelés | 37 |
Tejtermelés | 46 |
Juhprém- és bőrtermelés | 51 |
Irodalom | 54 |
A juhtenyésztés múltja (Veress L. - Gaál L.) | 55 |
A juh eredete | 55 |
Háziasítás | 57 |
A domesztikáció hatása | 59 |
A juh termékei | 61 |
A juhtenyésztés története | 62 |
A szocialista országok juhtenyésztése | 64 |
Magyarország juhtenyésztésének története a II. világháborúig | 68 |
Magyarország juhtenyésztése a II. világháború óta | 73 |
Irodalom | 77 |
Juhfajták (Veress L.) | 79 |
Jelentős fajták | 80 |
Merinó fajtacsoport | 80 |
Angol húsfajták | 90 |
Crossbred gyapjas fajták | 93 |
Szapora fajták | 96 |
Tejelő fajták | 102 |
Prémtermelő fajták | 105 |
Jelentősebb helyi fajták | 107 |
Irodalom | 116 |
A juh termékei | 119 |
A gyapjú (Veress L.) | 119 |
A bőr szerkezeti felépítése | 119 |
A gyapjúszál és a fürtszerkezet kialakulása | 120 |
A gyapjúszál felépítése és szerkezete | 122 |
A gyapjúszál értékmérői és minősítése | 126 |
A gyapjútermelést befolyásoló endogén és exogon hatások | 134 |
A nyírás lebonyolítása, a gyapjú kezelése és értékesítése | 139 |
A gyapjú feldolgozása | 140 |
Irodalom | 141 |
Hústermelés (Göhler, H. - Vágvölgyi O. - Veress L.) | 142 |
A juh növekedése és fejlődése | 142 |
A test tömegének változása | 149 |
A test méreteiben és arányaiban megfigyelhető változások | 151 |
A növekedést befolyásoló endogén és exogén tényezők | 153 |
A vágott test összetétele | 158 |
A juhhús biokémiai tulajdonságai | 162 |
A vágójuhok minősítése élő és vágott állapotban | 165 |
Irodalom | 167 |
A tej (Mikus, M.) | 169 |
A tőgy és a laktáció | 169 |
A tej hozama és összetétele | 173 |
A tej fizikai és kémiai tulajdonságai | 176 |
Az endogén hatások szerepe a tejtermelés alakulásában | 177 |
Az exogén hatások szerepe a tejtermelés alakulásában | 180 |
Irodalom | 180 |
A juhbőr (Páris L.) | 182 |
A nyersbőr kezelése | 182 |
A nyers juh- és báránybőrök minősítése és feldolgozása | 185 |
Irodalom | 190 |
A juhállományok szaporítása (Horváth M. - Veress L.) | 191 |
A szaporodás biológiai alapjai (Horváth M.) | 191 |
A juh nemi szerveinek anatómiája és élettana | 191 |
Vemhesség | 201 |
Megtermékenyülés | 201 |
Barázdálódás | 201 |
Beágyazódás | 202 |
A vemhesség korai megállapítása | 203 |
Ellés | 204 |
A termelékenységet és a szaporaságot befolyásoló hatások (Veress L.) | 206 |
Az endogén hatások szerepe a termékenység és a szaporaság fokozásában | 206 |
Az ivarzást és a szaporulatot befolyásoló külső (exogén) hatások | 216 |
Az ivarzás kiválasztása és szinkronizálása (Rommel A.) | 226 |
Zigótaátültetés (Horváth M.) | 228 |
A juhok mesterséges termékenyítése (Menger, H. - Bruckner, G.) | 230 |
A mesterséges termékenyítés jelentősége | 230 |
A mesterséges termékenyítés terjedése | 230 |
A mesterséges termékenyítés szervezési formái | 231 |
A spermatermelés technológiája | 231 |
Termékenyítés | 235 |
Irodalom | 237 |
Tenyésztés (Veress L. - König, K. H. - Knothe, A.) | 241 |
Örökléstani alapismeretek | 242 |
Genetikai szerkezet és populáció | 246 |
A kvalitatív tulajdonságok öröklődése | 247 |
Letális és szubletális tulajdonságok | 247 |
A juh öröklődő vércsoport- és bikémiai polimorfizmusai, szerepük a tenyésztésben (Fésüs L.) | 249 |
A szín- és a szarvalakulás öröklése (Veress L. - König, G. H. - Knothe, A.) | 257 |
A kvantitatív tulajdonságok öröklődése | 259 |
A tulajdonságok öröklődhetősége | 260 |
A kiválasztás célját meghatározó tulajdonságcsoportok közötti összefüggések | 262 |
A szelekció intenzitása és módszerei | 279 |
Tenyészérték becslés | 283 |
A genetikai képesség és a környezet közötti kölcsönhatások | 289 |
A tenyésztés integrációja | 292 |
Nemesítés | 293 |
Árutermelés | 300 |
Irodalom | 304 |
Takarmányozás (Veress L. - Kakuk T. - Hoffmann, M. - Dittrich, A. - Fix, H. P.) | 307 |
Emésztésélettani ismeretek | 308 |
A szopós bárány emésztése | 308 |
A felnőtt juhok szénhidrát- és zsíremésztése | 310 |
A nitrogéntartalmú anyagok emésztése és hasznosítása | 315 |
A szénhidrátok és a zsírok közbülső anyagcseréje (Kállai L.) | 318 |
A fehérje és más N-tartalmú anyagok közbülső anyagcseréje | 326 |
A takarmányfogyasztást befolyásoló tényezők (Veress L. - Kakuk T. - Hoffmann, H. - Dittrich, A. - Fix, H. P.) | 329 |
A takarmányok energetikai értékelése | 336 |
Gyepgazdálkodás | 339 |
Gyephasznosítás | 343 |
A termelés takarmányozási alapjai | 344 |
A létfenntartás táplálóanyag-szükséglete | 344 |
A gyapjútermelés táplálóanyag-szükséglete | 347 |
A szaporodás táplálóanyag-szükséglete | 348 |
A tejtermelés táplálóanyag-szükséglete | 356 |
A növekedés és a hústermelés táplálóanyag-szükséglete | 359 |
A juhok takarmányozása kor és termelés szerint | 363 |
A tenyészjuhok takarmányozása | 363 |
A szopós bárányok takarmányozása | 367 |
A mesterségesen nevelt bárányok takarmányozása | 368 |
A bárányok hizlalása | 371 |
A tenyésztésre szánt bárányok takarmányozása | 375 |
Irodalom | 377 |
A juhtartás épületei, eszközei és technológiai irányelvei (Tóth I. - Veress L.) | 381 |
Juhtartási módszerek (Tóth I.) | 381 |
Hagyományos módszerek | 383 |
Iparszerű módszerek | 384 |
Az állat és a környezet kölcsönhatása | 385 |
Legeltetési módok | 389 |
Legeltetési technika | 393 |
A juhtartás épületei | 395 |
Üzemtípusok, telep- és épületelhelyezés | 395 |
A juhistállók szerkezeti rendszerei | 397 |
Az istálló padozata | 400 |
Légcsere | 403 |
Az épület berendezései | 404 |
Az istállótartás gépesítése | 411 |
Egyéb gépek és eszközök | 416 |
A terméknyerés gépei és eszközei | 422 |
Tartástechnológiai irányelvek (Veress L.) | 426 |
A báránynevelés technológiai irányelvei | 427 |
A hizlalás technológiai irányelvei | 429 |
A növendék jerkék és kosok nevelésének technológiai irányelvei | 430 |
Az anyatartás technológiai irányelvei | 431 |
A kostartás technológiai irányelvei | 433 |
Irodalom | 434 |
Vállalatgazdaság, üzemszervezés (Tildi I.) | 437 |
A jelenlegi állapot néhány jellemzője | 437 |
A természeti adottságok szerepe | 437 |
Állománynagyság | 438 |
Termékösszetétel | 438 |
A fejlesztés lehetőségei | 440 |
Állománynövelés | 440 |
A felnevelési veszteségek csökkentése | 441 |
Korai tenyésztésbe vétel | 441 |
A bárányok hizlalása | 442 |
Anyahasználat | 442 |
A termelés időszakossága | 447 |
A termékösszetétel változása | 448 |
Takarmánygazdálkodás | 449 |
A juhágazat és a legelő kapcsolata | 450 |
A takarmányalapot befolyásoló tényezők | 450 |
Szakosítás, koncentráció | 457 |
Területi szakosodás | 457 |
Üzemek közötti szakosodás | 458 |
Üzemen belüli szakosodás | 458 |
Munkaszervezés (Végh J.) | 459 |
Munkaszervezet, munkarend | 460 |
Bérezés | 461 |
Termelői érdekeltség (Tildi I.) | 461 |
A termelői ár és az exportár kapcsolata | 461 |
Jövedelemarányok | 462 |
Költség és jövedelem | 463 |
A lineális programozás alkalmazása | 464 |
A vizsgálatok néhány fontosabb eredménye | 466 |
Függelék | 469 |
Irodalom | 473 |
A fontosabb juhbetegségek (Süveges T.) | 475 |
Lépfene (anthrax) | 475 |
Gázödémás betegségek | 477 |
Rosszindulatú vizenyő | 477 |
Sercegő üszök | 478 |
Clostridium perfringens okozta betegségek | 478 |
Cl. perfringens D típus okozta enterotoxémia | 479 |
Cl. perfringens C típus okozta enterotoxémia | 481 |
Bárányvérhas | 481 |
Tetanusz (merevgörcs) | 482 |
Tiszteriózis | 483 |
Pasztörellózis | 485 |
Paratífusz (szalmonellózis) | 486 |
A juh Salmonella abortus ovis fertőzése | 486 |
Brucellózis | 487 |
Br. melitensis okozta brucellózis | 488 |
Br. abortus fertőzés | 488 |
Juhok Br. ovis fertőzése (a kosok fertőző mellékhere- és heregyulladása) | 489 |
Paratuberkulózis (Johne-féle betegség) | 489 |
Gümőkór (tuberkulózis) | 490 |
Tőgygyulladások | 490 |
Az újszülött bárányok vérfertőzése | 492 |
Panaritium (büdössántaság) | 493 |
A vetélések | 495 |
A juh klamídia okozta elvetélése | 496 |
Klamídia okozta tüdőgyulladás | 497 |
Száj- és körömfájás (aphta epizootiae) | 498 |
Aujeszky-féle betegség | 498 |
Juhhimlő (variola ovina) | 499 |
Veszettség | 500 |
Hólyagos bőrgyulladás vagy varas szájfájás | 501 |
A bárányok vírusos tüdő- és bélgyulladás | 502 |
Kéknyelvbetegség | 503 |
Bornai betegség | 504 |
Ugróbetegség | 505 |
Lassú (slow) vírusok okozta betegségek | 505 |
Súrlókör | 506 |
Maedi/visna (progresszív interstitalis pnemonia) | 208 |
Tüdőadenomatózis | 508 |
Kokcidiózis | 508 |
Májmételykór | 509 |
Lándzsás métely | 509 |
Kergekór | 510 |
Galandférgesség | 510 |
Gyomor-bél-férgesség | 511 |
Tüdőférgesség | 511 |
Rühösség | 512 |
Egyéb parazitás betegségek | 512 |
Mikotoxikózisok | 513 |
F-2 fuzariotoxikózis | 513 |
Stachibotrotoxikózis | 513 |
Szív- és vázizom-elfajulás | 514 |
Hógykövesség | 515 |
Ketózis | 516 |
Rézmérgezés | 517 |
Tejsavmérgezés | 519 |
Ammóniamérgezés | 520 |
Konyhasómérgezés | 521 |
Nitritmérgezés | 521 |
Irodalom | 522 |
Név- és tárgymuató | 525 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.