A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
Előszó
Mezőgazdasági üzemeink állattenyésztőire nagy feladatok hárulnak: gazdaságos termeléssel a társadalom igényeit kielégítő, megfelelő minőségű és mennyiségű állati termékkel kell ellátni a...
Tovább
Előszó
Mezőgazdasági üzemeink állattenyésztőire nagy feladatok hárulnak: gazdaságos termeléssel a társadalom igényeit kielégítő, megfelelő minőségű és mennyiségű állati termékkel kell ellátni a fogyasztókat. Ilyen feladatok megoldására csak az képes, aki ismeri gazdasági állataink szervezetének felépítését, működését, a környezethez való viszonyát. Az ép, egészséges állati szervezet felépítésével, alaki sajátosságainak megismertetésével foglalkozik az állatbonctan (anatómia). Az élő szervezetben állandó változások, különböző bonyolult folyamatok mennek végbe. Ezeket a változásokat írja le és magyarázza, röviden: az élő szervezet működésével és jelenségeivel foglalkozik az élettan (fiziológia). Az állatbonctan és az élettan a legszorosabban kapcsolódik a mindennapi gyakorlathoz. Az összefüggések felkutatására szoktat, fejleszti tehát a dialektikus gondolkodást és szemléletet. Az elmondottakból egyenesen következik, hogy e tárgy tanulása gondos, szorgalmas munkát érdemel, de követel is. AZ ÁLLATI TEST Az állati test felépítése Az állati test bonyolult felépítésű. A következőkben megvizsgáljuk, hogyan épül fel bonctanilag (milyen a „szerkezete") és milyen a vegyi összetétele. Közben tanulmányozzuk a működését is.
Vissza
Tartalom
Első rész
Állatbonctan és élettan
Bevezetés 3
Az állati test 3
Az állati test felépítése 3
Az állati test vegyi összetétele 12
Az állati test beosztása 15
Az állati test tájai 15
A mozgásszervek rendszere 17
Csonttan 17
Izomtan 22
Anyagcsere, anyagforgalom 24
Az emésztőszervek rendszere 24
Az érrendszer 32
A légzőszervek rendszere 24
A kiválasztás szervei 37
Egyéb szervek és szervrendszerek 38
Az ivarszervek 38
A tejmirigy 41
Belső elválasztású mirigyek 42
Az idegrendszer 44
Az érzékszervek 45
A bőr és képletei 49
A fajta 52
A fajták felosztása, változatai 52
Az értékmérő tulajdonságok 53
öröklés és változékonyság 54
Az öröklés 66
A változékonyság 67
A környezet hatása 67
Az öröklés megjelenési formái 68
A gazdasági állatok tenyésztése 69
A tenyészcél kitűzése 69
A fajta megválasztása 70
A tenyészegyedek kiválasztása
A törzskönyvezés 72
Tenyésztési módok 78
Gazdasági állataink szaporítása 82
Ivarérettség, tenyészérettség 82
Az ivarzás 83
Párosítás, párzás, pároztatás 85
Mesterséges termékenyítés (inszeminálás) 87
A hím- és nőivarú állatok számaránya 89
A vemhesség 89
Elvetélés, kora ellés 92
Az ellés 92
Az utód felnevelése, gondozása 93
Harmadik rész
Takarmányozás
Bevezetés . 96
Az okszerű takarmányozás népgazdasági jelentősége 96
Kémiai ismeretek
A takarmányok alkotórészei
A takarmányok összetétele
Takarmányok felhasználása 108
A takarmányok kihasználása 108
A takarmányok táplálóértéke
A takarmányok értékelése 112
A takarmányok ismertetése 113
A takarmányok csoportosítása 113
Szálas zöldtakarmányok 114
Száraz szálastakarmányok 115
Savanyított takarmányok 121
É Gyökér-, gumós és húsos termésű takarmányok 121
Magvak és termések 122
Ipari eredetű takarmányok 124
Állati eredetű takarmányok 127
Szükségtakarmányok 128
A takarmányok eltartása, tartósítása 128
A takarmányok előkészítése 130
A takarmányozási táblázatok használata 131
A takarmányok táplálóanyag tartalma 134
Legelőismeret és legelőhasználat 146
A legeltetés jelentősége 146
A legelők osztályozása 146
A legeltetési rend 150
A legelő füvei 152
A legelő gyomnövényei 166
A legelő használata 168
A legelők ápolása, karbantartása 170
Negyedik rész
Gyapjúismeret
A gyapjúról általában 174
A gyapjúszál tulajdonságai 177
A gyapjúszál belszerkezete 182
A gyapjú, összértékét kifejező értékosztályok (szortimentumok) 185
A gyapjú kiegyenlítettsége 186
Gyapjúfélék 187
Nyírási súly 188
Rendement 188
Gyapjúhozam 189
Ötödik rész
Juhtenyésztés
Bevezetés 191
Juhtenyésztésünk múltja, fejlődése 191
A juh népgazdasági és mezőgazdasági jelentősége 192
Juhtenyésztési alapismeretek 195
A juh származása és háziasítása (domesztikálás) 195
A juh elnevezése kor és ivar szerint 197
A juh testalkata 197
A juh testéjiek méretei és súlya 206
A juh életkorának meghatározása 208
A juh fajtái 209
Finom gyapjas fajták 209
Durva és féldurva gyapjas fajták 219
A tenyészjuhok kiválasztása 226
A fajta megválasztása 227
Az anyajuhok kiválasztása (bonitálása) 227
Tenyészkosok kiválasztása 231
A juhok törzskönyvezése 233
Állományba vétel 233
Tenyésztési és termelési adatok gyűjtése 235
Küllemi bírálat 236
Törzskönyvi osztályba sorolás 237
A törzskönyvezéshez szükséges nyomtatványok 238
Él juhok utód ellenőrzése 239
A juhok szaporítása 241
Párosítás, pároztatás 241
Vemhesség, ellés " 248
A juhok felnevelése 249
Újszülött bárány ápolása, szoptatása 249
A szopós bárányok táplálása, nevelése 251
Ikresítés, bőgőre fejés 252
A szopós bárányok osztályozása 253
A bárányok leválasztása 254
Nevelés a választás után 254
A juhok takarmányozása 256
A juhok táplálóanyag szükséglete 256
A juhok takarmányai 258
A juhok itatása 269
Üres anyák és gyapjútermelő ürük takarmányozása 270
Vemhes és szoptató, illetve tejelő anyák takarmányozása 272
Tenyészkosok takarmányozása 277
A juhok elhelyezése és ápolása 279
A juhakol 279
A juhok gondozása 279
A juhok gyapjútermelése 282
A gyapjútermelés jelentősége 282
A gyapjútermelést befolyásoló tényezők 283
A gyapjú osztályozása az élő juhon és a nyírás 285
A lenyírt bunda kezelése 295
A juh hústermelése 295
A juh hústermelésének jelentősége 296
A vágójuh minősége 296
Hizlalási módok 297
A juhbőrök lefejtése, kezelése 301
Hatodik rész
Juhászati épületek 308
Bevezetés 304
Építőanyagok 308
Az épületek szerkezeti elemei 308
A falak 308
A mennyezetek 311
A tetőszerkezetek 312
Padlók 313
Ajtók, ablakok 314
A juh istálló elhelyezése, építése 3115
A juhistálló berendezése 316
Szellőztető berendezés 316
Etető rácsok 317
Itató vályúk 319
Rekeszek, fogadtatók, bárányiskola 320
Egyéb berendezések és felszerelések 321
Takarmányos 322
Tejkezelő helyiség 322
Juhász pihenő 323
Juhistálló típusok 323
Az építkezéssel kapcsolatos eljárások 331
Hetedik rész
Juhászati gépek- és eszközök
Bevezetés 332
Erőgépek 332
Külső égésű hőerő gépek 334
Belső égésű hőerő gépek 334
A robbanómotorok működése 335
A motorok csoportosítása 336
Motor rendszerek 336
Elektromos motorok 337
Munkagépek 34O
A szálastakarmányokat aprító gépek 341
A szemes takarmányokat előkészítő gépek 345
A gyökér- és gumós takarmányokat feldolgozó gépek 346
A tejgazdaság gépei 348
Az istállók gépei és eszközei 352
Nyolcadik rése
A juhtej és feldolgozása
A tej termelése 360
A juhtej tulajdonságai 362
A tejtermelést befolyásoló tényezők 366
A fejés 367
A tej kezelése 370
A juhtej vizsgálata 375
A juhtej feldolgozása 382
A juhtej fölözése 383
Vajgyártás 383
Gomolya készítés 384
A juhtúró készítése 387
A zsendice és az orda 388
.Juhsajtok 388
Kilencedik rész
Juhtenyésztési egészségügyi ismeretek
Általános egészségügyi ismeretek 389
Az egészség és a betegség jelei 389
A környezet hatása 390
A beteg állatok kezelése 397
A juhok rossz szokásai 401
Általános betegségek 402
A meghűlés tünetei, következményei 402
Az emésztési zavarok folytán fellépő betegségek 403
A szakszerűtlen állattartásból eredő megbetegedés 405
Erőművi hatások okozta megbetegedések 408
Élősködők által okozott megbetegedések 410
Különböző okok miatt előálló betegségek 417
Fertőző betegségek 420
A fertőző betegségek okozói, a fertőzés módja 420
A fertőző betegség felismerése és az ellene való védekezés 421
A leggyakrabban előforduló fertőző betegségek 424
Állategészségügyi intézkedések 427
Az állategészségügyi szolgálat felépítése 430
Tizedik rósz
Üzemi ismeretek
Mezőgazdasági üzemek Magyarországon 432
A mezőgazdasági üzem fogalma 432
Az üzemszervezés feladata 434
Üzemszervezési alapfogalmak 434
Az állattenyésztés munkaszervezete 437
Brigádszervezet 437
Napirend 440
A munkateljesítmények mérése és elszámolása a juhászatokban 442
A bérezés alapelvei 442
A munkateljesítmények felvétele és elszámolása 444
A juhtenyésztési alapbizonylatok és kitöltésük446
Bizonylati elv 446
A juhállomány nyilvántartásával kapcsolatos bizonylatok 446
Takarmányozási bizonylatok 449
Egyéb állattenyésztési bizonylatok 450
A juhtenyésztés jövedelmezőségének fokozása 451
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.
Google, Facebook, Apple, Microsoft fiókkal való belépés/regisztráció eseténautomatikusan elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket.
Elfelejtett jelszó
Kérjük, adja meg azonosítóját, és a hozzá tartozó email címet, hogy jelszavát elküldhessük Önnek!
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Azonosító név/E-mail cím* Azonosító és e-mail cím megegyező
E-mail cím*
(2009 március óta a regisztrált ügyfelek azonosító neve megegyezik az email címmel)
Ha az azonosítóját sem tudja megadni, kérjük, hívja az ügyfélszolgálati vonalat:
+36-62-452-833
×
1
2
3
Regisztráció
×
Regisztráció
Regisztrációja sikeresen megtörtént.
Megadott e-mail címére megerősítő e-mailt küldtünk. Ahhoz, hogy a regisztrációja véglegesedjen, és le tudja adni rendeléseit, kérjük, kattintson a levélben található linkre. A megerősítő link a kiküldéstől számított 48 óráig érvényes, ezután a regisztrációs adatok törlésre kerülnek.
Kérjük, jelölje meg az érdeklődési körébe tartozó témaköröket!
Mehet
×
Regisztráció
Az ön által megjelölt témakörök:
Temakor_1
Beállíthatja, hogy emailben értesítőt kapjon az újonnan beérkezett példányokról a bejelölt témaköröknek megfelelően.
Beállított értesítőit belépés után bármikor módosíthatja az Értesítő menüpont alatt:
létrehozhat új témaköri értesítőt
inaktiválhatja értesítőjét, ha éppen nem kíván a megadott témában értesítőt kapni
törölheti véglegesen az adott értesítőjét
szerkesztheti jelenlegi értesítőjét, ha még részletesebben szeretné megadni mi érdekli.
Az Ön választása alapján naponta vagy 3 naponta kap tőlünk emailt a beállított értesítőjéről.