| Bevezetés (Dr. Mucsi Imre) | 5 |
| Alapismeretek a juhtenyésztés gyakorlatához | |
| Származása, domesztikációja | 7 |
| Külleme | 8 |
| Az életkor megállapítása | 11 |
| Elnevezés ivar és kor szerint | 12 |
| Testméret felvétel | 12 |
| Viselkedési és biológiai sajátosságok | 13 |
| Értékmérő tulajdonságok (Dr. Sáfár László) | 15 |
| Általános értékmérő tulajdonságok | 16 |
| Hústermelési értékmérő tulajdonságok | 18 |
| Gyapjútermelési értékmérő tulajdonságok | 23 |
| Tejtermelési értékmérő tulajdonságok | 27 |
| Adatgyűjtés és törzskönyvezés | 28 |
| Fajták (Dr. Mucsi Imre) | 30 |
| Magyar merinó | 31 |
| Ausztrál merinó | 32 |
| Booroola merinó | 33 |
| Szapora merinó | 34 |
| Corriedale | 36 |
| Romney | 27 |
| Német húsmerinó | 38 |
| Bábolnai szapora | 39 |
| Il de france | 40 |
| Német feketefejű húsjuh | 41 |
| Suffolk | 41 |
| Texel | 42 |
| Awassi | 43 |
| Brit tejelő | 44 |
| Keletfríz | 45 |
| Lacaune | 45 |
| Racka | 46 |
| Cigája | 48 |
| Cikta | 49 |
| Gyimesi racka | 50 |
| Tenyésztés (Dr. Lengyel Attila) | |
| A tenyészcél | 52 |
| A szelekciós munka általános alapvelvei | 52 |
| A hústermelés értékmérői közötti kapcsolatok | 54 |
| A gyapjútermelés értékmérői közötti kapcsolatok | 55 |
| A szaporaság értékmérői közötti kapcsolatok | 56 |
| A tejtermelés értékmérői közötti kapcsolatok | 56 |
| A hazai merinó tenyésztésének alapelvei | 56 |
| Tenyésztési módszerek | 58 |
| A fajtiszta tenyésztés | 58 |
| A tenyészállat-előállító keresztezések | 61 |
| Haszonállat-előállító keresztezések | 65 |
| A tenyésztés integrációjának hazai lehetőségei | 73 |
| Szaporodás (Dr. Mucsi Imre) | |
| A nemi szervek anatómiája és élettana | 76 |
| Anyajuhok | 76 |
| Kosok | 77 |
| A juh vemhesítése | 84 |
| Pároztatás | 84 |
| Kosok tartása és használata (mesterséges termékenyítés) | 91 |
| Az anyajuhok inszeminálása | 101 |
| Vemhesség, ellés | 106 |
| A juhok viselkedése | 107 |
| Tenyészjuhok kiválasztása, a szaporulat növelése | 110 |
| Az anyajuhok kiválasztása | 111 |
| A szaporulatnövelés lehetőségei | 113 |
| A szaporodás mértékét jelző mérőszámok | 116 |
| A tenyészkosok kiválasztása | 118 |
| A tenyészkosok tartása | 119 |
| Takarmányozás (Dr. Nagy Bálint) | |
| A takarmányozás-élettani sajátosságok | 121 |
| A takarmányok kémiai összetétele | 124 |
| Víz- és szárazanyag-tartalom | 124 |
| Szervesanyagok | 125 |
| Vitaminok | 129 |
| A juhok fontosabb takarmányai | 130 |
| Zöldtakarmányok | 130 |
| Silózott takarmányok | 134 |
| Szénák, szénalisztek | 135 |
| Cséplési melléktermékek | 135 |
| Gyökér- és gumós takarmányok | 136 |
| Ipari melléktermékek | 136 |
| Magvak | 137 |
| Ipari keveréktakarmányok (tápok) | 137 |
| Néhány takarmánykiegészítő | 138 |
| A takarmányozás és itatás technológiája | 138 |
| A juhok táplálóanyag-szükséglete | 141 |
| Az életfönntartás szükséglete | 141 |
| A gyapjútermelés szükséglete | 143 |
| Egyéb termelések speciális szükséglete | 144 |
| Ásványianyag-szükséglet | 144 |
| Az anyajuhok takarmányozása | 147 |
| Idős selejt juhok (mustraanyák) följavítása | 153 |
| A tenyészkosok takarmányozása | 154 |
| A szopós bárányok takarmányozása | 156 |
| Természetes báránynevelés | 156 |
| Mesterséges báránynevelés | 159 |
| Különböző hizlalási módok | 160 |
| Tenyésztésre szánt bárányok fölnevelése | 163 |
| Növendék jerkék takarmányozása | 163 |
| Növendék kosok takarmányozása | 164 |
| Tartás (Dr.Munkácsi László, Szentpáli Károly, Vissyné Dr. Takács Mara, Dr. Mucsi Imre) | 167 |
| A juhok viselkedése a hodályban | 167 |
| Hagyományos tartás | 169 |
| 300 anyás juhászat hagyományos tartásban | 170 |
| A juhok környezeti igénye a hodályban | 172 |
| Juhhodály építése | 174 |
| A munkarend | 178 |
| Időszakos feladatok a juhászatban | 180 |
| Az új termelési év előkészítése | 197 |
| Mesterséges báránynevelés | 197 |
| Növendék juhok tartása | 198 |
| A juhok hizlalása | 199 |
| A juhok fejése | 200 |
| Juhok szabadtartása | 203 |
| Juhok viselkedése a legelőn | 205 |
| A merinó szabadtartása | 206 |
| Juhok egész évi legelőn tartása (új-zélandi irányított legeltetési rendszer) | 218 |
| A juhok gondozása a legelőn | 221 |
| A legelők hasznosítása | 229 |
| A természetes legelőn | 205 |
| A merinó szabadtartása | 206 |
| A juhok gondozása a legelőn | 221 |
| A legelők hasznosítása | 229 |
| A természetes legelők hasznosítása | 229 |
| A telepített legelők hasznosítása | 230 |
| Legeltetési módszerek | 231 |
| Réti széna készítése | 236 |
| Fűszilázs és fűszenázs készítése | 236 |
| A juhtartás gépei, eszközei | 237 |
| A legelőn tartás eszközei | 237 |
| A téli takarmányozás gépei, eszközei | 243 |
| A fejés, tejkezelés gépei | 249 |
| Az almozás, trágyaeltávolítás gépei, eszközei | 252 |
| A juhtartás egyéb munkafolyamatai | 253 |
| A juhtartás egyéb eszközei | 256 |
| A juhtartás épületei, telepei | 261 |
| Juhbetegségek (Dr. Mucsi Imre) | |
| Baktériumos eredetű betegségek | 265 |
| Klosztridium (CI.) baktériumok okozta betegségek | 266 |
| Brucellózis (Br.) néven szereplő betegségek | 272 |
| A tenyészkosok fertőző eredetű mellékhere- és heregyulladásai | 273 |
| Vírusos eredetű betegségek | 280 |
| Komplex kóroktanú betegségek | 288 |
| Parazitás eredetű betegségek | 289 |
| Gombatoxin okozta betegségek | 295 |
| Anyagforgalmi és hiánybetegségek | 295 |
| Belgyógyászati betegségek | 300 |
| Mérgezések | 304 |
| A nemi szervek betegségei | 307 |
| Gyógyszerbeadási módszerek | 313 |
| A gyapjú termelése és feldolgozása (Földes Tamás) | 315 |
| A juhfajták csoportosítása gyapjútermelésük szerint | 315 |
| A gyapjúszál kialakulása és eloszlása | 316 |
| A gyapjú mikroszkópi tulajdonságai | 318 |
| A gyapjúszál finom felépítése | 318 |
| Gyapjúszálféleségek | 319 |
| A gyapjú fizikai tulajdonságai | 321 |
| A gyapjúszál finomsága | 321 |
| A gyapjúszál szálhosszúsága | 322 |
| A gyapjúszál szakítóereje | 323 |
| A gyapjúszál nyúlása | 323 |
| A gyapjúszál rugalmassága | 323 |
| A gyapjúszál íveltsége | 324 |
| A gyapjú fajsúlya | 324 |
| A gyapjú nedvességfelvétele | 324 |
| A gyapjú kihozatala | 325 |
| A gyapjú optikai tulajdonságai | 326 |
| A gyapjú hőszigetelése | 326 |
| A gyapjú vegyi tulajdonságai | 327 |
| A gyapjú vegyi felépítése | 327 |
| A fény hatása | 328 |
| A hő hatása | 328 |
| A víz és a vegyszerek hatása | 328 |
| A kártevők hatása | 329 |
| Az ipari megmunkálás előtti műveletek | 329 |
| A bonitálás | 329 |
| A gyapjú nyírása | 330 |
| A lenyírt zsíros gyapjú kezelése és előválogatása | 331 |
| Minősítés | 331 |
| Tárolás | 332 |
| Elsődleges ipari megmunkálás | 332 |
| Válogatás | 332 |
| Mosás | 334 |
| A gyapjú házi feldolgozása | 334 |
| A juhtej termelése és feldolgozása (Dr. Szakály Sándor és Dr. Óbert Gábor) | |
| A tejképzés szerve | 338 |
| A tejképződés élettana | 340 |
| A tejleadás | 341 |
| A tejelőképességet befolyásoló tényezők | 342 |
| A fejés | 344 |
| Tejkezelés | 347 |
| A juhtej tulajdonságai | 348 |
| A nyers juhtej minőségi követelményei | 352 |
| A juhtej termelése és feldolgozása hazánkban | 353 |
| A kisüzemek szerepe és jelentősége a tejfeldolgozásban | 355 |
| A kisüzemi juhfeldolgozás | 356 |
| Az alapanyag előteremtése | 357 |
| A tejfeldolgozás általános műveletei | 357 |
| A juhtermékek specifikus műveletei, illetve gyártási folyamatai | 359 |
| A juhsajtgyártási eljárások a XX. század első felében, hazánkban | 369 |
| Savóhasznosítás módszerei | 369 |
| A gyártott juhtermékek értékesítése (disztribúciója) | 371 |
| A juhhús konyhai feldolgozása (Dr. Tóth Imréné) | |
| Általános ismeretek | 372 |
| Készíthető ételek | 376 |
| A juh terméktanács működése (Dr. Békési Gyula) | 387 |
| Juhtenyésztő szervezetek kialakulása és változása (Dr. Tóth Imre) | |
| Történelmi áttekintés | 394 |
| Tenyészkiválasztás, törzstenyésztés | 395 |
| Szövetségi munka | 396 |
| Támogatási lehetőségek | 400 |
| Mellékletek (Dr. Mucsi Imre) | |
| Éves állategészségügyi teendők | 402 |
| Az endoparazitások kártétele és leküzdése | 404 |
| Teendők a bárányoztatás idején | 404 |
| Teendők a legelőrehajtás előtt | 405 |
| A juhok klinikai-normál értékei | 406 |
| Fontosabb forrásmunkák | 408 |