1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Juhtenyésztés és -tartás

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 411 oldal
Sorozatcím: Gazdakönyvtár
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-9121-24-X
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés (Dr. Mucsi Imre)5
Alapismeretek a juhtenyésztés gyakorlatához
Származása, domesztikációja7
Külleme8
Az életkor megállapítása11
Elnevezés ivar és kor szerint12
Testméret felvétel12
Viselkedési és biológiai sajátosságok13
Értékmérő tulajdonságok (Dr. Sáfár László)15
Általános értékmérő tulajdonságok16
Hústermelési értékmérő tulajdonságok18
Gyapjútermelési értékmérő tulajdonságok23
Tejtermelési értékmérő tulajdonságok27
Adatgyűjtés és törzskönyvezés28
Fajták (Dr. Mucsi Imre)30
Magyar merinó31
Ausztrál merinó32
Booroola merinó33
Szapora merinó34
Corriedale36
Romney27
Német húsmerinó38
Bábolnai szapora39
Il de france40
Német feketefejű húsjuh41
Suffolk41
Texel42
Awassi43
Brit tejelő44
Keletfríz45
Lacaune45
Racka46
Cigája48
Cikta49
Gyimesi racka50
Tenyésztés (Dr. Lengyel Attila)
A tenyészcél52
A szelekciós munka általános alapvelvei52
A hústermelés értékmérői közötti kapcsolatok54
A gyapjútermelés értékmérői közötti kapcsolatok55
A szaporaság értékmérői közötti kapcsolatok56
A tejtermelés értékmérői közötti kapcsolatok56
A hazai merinó tenyésztésének alapelvei56
Tenyésztési módszerek58
A fajtiszta tenyésztés58
A tenyészállat-előállító keresztezések61
Haszonállat-előállító keresztezések65
A tenyésztés integrációjának hazai lehetőségei73
Szaporodás (Dr. Mucsi Imre)
A nemi szervek anatómiája és élettana76
Anyajuhok76
Kosok77
A juh vemhesítése84
Pároztatás84
Kosok tartása és használata (mesterséges termékenyítés)91
Az anyajuhok inszeminálása101
Vemhesség, ellés106
A juhok viselkedése107
Tenyészjuhok kiválasztása, a szaporulat növelése110
Az anyajuhok kiválasztása111
A szaporulatnövelés lehetőségei113
A szaporodás mértékét jelző mérőszámok116
A tenyészkosok kiválasztása118
A tenyészkosok tartása119
Takarmányozás (Dr. Nagy Bálint)
A takarmányozás-élettani sajátosságok121
A takarmányok kémiai összetétele124
Víz- és szárazanyag-tartalom124
Szervesanyagok125
Vitaminok129
A juhok fontosabb takarmányai130
Zöldtakarmányok130
Silózott takarmányok134
Szénák, szénalisztek135
Cséplési melléktermékek135
Gyökér- és gumós takarmányok136
Ipari melléktermékek136
Magvak137
Ipari keveréktakarmányok (tápok)137
Néhány takarmánykiegészítő138
A takarmányozás és itatás technológiája138
A juhok táplálóanyag-szükséglete141
Az életfönntartás szükséglete141
A gyapjútermelés szükséglete143
Egyéb termelések speciális szükséglete144
Ásványianyag-szükséglet144
Az anyajuhok takarmányozása147
Idős selejt juhok (mustraanyák) följavítása153
A tenyészkosok takarmányozása154
A szopós bárányok takarmányozása156
Természetes báránynevelés156
Mesterséges báránynevelés159
Különböző hizlalási módok160
Tenyésztésre szánt bárányok fölnevelése163
Növendék jerkék takarmányozása163
Növendék kosok takarmányozása164
Tartás (Dr.Munkácsi László, Szentpáli Károly, Vissyné Dr. Takács Mara, Dr. Mucsi Imre)167
A juhok viselkedése a hodályban167
Hagyományos tartás169
300 anyás juhászat hagyományos tartásban170
A juhok környezeti igénye a hodályban172
Juhhodály építése174
A munkarend178
Időszakos feladatok a juhászatban180
Az új termelési év előkészítése197
Mesterséges báránynevelés197
Növendék juhok tartása198
A juhok hizlalása199
A juhok fejése200
Juhok szabadtartása203
Juhok viselkedése a legelőn205
A merinó szabadtartása206
Juhok egész évi legelőn tartása (új-zélandi irányított legeltetési rendszer)218
A juhok gondozása a legelőn221
A legelők hasznosítása229
A természetes legelőn205
A merinó szabadtartása206
A juhok gondozása a legelőn221
A legelők hasznosítása229
A természetes legelők hasznosítása229
A telepített legelők hasznosítása230
Legeltetési módszerek231
Réti széna készítése236
Fűszilázs és fűszenázs készítése236
A juhtartás gépei, eszközei237
A legelőn tartás eszközei237
A téli takarmányozás gépei, eszközei243
A fejés, tejkezelés gépei249
Az almozás, trágyaeltávolítás gépei, eszközei252
A juhtartás egyéb munkafolyamatai253
A juhtartás egyéb eszközei256
A juhtartás épületei, telepei261
Juhbetegségek (Dr. Mucsi Imre)
Baktériumos eredetű betegségek265
Klosztridium (CI.) baktériumok okozta betegségek266
Brucellózis (Br.) néven szereplő betegségek272
A tenyészkosok fertőző eredetű mellékhere- és heregyulladásai273
Vírusos eredetű betegségek280
Komplex kóroktanú betegségek288
Parazitás eredetű betegségek289
Gombatoxin okozta betegségek295
Anyagforgalmi és hiánybetegségek295
Belgyógyászati betegségek300
Mérgezések304
A nemi szervek betegségei307
Gyógyszerbeadási módszerek313
A gyapjú termelése és feldolgozása (Földes Tamás)315
A juhfajták csoportosítása gyapjútermelésük szerint315
A gyapjúszál kialakulása és eloszlása316
A gyapjú mikroszkópi tulajdonságai318
A gyapjúszál finom felépítése318
Gyapjúszálféleségek319
A gyapjú fizikai tulajdonságai321
A gyapjúszál finomsága321
A gyapjúszál szálhosszúsága322
A gyapjúszál szakítóereje323
A gyapjúszál nyúlása323
A gyapjúszál rugalmassága323
A gyapjúszál íveltsége324
A gyapjú fajsúlya324
A gyapjú nedvességfelvétele324
A gyapjú kihozatala325
A gyapjú optikai tulajdonságai326
A gyapjú hőszigetelése326
A gyapjú vegyi tulajdonságai327
A gyapjú vegyi felépítése327
A fény hatása328
A hő hatása328
A víz és a vegyszerek hatása328
A kártevők hatása329
Az ipari megmunkálás előtti műveletek329
A bonitálás329
A gyapjú nyírása330
A lenyírt zsíros gyapjú kezelése és előválogatása331
Minősítés331
Tárolás332
Elsődleges ipari megmunkálás332
Válogatás332
Mosás334
A gyapjú házi feldolgozása334
A juhtej termelése és feldolgozása (Dr. Szakály Sándor és Dr. Óbert Gábor)
A tejképzés szerve338
A tejképződés élettana340
A tejleadás341
A tejelőképességet befolyásoló tényezők342
A fejés344
Tejkezelés347
A juhtej tulajdonságai348
A nyers juhtej minőségi követelményei352
A juhtej termelése és feldolgozása hazánkban353
A kisüzemek szerepe és jelentősége a tejfeldolgozásban355
A kisüzemi juhfeldolgozás356
Az alapanyag előteremtése357
A tejfeldolgozás általános műveletei357
A juhtermékek specifikus műveletei, illetve gyártási folyamatai359
A juhsajtgyártási eljárások a XX. század első felében, hazánkban369
Savóhasznosítás módszerei369
A gyártott juhtermékek értékesítése (disztribúciója)371
A juhhús konyhai feldolgozása (Dr. Tóth Imréné)
Általános ismeretek372
Készíthető ételek376
A juh terméktanács működése (Dr. Békési Gyula)387
Juhtenyésztő szervezetek kialakulása és változása (Dr. Tóth Imre)
Történelmi áttekintés394
Tenyészkiválasztás, törzstenyésztés395
Szövetségi munka396
Támogatási lehetőségek400
Mellékletek (Dr. Mucsi Imre)
Éves állategészségügyi teendők402
Az endoparazitások kártétele és leküzdése404
Teendők a bárányoztatás idején404
Teendők a legelőrehajtás előtt405
A juhok klinikai-normál értékei406
Fontosabb forrásmunkák408
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem