kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 411 oldal |
Sorozatcím: | Gazdakönyvtár |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | 963-9121-24-X |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal. |
Bevezetés (Dr. Mucsi Imre) | 5 |
Alapismeretek a juhtenyésztés gyakorlatához | |
Származása, domesztikációja | 7 |
Külleme | 8 |
Az életkor megállapítása | 11 |
Elnevezés ivar és kor szerint | 12 |
Testméret felvétel | 12 |
Viselkedési és biológiai sajátosságok | 13 |
Értékmérő tulajdonságok (Dr. Sáfár László) | 15 |
Általános értékmérő tulajdonságok | 16 |
Hústermelési értékmérő tulajdonságok | 18 |
Gyapjútermelési értékmérő tulajdonságok | 23 |
Tejtermelési értékmérő tulajdonságok | 27 |
Adatgyűjtés és törzskönyvezés | 28 |
Fajták (Dr. Mucsi Imre) | 30 |
Magyar merinó | 31 |
Ausztrál merinó | 32 |
Booroola merinó | 33 |
Szapora merinó | 34 |
Corriedale | 36 |
Romney | 27 |
Német húsmerinó | 38 |
Bábolnai szapora | 39 |
Il de france | 40 |
Német feketefejű húsjuh | 41 |
Suffolk | 41 |
Texel | 42 |
Awassi | 43 |
Brit tejelő | 44 |
Keletfríz | 45 |
Lacaune | 45 |
Racka | 46 |
Cigája | 48 |
Cikta | 49 |
Gyimesi racka | 50 |
Tenyésztés (Dr. Lengyel Attila) | |
A tenyészcél | 52 |
A szelekciós munka általános alapvelvei | 52 |
A hústermelés értékmérői közötti kapcsolatok | 54 |
A gyapjútermelés értékmérői közötti kapcsolatok | 55 |
A szaporaság értékmérői közötti kapcsolatok | 56 |
A tejtermelés értékmérői közötti kapcsolatok | 56 |
A hazai merinó tenyésztésének alapelvei | 56 |
Tenyésztési módszerek | 58 |
A fajtiszta tenyésztés | 58 |
A tenyészállat-előállító keresztezések | 61 |
Haszonállat-előállító keresztezések | 65 |
A tenyésztés integrációjának hazai lehetőségei | 73 |
Szaporodás (Dr. Mucsi Imre) | |
A nemi szervek anatómiája és élettana | 76 |
Anyajuhok | 76 |
Kosok | 77 |
A juh vemhesítése | 84 |
Pároztatás | 84 |
Kosok tartása és használata (mesterséges termékenyítés) | 91 |
Az anyajuhok inszeminálása | 101 |
Vemhesség, ellés | 106 |
A juhok viselkedése | 107 |
Tenyészjuhok kiválasztása, a szaporulat növelése | 110 |
Az anyajuhok kiválasztása | 111 |
A szaporulatnövelés lehetőségei | 113 |
A szaporodás mértékét jelző mérőszámok | 116 |
A tenyészkosok kiválasztása | 118 |
A tenyészkosok tartása | 119 |
Takarmányozás (Dr. Nagy Bálint) | |
A takarmányozás-élettani sajátosságok | 121 |
A takarmányok kémiai összetétele | 124 |
Víz- és szárazanyag-tartalom | 124 |
Szervesanyagok | 125 |
Vitaminok | 129 |
A juhok fontosabb takarmányai | 130 |
Zöldtakarmányok | 130 |
Silózott takarmányok | 134 |
Szénák, szénalisztek | 135 |
Cséplési melléktermékek | 135 |
Gyökér- és gumós takarmányok | 136 |
Ipari melléktermékek | 136 |
Magvak | 137 |
Ipari keveréktakarmányok (tápok) | 137 |
Néhány takarmánykiegészítő | 138 |
A takarmányozás és itatás technológiája | 138 |
A juhok táplálóanyag-szükséglete | 141 |
Az életfönntartás szükséglete | 141 |
A gyapjútermelés szükséglete | 143 |
Egyéb termelések speciális szükséglete | 144 |
Ásványianyag-szükséglet | 144 |
Az anyajuhok takarmányozása | 147 |
Idős selejt juhok (mustraanyák) följavítása | 153 |
A tenyészkosok takarmányozása | 154 |
A szopós bárányok takarmányozása | 156 |
Természetes báránynevelés | 156 |
Mesterséges báránynevelés | 159 |
Különböző hizlalási módok | 160 |
Tenyésztésre szánt bárányok fölnevelése | 163 |
Növendék jerkék takarmányozása | 163 |
Növendék kosok takarmányozása | 164 |
Tartás (Dr.Munkácsi László, Szentpáli Károly, Vissyné Dr. Takács Mara, Dr. Mucsi Imre) | 167 |
A juhok viselkedése a hodályban | 167 |
Hagyományos tartás | 169 |
300 anyás juhászat hagyományos tartásban | 170 |
A juhok környezeti igénye a hodályban | 172 |
Juhhodály építése | 174 |
A munkarend | 178 |
Időszakos feladatok a juhászatban | 180 |
Az új termelési év előkészítése | 197 |
Mesterséges báránynevelés | 197 |
Növendék juhok tartása | 198 |
A juhok hizlalása | 199 |
A juhok fejése | 200 |
Juhok szabadtartása | 203 |
Juhok viselkedése a legelőn | 205 |
A merinó szabadtartása | 206 |
Juhok egész évi legelőn tartása (új-zélandi irányított legeltetési rendszer) | 218 |
A juhok gondozása a legelőn | 221 |
A legelők hasznosítása | 229 |
A természetes legelőn | 205 |
A merinó szabadtartása | 206 |
A juhok gondozása a legelőn | 221 |
A legelők hasznosítása | 229 |
A természetes legelők hasznosítása | 229 |
A telepített legelők hasznosítása | 230 |
Legeltetési módszerek | 231 |
Réti széna készítése | 236 |
Fűszilázs és fűszenázs készítése | 236 |
A juhtartás gépei, eszközei | 237 |
A legelőn tartás eszközei | 237 |
A téli takarmányozás gépei, eszközei | 243 |
A fejés, tejkezelés gépei | 249 |
Az almozás, trágyaeltávolítás gépei, eszközei | 252 |
A juhtartás egyéb munkafolyamatai | 253 |
A juhtartás egyéb eszközei | 256 |
A juhtartás épületei, telepei | 261 |
Juhbetegségek (Dr. Mucsi Imre) | |
Baktériumos eredetű betegségek | 265 |
Klosztridium (CI.) baktériumok okozta betegségek | 266 |
Brucellózis (Br.) néven szereplő betegségek | 272 |
A tenyészkosok fertőző eredetű mellékhere- és heregyulladásai | 273 |
Vírusos eredetű betegségek | 280 |
Komplex kóroktanú betegségek | 288 |
Parazitás eredetű betegségek | 289 |
Gombatoxin okozta betegségek | 295 |
Anyagforgalmi és hiánybetegségek | 295 |
Belgyógyászati betegségek | 300 |
Mérgezések | 304 |
A nemi szervek betegségei | 307 |
Gyógyszerbeadási módszerek | 313 |
A gyapjú termelése és feldolgozása (Földes Tamás) | 315 |
A juhfajták csoportosítása gyapjútermelésük szerint | 315 |
A gyapjúszál kialakulása és eloszlása | 316 |
A gyapjú mikroszkópi tulajdonságai | 318 |
A gyapjúszál finom felépítése | 318 |
Gyapjúszálféleségek | 319 |
A gyapjú fizikai tulajdonságai | 321 |
A gyapjúszál finomsága | 321 |
A gyapjúszál szálhosszúsága | 322 |
A gyapjúszál szakítóereje | 323 |
A gyapjúszál nyúlása | 323 |
A gyapjúszál rugalmassága | 323 |
A gyapjúszál íveltsége | 324 |
A gyapjú fajsúlya | 324 |
A gyapjú nedvességfelvétele | 324 |
A gyapjú kihozatala | 325 |
A gyapjú optikai tulajdonságai | 326 |
A gyapjú hőszigetelése | 326 |
A gyapjú vegyi tulajdonságai | 327 |
A gyapjú vegyi felépítése | 327 |
A fény hatása | 328 |
A hő hatása | 328 |
A víz és a vegyszerek hatása | 328 |
A kártevők hatása | 329 |
Az ipari megmunkálás előtti műveletek | 329 |
A bonitálás | 329 |
A gyapjú nyírása | 330 |
A lenyírt zsíros gyapjú kezelése és előválogatása | 331 |
Minősítés | 331 |
Tárolás | 332 |
Elsődleges ipari megmunkálás | 332 |
Válogatás | 332 |
Mosás | 334 |
A gyapjú házi feldolgozása | 334 |
A juhtej termelése és feldolgozása (Dr. Szakály Sándor és Dr. Óbert Gábor) | |
A tejképzés szerve | 338 |
A tejképződés élettana | 340 |
A tejleadás | 341 |
A tejelőképességet befolyásoló tényezők | 342 |
A fejés | 344 |
Tejkezelés | 347 |
A juhtej tulajdonságai | 348 |
A nyers juhtej minőségi követelményei | 352 |
A juhtej termelése és feldolgozása hazánkban | 353 |
A kisüzemek szerepe és jelentősége a tejfeldolgozásban | 355 |
A kisüzemi juhfeldolgozás | 356 |
Az alapanyag előteremtése | 357 |
A tejfeldolgozás általános műveletei | 357 |
A juhtermékek specifikus műveletei, illetve gyártási folyamatai | 359 |
A juhsajtgyártási eljárások a XX. század első felében, hazánkban | 369 |
Savóhasznosítás módszerei | 369 |
A gyártott juhtermékek értékesítése (disztribúciója) | 371 |
A juhhús konyhai feldolgozása (Dr. Tóth Imréné) | |
Általános ismeretek | 372 |
Készíthető ételek | 376 |
A juh terméktanács működése (Dr. Békési Gyula) | 387 |
Juhtenyésztő szervezetek kialakulása és változása (Dr. Tóth Imre) | |
Történelmi áttekintés | 394 |
Tenyészkiválasztás, törzstenyésztés | 395 |
Szövetségi munka | 396 |
Támogatási lehetőségek | 400 |
Mellékletek (Dr. Mucsi Imre) | |
Éves állategészségügyi teendők | 402 |
Az endoparazitások kártétele és leküzdése | 404 |
Teendők a bárányoztatás idején | 404 |
Teendők a legelőrehajtás előtt | 405 |
A juhok klinikai-normál értékei | 406 |
Fontosabb forrásmunkák | 408 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.