kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Könyvkötői kötés |
Oldalszám: | 184 oldal |
Sorozatcím: | Agrártudományi Egyetem tankönyvei |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 18 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal. |
Bevezetés | |
A juh népgazdasági és mezőgazdasági jelentősége | 3 |
Tervfeladatok a juhtenyésztésben | 6 |
A juh megnevezése kor és ivar szerint | 7 |
A juh domesztikációja | 8 |
Előismeretek a juhtenyésztés gyakorlatához | |
A testtájak külső alakulásának ismertetése | 12 |
A fej | 12 |
A törzs | 14 |
A végtagok | 17 |
A juh konstitúciós típusai | 19 |
Méretek felvétele a juhon | 19 |
A juh súlya | 21 |
A juh életkorának meghatározása | 21 |
A juhok bőre | 23 |
A másodlagos ivarjelleg és az ivartalanság | 24 |
Gyapjúismeret | |
A gyapjú | 25 |
A bundát alkotó szőrképletek | 25 |
A gyapjúszál kémiai összetétele | 28 |
A gyapjúzsír | 29 |
A gyapjúszál tulajdonságai | 31 |
A gyapjúszál színe | 31 |
A gyapjúszál fénye | 32 |
A gyapjúszál "finomsága" | 32 |
A gyapjúszál hűsége | 37 |
A gyapjúszál erőssége | 38 |
A gyapjúszál simulékonysága | 40 |
A gyapjúszál nyújthatósága | 41 |
A gyapjúszál rugalmassága | 42 |
A gyapjúszál zsugoródóképessége | 42 |
A belszerkezet (jelleg) | 43 |
A gyapjú összértékét kifejező szortimentumok | 45 |
Kiegyenlítettség | 46 |
Gyapjúféleségek | 49 |
A gyapjúhozam | 51 |
Nyírósúly, gyapjúanyag, rendement | 54 |
A gyapjú mennyiségére és minőségére befolyást gyakorló külső tényezők | 56 |
A nyírás hatása a gyapjú növekedésére | 59 |
A bunda ápolása az élő juhon | 61 |
"Háton mosás" | 62 |
A juhok nyírása | 64 |
A lenyírt gyapjú zsákolása és raktározása | 66 |
A gyapjú értékesítése | 67 |
A juh fajtái | |
A juhfajták csoportosítása | 68 |
A merinók | 69 |
A finomposztógyapjas merinó | 70 |
A rambouillet vagy francia fésüsmerinó | 71 |
A francia húsmerinó | 72 |
A német húsmerinó | 73 |
A magyar húsmerinó | 74 |
A Szovjetunió finomgyapjas fajtái | 76 |
A cigája | 78 |
A racka | 79 |
A tolna-baranyai sváb juh | 81 |
A keletfríz | 84 |
A karakul | 85 |
Ile de France | 86 |
Az angol down-juhok | 88 |
Egyéb fajták | 90 |
A tenyészjuhok kiválasztása, takarmányozása és ápolása | |
Minő fajtát tenyésszünk? | 96 |
Az anyajuhok kiválasztása | 97 |
A tenyészkosok kiválasztása | 105 |
A juhok törzskönyvelése | 108 |
A juh életbentartó (és gyapjútermelő) tápanyagszükséglete | 110 |
A juh nyári takarmányai | 112 |
A juh téli takarmányai | 114 |
A juhok fiatalítása | 115 |
A tenyészkosok takarmányozása | 116 |
A juhakol | 117 |
A juh ápolása | 120 |
A párosítás, pároztatás, vemhesség és szülés | |
A párosítás | 124 |
Az üzekedés (berregés) jelei, tartalma és ismétlődése | 125 |
Mikor ellessünk? | 126 |
A sűrített (gyakoribb) elletés | 130 |
Egy koshoz hány anyajuh osztandó be? | 131 |
Az anyák és a kosok előkészítése a pároztatásra | 131 |
A pároztatás (behágatás, beüzetés) | 132 |
A mesterséges megtermékenyítés | 134 |
A vemhesség jelei és tartalma | 135 |
A vemhes anya takarmányozása és ápolása | 136 |
Koraszülés és elvetélés | 137 |
A juh szaporasága | 137 |
Az ellés | 139 |
A szoptató, illetőleg fejős anyák takarmányozása | 139 |
A juh felnevelése | |
A szopós bárány ápolása és takarmányozása | 141 |
A szopós bárányok osztályozása | 144 |
A bárányok elválasztásának ideje | 145 |
A növendékjerkék és ürük takarmányozása | 146 |
A növendékkosok második bonitálása, takarmányozása és ápolása | 147 |
A juh mint tejtermelő | |
A juhtejgazdaság jelentősége | 148 |
A juhtej kémiai és fizikai tulajdonsága | 148 |
A tej mennyisége és fokozásának eszközei | 150 |
A fejés módja | 152 |
A juhtej értékesítése | 153 |
A juh mint hústermelő | |
A juhhizlalás általános elvei | 155 |
Tejesbárányok hizlalása | 155 |
Pecsenyebárányok és exportbárányok hizlalása | 156 |
Kifejlődött ürük hizlalása | 157 |
A juh bastardjai rokonfajokkal | 158 |
A kecske tenyésztése | |
A kecske gazdasági jelentősége | 159 |
A házi kecske domesztikációja | 160 |
Előismeretek a kecske tenyésztésének gyakorlásához | 161 |
A külső testtájak alakulása | 161 |
A bőr, a szőrzet és a szín | 162 |
Testméretek és testarányok | 163 |
A súly | 163 |
Az életkor meghatározása | 163 |
A kecske fajtái | 163 |
A tenyészállatok kiválasztása | 166 |
A kecske takarmányozása | 168 |
Pároztatás, vemhesség és ellés | 170 |
A gödölyék és gidák felnevelése | 170 |
A kecske ápolása | 172 |
A kecske mint tejtermelő | 172 |
A kecske ápolása | 174 |
A kecske mint hústermelő | 174 |
A kecske mint erőtermelő | 175 |
A kecske egyéb haszonhajtásai | 175 |
A juh és kecske takarmányai (táblázat) | 176 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.