1.059.673

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Juhtenyésztés

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 184 oldal
Sorozatcím: Agrártudományi Egyetem tankönyvei
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A juh háromirányú termelésével szolgálja az embert. Szőrköntöse, azaz gyapja a szövőiparnak legbecsesebb nyersanyaga, mert simulékony, erős, rugalmas, jó hőszigetelő, könnyű, jól festhető és... Tovább

Előszó

A juh háromirányú termelésével szolgálja az embert. Szőrköntöse, azaz gyapja a szövőiparnak legbecsesebb nyersanyaga, mert simulékony, erős, rugalmas, jó hőszigetelő, könnyű, jól festhető és tartósabb, mint bármely más textil-nyersanyag. Egy-egy juhról évente - a testnagyság szerint - 1-3 kg "tiszta gyapjú" nyírható, melyet felső és alsó ruhák, kötött mellények, harisnyák, szőnyegek, pokrócok, nemezek stb. készítésére használnak fel. Faggyú- és izzadságmirigyeinek beszáradt váladékából (gyapjúzsír) lanolin és hamuzsír készül. Bőrével összefüggő szőrköntöse keresett szűcsáru (perzsaprémek, racka-subák stb.). Bizonyos fajták (crossbred, olasz stb.) bárányainak gereznáját a "bőrnemesítő ipar" drága prémek (kékróka, hód, nutria, szilszkin) igen sikerült utánzataivá dolgozza fel.
Húsát nálunk főleg csak az Alföld népe fogyasztja. A lakosság zöme Közép-Európában - különleges íze miatt - nem szívesen táplálkozik juhhússal. Ezzel szemben az egész földkerekség többi népeinek a juhhús kedvelt eledele. A juhhús szárazanyagtartalma 54% - a hasonló minőségű szarvasmarhahús 45%-ával szemben. Vágósúlya - tápláltsági állapot szerint - 38 és 62% közt ingadozik. (A vágósúlyba beszámítjuk itt a fejet és - az emésztőcsövön kívül - az összes zsigereket; tejes bárányoknál még a bőrt is.) Beleiből hegedűhúrokat készítenek. Egyéb vágási hulladékait, így a vért, faggyút, csontokat, inakat, szarvakat, körmöket az ipar éppúgy feldolgozza, mint a vele rokon szarvasmarháét.
Tejelőképessége nem nagy, de a tej tartalomdús, különösen zsírban gazdag, miért is belőle kitűnő ízű és kövér sajtok készülnek. Vissza

Tartalom

Bevezetés
A juh népgazdasági és mezőgazdasági jelentősége3
Tervfeladatok a juhtenyésztésben6
A juh megnevezése kor és ivar szerint7
A juh domesztikációja8
Előismeretek a juhtenyésztés gyakorlatához
A testtájak külső alakulásának ismertetése12
A fej12
A törzs14
A végtagok17
A juh konstitúciós típusai19
Méretek felvétele a juhon19
A juh súlya21
A juh életkorának meghatározása21
A juhok bőre23
A másodlagos ivarjelleg és az ivartalanság24
Gyapjúismeret
A gyapjú25
A bundát alkotó szőrképletek25
A gyapjúszál kémiai összetétele28
A gyapjúzsír29
A gyapjúszál tulajdonságai31
A gyapjúszál színe31
A gyapjúszál fénye32
A gyapjúszál "finomsága"32
A gyapjúszál hűsége37
A gyapjúszál erőssége38
A gyapjúszál simulékonysága40
A gyapjúszál nyújthatósága41
A gyapjúszál rugalmassága42
A gyapjúszál zsugoródóképessége42
A belszerkezet (jelleg)43
A gyapjú összértékét kifejező szortimentumok45
Kiegyenlítettség46
Gyapjúféleségek49
A gyapjúhozam51
Nyírósúly, gyapjúanyag, rendement54
A gyapjú mennyiségére és minőségére befolyást gyakorló külső tényezők56
A nyírás hatása a gyapjú növekedésére59
A bunda ápolása az élő juhon61
"Háton mosás"62
A juhok nyírása64
A lenyírt gyapjú zsákolása és raktározása66
A gyapjú értékesítése67
A juh fajtái
A juhfajták csoportosítása68
A merinók69
A finomposztógyapjas merinó70
A rambouillet vagy francia fésüsmerinó71
A francia húsmerinó72
A német húsmerinó73
A magyar húsmerinó74
A Szovjetunió finomgyapjas fajtái76
A cigája78
A racka79
A tolna-baranyai sváb juh81
A keletfríz84
A karakul85
Ile de France86
Az angol down-juhok88
Egyéb fajták90
A tenyészjuhok kiválasztása, takarmányozása és ápolása
Minő fajtát tenyésszünk?96
Az anyajuhok kiválasztása97
A tenyészkosok kiválasztása105
A juhok törzskönyvelése108
A juh életbentartó (és gyapjútermelő) tápanyagszükséglete110
A juh nyári takarmányai112
A juh téli takarmányai114
A juhok fiatalítása115
A tenyészkosok takarmányozása116
A juhakol117
A juh ápolása120
A párosítás, pároztatás, vemhesség és szülés
A párosítás124
Az üzekedés (berregés) jelei, tartalma és ismétlődése125
Mikor ellessünk?126
A sűrített (gyakoribb) elletés130
Egy koshoz hány anyajuh osztandó be?131
Az anyák és a kosok előkészítése a pároztatásra131
A pároztatás (behágatás, beüzetés)132
A mesterséges megtermékenyítés134
A vemhesség jelei és tartalma135
A vemhes anya takarmányozása és ápolása136
Koraszülés és elvetélés137
A juh szaporasága137
Az ellés139
A szoptató, illetőleg fejős anyák takarmányozása139
A juh felnevelése
A szopós bárány ápolása és takarmányozása141
A szopós bárányok osztályozása144
A bárányok elválasztásának ideje145
A növendékjerkék és ürük takarmányozása146
A növendékkosok második bonitálása, takarmányozása és ápolása147
A juh mint tejtermelő
A juhtejgazdaság jelentősége148
A juhtej kémiai és fizikai tulajdonsága148
A tej mennyisége és fokozásának eszközei150
A fejés módja152
A juhtej értékesítése153
A juh mint hústermelő
A juhhizlalás általános elvei155
Tejesbárányok hizlalása155
Pecsenyebárányok és exportbárányok hizlalása156
Kifejlődött ürük hizlalása157
A juh bastardjai rokonfajokkal158
A kecske tenyésztése
A kecske gazdasági jelentősége159
A házi kecske domesztikációja160
Előismeretek a kecske tenyésztésének gyakorlásához161
A külső testtájak alakulása161
A bőr, a szőrzet és a szín162
Testméretek és testarányok163
A súly163
Az életkor meghatározása163
A kecske fajtái163
A tenyészállatok kiválasztása166
A kecske takarmányozása168
Pároztatás, vemhesség és ellés170
A gödölyék és gidák felnevelése170
A kecske ápolása172
A kecske mint tejtermelő172
A kecske ápolása174
A kecske mint hústermelő174
A kecske mint erőtermelő175
A kecske egyéb haszonhajtásai175
A juh és kecske takarmányai (táblázat)176

Schandl József

Schandl József műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Schandl József könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
Kuponos kedvezmény ezen könyv esetében nem vehető igénybe.