kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Félvászon |
Oldalszám: | 263 oldal |
Sorozatcím: | Agrártudományi Egyetem tankönyvei |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 18 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Tankönyvi szám: 0526/II. Fekete-fehér fotókat, illusztrációkat tartalmaz. |
Bevezetés | |
A juh népgazdasági és mezőgazdasági jelentősége | 3 |
Tervfeladatok a juhtenyésztésben | 6 |
A juh megnevezése kor és ivar szerint | 7 |
A juh domesztikációja | 8 |
Előismeretek a juhtenyésztés gyakorlatához | |
A testtájak külső alakulásának ismertetése | 14 |
A fej | 14 |
A törzs | 16 |
A végtagok | 19 |
A juh konstitúciós típusai | 21 |
Méretek felvétele a juhon | 2 |
A juh súlya | 123 |
A juh életkorának meghatározása | 24 |
A juhok bőre | 25 |
A másodlagos ivarjelleg és az ivartalanság | 26 |
Gyapjúismeret | |
A gyapjú | 27 |
A bundát alkotó szőrképletek | 27 |
A gyapjúszál kémiai összetétele | 31 |
A gyapjúzsír | 31 |
A gyapjúszál tulajdonságai | 33 |
A gyapjúszál színe | 33 |
A gyapjúszál fénye | 35 |
A gyapjúszál "finomsága" | 36 |
A gyapjúszál hűsége | 40 |
A gyapjúszál erőssége | 41 |
A gyapjúszál simulékonysága | 44 |
A gyapjúszál nyújthatósága | 44 |
A gyapjúszál rugalmassága | 45 |
A gyapjúszál zsugoródóképessége | 46 |
A belszerkezet (jelleg) | 46 |
A gyapjú összértékét kifejező szortimentumok | 49 |
Kiegyenlítettség | 51 |
Gyapjúféleségek | 53 |
A gyapjúhozam | 56 |
Nyírósúly, gyapjúanyag, rendement | 60 |
A juh fajtái | |
A juhfajták csoportosítása | 63 |
A merinók | 64 |
A finomposztógyapjas merinó | 65 |
A rambouillet vagy francia fésüsmerinó | 67 |
A francia húsmerinó | 68 |
A német húsmerinó | 70 |
A magyar húsmerinó | 70 |
A Szovjetunió finomgyapjas fajtái | 77 |
A cigája | 78 |
A racka | 81 |
A tolna-baranyai sváb juh | 85 |
A keletfríz | 89 |
A karakul | 90 |
Ile de France | 92 |
Az angol down-juhok | 96 |
Egyéb fajták | 101 |
A tenyészjuhok kiválasztása, takarmányozása és ápolása | |
Minő fajtát tenyésszünk? | 108 |
Az anyajuhok kiválasztása | 109 |
A tenyészkosok kiválasztása | 121 |
A juhok törzskönyvelése | 127 |
A juh életbentartó (és gyapjútermelő) tápanyagszükséglete | 128 |
A juh nyári takarmányai | 136 |
A juh téli takarmányai | 141 |
A juhok fiatalítása | 143 |
A tenyészkosok takarmányozása | 144 |
A juhakol | 145 |
A juh ápolása | 150 |
A párosítás, pároztatás, vemhesség és szülés | |
A párosítás | 161 |
Az üzekedés (berregés) jelei, tartalma és ismétlődése | 162 |
Mikor ellessünk? | 163 |
A sűrített (gyakoribb) elletés | 167 |
Egy koshoz hány anyajuh osztandó be? | 169 |
Az anyák és a kosok előkészítése a pároztatásra | 170 |
A pároztatás (behágatás, beüzetés) | 173 |
A mesterséges megtermékenyítés | 174 |
A vemhesség jelei és tartalma | 175 |
A vemhes anya takarmányozása és ápolása | 176 |
Koraszülés és elvetélés | 176 |
A juh szaporasága | 178 |
Az ellés | 178 |
A szoptató, illetőleg fejős anyák takarmányozása | 180 |
A juh felnevelése | |
A szopós bárány ápolása és takarmányozása | 186 |
A szopós bárányok osztályozása | 192 |
A bárányok elválasztásának ideje | 193 |
A növendékjerkék és ürük takarmányozása | 195 |
A növendékkosok második bonitálása, takarmányozása és ápolása | 196 |
A juh mint tejtermelő | |
A juhtejgazdaság jelentősége | 213 |
A juhtej kémiai és fizikai tulajdonsága | 215 |
A tej mennyisége és fokozásának eszközei | 217 |
A fejés módja | 221 |
A juhtej értékesítése | 223 |
A juh mint hústermelő | |
A juhhizlalás általános elvei | 230 |
A húsipar egyéb kívánalmai | 230 |
Tejesbárányok hizlalása | 231 |
Pecsenyebárányok és exportbárányok hizlalása | 231 |
Kifejlődött ürük hizlalása | 233 |
A juh bastardjai rokonfajokkal | 233 |
A kecske tenyésztése | |
A kecske gazdasági jelentősége | 235 |
A házi kecske domesztikációja | 236 |
Előismeretek a kecske tenyésztésének gyakorlásához | 237 |
A külső testtájak alakulása | 237 |
A bőr, a szőrzet és a szín | 238 |
Testméretek és testarányok | 239 |
A súly | 239 |
Az életkor meghatározása | 239 |
A kecske fajtái | 239 |
A tenyészállatok kiválasztása | 239 |
A kecske takarmányozása | 244 |
Pároztatás, vemhesség és ellés | 246 |
A gödölyék és gidák felnevelése | 248 |
A kecske ápolása | 249 |
A kecske mint tejtermelő | 250 |
A kecske ápolása | 250 |
A kecske mint hústermelő | 252 |
A kecske mint erőtermelő | 253 |
A kecske egyéb haszonhajtásai | 253 |
A juh és kecske takarmányai (táblázat) | 254 |
Tárgymutató | 257 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.