kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
Oldalszám: | 204 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 15 cm |
ISBN: | |
Állatbonctan és élettan | |
Az állati szervezet megismerésének jelentősége | 3 |
Az állati test vegyi alkotórészei | 4 |
Sejtek, szövetek, szervek | 4 |
Sejtek | 4 |
A sejtek életjelenségei | 5 |
Szövetek | 6 |
Szervek | 8 |
A csontok általános ismertetése | 8 |
Az állati test csontjai és izületei | 10 |
A fej csontjai | 10 |
A fogak | 11 |
A törzs csontjai | 13 |
A végtagok csontjai és izületei | 15 |
Izmok, inak, ínhüvelyek | 17 |
Az állati test általános beosztása és tájai | 20 |
A fej részei | 20 |
A törzs részei | 20 |
A végtagok | 22 |
Az emésztőkészülék | 23 |
Az emésztőcső | 24 |
Az emésztőcső járulékos mirigyei | 29 |
Hashártya | 31 |
Emésztés | 31 |
Szájemésztés | 31 |
Gyomoremésztés | 32 |
Bélemésztés | 34 |
Felszívódás | 35 |
Belső anyagforgalom | 37 |
A víz és ásványi anyagok | 38 |
Erjesztők | 39 |
Vitaminok | 39 |
A vér és nyirok | 40 |
A vérnedv | 41 |
Alakoselemek | 41 |
A nyirok | 42 |
A szív és vérkeringés | 42 |
A szív | 42 |
Vérrendszer | 43 |
Vérkörök | 44 |
Vérkeringés | 45 |
A szív működését kísérő jelenségek | 46 |
A nyirokérrendszer | 47 |
A lép | 49 |
A lélekzőkészülék és a lélekzés | 49 |
A külső lélekzés | 49 |
A tüdő | 51 |
Belső vagy szöveti lélekzés | 53 |
A kiválasztás szervei | 53 |
Vizeletelválasztás | 55 |
A vizelet | 55 |
Az izzadságmirigyek | 55 |
Belsőelválasztású (endokrin) mirigyek | 56 |
Az ivarszervek | 59 |
A hím ivarszervek | 59 |
Női ivarszervek | 62 |
A tejmirigyek | 64 |
Az ivarszervek élettani működése | 66 |
Az idegrendszer | 69 |
A központi idegrendszer | 69 |
A környéki idegrendszer | 71 |
Az érzékszervek | 71 |
Az ízlelés szervei | 71 |
A szaglás szerve | 71 |
A látás szerve | 71 |
A hallás és egyensúlyozás szerve | 74 |
A tapintás szervei | 75 |
Kültakaró és képletei | 76 |
Tenyésztési biológia | |
Az állattenyésztés fogalma, gazdasági jelentősége | 80 |
A gazdasági állatok eredete. A háziasítás | 84 |
A környezet hatása a szervezetre | 88 |
A takarmányozás hatása | 89 |
Az éghajlat hatása | 91 |
A gyakorlás hatása | 95 |
A környezethatás belső tényezői | 97 |
A szervezet válogatóképessége (szelektivitása) | 98 |
A szervezet képlékenysége (plaszticitása). A változékonyság | 99 |
A szervezet oszthatatlansága. A korrekció | 101 |
Belsőelválasztású mirigyek hatása az állat szervezetére | 104 |
A másodlagos ivarjelleg | 105 |
Az ivartalanítás | 107 |
A meghonosulás. (Akklimatizáció) | 108 |
Az öröklődés | 109 |
A szerzett tulajdonságok átöröklése | 110 |
A betegségek átöröklése | 112 |
Fejlődés, növekedés | 113 |
Az irányított nevelés | 114 |
Gazdasági állataink testtájai | 116 |
Gazdasági állataink alkattípusai | 117 |
Testméretek felvétele | 119 |
Faj- és fajtatan | 123 |
Fajta | 123 |
Alfajta, tájfajta, válfajta | 129 |
Tenyészet, törzstenyészet, törzs, család, vérvonal | 130 |
A fajtakiválasztás irányelvei | 131 |
Egyedi kiválasztás | 131 |
Termelőképesség | 132 |
Szaporaság | 135 |
Egészségi állapot | 136 |
Kor, fejlettség, testtömeg | 137 |
Vérmérséklet | 138 |
Rossz szokások | 139 |
Igénytelenség | 139 |
Szellemi képesség | 140 |
Kültakaró | 141 |
A szín | 141 |
Tápláltsági állapot | 142 |
Arányosság | 143 |
Konstitúció | 143 |
Formalizmus | 145 |
Gazdasági állatok tenyésztési módszertana | |
A származás jelentősége | 147 |
A törzskönyvelés | 148 |
Egyedi megjelölés | 152 |
Testalkati bírálat | 156 |
Állatkiállítások | 157 |
Állattenyésztési módszerek | 158 |
Párosítás | 158 |
Fajtatiszta tenyésztés | 160 |
Vérvonaltenyésztés | 161 |
Rokontenyésztés, beltenyésztés | 161 |
Keresztezés | 162 |
Vérújítás vagy vérfrissítés | 163 |
Nemesítő vagy cseppvérkeresztezés | 163 |
Fajtaátalakító keresztezés | 163 |
Új fajtaelőállító keresztezés | 164 |
Haszonállatelőállító keresztezések | 164 |
Szaporodásbiológia | |
Az állatok szaporodása | 167 |
Ivarérettség - Tenyészérettség | 167 |
Az ivarzás | 168 |
A hím párzási ingere | 169 |
A párzás és megtermékenyülés | 170 |
A fogamzás elmaradása | 172 |
A pároztatás módszerei | 173 |
Egy hímre hány anyaállat számítandó? | 174 |
Mesterséges termékenyítés | 175 |
A vemhesség. Ellés | 179 |
A magzat elhelyezkedése, fejlődése és táplálkozása | 179 |
A vemhesség tartama | 180 |
A vemhesség megállapításának módjai | 180 |
A vemhes anya takarmányozása és ápolása | 181 |
Az ellés | 183 |
Koraellés, elvetélés | 184 |
Az anya és az újszülött ellés utáni ápolása | 187 |
Növendékállatok felnevelése | 188 |
Gazdasági állatok elhelyezése | 189 |
Gazdasági állatok gondozása | 194 |
Az általános állattenyésztéstan záró fejezetei | |
A gazdasági és biológiai tenyészcél-egyensúly fogalma és biztosítása | 195 |
Az állattenyésztés gépesítése | 197 |
A dolgozók munkaszervezése. Munkaverseny | 198 |
Balesetelhárítás és egészségvédelem az állattenyésztésben | 198 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.