Bevezetés | 5 |
Reológiai alapismeretek | |
A reológia tárgyköre | 7 |
A mechanikai feszültség és a deformáció fogalma | 8 |
Rugalmassági állandók | 9 |
A rugalmas deformáció | 10 |
A viszkózus folyás | 10 |
A szerkezeti viszkozitású és pszeudoplasztikus folyás | 13 |
A tixotrópia és a reopexia | 17 |
Viszkoelasztikus deformációk | 18 |
A reológiai mechanikai modellek | 19 |
Nem newtoni viszkózus és plasztikus anyagok áramlása különböző szelvényű csatornákban | 28 |
Áramlás körszelvényű csőben | 29 |
Áramlás párhuzamos síklapok között | 31 |
Áramlás négyszögszelvényű csatornában | 32 |
Áramlás gyűrűszelvényű csőben | 33 |
A reológiai alapfogalmak összefoglalása | 34 |
A különböző jellegű deformációkkal kapcsolatos anyagszerkezeti kérdések | 41 |
A reológiai rendszerek csoportosítása | 43 |
Az adhézióval és a súrlódással kapcsolatos néhány alapfogalom | 46 |
Élelmiszeripari anyagok reológiai tulajdonságainak vizsgálatára is alkalmas mérőműszerek | |
A reometriai műszerek típusai és rendeltetése | 49 |
A kapilláris, továbbá a hengeres és kúp-lap rotációs viszkoziméterek alapegyenletei | 52 |
Kapilláris viszkoziméterek | 52 |
Rotációs viszkoziméterek koaxiális hengerekkel | 54 |
Kúp-lap típusú rotációs viszkoziméterek | 56 |
Kapilláris viszkoziméterek | 57 |
Üvegkapilláris viszkoziméterek | 57 |
Henger-dugattyú rendszerű kapilláris viszkoziméterek | 62 |
Kifolyásos kapilláris viszkoziméterek | 64 |
Rotációs viszkoziméterek | 65 |
Esősúlyos viszkoziméterek | 79 |
Plasztométerek (konzisztométerek) | 82 |
Empirikus, kúpos plasztométerek | 87 |
Húzó- és nyomókészülékek | 89 |
Oszcillációs viszkoziméterek | 91 |
Tapadásmérők | 95 |
Élelmiszeripari technológiai folyamatok vizsgálatára alkalmas reometriai műszerek | 97 |
Üzemi reometriai műszerek | 99 |
Az élelmiszeripari anyagok viszkoziméterekkel meghatározó reológiai jellemzői | |
A folyástani jellemzők függése a mechanikai igénybevétel módjától és mértékétől, a hőmérséklettől és az anyag összetételétől | 102 |
Édesipari anyagok | 102 |
Tészták | 114 |
Egyéb anyagok | 127 |
A mechanikai feldolgozás hatása egyes reológiai jellemzőkre | 129 |
Édesipari anyagok | 129 |
Tészták | 131 |
Tixotrop tulajdonságok | 132 |
A folyási tulajdonságok változása a külső nyomás függvényében | 135 |
Édesipari anyagok | 135 |
Tészták | 141 |
A rezgés hatása a viszkozitás és a folyáshatár értékére | 151 |
Édesipari anyagok | 151 |
Tészták | 155 |
Élelmiszeripari anyagok viselkedése húzó-, nyomó-, nyíró-, hajlító- és térfogati deformáció hatására | 158 |
A húzó- és nyomódeformációk jellemzői | 158 |
Párhuzamos lemezes plasztométerekkel és hajlítóberendezésekkel meghatározott tulajdonságok | 169 |
Penetrációs tulajdonságok | 171 |
A térfogati deformációk jellemzői | 175 |
A sűrűség változása a nyomás függvényében | 181 |
A térfogati deformáció hatására fellépő feszültségrelaxáció és tartós folyás | 185 |
Élelmiszeripari anyagok adhéziós és súrlódási tulajdonságai | 197 |
Édesipari anyagok adhéziója | 197 |
Tészták adhéziója | 204 |
Élelmiszeripari anyagok súrlódásának együtthatói | 212 |
Az élelmiszeripari anyagok reológiai tulajdonságainak figyelembevétele a gyártóberendezések méretezésekor, a technológiai folyamatok tervezésekor, a műveletek és a termékminőség szabályozásakor | 217 |
Áramlás rövid csővezetékekben. A formázógépek méretezése | 217 |
A csigás adagolók méretezése | 221 |
Fogaskerék-adagolók szállítóképességének és teljesítményigényének kiszámítása | 223 |
A hengeres adagolók méretezése | 224 |
Az áramlás kiszámítása hosszú csővezetékeknél | 229 |
A kúp alakú tésztakészítmények formázásának kiszámítása | 231 |
Rugalmas-viszkózus-plasztikus anyagok folyása centrifugális erőtérben | 232 |
Az élelmiszeripari műveletek szabályozásának alapelvei | 233 |
A tészták minőségének szabályozásai reológiai tulajdonságok alkalmazásával | 235 |
Irodalom | 237 |