1.054.133

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Jogi alapismeretek a kereskedelemben és a vendéglátásban

Szerző
Lektor

Kiadó: Kereskedelmi és Idegenforgalmi Továbbképző Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 156 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A jogról általában
Az emberi magatartást különböző szabályok irányítják. Ezeket alapvetően aszerint lehet csoportosítani, hogy ki alkotta őket, milyen módon biztosítja az érvényesülésüket és a... Tovább

Előszó

A jogról általában
Az emberi magatartást különböző szabályok irányítják. Ezeket alapvetően aszerint lehet csoportosítani, hogy ki alkotta őket, milyen módon biztosítja az érvényesülésüket és a megszegésük milyen szankcióval jár. E szempontok alapján az emberi magatartást három nagy normarendszer szabályozza: a szokás, az erkölcs és a jog.
Szokás
A szokás általában iratlan szabályokon alapszik. Megismerésük és elsajátításuk szinte észrevétlen, a születéstől a halálig folyamatosan történik.
A szokás a társadalmi érintkezés legtágabb kereteit jelöli ki. Sokszor nem is gondolunk arra, hogy amikor valamit teszünk vagy tartózkodunk valamitől, akkor a döntésünket a szokás kialakult rendje befolyásolja. Ide tartoznak pl. az udvariassági szabályok.
A szokáson alapuló szabályok megszegése csak igen-igen enyhe rosszallást von maga után /pl. az udvariatlanság hátrányos következménye, hogy neveletlennek vagy rossz modorúnak tartják az illetőt/. Ezeknek a szabályoknak a betartására az állam kényszerítő ereje nem vehető igénybe. Vissza

Tartalom

I. A jogról általában 7
1. Szokás 7
2. Erkölcs 7
3. Jog 8
4. A jog és az erkölcs különbsége 12
II. A belkereskedelem szerepe, a belkereskedelmi tevékenység formái 14
1. A belkereskedelem szerepe 14
2. A belkereskedelmi tevékenység formái 15
Nagykereskedelem 15
Kiskereskedelem 17
Vendéglátás (vendéglátóipar) 18
Idegenforgalom 19
Kereskedelmi szolgáltatások 19
III. Az üzlet 22
1. Működési engedély, üzletkör, helybenfogyasztás 22
Működési engedély 22
Üzletkör 23
Helybenfogyasztás 26
A működési engedély módosítása 26
A működési engedély visszavonása 27
2. Az üzlet megjelölése 28
3. Nyitva tartás 29
4. Tájékoztatók az üzletben 32
5. Kereskedelmi Általános Üzleti Szabályzat 33
Bizonylatolási kötelezettség 34
A kirakatra vonatkozó szabályok 34
A mérőeszközökre vonatkozó előírások 34
Árfeltüntetés 35
Kiszolgálás 36
Az áru eladása 37
A dohányipari termékek értékesítésére vonatkozó szabályok 40
A szeszes italok értékesítésére vonatkozó szabályok 40
Használati-kezelési útmutató 44
A jótállási jegy 45
A vásárlói kifogások intézése 50
A hibátlan áru cseréjére vonatkozó szabályok 50
A szavatossági igény alapján történő csere szabályai 51
A jótállási igény alapján történő csere szabályai 51
6. A vásárlók könyve 52
7. A talált dolgokkal kapcsolatos eljárás 53
8. Az üzleti lopás esetén követendő eljárás 54
IV. üzemeltetési formák 58
1. Szabadkasszás elszámolású üzemeltetés 58
2. Szoros elszámolású üzemeltetés 61
3. Jövedelemérdekeltségű rendszer 63
4. Egyszerűsített jövedelemérdekeltségű rendszer 70
5. Költségtérítéses rendszer 74
6. Szerződéses rendszer 77
7. Bérleti rendszer 80
8. Magánkereskedelem 81
V. A polgári szerződések 91
1. A szerződés fogalma 91
2. A szerződés létrejötte 91
3. Ajánlati kötöttség, az ajánlat elfogadása, visszavonása 91
4. A szerződés alakja 93
5. A szerződés értelmezése 94
6. A szerződés érvénytelensége 95
7. A szerződés módosítása 97
8. A szerződés teljesítése 98
9. A szerződésszegés 98
A jogosult késedelme 99
A kötelezett késedelme 99
A hibás teljesítés, szavatosság 99
Hibás teljesítés 99
Szavatosság 100
Szavatossági határidők 101
A szavatossági jogok 102
10. A szerződés biztosítékai 103
Foglaló, előleg, óvadék 103
Kötbér 104
Jótállás 105
11. Adás-vétel 105
12. A szállítási szerződés 109
13. A kiskereskedelmi árubeszerzés szabályai 112
14. A letét 116
15. A bizomány 117
VI. A munkajogi szabályok 118
A munkaviszony fogalma, a munkaviszony létesítése 118
Életkor 118
Munkakönyv 118
Szakképesítés 119
Egészségügyi követelmények 119
Foglalkoztatási tilalom 120
Erkölcsi bizonyítvány 122
Működési bizonyítvány 122
Munkaszerződés 123
Próbaidő 124
A munkaszerződés módosítása 124
A munkaviszony megszűnése 125
Munkavégzés 128
Változó munkahely 129
A munka díjazása 131
Munkaidő, pihenőidő, szabadság 133
Munkaidő 133
Pihenőidő 135
Túlmunka 135
Készenlét 137
A heti pihenőnapon és a munkaszüneti napon végzett munka 138
Szabadság 138
Anyagi felelősség 139
A kártérítés kiszabása 140
Felelősség a leltárhiányért 141
Fegyelmi felelősség 145
A munkaügyi viták elbírálása 147
Kollektív Szerződés 149
VII. Ellenőrzés 152
1. Az ellenőrzés célja és fajtái 152
2. A belső ellenőrzés 152
3. Az állami ellenőrzés 154
4. A társadalmi ellenőrzés 155

Dr. Drábik László

Dr. Drábik László műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Drábik László könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Jogi alapismeretek a kereskedelemben és a vendéglátásban Jogi alapismeretek a kereskedelemben és a vendéglátásban Jogi alapismeretek a kereskedelemben és a vendéglátásban

A borító kissé kopott, foltos.

Állapot:
1.940 Ft
970 ,-Ft 50
8 pont kapható
Kosárba