1.067.317

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Jó Gyártási Gyakorlat - GMP

Útmutató a magyar élelmiszeripar számára

Szerző
Budapest
Kiadó: UNIDO
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 228 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN: 963-9003-10-7
Megjegyzés: Angol nyelvű tartalomjegyzékkel és előszóval.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az élelmiszeriparban egyre szélesebb körben alkalmazzák a vezetési és minőségbiztosítási rendszereket, amelyek a tevékenységek tervezett és szervezett végrehajtásán keresztül elősegítik a... Tovább

Előszó

Az élelmiszeriparban egyre szélesebb körben alkalmazzák a vezetési és minőségbiztosítási rendszereket, amelyek a tevékenységek tervezett és szervezett végrehajtásán keresztül elősegítik a biztonságos és egyenletes minőségű élelmiszerek előállítását (pl. SO 9000 szabvány szerinti rendszerek, HACCP rendszerek). Ezek a rendszerek csak akkor működhetnek hatékonyan, ha az élelmiszertudomány és technológia eredményeinek átfogó ismeretére, alkalmazására és az élelmiszeripar gyakorlati tapasztalataira épülnek.
Ebben a Jó Gyártási Gyakorlat (Good Manufacturing Practice - GMP) útmutatóban azokat a szakmai, technológiai, műszaki és szervezési tapasztalatokat és követelményeket foglaltuk össze, melyek alkalmazása illetve teljesítése elengedhetetlenül szükséges az élelmiszerek biztonságának és egyenletes minőségének eléréséhez. Ezáltal a minőségbiztosítási rendszerek működtetésének szakmai alapját képezik. Ezzel segítséget szeretnénk nyújtani a magyar élelmiszeriparban működő élelmiszerfeldolgozó üzemek, a nagy- és kiskereskedelmi szervezetek, a vevők, az importőrök szakembereinek, a hatósági ellenőrzést végző szakembereknek az élelmiszerekkel kapcsolatos tevékenység hatékony és biztonságos megszervezéséhez, működtetéshez és elbírálásához. Az útmutatóban foglalt alapelvek alkalmazását nemcsak az élelmiszerpiac igényes vevői követelik meg, de előnyei az élelmiszerfeldolgozás folyamatának összefüggéseit, veszélyeit és azok következményeit ismerő felelősen gondolkodó vezetés számára is jól érzékelhetők. Az útmutatóban figyelembe vettük a HACCP alapelveit és a követelményeket azokkal összhangban fogalmaztuk meg.
Elsősorban a legfontosabb jellegzetes élelmiszeripari követelmények és gyakorlati tapasztalatok összefoglalására törekedtünk és nem tárgyaltuk részletesen azokat az előírásokat, amelyek a törvényekben, rendeletekben, szabványokban vagy más közforgalomban hozzáférhető dokumentumokban részletesen le vannak írva . (pl. Élelmiszertörvény, ISO 9000 szabványsorozat, Élelmiszerkönyv HACCP fejezete, stb.) Ezért a kötetben foglalt szabályok és útmutatások nem tekinthetők a törvényekben és rendeletekben foglalt követelmények értelmezésének, gyűjteményének vagy magyarázatának. Vissza

Tartalom

Ajánlás7
Előszó. Köszönetenyilvánítás11
Bevezetés17
Fogalommeghatározások21
Élelmiszerbiztonság és higiénia30
Szervezeti kérdések, minőségbiztosítás30
Üzemek, feldolgozó helyiségek kialakítása44
Berendezések kialakítása, karbantartása55
Személiy higiénia60
Szállítás, tárolás, forgalmazás65
Hulladék kezelés70
Vízellátás72
Takarítás-fertőtlenítés75
Rágcsáló-, rovar- és egyéb külső fertőzés elleni védelem80
Oktatás83
Jó gyártási gyakorlat és minőség87
Éllemiszer-feldolgozási folyamatok és üzemeltetési gyakorlat87
Idegen márkanév alatti gyártás és bérfeldolgozás105
Anyagok visszanyerése és újrafeldolgozása107
Adalékanyagok használata109
Idegen anyagok elleni védelem111
Jó laboratóriumi gyakorlat118
Jelölési követelmények123
Elektronikus adatfeldolgozás125
Külső szolgáltatások felhasználása127
Reklamációk kezelése, termékvisszahívás, vészhelyzet elhárítás129
Importált élelmiszerek132
Export134
Gyártmány és gyártásfejlesztés135
Egyes iparágak és technológiák speciális követelményei138
Fagyasztoss élelmisezrek138
Hűtött élelmiszerek146
Hőkezelt élelmiszerek (konzervek)153
Zöldség- gyümölcsszárítmányok168
Száraz és porszerű anyagok kezelése170
Vágóhídi feldolgozás173
Sertés- és marhavágás173
Baromfivágás176
Húskészítmények184
Tej és tejtermékek, jégkrém190
Gabonalapú termékek feldolgozása202
Italok207
Catering (Vendéglátás)213
Tojás és tojáskészítmények219
Irodalomjegyzék224
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem