Előszó | 9 |
Jeney Endre: Általános higiéne (környezethigiéne) | |
A higiéne tárgyköre, feladata és viszonya az orvostudomáynok többi részéhez | 15 |
A közegészségtan felosztása | 16 |
Természetes és mesterséges környezet | 17 |
A pavlovi szemlélet | 17 |
A külső környzetet szerepe a biológiában | 18 |
Bioszféra | 18 |
Légkör (atmoszféra) | 19 |
A légkör állandó alkotórészei | 19 |
A levegő vegyi összetétele, oxigén-, nitrogén- és nemesgáztartalma | 19 |
A levegő CO2 tartalma | 20 |
Vendéganyagok a légkörben | 21 |
A légkör nem állandó alkotórészei | 23 |
A légkör gáznemű szennyező anyagai | 23 |
A légkör cseppfolyós és szilárd alkotórészei - A légi plankton | 27 |
Porártalmak | 28 |
A levegő mikroorganizmusai | 29 |
A levegő dezinficiálása | 32 |
A szervezet porelháírtó és poremésztő képessége | 32 |
A jó és elegendő levegő | 35 |
A levegő fizikai állandóinak hatása az egészégre | 35 |
A légnyomás | 35 |
Hőártalmak. Hőpangás | 38 |
Hidegártalmak | 45 |
A levegő nedvessége | 47 |
A légmozgás | 50 |
Komfortérzés. Jólesőérzés | 53 |
Sugárzások | 57 |
A légköri elektromosság | 66 |
Talaj (geoszféra, litoszféra) | 69 |
A talaj fizikai szerkezete | 71 |
A talaj hőmérséklete | 72 |
A talajlevegő | 73 |
A talajvíz | 74 |
Élőlények a talajban | 75 |
Víz (hidroszféra) | 79 |
A víz körforgása a természetben | 79 |
Vadosus vizek | 79 |
Az emberi szervezet vízforgalma. Élettani vízszükségelt | 81 |
A jó ivóvíz és a használati víz tulajdonásgai | 81 |
A víz alkotórészei | 82 |
A víz oldott alkotórészei | 82 |
A víz lebegő alkotórészei. A plankton. A vízben előforduló baktériumok és egyéb élőlények | 87 |
A víz javítása | 89 |
A víz mechanikai tisztítása | 89 |
Ivóvízvizsgálat | 93 |
Milyen a kifogástalan ivóvíz? | 93 |
Jégellátás. Jégellenőrzés | 96 |
Az ásványvíz és a gyógyvíz ellenőrzése | 97 |
Időjárás. Éghajlat | 98 |
A trópusok közegészségügye | 99 |
A mérsékelt égöüv éghajlata | 100 |
A hideg égöv éghajlata | 100 |
Aklimatizáció | 102 |
Jeney Endre: Személyi higiéne és népbetegségek | |
Személyi higiéne | 107 |
Higiénés törekvéseink eddigi mérlege | 108 |
Tisztaság | 108 |
Az egyén személyi higiénéje | 109 |
A helyes életmód | 109 |
A kültakaró higiénéje | 111 |
A légzőszervek higiénéje | 113 |
A keringési szervek higiénéje | 114 |
Az emésztőszervek higiénéje. A száj és a fogak ápolása | 115 |
Az érzékszervek higiénéje | 118 |
A hőháztartás és a ruházat higiénéje | 119 |
A ruházat szennyeződése és tisztítása | 121 |
A szellemi élet higiénéje ("Mentálhigiéne") | 121 |
A pihenls, üdülés és üdültetés egészésgügye | 122 |
Belneológiai és balneohigiéne | 123 |
A mozgászervek higiénéje. Testgyakorlás | 124 |
A nemi élet higiénéje | 125 |
Az öregkor higiénéje | 126 |
Népbetegségek | 127 |
A szív és az érrendszer betegségei | 127 |
Rosszindulató daganatok | 127 |
A gümőkór | 128 |
Rheumás betegségek | 129 |
Alkoholizmus, Izgató- és kábítószerek | 130 |
A dohányzás | 132 |
Gyolva | 133 |
Bakács tibor: Településhigiéne | |
Az emer és környezete, mint biológiai egység | 137 |
A településhigiéne feladata | 145 |
A településhigiéne módszerei, célja, kapcsolata a társadalomtudományokkal | 146 |
A települések levegőszennyezttsége mint egészségkárosító tényező. A megelőzés módjai | 148 |
A városi klíma - mesterséges klíma | 149 |
A levegőt szennyező anyagok | 150 |
A levegőszennyezettség anyagcserehatása, valamint a felső légutakra és atüdőre kifejtett közvetlen hatása | 150 |
A közlekedés égéstermékei mint egészségkárosítók | 154 |
Közvetett egészségügyi károk | 156 |
Városszellőzés | 157 |
A levegőszennyeződés magyarországi adatai | 158 |
A jelenlegi levegőhigiénés helyzet jellemzői | 159 |
A budapesti levegő szennyezettsége | 161 |
Területi megoszlás | 161 |
A levegő időszakos változása | 165 |
Carcinogen anyagok | 167 |
A települések levegőjének egészségügyi védelme | 167 |
A higiénés normák kialakiítása | 167 |
Higiénés védekezés | 168 |
Műszai védekezés | 169 |
Rendészeti intézkedések és védekezés | 170 |
Irodalom | 171 |
A települések vízhigiénés problémáai | 172 |
A víz higiénés szerepe a szervezet anyagcsere-háztartásában | 172 |
A szervezet vízszükségelete fedezésének járványügyi problémái | 174 |
A települések vízbeszerzési és kitermelési problémái | 175 |
A vízellátás rendszerei | 177 |
Helyi vízellátás | 178 |
Központi vízellátás | 1823 |
Irodalom | 200 |
A települések szennyvizeinek eltávolítása és ártalmatalnítása mint vízhigiénés kérdés | 201 |
A szennyvizekről általában | 201 |
A szennyvizek osztályozása | 202 |
A szennyvizek természetes öntisztulása | 203 |
A szennyvizek hatása a befogadóra | 204 |
A szennyvizek tisztítása és ártalmatlanítása | 206 |
A szennyvizek ártalmatlanítása öntisztulás útján | 206 |
Házi szennyvizek ártalmatlanítása mesterséges tisztítással | 207 |
Ipari szennyvizek tisztítása | 219 |
A szennyvizek végleges elhelyezése | 220 |
A szennyvíztisztítás hatásfokának higiénés ellenőrzése | 223 |
A magyarországi csatornázottság és szennyvíz-ártalmatlanítás jelenlegi állapota | 224 |
Irodalom | 229 |
A talaj településhigiénés szerepe és jelentősége | 230 |
A talaj mineralizációs képességének jelentősée és annak településhigiénés vonatkozásai | 231 |
Az emberi ürülék végleges elhelyezése és hasznosítása | 237 |
Szennyvizek elhelyezése és ártalmatlanítása a talajban | 238 |
Állati trágya kezelése, elhelyezése és ártalmatlanítása a talajban | 241 |
A hulladékok (házi szemét és ipari hulladék) elhelyezés, valamint az ártalmatlanítás talajhigénés problémái | 243 |
A hulladékok osztályozása, gyűjtése, mennyisége, minősége | 244 |
Szemétgyűjtésre szolgáló berendezések | 246 |
A szemét végleges elhelyezése | 249 |
Izotóptemetők. Radioaktív hulladékok elhelyezése | 254 |
Szemétártalmatlanítás falun | 256 |
Szemét- és hulladékártalmatlanítás Magyarországon | 256 |
A temetkezés higiénéje | 258 |
Állati hullák kezelése és ártalmatlanítása | 260 |
Irodalom | 264 |
A lakás közegészségügyi jelentősége | 265 |
A lakás higiénés követelményei - A lakáshelyzet | 265 |
A lakásklíma mint biológiai tényező | 268 |
Lakástervezés | 269 |
Világítás | 272 |
Fűtés | 274 |
Szellőztetés | 277 |
A magyarországi lakáshelyzet | 277 |
A lakótelepek higiénéje | 284 |
Célépületek higiénéje | 289 |
A gyógyító-megelőző intézmények higiénéje | 289 |
KÖJÁL | 297 |
Irodalom | 297 |
Csecsemő-, gyermek- és ifjúságvédelem | 298 |
Fontosabb, környezetei behatások támadáspontja és következményei a gyemekkor különböző életfázisaiban | 299 |
A csecsemő-, gyermek- és ifjúságvédelem célépületei | 305 |
Irodalom | 313 |
A legújabb urbanizációs ártalmak | 314 |
Az urbanizáció településhigiénés problémái | 314 |
A közlekedés megnövekedése okozta higiénés problémák | 315 |
Nagyvárosi stress-hatások | 319 |
A radioaktivitás okozta higiénés problémák | 320 |
Természetes háttérsugázás | 320 |
A bioszféra mesterséges radiokatív szennyeződése. A háttérsugárzás növekedése és annak higiénés veszélyei | 322 |
A sugárbetegség | 326 |
A jelenlegi háttérsugárzás higiénés értékelése | 326 |
Az urbanizáció járványügyi következményei | 327 |
Az urbanizációs ártalmak megelőzése | 327 |
Irodalom | 328 |
Települések tervezése | 330 |
A településtervezést előkészítő vizsgálat. Általános tervprogram. | 333 |
Városi települések. Városszerkezet | 336 |
Lakóterület | 336 |
Ipari területek | 341 |
Zöldövezetek | 341 |
Forgalmi területek | 342 |
Városkörnyék | 344 |
Magyar városok | 345 |
Falusi települések | 347 |
Regionális tervezés | 356 |
Irodalom | 360 |
Tarján Róbert: Táplálkozástudomány és élelmezéshigiéne | |
Táplálkozástudományi és élelmezéshigiénei alapismeretek | 362 |
Helyes táplálkozás | 366 |
A táplálék biolóigiai értéke | 372 |
A magyar élelmianyagok értékelése | 375 |
Táplálkozási betegségek | 377 |
Az egyoldalú táplálkozás káros hatása | 386 |
A magyar néptáplálkozás fejlődése | 390 |
Az élelmiszerekben természetes tartalomként vagy szennyezésként előfoduló káros anyagok | 397 |
Természetes tartalomként előforduló káros anyagok | 397 |
Technológiai eredetű szennyezések az élelmiszerekben | 401 |
Az élmiszereinkben előforduló fémszennyeződések | 402 |
A növényvédőszer-maradék higiénés elbírálása | 406 |
Gázosítószerek maradványai | 409 |
Műanyagok | 410 |
Az élelmiszerekhez szándékosan hozzáadott vegyi anyagok | 413 |
Élelmiszerfesékek (élelmiszer-színezékek) | 413 |
Ízesítő, aromásító anyagok | 415 |
Halmazállapot-javító anyagok | 415 |
A gazdagított élelmiszerek | 418 |
Elvi szempontok additív vegyi anyagok felhasználásának engedélyezésekor | 418 |
Élőlények által okozott élelmiszer-károsodások | 419 |
A rágcsálók károsító hatásai | 419 |
A rágcsálók járványtani jelentősége | 421 |
Az ízeltlábúak károsító hatásai | 423 |
Mikroorganizmusok által okozott károsodások | 425 |
A mikroorganizmusok felosztása | 427 |
Toxico-infectio | 430 |
Ételmérgezés I. | 431 |
Ételmérgezés II | 431 |
Botulizmus | 431 |
Bomlasztó mikroorgaizmusok | 432 |
Az élelmiszerek mikrobiológiai tisztasága | 434 |
Az élelmiszeripar higiénéje | 437 |
A technológia következtésben előálló, élelmezés-egészségüyi szempontóbl jelentős elváltozások | 438 |
Vízelvonás | 440 |
Füstölés | 441 |
Hőelvonás | 441 |
Hűtés | 442 |
Fagyasztás | 442 |
A tejipar higiénéje | 444 |
A húsipar higiénéje | 453 |
Baromfifeldolgozó ipar | 455 |
Halak | 456 |
Vadhúsok | 457 |
Tojás | 457 |
A sütő- és tésztaipar higiénéje | 459 |
Az édesipar higiénéje | 460 |
Az élelmiszerek raktározása és szállítása | 465 |
Az élelmiszerek raktározásának egészségügyi prbolémái | 465 |
Az élelmiszerek szállítása | 469 |
Szállítás közben keletkezett veszteségek | 471 |
Csoportos élelmezése | 473 |
A csoportos élelmezés különböző formái | 479 |
A csoportos élelemezés orvosi ellenőrzése | 487 |
Irodalom | 488 |
Tímár Miklós: Munkaegészségtan | |
Bevezetés | 495 |
Fizikai munka - kvalifikált munka | 497 |
A munkához való alkalmazkodás mechanizmusa | 497 |
A fizikai munka nagyságának meghatározása a kalóriafogyasztás alapján | 499 |
A munkaképesség elhatároló tényezői - a megenegedhető munkaintenzitás | 500 |
A szervezet támogása a fizikai munkához való alkalmazkodásban | 503 |
A munka élettani szempontok szerinti megszervezése | 504 |
Az energiaigényes fizikai munka csökkentése gépesítéssel és automatizálással | 504 |
A kalóriaszükséglet csökkentése élettani szempontóbl, megfelelő munkamódszerek és munkáseszközök alkalmazásával | 505 |
A munkahely, a munkaeszközök célszerű kialakítása | 506 |
A megterheléssel arányos pihenőidő biztosítása | 507 |
A hőmunka | 511 |
A magas hőmérséketen végzett muka élettana | 512 |
A hőmunkához való alkalmazkodás elhatároló tényezői | 514 |
A hőmunkához való alkalmazkodás | 517 |
A hőmunka hatására bekövetkező kóros elváltozások | 517 |
A hőmunkaártalom megelőzése | 519 |
A környezetből származó kedvezőtlen hőhatások csökkentése. Egyéni védelem | 519 |
A szervezet támogatása a hőmunkához való alkalmazkodásban - a hőmunkások rendszeres orvosi ellenőrzése | 520 |
Kémiai anyagok hatására létrejövő ártalmak - foglalkozási mérezések | 522 |
A vegyi anyagok mérgező hatását meghatározó tényezők | 522 |
A kémiai anyagok szervezetre gyakorolt hatásának a vizsgálata | 526 |
A kémiai anyagok megengedett koncentrációja | 528 |
A foglalkozási mérgezések megelőzésének általános elvei | 529 |
Fémek és fémszerű anyagok | 531 |
Gázok | 542 |
Oldószerek | 555 |
Műanyagok | 564 |
Növényvédő szerek | 574 |
Egyéb vegyi anyagok | 579 |
Porártalmak | 581 |
A por szervezetre kifejtett határát meghatározó tényezők | 581 |
A porok szervezetre kifejtett általános hatása | 586 |
A porok hatására létrejövő légúti és tüdőelváltozások | 586 |
Silicosis | 589 |
A silicosis kórtana | 590 |
Asbestosis | 592 |
Talcosis | 593 |
Aluminosis | 594 |
Növényi porok hatására kifejlődő leggyakrabban allergiás vagy gyulladásos jellegű megbetegedések | 594 |
A foglalkozási porártalmak megelőzése | 595 |
Zajártalmak | 597 |
A zajnak a szervezetre kifejtett hatását meghatározó tényezők | 598 |
A zaj szervezetre kifejtett hatása | 599 |
A megengedhető üzemi zajerősség | 602 |
Mechanikus rezgés (vibráció) hatására létrejövő ártalom | 605 |
A vibráció hatására a szervezetben létrejövő elváltozások | 609 |
A fokozott légköri nyomásban végzett munka hatására létrejövő ártalom | 612 |
A fokozott légköri nyomás szervezetre kifejtett hatása | 612 |
A fokozott légköri nyomás szervezetre kifejtett hatását befolyásoló tényezők | 614 |
Sugárzó energia hatására létrejövő ártalmak | 615 |
Az ionizáló sugárzás biológiai hatását befolyásoló tényezők | 616 |
Az ioniczáló sugárzás szervezetre kifejtett hatása | 618 |
Idült sugárártalom. A sugárkárosodás késői tünetei | 618 |
Az ionizáló sugárzás megengedhető maximális dózisa | 620 |
Ionizáló sugárzás veszélyével járó munkahelyek | 621 |
Védekezés az ionizáló sugárzás ellen | 621 |
Irodalom | 622 |
Név- és tárgymutató | 625 |