kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Egészségügyi Szakdolgozók Központi Továbbképző Intézete |
---|---|
Kiadás helye: | |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 268 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 15 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal, kihajtható mellékletekkel. Kézirat. |
Táplálkozástan | 9 |
A szájüreg | 10 |
A garat és a nyelőcső | 11 |
A gyomor és a gyomoremésztés | 12 |
Emésztés a vékonybélben | 15 |
A máj és az epe | 16 |
A hasnyálmirigy és működése | 17 |
Emésztés a vékonybélben | 18 |
Fehérjebontás | 18 |
Szénhidrátbontás | 18 |
Zsírbontás | 19 |
A felszívódás | 19 |
Aminosavak (fehérjék) felszívódása | 19 |
A szénhidrátok felszívódása | 20 |
A zsírok felszívódása | 20 |
A víz és az ásványi sók felszívódása | 21 |
A mikroelemek (nyomelemek) felszívódása | 22 |
A vitaminok felszívódása | 22 |
A tápanyagok hasznosulása | |
Anyagcsere a sejtekben | 23 |
Szénhidrát-anyagcsere | 25 |
Zsíranyagcsere | 26 |
Fehérje-anyagcsere | 26 |
Anyagcsere és energiatermelés a szervezetben | 27 |
Az energiaszükséglet | 29 |
Élelmi anyagismeret | 35 |
Fehérjék | 35 |
Zsírok és zsírszerű anyagok | 38 |
Szénhidrátok | 40 |
Védő tápanyagok | 42 |
Vitaminok | 42 |
Ásványi anyagok | 45 |
Élelmi anyagaink víztartalmáról és a konzerválásról | 47 |
Növényi eredetű élelmi anyagok | 50 |
Gabonafélék | 50 |
Zöldség-, főzelékfélék | 54 |
Gyümölcsök | 55 |
Állati eredetű élelmi anyagok | 56 |
Húsok és húskészítmények | 56 |
A zsiradékok | 58 |
Baromfiak | 59 |
Vadak, halak és egyéb hidegvérűek | 59 |
Tej és tejtermékek | 60 |
Tojás | 62 |
Fűszerek | 63 |
Élvezeti szerek | 64 |
Édesítőszerek | 66 |
Édesipari termékek | 66 |
Italok | 67 |
A tápanyagok szerepe a szervezetben, tápanyagszükséglet | 68 |
Szénhidrátok | 68 |
Zsírok | 69 |
Fehérjék | 71 |
Víz és ásványi sók | 73 |
Nátrium | 73 |
Kálium | 74 |
Klór | 74 |
Kálcium (mész) | 74 |
Foszfor | 75 |
Magnézium | 75 |
Vas | 75 |
Réz | 76 |
Mikroelemek | 76 |
Jód | 76 |
Fluor | 76 |
Cink | 76 |
Mangán | 76 |
Kobalt | 76 |
Szelénium | 77 |
Króm | 77 |
Molibdén | 77 |
Vitaminok | 77 |
Thiamin | 78 |
Riboflavin | 78 |
Piridoxin | 78 |
Niacin | 79 |
Folsav | 79 |
Pantoténsav | 79 |
Cianokobalamin | 79 |
Aszkorbinsav | 79 |
Axeroftol | 80 |
Kalciferol | 80 |
Tokoferol | 80 |
Fillokinon | 80 |
Az emésztőrendszer betegségei és diétás kezelésük | 83 |
A szájüreg betegségei és diétájuk | 83 |
A szájnyálkahártya gyulladásai | 83 |
A nyálmirigyek betegségei | 83 |
A nyelőcsőbetegségek és diétás kezelésük | 83 |
Nyelőcsőszűkület | 83 |
Nyelőcsőgyulladás | 84 |
Nyelőcsővérzés | 84 |
A gyomor betegségei és diétás kezelésük | 84 |
Gyomorhurut | 84 |
Fekélybetegség | 85 |
A fekélybetegség szövődményei és kezelésük | 87 |
Bélbetegségek | 88 |
A vékonybél gyulladásos betegségei | 88 |
Felszívódási zavarok | 88 |
Gliadin-enteropathia (coeliakia) | 89 |
A vastagbél gyulladásos betegségei | 90 |
Székrekedés | 91 |
Aranyérbetegség | 91 |
Vastagbél-diverticulosis | 92 |
A vastagbél daganatos megbetegedése | 92 |
A máj és az epeutak megbetegedései | 93 |
Májbetegségek | 93 |
Epeútbetegségek | 94 |
A hasnyálmirigy betegségei | 96 |
Az anyagcsere és a táplálkozás betegségei és diétás kezelésük | 97 |
Cukorbetegség | 97 |
Elhízás | 99 |
Soványság | 100 |
Köszvény | 100 |
A belső elválasztású mirigyrendszer megbetegedései és diétás kezelésük | 101 |
A mellékvesekéreg megbetegedései | 101 |
Addison-kór | 101 |
Cushing-kór | 101 |
Conn-szindróma | 101 |
Pajzsmirigy betegségek | 101 |
A pajzsmirigy működésének fokozódása | 101 |
Mellékpajzsmirigy-betegségek | 102 |
A mellékpajzsmirigy csökkent működése | 102 |
A mellékpajzsmirigy fokozott működése | 102 |
Rosszaindulatú (rákos) megbetegedések és diétás kezelésük | 102 |
A vérkeringés szerveinek betegségei és diétás kezelésük | 103 |
Szívbetegségek | 103 |
Pangásos szívelégtelenség | 103 |
Az érrendszer betegségei | 104 |
Magasvérnyomás-betegség | 104 |
Érelmeszesedés | 104 |
Vénás trombózis és visszérbetegség | 106 |
A vese betegségei és diétás kezelésük | 106 |
Heveny vesemedence-gyulladás | 106 |
Idült vesemedence-gyulladás | 107 |
Heveny vesegyulladás | 107 |
Idült vesegyulladás | 107 |
Nephrosis-szindróma | 108 |
Terhességi vesebaj | 108 |
Veseelégtelenség | 108 |
Vesekövesség | 109 |
A vér és a vérképző szervek betegségei és diétás kezelésük | 110 |
Vérszegénység | 110 |
Vashiányos vérszegénység | 110 |
Vészes vérszegénység | 110 |
Fehérvérűség | 110 |
Mozgásszervi betegségek és diétás kezelésük | 111 |
A csontrendszer betegségei | 111 |
Csontlágyulás | 111 |
Csontritkulás | 111 |
Az ízületek betegségei | 111 |
Fertőző betegségek és diétás kezelésük | 112 |
Hastífusz | 112 |
Salmonellosis | 112 |
Vérhas | 112 |
Tuberkulózis | 112 |
A betegségek kezelsére szolgáló diéták rövid jellemzése | 113 |
Összetételében megváltoztatott diéták | 113 |
Ételkészítési mód változtatása szerinti diéták | 114 |
Mesterséges táplálás | 115 |
Különleges diéták | 116 |
Emelkedett vérzsiradékszinttel járó állapot diétái | 118 |
Diagnosztikus diéták | 118 |
Gyógyszeres kezelés diétás kiegészítései | 119 |
Gyermekosztályon alkalmazott étrendek | 120 |
Diétás rendszer | |
Alap- (normál) diéta | 123 |
Kalória-, fehérjedús diéta | 123 |
Kalóriaszegény diéta | 126 |
Fehérjeszegény étrend | 130 |
Giordano-Giovannetti-diéta | 134 |
Zsírszegény étrend | 137 |
Cukorbetegek étrendje | 141 |
Nátriumszegény diéta | 145 |
Folyékony diéta | 148 |
Pépes diéta | 148 |
Rostszegény diéta | 154 |
Könnyű-vegyes diéta | 157 |
Rost- és salakképző anyagokban gazdag diéta | 159 |
Szondatáplálékok összeállítása | 161 |
Gliadinmentes diéta | 163 |
Fenilalanin-szegény diéta | 167 |
Purinszegény diéta | 170 |
Kisgyermekek étrendtervezete (3-7 éves korig) | 174 |
Idős emberek étrendje | 176 |
Konyhatechnika | |
Konyhatechnikai alapismeretek | 180 |
A kórházélelmezési üzemek gépei, berendezései | 182 |
Előkészítő eljárások | 184 |
Az előkészített anyagok konyhatechnológiai feldolgozása | 186 |
Sűrítő, hígító eljárások | 187 |
Izesítő, színesítő eljárások | 188 |
Tartósító eljárások | 189 |
Készítés hőbehatással | 190 |
Készítés hőelvonással | 191 |
Befejező eljárások | 191 |
Élelmiszerek változása a feldolgozás alatt | 193 |
Az ételek csoportosítása rendeltetésük és elkészítésük alapján | 195 |
Húsokból készíthető ételek | 199 |
Halból készült ételek | 199 |
Színes főzelékekből készíthető ételek | 199 |
A húsételek, tojásételek kiegészítői: a köretek | 202 |
Saláták | 202 |
Tojásból készült ételek | 203 |
Tejtermékekből készíthető ételek | 203 |
Tészták, édességek | 204 |
Az étlaptervezés alapelvei | 208 |
Reggeli és uzsonnaitalok, üdítő és élénkítő italok | 210 |
Élelmezés-egészségügyi ismeretek | 212 |
Az élelmezés-egészségügy jelentősége | 212 |
Élelmiszer-mikrobiológiai alapismeretek | 213 |
Élelmiszerek közvetítésével megbetegedést okozó baktériumok | 216 |
Az élelmiszerek fogyasztásával kapcsolatos emberi megbetegedést okozó férgek | 224 |
Ételmérgezések | 224 |
A közétkeztetés higiénéje | 228 |
Cukrászüzemi tevékenység higiénéje | 237 |
Fagylaltkészítés higiénés követelményei | 238 |
Növénytermesztés toxikológiai problémái, növényi termékek tartósítása | 239 |
A dolgozók személyi higiénéjének és egészségi állapotának élelmezésegészségügyi jelentősége | 240 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.