kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Félvászon |
Oldalszám: | 378 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 25 cm x 18 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal. |
A tej, kezelése és feldolgozása | 3 |
Bevezetés | 5 |
A tehéntej vegyi összetétele és tulajdonságai | 8 |
A tejben előforduló mikroorganizmusok | 10 |
A rendes tej mikroorganizmusai | 11 |
A tejben található kórokozó mikroorganizmusok | 12 |
A tejben előforduló mikroorganizmusok élettevékenységének szabályozása | 13 |
A tej kezelése, tárolása és szállítása | 13 |
A tej szűrése és mérése | 14 |
A tej hűtése | 18 |
A tej tárolása | 19 |
A tej szállítása | 20 |
A tej pasztőrözése | 20 |
A tej fagyasztása | 21 |
A tej minőségi ellenőrzése | 21 |
A tej ízének, szagának, fajsúlyának és színének vizsgálata | 22 |
Mintavétel | 23 |
A tej fajsúlyának megállapítása | 25 |
A zsírtartalom megállapítása | 25 |
A savtartalom meghatározása | 26 |
A tej szennytartalmának megállapítása | 26 |
Diétikus savanyútejféleségek készítése | 27 |
Az aludtej készítése | 29 |
Acidofil-tej készítése | 30 |
Kefirkészítés | 31 |
Tejszíntermelés | 33 |
A tej gépi fölözése | 35 |
A tejszín zsírtartalmának megállapítása | 35 |
A tejszín savtartalmának megállapítása | 36 |
Vajgyártás | 36 |
Volgodaiés édestejszín-vaj készítése | 42 |
Savanyútejszínből készült vaj gyártásának sajátosságai | 42 |
Az olvaszott vaj készítése | 43 |
Savanyított tejszín készítése | 44 |
A tejszín savanyítása | 44 |
A csomagolás | 45 |
Sajtgyártás | 46 |
A hollandi, a kosztromai és a sztyepi sajtok gyártása | 46 |
A litván és a jarcevi sajt készítésének sajátosságai | 55 |
A brinza gyártásának sajátosságai | 56 |
Túrókészítés | 57 |
Soványtúró készítése | 57 |
A túró csomagolása | 59 |
A zsíros túró készítésének sajátosságai | 59 |
Ipari kazein készítése | 60 |
Tejkezelőhelyiségek | 60 |
Jéggyűjtés és tárolás a telep tejtermelő helyisége részére | 65 |
A jég és víz tejhűtésre való felhasználása | 68 |
A tejkezeléssel kapcsolatos egészségügyi és higiéniei követelmények | 72 |
A tejkezelőhelyiség felszerelési tárgyainak gondozása | 73 |
Állategészségtan és a gazdasági állatok betegségének megelőzése | |
A külső körülmények hatása a gazdasági állatok egészségére és termelőképességére | 76 |
A környező levegő hatása | 76 |
A talaj hatása | 80 |
A víz, az állatok vízellátása és itatása | 81 |
Az állatok okszerű takarmányozásának jelentősége | 84 |
A gazdasági állatok istálóbantartásának egészségügyi szabályai | 86 |
Az épületek helyének kiválasztása és az épületek elhelyezése | 86 |
Az istállók építése és berendezése | 88 |
Az istállók karbantartása | 95 |
A trágyatelep | 96 |
Védekezés a legyek és rágcsálók ellen az istállókban | 97 |
Az alom | 98 |
A gazdasági állatok legeltetésének egészségügyi szabályai | 99 |
A legelőterület előkészítése | 99 |
Az állatok előkészítése a legeltetésre | 100 |
A gondozó személyek kiképzése | 101 |
A lovak és más gazdasági állatok patkolása | 101 |
A gazdasági állatok betegségeiről általában | 102 |
Az egészséges állat ismertetőjelei | 102 |
A beteg állat ismertetőjelei | 103 |
Az állatok rögzítése | 103 |
A nem fertőző betegségek | 104 |
A külső betegségek | 104 |
A belső szervek betegségei | 107 |
A fertőző betegségek | 111 |
A gazdasági állatok fertőző betegségei | 111 |
Általános intézkedések a fertőző betegségek ellen való védekezésben | 115 |
Megelőző óvintézkedések | 115 |
A fertőzött gazdaságban alkalmazandó intézkedések | 115 |
Az istállók és a felszerelés fertőtlenítése | 117 |
Intézkedések a növendékállatok betegségeinek leküzdésére | 119 |
Az inváziós betegségek ellen való védekezés általános rendszabályai | 120 |
A bőrparazitás betegségek | 123 |
Az ellés és az ellést követőleg fellépő betegségek | 124 |
Az állategészségügyi törvényhozás: az állategészségügyi szolgálat megszervezése a kolhozokban | 130 |
Az állatenyésztés munkáinak gépesítése | |
Bevezetés | 134 |
Vízellátás és az önitatók használata | 138 |
A vízellátás forrásai | 138 |
Nyílt vizek (mesterséges és természetes tavak, folyók) felhasználása | 140 |
Vízvételező berendezések | 140 |
Vízemelőgépek és berendezések | 142 |
A vízvezetéki hálózat | 150 |
Itatóberendezések | 152 |
Takarmányelőkészítés | 152 |
Silótöltő szecskavágók | 153 |
Szecskavágó silózók és szecskavágók | 157 |
IK-3 takarmányzúzó gép | 159 |
Burgonya- és répamosó gép | 162 |
A répavágó | 164 |
A gőzölőkészülékek | 165 |
Aprítógépek | 166 |
Darálók | 167 |
Takarmányelőkészítő üzemek | 170 |
A szellőztetés | 173 |
A nem fűtött helyiségek szellőztetése | 173 |
Fűtött helyiségek szellőztetése | 174 |
A szellőztető berendezések használata | 176 |
A marhaistállók berendezése | 176 |
Jászlak | 181 |
Szarvasmarhák kötőfékei | 183 |
A gazdaságon belüli szállítás gépesítése | 183 |
A függővasút | 187 |
Keskenyvágatú vasút | 188 |
A juhnyírás gépesítése | 189 |
Berendezések a juhok gépi nyírásához | 194 |
Villamos juhnyírógépek | 195 |
Egyes juhnyírógépek | 198 |
Motoros juhnyírógépek | 198 |
A berendezés felszerelése | 204 |
A nyíróállomás helyiségeinek berendezése | 204 |
A berendezés üzemeltetése | 204 |
A gépcsoport főbb egységeinek szétszedése, összeszerelése és szabályozása | 205 |
Juhnyírási eljárások | 205 |
A kések és fésűk köszörülési előírásai | 207 |
A gépcsoport főbb egységeinek esetleges elromlása és azok megjavítása | 209 |
Műszaki karbantartás | 210 |
A berendezés tárolása | 210 |
A tehenek gépi fejése | 211 |
A gépi fejés alapfogalmai | 211 |
A háromütemű fejőgép működési elve | 212 |
A háromütemű fejőgép szerkezeti vázlata | 216 |
A fejőszerkezet felszerelése | 223 |
A fejőszerkezet üzemelése | 227 |
A fejőszerkezet főbb egységeinek esetleges elromlása és megjavítása | 231 |
A takarmánytermelés és növénytan alapfogalmai | |
A növények életének és szerkezetének alapismeretei | 232 |
Bevezető | 238 |
A mag | 244 |
A gyökér | 247 |
A szár | 250 |
A levél | 253 |
A növények szaporítása | 260 |
Rövid növényrendszertani tájékoztatás | 260 |
Az alsóbbrendű (spórás) növények | 264 |
A felsőbbrendű növények | 275 |
Szántóföldi és takarmányvetésforgók | 276 |
A vetésforgókra vonatkozó általános fogalmak | 279 |
A szántóföldi vetésforgók | 281 |
A takarmányvetésforgók | 283 |
Az élenjáró kolhozok eredményei | 286 |
A szántóföldi takarmánytermelés | 286 |
A talaj megmunkálása és trágyázása takarmánynövények alá | 286 |
Az évelő fűfélék | 288 |
Az egyéves fűfélék | 292 |
A takarmánynövények magtermesztése | 295 |
A széna betakarítása és tárolása | 297 |
A széna súlyának és minőségének meghatározása | 299 |
A szalma és a pelyva tárolása | 300 |
Gyökértermésű takarmányok | 301 |
A burgonya | 306 |
A burgonya négyzetes ültetése | 308 |
A zöld futószalag | 310 |
Silónövények | 312 |
A takarmányok silózása | 317 |
Rétek és legelők | 320 |
A fűfélék csoportjai | 320 |
Termesztett évelő takarmánynövények | 325 |
A pázsitfüvek | 325 |
A kaszálók és legelők típusai | 336 |
Az erdős-réti övezet rétjei | 336 |
Lápi kaszálók és legelők | 339 |
Az erdős-sztyepi rétek és legelők | 339 |
A sivatagok és félsivatagok kaszálói és legelői | 340 |
Hegyi kaszálók és legelők | 341 |
A fűállomány és növénytársulások változása | 342 |
A fűállomány évszakonkénti és időjárás szerinti változása | 342 |
A növényi társulások életkorral járól változása | 343 |
A kaszálás és legeltetés hatása | 344 |
A természtes kaszálók és legelők javítása | 345 |
Erdős-réti övezet | 345 |
A vízgazdálkodás szabályozása | 346 |
A kaszálók és legelők talajfelszínének megjavítása | 346 |
A gyep elmunkálása | 347 |
A talaj termőerejének növelése | 348 |
A fűállomány javítása | 350 |
A sztahanovista rétművelők tapasztalatai | 351 |
Az erdős-sztyepek, a sztyepek és a félsivatagok | 353 |
A hóvisszatartás és az öntözés | 353 |
A fűállomány összetételének javítása | 353 |
Élenjáró tapasztalatok | 353 |
A mesterséges kaszálók és legelők létesítése | 355 |
A mesterséges rétek jelentősége a takarmányvetésforgóval | 356 |
A fűkeverékek összeállítása és vetése | 356 |
A talaj előkészítése mesterséges rét alá | 58 |
A legjobb kolhozok sikerei a takarmányvetésforgók bevezetése terén | 360 |
A természetes és mesterséges kaszálók használata | 361 |
Az erdős-réti övezetben | 363 |
Az erdős-sztyepen, a sztyepen és a félsivtagon | 365 |
A természetes és mesterséges legelők használata | 366 |
Az erdős-réti övezetben | 366 |
A zöld futószalag | 370 |
Az erdős-sztyepen, a sztyepen és a félsivatagon | 371 |
A zöld futószalag | 372 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.