1.063.119

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Állattenyésztési kézikönyv I.

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 408 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Párt és a kormány fáradhatatlanul gondoskodik a Szovjetunió lakosságának bőséges élelmiszerellátásáról és az ipar nyersanyagellátásáról. Ezért a gabonaprobléma sikeres megoldása után a Párt és az... Tovább

Előszó

A Párt és a kormány fáradhatatlanul gondoskodik a Szovjetunió lakosságának bőséges élelmiszerellátásáról és az ipar nyersanyagellátásáról. Ezért a gabonaprobléma sikeres megoldása után a Párt és az állam 1949-ben hároméves tervet fogadott el a kolhozok és szovhozok közösségi haszonállattenyésztésének fejlesztéséről és abban központi feladatul tűzte ki az állattenyésztés erőteljes fellendítését, mint a mezőgazdaság fejlődésének legfontosabb lépését. Ennek a rendkívül fontos népgazdasági feladatnak a sikeres végrehajtásához a kolhozokban szükség van képzett állattenyésztő káderekre. Ennek a könyvnek - »Az állattenyésztő kolhoztagok kézikönyvéinek (II. kiadás) az a rendeltetése, hogy az egyéves mezőgazdasági iskolákban előkészítse az állattenyésztő szakembereket. A könyvünket felhasználhatják a kolhozvezetőket képző kétéves állami iskolák hallgatói, továbbá a 3 éves területi mezőgazdasági iskolák hallgatói is. A könyv szerzői felhasználták az állattenyésztés és takarmányozástan élenjáró tudományos és gyakorlati ismereteit. A könyv az egyéves állattenyésztőképző mezőgazdasági iskoláknak a Szovjetunió Mezőgazdaságügyi Minisztériuma által jóváhagyott tanítási anyagát tartalmazzad A könyv két részből áll: »Állattenyésztő kolhoztagok kézikönyve« első része egyes szakaszainak összeállításában a következő szakemberek működtek közre: I. rész. I. A. Trojickij professzor: A gazdasági állatok anatómiájának, és élettanának alapismeretei. - II. rész. J. F. Liszkun akadémikus : A gazdasági állatok takarmányozása. III. rész. J. A. Novikov, a mezőgazdasági tudományok doktorjelöltje : A gazdasági állatok tenyésztésének ismeretei. IV. rész. J. A. Novikov, a mezőgazdasági tudományok doktorjelöltje : A szarvasmarha tenyésztése és takarmányozása. V. rész. V. P. Dobrinyiti professzor : A ló tenyésztése és takarmányozása. Vissza

Tartalom

Előszó 3
I. RÉSZ
A gazdasági állatok anatómiájának és élettanának alapismeretei 5
Bevezetés 5
ELSŐ FEJEZET
A sejtek, szövetek, szervek, az állati szervezet készülékei és rendszerei 6
A sejt fogalma 6
A test szövetei 8
A szervek 10
A készülékek (apparátusok) 11
A szervrendszerek (szisztémák) 11
Az állati szervezet 11
MÁSODIK FEJEZET
A csont- és szalagrendszer 12
A csontok, izületek, szalagok fogalma 12
A törzs csontos váza 13
A fej csontos váza 14
A végtagok csontjai 16
HARMADIK FEJEZET
Izomtan 19
Az izmok szerkezete 19
Az izmok járulékos (segítő) szervei 19
A fej és a nyak izmai 19
A törzs izmai 20
Az elülső végtag izmai 21
A hátulsó végtag izmai 22
Az izom összehúzódása 22
Az izom munkája 22
Az izmok kifáradása 23
A hulladermedés 23
NEGYEDIK FEJEZET
Az emésztőkészülék és az emésztés 23
Az emésztés fermentatív folyamatai 24
Az emésztőkészülék szerkezete 24
A szájüreg és a szájban végbemenő emésztés 25
A gyomor és a gyomorban végbemenő emésztés 27
Emésztés a vékonybélben 29
Emésztés a vastagbélben 30
A bélmozgás 31
A felszívódás 31
ÖTÖDIK FEJEZET
Á lélegzőkészülék és a lélegzés 32
A lélegzőkészülék szerkezete 32
A lélegzés 34
HATODIK FEJEZET
A vér- és nyirokkeringés rendszere 34
A vérkeringés 36
A szív és tevékenysége 37
HETEDIK FEJEZET
A húgy elválasztás rendszere 40
A húgyelválasztás készüléke 40
NYOLCADIK FEJEZET
Az anyag- és energiaforgalom 41
A belső anyagforgalom 42
A vitaminok és az avitaminózis 44
A testhőmérséklet 44
A hőfejlesztés 45
A hővesztés 45
KILENCEDIK FEJEZET
A szaporodás szervrendszere 46
Az ivarérettség és a megtermékenyülés 48
A vemhesség és az ellés 49
TIZEDIK FEJEZET
A belső elválasztásit (endokrin) mirigyek 50
TIZENEGYEDIK FEJEZET
Az idegrendszer 52
A gerincvelő és a gerincvelőidegek 53
Az agyvelő és az agyvelőidegek 53
A vegetatív idegrendszer 55
A feltételes reflexek 56
Az érzékszervek 58
TIZENKETTEDIK FEJEZET
A bőr és bőrfüggelékek 59
A bőr szerkezete 59
A bőrmirigyek 60
A bőr fiziológiája 61
A bőrképletek 61
TIZENHARMADIK FEJEZET
A tőgy és a tej 61
II. RÉSZ
A gazdasági állatok takarmányozása 64
ELSŐ FEJEZET
A takarmányok értékelése összetételük, emészthetőségük és tápértékük alapján 64
A takarmányok értékelése vegyi összetételük szerint 64
A takarmányok értékelése emészthetőségük alapján 69
A takarmányok értékelése tápértékük szerint 71
MÁSODIK FEJEZET
A takarmányok és előkészítésük 75
HARMADIK FEJEZET
A takarmányozás szabványosítása (normalizálása) 89
Az életfenntartó takarmány 90
A termelőtakarmány 91
III. RÉSZ
A gazdasági állatok tenyésztésének alapismeretei 95
ELSŐ FEJEZET
Öröklékenység és változékonyság 95
MÁSODIK FEJEZET
A kiválasztás 97
HARMADIK FEJEZET
A gazdasági állatok eredete 99
NEGYEDIK FEJEZET
A gazdasági állatfajták kialakulása 100
ÖTÖDIK FEJEZET
A fajták fogalma és rendszere 101
HATODIK FEJEZET
A gazdasági állatok növekedése és fejlődése 103
HETEDIK FEJEZET
A gazdasági állatok testalkata (konstitúciója) és küleme 107
NYOLCADIK FEJEZET
A gazdasági állatok hasznosításának irányai és azok mérése 113
KILENCEDIK FEJEZET
A gazdasági állatok tenyésztésének módszerei 117
TIZEDIK FEJEZÉT .
Az állatállomány bírálata (bonitálása) 124
IV. RÉSZ
A szarvasmarha tenyésztése és takarmányozása 125
ELSŐ FEJEZET
A szarvasmarhatenyésztés népgazdasági jelentősége 125
MÁSODIK FEJEZET
szarvasmarha testalkata és küleme 125
Testalkati típusok és a külem 125
HARMADIK FEJEZET
A szarvasmarha eredete és fajtái 131
A tejelő fajták 132
A kettős hasznosítású fajták 139
A húsfajták 144
NEGYEDIK FEJEZET
Tenyészmunka 146
A tenyésztés alapvető módszerei 146
Az állatok bírálata (bonitálása) és osztályozása 148
A tenyészmunka megszervezése 151
Üzemi nyilvántartások 151
ÖTÖDIK FEJEZET
A szarvasmarha tenyésztésének módszere ...152
Az ivarérettség és tenyészérettség 152
HATODIK FEJEZET
A szarvasmarha téli takarmányozása 155
Fenntartó és termelő takarmányszabványok (normák) 155
A szárazonálló vemhes tehenek takarmányozása 157
A fejőstehenek takarmányozása 157
A takarmányadagok egybeállítása 158
A tenyészbikák takarmányozása és tartása 159
A szarvasmarha hizlalása 160
A takarmányok előkészítése az etetésre 161
A szarvasmarha ápolása 162
HETEDIK FEJEZET
A szarvasmarha nyári takarmányozása 163
A szarvasmarha nyári póttakarmányozása 164
A szarvasmarha legelőn való hizlalása 165
NYOLCADIK FEJEZET
A szarvasmarha tejtermelése 165
A fejés módszere 165
Miképpen fejünk tiszta tejet 168
KILENCEDIK FEJEZET
A növendékek felnevelése 169
A tehenek előkészítése a borjazásra 169
A borjúk felnevelése 6 hónapos koráig 170
A 6 hónaposnál idősebb borjak felnevelése 174
TIZEDIK FEJEZET
A szarvasmarha igázása 174
V. RÉSZ
A ló tenyésztése és takarmányozása 176
ELSŐ FEJEZET
Bevezetés 176
MÁSODIK FEJEZET
A ló küleme 177
A különféle jellegű lovak testalkata (konstitúciója) és küleme 177
A ló egyes külső testrészei és jelentőségük 178
A ló megtekintése közben előtűnő hibák és fogyatékosságok 182
A ló mozgása 184
A ló mérése 185
A ló életkorának meghatározása fogai alapján 186
HARMADIK FEJEZET
A ló fajtái 188
Hátaslófajták 189
A nehézigás fajták 194
A könnyűigás fajták 197
A nem speciális helyi fajták 199
NEGYEDIK FEJEZET
A tenyészmunkák 201
A tenyésztési eljárások 201
A bírálat (bonitálás) 202
Az elsődleges tenyészmunkák 203
A lótenyésztő telepek 203
Az állami lótenyésztő gazdaságok, méntelepek és tenyésztelepek 204
Tömeges javító eljárások a lótenyésztésben 205
A törzskönyvek 206
ÖTÖDIK FEJEZET
Lótenyésztés módszerei 206
A tenyészérettség 206
A kanca sárlásának megállapítása 207
A kanca befedeztetése 208
A mesterséges megtermékenyítés 210
A fedeztetési idény megszervezése 211
A mén takarmányozása és ápolása 211
A vemhes kancák takarmányozása és tartása 212
A szoptatós kanca takarmányozása és tartása 214
HATODIK FEJEZET
A csikónevelés 216
HETEDIK FEJEZET
A ménesbeli lótenyésztés 219
A ménesekben tenyésztett fajták 221
A ménesben való lótenyésztés módszerének alapja 221
A lovak takarmányozásának és a csikók felnevelésének megszervezése 222
NYOLCADIK FEJEZET
Az igásló takarmányozása és tartása 224
A lovak előkészítése a munkára 224
Az igáslovak takarmányozása 225
KILENCEDIK FEJEZET
A lovaknak munkára való használata 228
A lovak munkájának mérése 228
A ló munkáinak megszervezése 228
VI. RÉSZ
A sertés tenyésztése és takarmányozása 232
ELSŐ FEJEZET
A sertés testalkata és küleme 232
A testrészek 233
A sertés méretei 237
MÁSODIK FEJEZET
A sertés fajtái 238
HARMADIK FEJEZET
A tenyészmunka 244
A tenyészmunka főcéljai és feladatai a sertéstenyésztő telepen 244
A tenyészmunka megszervezése a sertésztenyésztő telepen 244
Az állattenyésztési nyilvántartás és a tenyészmunka módszere 245
Munka a »tenyésztörzs«-ben 247
A sertéstenyésztés módszerei 248
A tenyészmunka módozatai 250
NEGYEDIK FEJEZET
A sertéstenyésztés módszerei 252
A tenyészkan kiválasztása 252
A kocák beosztása a kanokhoz (a párosítás) 253
A fiadztatás és pároztatás terve 254
ÖTÖDIK FEJEZET
A sertés takarmányozása, tenyésztése és tartása 255
A sertés emésztésének sajátosságai 255
A takarmányok és előkészítésük 256
A koca előkészítése a búgatásra 256
A búgatásra előkészített koca takarmányai és takarmányadagjai 258
A tenyészkan takarmányozása és előkészítése a búgatásra 258
A kan gondozása 261
A sertések pároztatása 261
A vemhes koca takarmányozása és gondozása 262
A fiadztatás helyének elkészítése és a fiaztatás lebonyolítása 267
A szoptatós koca takarmányozása és gondozása 270
A szoptatós koca gondozása 273
HATODIK FEJEZET
A növendéksertések nevelése 273
A szopós malacok nevelése 273
A malacok gondozása 276
A nagyon nagy almok malacainak felnevelése 277
A koca bebúgatása a szoptatás alatt 278
A malacok elválasztása és az elválasztott malacok nevelése 278
A tenyészsüldő felnevelése 280
HETEDIK FEJEZET
A sertés takarmányozása és tartása a legeltetés időszakában 283
A zöldtakarmány jelentősége 283
A legeltetés módja 283
NYOLCADIK FEJEZET
A sertés hizlalása 284
A húsra hizlalás 286
A húsra és zsírra (félig zsírosra) hizlalás 288
A zsírra hizlalás 290
VII. RÉSZ
A juh és kecske takarmányozása es tenyésztése 292
ELSŐ FEJEZET
A gyapjú-, irha- és prémismeret alapfogalmai 292
A szőr és a gyapjúszál létrejötte 292
A gyapjúszál szerkezete és a gyapjúszálféleségek 292
A gyapjú fő fizikai sajátosságai 293
A különféle tényezők hatása a gyapjú növekedésére és minőségére 295
A különböző juhfajták bundájának szerkezete 295
A gyapjú osztályozása 296
A juhok nyírása 296
A nyírás ideje, szabályai és módjai 297
A gyapjú osztályozása, zsákolása és elszámolása 298
Az irha (juhbőr) 298
A prém 300
MÁSODIK FEJEZET
A juh testalkata, küleme és biológiai sajátosságai 301
A juhok testalkati típusai 301
A kor meghatározása a fogazat alapján 303
A juh élettani sajátosságai 303
HARMADIK FEJEZET
A juhfajták 304
A juh származása 304
A juhfajták osztályozása 305
A finomgyapjas juhfajták 305
A félfinomgyapjas juhfajták 308
A durvagyapjas juhfajták 309
NEGYEDIK FEJEZET
A tenyészmunka 311
A juhtenyésztés céljai 311
A juhtenyésztésben alkalmazott tenyésztési eljárások 311
Tenyészmunka az árutermelő gazdaságokban 312
A juhok tenyészkiválasztásának elvei 313
A párosítás 314
ÖTÖDIK FEJEZET
A juhok tenyésztésének módszerei 317
A juh hágatása és mesterséges beondózása 318
HATODIK FEJEZET
A juh ellése és a bárányok felnevelése 320
Az elletés ideje 320
A vemhes anya előkészítése az ellésre, a vemhes anya ápolása 320
Az újszülött bárány és a megellett anya ápolása 322
Az árva bárány felnevelése . . 324
A szoptató anyák és bárányaik legeltetése 324
A juhászok tennivalói ellés idején 325
A bárányok elválasztásának ideje és módja 327
A bárányok takarmányozása és ápolása elválasztásuk után 327
HETEDIK FEJEZET
A juh takarmányozása és tartása a téli idényben 328
A juh téli.takarmányai 328
A juh takarmányozása a téli időszakban 329
A juh téli legeltetése 330
A vándorló-juhtartás 330
A tenyészkos takarmányozása a hágatási időszakban és azon kívül 331
A vemhes anya takarmányozása 333
A szoptatós anya takarmányozása 333
A juh hizlalása a téli időszakban 334
A nyáj tápláltságának ellenőrzése 334
NYOLCADIK FEJEZET
A juh takarmányozása és tartása a legeltetési idényen 335
A legelőfajták és kihasználásuk 335
Átmenet a legeltetési idényre 336
A juh legeltetésének módszere és szabályai 337
A juh hizlalása 338
Napirend a legeltetési idényben 339
KILENCEDIK FEJEZET
A juh tejtermelése és fejése 339
TIZEDIK FEJEZET
A kecske fajtái 340
A tejtermelő kecske 340
A gyapjútermelő kecskék 341
A pehelygyapjas kecskék 341
TIZENEGYEDIK FEJEZET
Tenyészmunka a kecsketenyésztésben 342
TIZENKETTEDIK FEJEZET
A kecskék takarmányozása, tartása és ápolása 342
VIII. RÉSZ
A baromfitenyésztés 343
ELSŐ FEJEZET
A baromfifajták 344
A tyúkfajták 345
A pulykafajták 347
A kacsafajták 348
A lúdfajták 348
MÁSODIK FEJEZET
A baromfi tenyésztése 349
A tenyésztési munka a kolhoz baromfitelepén 349
HARMADIK FEJEZET
A kifejlődött baromfi takarmányozása és tartása 354
A takarmányok értéke 354
A takarmányszabványok (normák) 350
A takarmányadagok 357
A baromfi takarmányozásának és tartásának módjai 358
NEGYEDIK FEJEZET
A keltetés 362
A keltetőhelyiség és a keltetőgépek 363
A tojások keltetése 364
ÖTÖDIK FEJEZET
A csibék felnevelése 367
A csibe nevelése a kotlós alatt 367
Előkészület a keltetőgépben kikelt csibék átvételére 367
A naposcsibe átvétele és átszállítása 369
A csibe gondozása 369
A növendékállatok takarmányozása 370
IX. RÉSZ
A házinyúltenyésztés 374
ELSŐ FEJEZET
A házinyúl fajtái 374
A normális szőrű prémnyúlfajták 374
A szőrtermelő házinyulak 377
MÁSODIK FEJEZET
A házinyúl tenyésztése és gondozása 378
A házinyulak pároztatása 378
A vemhesség megállapítása 379
A vemhes nőstény gondozása 379
A szoptató nősténynyulak gondozása 380
A növendéknyulak elválasztása és felnevelése 380
A szőrtermelő nyúl különleges gondozása 381
A házinyúl tenyésztésének módszerei 381
HARMADIK FEJEZET
A tenyészmunka 383
A termelési és tenyésztési adatok nyilvántartása 384
NEGYEDIK FEJEZET
A házinyúl takarmányozása és tartása ... 384
A házinyúl takarmányai 384
A takarmányozás módszere 386
A házinyúl hizlalása 388
A házinyúl tartása 388
Az ól berendezése és felszerelése 392
ÖTÖDIK FEJEZET
A házinyúl termékei 393
A házinyúl levágása 393
A gerezna lenyúzása és első kidolgozása 395
HATODIK FEJEZET
A házinyúl betegségei és az ellenük való védekezés 395
A fertőző megbetegedések 396
A nem fertőző megbetegedések 397

Je. F. Liszkun

Je. F. Liszkun műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Je. F. Liszkun könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem