1.063.231

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Általános élelmiszertechnológia alapjai

Általános élelmiszeripari technológia

Szerző
Lektor
Szeged
Kiadó: Szegedi Tudományegyetem
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 110 oldal
Sorozatcím: Phare
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Az élelmiszerek alkotóelemeinek táplálkozástani szerepe6
Alaptápanyagok6
A fehérjék7
Zsírok9
Szénhidrátok12
Kiegészítő tápanyagok13
Vitaminok13
Szervetlen anyagok20
Kísérőanyagok25
Élelmi rostok25
Diétás rostok26
Az élelmiszerekben előforduló szín-, íz- és szaganyagok26
Az enzimek mint kísérőanyagok jelentősége és szerepe az élelmiszerekben29
Az enzimek felosztása29
Enzimpreparátumok előállítása30
A helyes és korszerű táplálkozási követelményei38
A különböző növényi és állati élelmiszerek energia- és tápanyagtartalom meghatározási módszere40
Energiaforgalom40
A tápanyagszükséglet fedezése40
Az energiaszükséglet részletes indoklása és számítása44
A tápanyagszükséglet meghatározása47
Tápanyagtartalom változását befolyásoló tényezők a növényi és állati eredetű nyersanyagokban és késztermékekben 49
Növényi és állati eredetű nyersanyagok tápanyagtartalmának változása a tartósítás során53
A technológiai eljárások során keletkező veszteségek növényi nyersanyagokban54
A technológiai eljárások során keletkező veszteségek állati nyersanyagokban57
Élelmi nyersanyagok tartósítása60
Az élelmiszertartósítás elméleti alapjai60
Fizikai eredetű változások60
Kémiai eredetű változások60
Az enzim okozta romlási folyamatok60
Mikrobiológiai romlások61
Tartósítóipari tevékenységek formái61
Tartósítás hőelvonással64
Tartósítás hőközléssel65
Tartósítás vízelvonással67
Tartósítás sugárzással69
Kombinált tartósítási eljárások70
Erjesztések71
A kémiai tartósítás elméleti alapjai72
Ételfertőzések, ételmérgezések, toxikus anyagok az élelmiszerben76
Mikroorganizmus az élelmiszerekben78
Az élelmiszerek kémiai kontaminációja79
Az élelmiszeripari üzem telepítésének hatósági szabályozása82
Az élelmiszerek előállításának feltételei82
Az élelmiszerüzem létesítése84
Az élelmiszeripari gépek és berendezések megválasztásának elvi előírásai86
Általános előírások86
Állati eredetű termékek feldolgozására szolgáló gépek86
Növényi eredetű termékek feldolgozására szolgáló gépek87
Élelmiszerfeldolgozó üzem higiéniája88
Takarítás, fertőtlenítés88
A tisztogatás technológiája90
A dolgozók és vezetők képzettsége91
Általános követelmények91
Minőségbiztosítási rendszerek alkalmazása92
Új vagy módosított termék előállításakor szükséges képzés93
Az élelmiszertermelés környezetgazdálkodási szempontjai94
Új létesítményekkel kapcsolatos környezetgazdálkodási feladatok94
Működő élelmiszeripari üzemek és a környezet kölcsönkapcsolata, környezeti hatásuk95
A növényi és állati eredetű hulladékok másodlagos hasznosítása98
Az élelmiszerelőállítás hatósági előírásai, hatályos jogszabályok101
Élelmiszerelőállítóüzem, telephely megválasztása, az üzem technológiai elrendezése, horizontális és vertikális vonalvezetés104
Az élelmiszerek előállításának általános feltételei104
A forgalombahozatal feltételei107
Felhasznált irodalom109
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem