1.059.344

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A remény gyümölcsei

Kalauz az ésszerű táplálkozáshoz

Szerző
Szerkesztő
Fordító
Budapest
Kiadó: Athenaeum 2000 Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 304 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 14 cm
ISBN: 963-9615-19-6
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér fotóval illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

„Ha szeretné újra felfedezni az evés örömét, az étel csodáját és az életvitelünkben rejlő erőt, ne tétovázzon: vásárolja meg A remény gyümölcsén. Megígérem: számtalan változás következik be az életében, kizárólag jó irányban... Azon kevés, igazin nagyszerű könyvek egyike, amelyek megváltoztathatják a világot.
John Robbins, a The Food Revolution és a Dietfor a New America szerzője.
A remény gyümölcseiben Jane Goodall meggyőz bennünket, hogy alakítsunk ki új, inspiráló, finom, hagyományőrző és természetvédő kapcsolatot az étellel."
Alice Waters, a Chez Panisse Fruit és a Cbez Panisse Vegetables szerzője.
„Nagyon szeretem ezt a könyvet! Jane Goodall nemes, játékos szelleme áthat minden egyes izgalmas oldalt. A remény gyümölcsei tele van a látókörünket szélesítő megállapításokkal... Bensőséges, gyengéd felhívás, mely ráébreszt, hogy még visszanyerhetjük testünk ismeretének bölcsességét.
Frances Moore Lappé, a Hopes Edge és a Diet for a Small Planet szerzője.
„Ragyogó, anekdotákkal... Tovább

Fülszöveg

„Ha szeretné újra felfedezni az evés örömét, az étel csodáját és az életvitelünkben rejlő erőt, ne tétovázzon: vásárolja meg A remény gyümölcsén. Megígérem: számtalan változás következik be az életében, kizárólag jó irányban... Azon kevés, igazin nagyszerű könyvek egyike, amelyek megváltoztathatják a világot.
John Robbins, a The Food Revolution és a Dietfor a New America szerzője.
A remény gyümölcseiben Jane Goodall meggyőz bennünket, hogy alakítsunk ki új, inspiráló, finom, hagyományőrző és természetvédő kapcsolatot az étellel."
Alice Waters, a Chez Panisse Fruit és a Cbez Panisse Vegetables szerzője.
„Nagyon szeretem ezt a könyvet! Jane Goodall nemes, játékos szelleme áthat minden egyes izgalmas oldalt. A remény gyümölcsei tele van a látókörünket szélesítő megállapításokkal... Bensőséges, gyengéd felhívás, mely ráébreszt, hogy még visszanyerhetjük testünk ismeretének bölcsességét.
Frances Moore Lappé, a Hopes Edge és a Diet for a Small Planet szerzője.
„Ragyogó, anekdotákkal tűzdelt bevezetés az étel világába, amely felfedi, miként hat élelmiszertermelésünk ránk, döntéseink pedig a környezetünkre... Tekintse úgy, hogy ez a könyv az Ön és gyermekei jövőjének bevásárlólistája.
Paul Hawken, az Ecology of Commerse szerzője.
„Naponta háromszor lehetőséget kapunk megváltani a Földet. Jelentős változásokat érhetünk el, ha legalább néhányat betartunk a könyv tanácsaiból."
Bili McKibben, a Wandering Home: A Long Walk Across Americas Most Hopefnl Landscape szerzője.

A közismert tudós, aki alapjaiban változtatta meg a főemlősökről alkotott nézetcinket és az állatvilággal való kapcsolatunkat, most egy rendkívül fontos és személyes téma felé fordítja a figyelmét - kiáll egy fenntarthatóbb, egészségesebb világért. Provokatív és bátorító könyvében Jane Goodall harsonaszóval figyelmezteti a nyugati világot a veszélyekre. Arra ösztönöz, vizsgáljuk meg alaposan az ételt, amit készítünk és fogyasztunk - és megmutatja, milyen könnyű javítani a helyzeten.
Dr. Goodall határozott, mégis finom vonásokkal festi elénk globális világunkat, amelyben a nagyvállalatok birtokolják a vizet, a vetőmagvak szabadalmait, és rejtélyes „frankenkajákkal" etetnek minket. Ez nem sci-fi, ez a valóság. Ám olyan valóság, amit kiigazíthatunk. Reményt keltő, lendületes elképzeléseinek ismertetése során Goodall meggyőző érvekkel bizonyítja, hogy minden egyes ember tehet valamit. Olyan követendő, hétköznapi hősöket ismerhetünk meg, mint Percy Schmeiser harmadik generációs farmer, aki sikeresen szállt szembe a Monsanto nevű mamutvállalattal; Jose Bove és a Kaszás Brigád, francia aktivisták, akik hatásos tiltakozásokat szerveztek a génmanipulált termények ellen; és John Mackey a Whole Foods hálózat alapítója és igazgatója, aki változtatott cége üzletpolitikáján, és azóta kizárólag etikusan nevelt állatoktól származó termékeket forgalmaz. Ami mind között a legértékesebb: Goodall egyszerű, mindenki által alkalmazható stratégiákat kínál azoknak, akik szívükön viselik a fenntartható fejlődést. Nem kell ahhoz sok, hogy minden megváltozzon.

Ha vízszűrőt használunk, bioételeket fogyasztunk, piacon vásárolunk, az esőerdőket kímélő módszerrel termelt kávét iszunk, és mindennel hasonló körültekintéssel bánunk el, mindannyian hozzájárulhatunk az ennivalónk, az egészségünk, a bolygónk helyreállításához. Akár most azonnal elkezdhetjük.
A briliáns, feltüzelő, határtalanul optimista A remény gyümölcsei korunk egyik legjelentősebb munkája. Ha követjük Goodall józan tanácsait, megmenekülhetünk, mielőtt még késő lenne.
Jane Goodall a világ vezető csimpánzszakértője. Világhírű környezetvédő, a Jane Goodall Intézet alapítója. Számos tudományos díjat kapott. Dr. Goodall emellett sok közkedvelt könyv szerzője, amilyen például az emlékezetes: Amíg élek, remélek.
Gary McAvoy alapította a Jane Goodall Intézet Seattle Base Camp (Seattle-i Alaptábor) nevű önkéntes táborát. Szakmai konzultáns. Saját regényén is dolgozik.
Gail Hudson számtalan publikációt írt a természet egészségéről. Könyvei egyike az Wanna Be Sedated: 30 Writers on Parenting Teenagers (Szeretnék megnyugodni: 30 író a tinédzserek neveléséről). Vissza

Tartalom

Köszönetnyilvánítás.7
Bevezetés.......................................
1. fejezet Az állatok és mi.....................23
A találékony természet..........................................24
Eszközhasználat és vadászat....................................28
Új fényben az ember evolúciója............................31
A tűz - a főzés eredete..........................................33
Az emberi kultúra hajnala......................................35
2. fejezet A kultúrák ünnepe..................37
Ahány ház, annyi étel............................................39
Proszit! Salute! Egészségére! ..................................44
Etel az utcán ......... . ....................................45
Ujjak, villák és evőpálcikák ..................................47
Ünnepek és lakomák............................................48
Az étel és a vallási hagyományok............................52
3. fejezet Hogyan vesztettük el az ésszerű gazdálkodást?.............57
Létfenntartás vegyszerekkel ..................................58
Élelmiszer-termesztés mérgekkel ..........................60
Mérgező hagyatékunk következményei ................62
Reményteli ébredés..............................................63
4. fejezet az elégedetlenség magvai......................65
Vigyázat: biokockázatok a láthatáron!..................67
Levelet hozott a posta..........................................68
A magok ura ......................................................71
A kisgazdálkodók visszavágnak ..........................73
Nem ez lenne az első tévedésük ..........................77
Állatok és GMO-k..............................................78
Mit tehet Ön?....................................................81
5. fejezet Állatgyárak: nyomortanyák ..................85
A baromfihelyzet................................................88
Nem minden sertés él úgy, mint Babé................90
A marhahús titka................................................93
A teheneknek sem jobb......................................95
Borjú: minden igaz, amit hallott ........................96
A "frankenkaja" születése....................................97
Aj. ősi szerződés tisztelete....................................98
6. fejezet haszonállatok: veszélyeztetik
az egészségünket....................................101
Még csak nem is hívják őket farmnak ................101
Betegség a vágóhídon..........................................102
Baktériumok......................................................103
Vírusok..............................................................104
Hormonok ........................................................104
Antibiotikum-rezisztencia ..................................106
Állati ürülék: a légszennyezés körforgása ............107
A disznóüzlet nagy üzlet ....................................108
7. fejezet SEGÍTSÜK a haszonállatokat jobb élethez!..............115
Használjuk a fogyasztói hatalmunkat! ................117
Számoltassuk el az éttermeket!............................118
Győzzük meg a helyi boltost!..............................118
Olvassuk el figyelmesen a címkéket!....................120
Vásároljunk legelőn tartott állatoktól
származó termékeket!..........................................121
Támogassuk az arra érdemes gazdákat!................123
Szálanként fejtsük fel!..................... 127
Segítsünk állatokat menteni! ............... 128
8. fejezet Az óceánok és tengerek elpusztítása..................133
Afrika nagy tavai ..............................................135
A haltenyésztés veszélyei....................................136
Ártalmas az emberre..........................................139
A garnélarák tenyésztése....................................142
Vállalja a kockázatot?........................................144
Higanya tengerben!..........................................145
Mit tehet Ön? ......................... 145
9.fejezet Legyünk vegetáriánusok!........................151
Gondoljunk a gyerekeinkre!..............................156
A húsevés hatása a környezetre..........................160
Mennyit eszik a hús, amit megeszünk?..............161
Felelőtlen vízhasználat......................................163
Egy érv, hogy kevesebb húst és tengergyümölcseit együnk ..................... 163
10. fejezet Globális szupermarketek ..........167
A „friss áru" mítosza..................... 168
11. fejezet hódítsuk vissza az ennivalónkat! .... 173
Ésszerű gazdálkodás..........................................174
Valódi organikus, felszínesen organikus............176
A bioétel ára......................................................182
Megengedhetjük magunknak az „olcsó
élelmiszert? ......................................................182
Mit tehet Ön?..................................................183
12. fejezet védjük meg a családi gazdaságokat!.................... 189
A helyi termék - az új organikus termék............190
Font, dollár, peso, rúpia:
a helyi áru megfizethető....................................196
Gazdálkodás a városokban................ 197
A családi gazdaságok megmentése .......... 199
Mit tehet Ön? ......................... 200
13. fejezet Együnk helyben, az idénynek megfelelően!..........203
Óvjuk örökségünket!........................................204
Akik előttünk itt voltak....................................206
A hagyományos ételek a legegészségesebbek . . . 207
A „lassú étel' nagy iramot diktál ......................208
Apránként változtassuk meg világunkat............209
Mit tehet ön? ..................................................212
14. fejezet világméretű organikus hullám .....219
Életben tartani a reményt..................................220
Segítsünk a nőknek a föld megóvásában............222
Minden a termőföldből indul, és ott ér véget . . 222
Helyi étel a helybélieknek ................................225
Mit tehet Ön? ..................................................225
15. fejezet Otthon és az iskolában: gyermekeink táplálása.............229
Iskolai étkeztetés ..............................................233
Az ízek forradalma............................................235
íme a nagy álom ..............................................241
Táplálj jobban: a pucér szakács
az iskolába megy ..............................................243
Új tantervre éhesen ..........................................
Mit tehet ön? ..................................................247
16. fejezet ELHÍZÁS, gyorsétkezés és pazarlás .... 249
A nem nagyon hiányzó láncszem......................252
A Happy Meal csábítása....................................
Óvakodj a kukoricasziruptól!............................255
Junk food, cukor és erőszak............... 257
Csak a szemed kívánja.................... 258
Mit tehet Ön? ......................... 259
17. fejezet A KÖZELGŐ VÍZVÁLSÁG...............261
Vízpocsékolás....................................................263
A palackozott víz és az igazság ..........................263
Ami a műanyag palackokat illeti........................264
Amikor a multik birtokolják a vizet . . . ............264
Háborúk robbannak ki a vízért?..... ..............268
Mit tehet Ön? ..................................................269
18. fejezet NEBRASKA TÖRTÉNETE...............271
Övék a kukorica................................................273
Övék az üzemi gazdaságok................................274
Övék a globális szupermarket............................275
Na és övék a vízválság is....................................277
Mégis nő a remény Nebraskában......................279
19. fejezet A REMÉNY GYÜMÖLCSEI..............287
Változtassuk meg a világot: vásárlásonként,
étkezésenként, falatonként................................291
Egyen és szavazzon! ..........................................293
Források..............................................................................295

Jane Goodall

Jane Goodall műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Jane Goodall könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem