1.062.077

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Jaj, mit főzzek?

Szerző
Grafikus
Budapest
Kiadó: Officina Nyomda és Kiadóvállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői vászonkötés
Oldalszám: 99 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ezt kérdezzük minden nap önmagunktól, egymástól, férjünktől, barátnőnktől.
Tanácstalanul, tétován bandukolunk végig szatyrunkkal a piacon, dermedten nézzük az árakat, figyelembe vesszük az összes... Tovább

Előszó

Ezt kérdezzük minden nap önmagunktól, egymástól, férjünktől, barátnőnktől.
Tanácstalanul, tétován bandukolunk végig szatyrunkkal a piacon, dermedten nézzük az árakat, figyelembe vesszük az összes tilalomfákat, megállapítjuk, hogy mit lehet és mit nem lehet kapni és újra meg újra azt kérdezzük. „Jaj, mit főzzek?"
Minél körültekintőbb valaki, annál nehezebb erre a kérdésre a helyes választ megadni. Az ételösszeállításnak erszényünkhöz mértnek, kalória, fehérje és vitamin szempontjából kielégítőnek, ízletesnek és laktatónak kellene lennie.
Különösen most, amikor a korlátozások nap-nap után nehezítik életünket, okoz gondot az étrend helyes összeállítása. Minél több azonban az akadály, minél nagyobbak a bevásárlási nehézségek, minél kevésbé tartanak lépést az árak a jövedelmünkkel, annál inkább kell tudnunk az egyes élelmiszerek tápértékét és azt, hogy mire van a testnek szüksége.
Az asszonynak orvosnak, vegyésznek, kalkulátornak és szakácsnak kell lennie egy személyben. Ha a helyes táplálkozás irányelveit, elméletét már ismeri, gyakorlati útmutatások még megkönnyíthetik munkáját.
Új könyvemmel főleg azok kívánságának szeretnék eleget tenni, akik „Főzzünk okosan'' könyvemből nélkülözték a gyakorlati részt. Szeretnék új ötleteket adni, segítséget nyújtani és rámutatni arra, hogy a gyakorlatban hogy vihető keresztül a táplálkozástudomány.
Eredeti tervem az volt, hogy az év minden napjára adok étrendösszeállítást, tanácsot és értékvizsgálatot, tervem azonban a mostani viszonyok között kivihetetlennek bizonyult. Ma ugyanis, amikor az előírások és a lehetőségek napról-napra változnak, lelkiismeretlenség nélkül nem lehet egy egész évre jóslásokba bocsátkozni arra vonatkozólag, hogy mit lehet majd kapni, mit szabad majd főzni és mit nem. Jól emlékszem, hogy milyen közderültséget okozott gyermekkoromban az iskolában, amikor a „Családi kör"-t tanultuk a múlt háború alatt és eljutottunk az „egy-egy szárnyat, combot nyújt a kicsinyeknek" sorig, vagy ha édesanyám elővette a békebeli főzőkönyvet, amelyben úgy kezdődött a tészta receptje, hogy: „Végy nyolc tojást". Nehéz idők következnek most is, amelyekre fel kell készülni. Minél nagyobb az inség, annál nagyobb szükség van a tudásra, mert tisztában kell lennünk azzal, hogy a hiányt mivel és hogyan lehet pótolni. Akármennyire romolnának is a viszonyok, igyekeznünk kell dolgunkat a mindenkori lehetőségekhez képest a legjobban végezni.
A következő félévben, az akkori lehetőségek szemmeltartása mellett újra találkozunk. Vissza

Fülszöveg

"Jaj, mit főzzek?" ezt kérdezi minden háziasszony, minden reggel és erre a kérdésre ad feletet Hajdú Ernőné. Júniustól december végéig, minden napra ebéd és vacsora összeállítást ad, tekintetbe veszi a korlátozásokat, a zsír, cukor és liszttel való takarékosság szükségességét, minden nap ellát bennünket egy-egy takarékossági jótanáccsal, végül megmagyarázza, hogy az összeállítás élettanilag, fehérjék és vitaminok szempontjából helyes-e vagy helytelen. Itt már nem távoleső tudomány a vitaminok szempontjából való helyes étrend, hanem a konyhába vitt valóság.
Mindazoknak, akik reggel fel szokták vetni a kérdést, hogy "Jaj, mit főzzek?" hasznos segítőtársuk lesz ez a könyv.

Tartalom

LEVESEK.
Almaleves 41
Barnaleves 58
Bé-Bé bab- és borsóleves 96
Céklaleves 88
Cseresznyeleves 18
Egresleves 19
Flossin árpanyákleves 54
Hamis húsleves 60
Májgombócleves 34
Meggyleves 33
Savanyú tojásleves 46
Szilvaleves 44
Tojásleves 99
Tüdőtáskaleves 38
Zöldleves 67
HÚSÉTELEK.
Beefsteak 15
Birkahús, vadasan 53
Borjúmell, töltve 66
Borjúvesés 54
Borjúbecsinált 55
Bujtatott pörkölt 67
Húspudding 19
Ir birkahús fehérkáposztával 41
Ir birkahús kelkáposztával 29
Juhhús lecsós árpagyönggyel 42
Juhhúsos zöldséges becsinált 6
Párisi szelet 42
Serpenyős rostélyos 79
Stefániasült 27
Vadashús 90
Ürücomb paradicsomos köleskásában 54
BELSŐSÉGEK.
Borjúfej, kirántva 91
Borjúfej pörkölt 56
Borjúmirigy 43
Borjúszív, töltve 58
Húspudding, belsőségből 19
Lép, töltve 45
Máj pástétomos bundáskenyér 22
Máj pás tétomos rakott metélt 93
Máj pogácsa 82
Májpudding 31
Máj, rántva 93
Máj, tűzdelve 18
Pacal 43
Párisi kosárka, töltve 64
Töpörtyűs burgonya 31
Töpörtyüpudding 76
Tőgy, rántva 31
Tőgyből készült gulyásleves 45
Tüdőpörkölt 19
Tüdővel töltött express réteslap 69
Velőkrokett 20
Velő, rántva 80
Velőspalacsinta 57
Vese, párolva 20
Vese velővel 30
HAL.
Halkocsonya 66
Hamis rántotthal 81
TOJÁSÉTELEK.
Kirántott tojás 46
Paradicsomos tojás 51
Parajtojás 23
Paprikás tojás 85
Sajtomlett 38
Savanyútojás 83
Sonkástojás 97
Tejfelestojás 20
Tojás burgonyafészekben 35
Töltött tojás zöldmártásban 33
Töltött zsemlye 34
Zöldborsós omlett 34
FELTÉTEK.
Bundáskenyér 59
Burgonyafeltét 72
Burgonyalángos sajtosan 60
Burgonyalepénykék 33
Burgonyalepény 48
Burgonyapuffancs 90
Főzelékszelet 21
Gombával rakott palacsinta 95
Hamis halszelet 73
Káposztáspalacsinta 86
Növényhús, bécsiszelet módra 74
Növényhúspogácsa 23
Növényhúspalacsinta 72
Párisi kosárka töltve 64
Sajtos pirítóskenyér 87
Zöldségkrokett 72
SALÁTÁK.
Almástorma 82
Heringsaláta 70
Karfiolsaláta 17
Kelkáposztasaláta 66
Körtegyümölcssaláta 43
Parajsaláta 80
Nyers savanyúkáposzta 90
Nyers vegyes saláta 84
Salátástál 24
Sárgarépasaláta 21
Szafaládésaláta 57
Tormás cékla 80
Uborkasaláta 40
Vegyes saláta 89
Zellersaláta 82
Zöldborsósaláta 23
FŐZELÉKEK.
Babpörkölt 44
Babpüré S2
Burgonya, töltve 28
Burgonyapürébe bujtatott gombapörkölt 31
Burgonya, svájci módon 32
Burgonya gombával töltve 33
Burgonyapudding 61
Főzelékszelet 19
Főzelékestál 30. 25
Főzelékomlett 98
Gombapudding 19
Gombával töltött kalarábé 23
Gombás köleskása 44
Gomba, töltve 46
Gombáskása 47
Gombával töltött rakott palacsinta 95
Kalarábé tejfelesen, sonkával 35
Karfiolfőzelék 15
Karfiolpörkölt 16
Karfiol, töltve 28
Karfiolszelet 62
Karfiol, bechamelmártásban 63
Karfiolpudding 68
Karfiol, rántva 75
Karfiolpogácsa 87
Káposzta, erdélyi, rakott 35
Káposzta, töltve 49
Káposzta, rakott 61
Káposzta, növényhússal rakott 83
Káposztásburgonya 67
Kel, rakott 19
Kel, rakott 30
Kel, töltött 33
Körtegyümölcs, rántva 46
Körtegyümölcs, paradicsomosan 48
Körtegyümölcs, töltve 50
Körtegyümölcs, rakva 55
Lecsós árpagyöngy kolbásszal 70
Parajjal töltött palacsinta 19
Paraj pudding 38
Paradicsomos Burison 35
Paradicsomszeletekkel rakott burgonya 41
Sárgarépa, töltve 98
Savanyúkáposzta, burgonyával 37
Spárgapudding 22
Tök, angolosan 28
Tök, töltve 18
Yestoros rakott burgonya 84
Zeller, rántva 76
Zöldborsós burgonyapüré 43
Zöldségkrokett 72
Zöldséggel töltött palacsinta 59
KRÉMEK ÉS HABOK
Almahab 77
Burison, gyümölcslével 21
Darahab 43
Egreskrém 15
Gyümölcskocsonya 18
Gyümölcskrém 25
Madártej 48
Ovomaltine krém 40
Pudding 44
Paradicsomszörp 89
Rebarbara kompót 15
Töltött alma 74
Vaniliakrém 96
TORTÁK ÉS FELFÚJTAK.
Arpagyöngytorta 95
Alma pongyolában 83
Babtorta 60
Barack, pongyolában 40
Burison felfújt 27
Daratorta 83
Flossin árpaayákpudding 34
Gyümölcstorta 20
Kölestorta 34
Kukoricalisztpudding 30
Kukoricatorta 72
Ovomáltine torta 53.
Sárgarépatorta 85
Zsemlyepudding 28
SÜTEMÉNYEK.
Almáspite 55
SÜTEMÉNYEK
Apró burgonyasütemény 21
Bisquit 67
Cseresznyéslepény 16
Csörgőfánk 81
Diós, mákos kifli 68
Expresslepény 89
SÜTEMÉNYEK.
Gyümölcslepény 29
Hamis ischli fánk 92
Hamis mezeskalács 92
Hamis mézeskalács 45
Karácsonyfadísz, sütemény 94
Huszárfánk 54
Képviselőfánk 40
Kuglóf 27
Kukoricamálé 35
Kukoricamálé, finom 56
Linzer tészta 80
Ovomaltine piskóta 42
Töpörtyűs pogácsa 73
Túróspite 67
Vaniliáskifli 28
TÉSZTÁK.
Barackgombóc 37
Burgonyagombóc 53
Császárniorzsa 25
Cseresznyésgombóc 25
Gránátosmorzsa 75
Káposztásgombóc 38
Káposztáspolenta 24
Köleskása, gombásán 73
Köleskása, sonkával 64
Kukoricapuliszka 16
Kukoricakása, töpörtyűvel 50
Kukoriagaluska, édesen 76
Mágnáspalacsinta 61
Máj pástétomos metélt 93
Olasz galuska 76
Pasta scuitta 66
Polenta 38
Puliszka 16
Puliszka, sonkával 69
Sajtos makaróni paradicsommal 24
Tarhonyapaprikás 90
Tejesmetélt 87
Töpörtyűpudding 76
Túrósgombóc 86
Túrósgombóc 64
Zsemlyegombóc 17
Zssemlyepudding 28

Hajdú Ernőné

Hajdú Ernőné műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Hajdú Ernőné könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem