kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Élelmiszeripari és Begyüjtési Könyv- és Lapkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött keménykötés |
Oldalszám: | 395 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 15 cm |
ISBN: | |
A szerző előszava | 3 |
A tej | |
A tej fogalmának meghatározása | 5 |
A tejmirigy | 6 |
A tejképződés és kiválasztása | 8 |
A tej alkatrészei | 12 |
A tej szénhidrátjai (glucidjai) | 12 |
A tej zsíranyagai (lipidjei) | 25 |
A tej fehérjetartalmú anyagai (protidjai) | 43 |
A tej egyéb szerves alkotórészei | 66 |
A tej sói | 68 |
A tej gázhalmazállapotú alkatrészei | 70 |
Enzimek (fermentek) | 71 |
A tej enzimei | 93 |
A vitaminok | 97 |
Immunanyagok | 108 |
A hormonok | 110 |
A tej összetétele | 111 |
Különböző tényezők hatása a tej összetételére | 118 |
A tejelési időszak | 118 |
Az állat fajtája | 122 |
A fejés | 123 |
Az állatok munkája és mozgása | 125 |
A takarmányok | 125 |
Az állatok kóros állapota | 129 |
A tej szárazsága | 132 |
A tej kémiai tulajdonságai | 136 |
Összes savfok (titrálható savfok) | 136 |
Aktív savfok (aktuális savfok) | 139 |
A tej fizikai tulajdonságai | 142 |
A tej mint polidiszperz rendszer | 142 |
A tej sűrűsége | 145 |
A tej viszkozitása | 149 |
Felületi jelenségek | 152 |
A tej optikai tulajdonságai | 154 |
A tej ozmózisnyomása és fagypontja | 156 |
Elektromos jelenségek a tejben | 158 |
Az oxidatív-reduktív potenciál (redoxpotenciál) | 163 |
A tej fajlagos hőkapacitása | 166 |
A tej alkotórészeinek biokémiai változásai | 168 |
A tejcukor bomlása | 169 |
A zsíranyagok bomlása | 177 |
A fehérjék bomlása | 186 |
Fizikai és kémiai tényezők hatása a tejre | 190 |
A hőfok hatása a tejre | 191 |
Mechanikai tényezők hatása a tejre | 202 |
A sugárzó energia hatása a tejre | 204 |
Nehézfémek hatása a tejre | 205 |
A tejtermékek | |
A zsírgolyócskák és elkülönülésük | 209 |
Savanyútej készítmények | 223 |
A kefir | 224 |
A kumisz | 227 |
A joghurt | 230 |
A mazun | 230 |
A nyúlóstej (tötte tej) | 230 |
Az aludttej | 230 |
Acidofilusz tej | 232 |
A tejfel | 232 |
A szája | 233 |
A vaj előállításának kémiai és fiziko-kémiai folyamatai | 234 |
A vaj szerkezete | 235 |
A vaj nyerésének fiziko-kémiai alapjai | 243 |
A hab tulajdonságai és szerepe a vaj előállításakor | 246 |
A vaj összetétele | 253 |
A vaj szerkezete és minősége | 257 |
A zsír álllapota | 257 |
A víz eloszlása a vajban | 264 |
A vaj keménysége | 267 |
A vajzsír, az olvasztott, tartósított vaj, vajpor és Melasin-vaj | 270 |
Vajhibák és ezek fiziko-kémiai okai | 273 |
A vaj szín- és állományhibái | 274 |
A vaj íz- és szaghibái | 477 |
A vajalkotórészek bomlása | 479 |
A sajtgyártás kémiai és fiziko-kémiai folyamatai | 284 |
A kazein kicsapása savakkal | 285 |
A kazein kicsapása oltóenzimmel | 290 |
Az oltóenzim keletkezése és tulajdonságai | 290 |
Az oltóenzim hatásának feltételei | 293 |
Az oltóenzim kemizmusának és mechanizmusának elmélete | 299 |
Az alvadék szilárdságára ható tényezők | 305 |
A sajt viztartalmát megszabó tényezők | 308 |
A só diffúziója és a víz ozmózisa a sajtban | 314 |
A sajtérlelés tényezői | 317 |
A sajt alkotórészeinek változása érés közben | 325 |
Az ömlesztett sajt | 339 |
A technikai kazein | 343 |
Tejkonzervek | 351 |
Sűrített tej és egyéb sűrített termékek | 352 |
Tejpor | 369 |
A fagylalt | 379 |
A vaj- és sajtkészítés melléktermékei | 385 |
Fölözött tej és iró | 385 |
Savó | 388 |
A tej és tejtermékek tápértéke | 390 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.