1.060.428

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tej és tejtermékek fizikája és kémiája

Szerző
Fordító
Lektor

Kiadó: Élelmiszeripari és Begyüjtési Könyv- és Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 395 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A szerző előszava3
A tej
A tej fogalmának meghatározása5
A tejmirigy6
A tejképződés és kiválasztása8
A tej alkatrészei12
A tej szénhidrátjai (glucidjai)12
A tej zsíranyagai (lipidjei)25
A tej fehérjetartalmú anyagai (protidjai)43
A tej egyéb szerves alkotórészei66
A tej sói68
A tej gázhalmazállapotú alkatrészei70
Enzimek (fermentek)71
A tej enzimei93
A vitaminok97
Immunanyagok108
A hormonok110
A tej összetétele111
Különböző tényezők hatása a tej összetételére118
A tejelési időszak118
Az állat fajtája122
A fejés123
Az állatok munkája és mozgása125
A takarmányok125
Az állatok kóros állapota129
A tej szárazsága132
A tej kémiai tulajdonságai136
Összes savfok (titrálható savfok)136
Aktív savfok (aktuális savfok)139
A tej fizikai tulajdonságai142
A tej mint polidiszperz rendszer142
A tej sűrűsége145
A tej viszkozitása149
Felületi jelenségek152
A tej optikai tulajdonságai154
A tej ozmózisnyomása és fagypontja156
Elektromos jelenségek a tejben158
Az oxidatív-reduktív potenciál (redoxpotenciál)163
A tej fajlagos hőkapacitása166
A tej alkotórészeinek biokémiai változásai168
A tejcukor bomlása169
A zsíranyagok bomlása177
A fehérjék bomlása186
Fizikai és kémiai tényezők hatása a tejre190
A hőfok hatása a tejre191
Mechanikai tényezők hatása a tejre202
A sugárzó energia hatása a tejre204
Nehézfémek hatása a tejre205
A tejtermékek
A zsírgolyócskák és elkülönülésük209
Savanyútej készítmények223
A kefir224
A kumisz227
A joghurt230
A mazun230
A nyúlóstej (tötte tej)230
Az aludttej230
Acidofilusz tej232
A tejfel232
A szája233
A vaj előállításának kémiai és fiziko-kémiai folyamatai234
A vaj szerkezete235
A vaj nyerésének fiziko-kémiai alapjai243
A hab tulajdonságai és szerepe a vaj előállításakor246
A vaj összetétele253
A vaj szerkezete és minősége 257
A zsír álllapota257
A víz eloszlása a vajban264
A vaj keménysége267
A vajzsír, az olvasztott, tartósított vaj, vajpor és Melasin-vaj270
Vajhibák és ezek fiziko-kémiai okai273
A vaj szín- és állományhibái274
A vaj íz- és szaghibái477
A vajalkotórészek bomlása479
A sajtgyártás kémiai és fiziko-kémiai folyamatai284
A kazein kicsapása savakkal285
A kazein kicsapása oltóenzimmel290
Az oltóenzim keletkezése és tulajdonságai290
Az oltóenzim hatásának feltételei293
Az oltóenzim kemizmusának és mechanizmusának elmélete299
Az alvadék szilárdságára ható tényezők305
A sajt viztartalmát megszabó tényezők308
A só diffúziója és a víz ozmózisa a sajtban314
A sajtérlelés tényezői317
A sajt alkotórészeinek változása érés közben325
Az ömlesztett sajt339
A technikai kazein343
Tejkonzervek351
Sűrített tej és egyéb sűrített termékek352
Tejpor369
A fagylalt379
A vaj- és sajtkészítés melléktermékei385
Fölözött tej és iró385
Savó388
A tej és tejtermékek tápértéke390

Ja. Sz. Zajkovszkij

Ja. Sz. Zajkovszkij műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Ja. Sz. Zajkovszkij könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem