Előételek | 7 |
Töltött paradicsom | 8 |
Töltelékek meleg töltött paradicsomhoz | 8 |
Töltelékek hideg töltött paradicsomhoz | 9 |
Töltött póréhagyma | 10 |
Töltött padlizsán | 11 |
Louisianai legyó | 12 |
Gomba palacsintatésztában | 12 |
Levesek | 13 |
Uborkaleves | 14 |
Korhelyleves | 14 |
Szoljanka | 15 |
Scsí | 16 |
Savanyúleves tüdőgombóccal | 16 |
Vasi bableves | 17 |
Hamis gulyásleves | 17 |
Hideg uborkaleves | 18 |
Nyári kaporleves | 18 |
Sóskaleves | 19 |
Nyers gyümölcsleves | 19 |
Savanyúkáposzta-leves gombával | 19 |
Szegedi csirkegulyás | 20 |
Erdélyi húsos leves | 20 |
Svéd gulyás | 21 |
Zsírtalan zöldségleves | 22 |
Szárnyas aprólékleves | 22 |
Velőleves | 23 |
Agglegény leves | 23 |
Halászlevek | 25 |
Szegedi halászlé a múlt század végéről | 28 |
Dunapentelei halászlé | 29 |
Halászlé Gregor-módra | 30 |
Húsételek | 31 |
A húsokról általában | 32 |
A húsok előkészítése és sütése | 32 |
Roston- és nyársonsültek | 34 |
Rostonsütés | 34 |
Fatányéros (Flekken) | 35 |
Nyársonsültek | 35 |
Zsiványpecsenye, vagy rablóhús | 36 |
Vegetás disznóhús | 36 |
Peremes fasírozott | 37 |
Rácpaprikás (Gyuvecs) | 37 |
Aprópecsenye csülökből | 38 |
Bébi szelet Ivkovics-módra | 39 |
Brassói sertéscsülök | 40 |
Scsevabcsicsa I. (szerb) | 41 |
Scsevabcsicsa II. | 41 |
Scsevabcsicsa III. | 41 |
Mititei (Román "scsevab") | 42 |
Raznjici | 43 |
Szegedi cupákos | 43 |
Bundás csirke | 44 |
Töltött tyúknyak | 45 |
Cigánka (Felvidéki étel) | 45 |
Birkapörkölt | 46 |
Vasi töltöttkáposzta | 47 |
Szárma szerb módra | 48 |
Vasi kocsonya | 49 |
Kocsonya Gregor-módra | 49 |
Vasi pecsenye | 50 |
Oxfordi húspogácsák | 51 |
Bevert hússzeletek | 51 |
Mustáros serésborda | 52 |
Tejben párolt baszk szelet | 52 |
Bajor kolbászos káposzta | 5 |
Lasagna | 53 |
Borban sült csirke | 54 |
Fiaim kedvence | 55 |
Májfasározott | 55 |
Vendégtál I. (Pál Évától) | 56 |
Vendégtál II. (Pál Évától) | 56 |
Májropogós I. | 58 |
Májropogós II. | 58 |
Hamispacal | 59 |
Mariska feltétje | 59 |
Sóágyon sült csirke | 60 |
Pulykamell gazdasszony módra | 60 |
Csirke nyárson | 61 |
Lusta sült csirke | 62 |
Bajor rostényos | 62 |
Vagdalt hús bajor módra | 63 |
Tűzdelt májszelet | 64 |
Vasimadár | 64 |
Zsebeshús | 64 |
Vagdalt román módra | 65 |
Tepsis rántottcsirke | 65 |
Szegedi sertésborda | 66 |
Tejszínes vese | 66 |
Rakott tojás erdész módra | 67 |
Sonkás pirítós | 67 |
Töltött sertéscomb | 68 |
Párizsi kosárkák | 68 |
Razsnicsi I. | 69 |
Töltött razsnicsi (szajkó Ferenc receptje) | 70 |
Vajdasági razsnicsi | 70 |
Mutykalica | 70 |
Panírozott töltött rolád Szajkó-módra | 71 |
Magyarkanizsai egyveleg | 72 |
Bosnyák fazék | 72 |
Seréscsülök Pékné-módra | 73 |
Töltött pulykamell | 73 |
Rác ponty | 74 |
Hússal töltött paradicsom | 75 |
Hússal töltött hagyma | 75 |
Hússal töltött palacsonta | 76 |
Hoppel - Poppel (Holland étel) | 76 |
Töltött bélszín | 77 |
Lecsó Dr. Takács (Gregorné) módra | 77 |
Falstaff kedvence | 78 |
Csülök Gara-módra | 79 |
Kibda el moch (máj velővel) | 79 |
Taboli | 80 |
Pstak (töltött kifli) | 80 |
Fasírt serésmájból | 81 |
Szürke rizseshús | 81 |
Rövidkaraj szeletek marinált paprikával | 82 |
Töltött sertésláb (Horváth Gyula után) | 82 |
Óvári sertésborda | 83 |
Főtt marhahús pikánsan | 83 |
Főtt hús burgonya ágyban | 84 |
Olajban sült rudacskák | 84 |
Pincepörkölt | 85 |
Székely bíró kedvence | 85 |
Sertésszív vadasan (Berkesi Kiss Marika, Sv. Martin) | 86 |
Marhafelsál (id. Kernácsné-módra) | 87 |
Kernácsné Ari receptjei | 88 |
Töltött tök | 88 |
Fácános csirke | 88 |
Máj krokett | 98 |
Rakott szelet Icike-módra | 90 |
Tejfölös tökfőzelék pörkölttel | 90 |
Tejszínes lencsefőzelék pörkölttel | 91 |
Tejszínes csirke- vagy kacsaméj | 91 |
Angol virsli-felfújt | 92 |
Vadhúsételek | 93 |
A vadhúsételekről általában | 94 |
Főzés | 94 |
Sütés | 94 |
Párolás | 96 |
Vadhúsételek zsiradékszülséglete | 97 |
Vadhúsételek fűszerszükséglete | 98 |
Fácán bácskai módon | 98 |
Fácán töltve | 99 |
Tűzdelt nyúl pácolva | 100 |
Nyúlcomb vagy - gerinc vadasan | 100 |
Hagymás vadnyúlhús | 101 |
Szalonnás őzcomb | 11 |
Bográcsgulyás vaddisznóból | 102 |
Vaddisznó-vesepecsenye frissen sütve | 102 |
Paprikás vaddisznószelet | 103 |
Vaddisznópörkölt | 104 |
Borsos tokány vaddisznóból | 104 |
Nem tudjuk, hogy tudja-e? | 107 |
Néhány fűszerről röviden | 113 |
Ketchup | 115 |
Mártások | 117 |
Tormamártás I. | 118 |
Tormamártás II. | 118 |
Rozmaringmártás | 118 |
Tejfölös gombamártás | 119 |
Kapormártás | 119 |
Hagymamártás | 120 |
Zsemlemártás | 120 |
Fokhagymamártás | 120 |
Fokhagymás-tormamártás | 121 |
Rebarbara mártás | 121 |
Fondük | 123 |
Mi is az a fondü? | 124 |
Fondü tormásan | 124 |
Kolbászfondü | 125 |
Virslifondü | 125 |
Fehérpecsenye fondü | 126 |
Egy klasszikus fondü | 126 |
Saláták - Savanyúságok | 129 |
Amerikai saláta | 130 |
Sajtsaláta | 131 |
Saláta párizsiból vagy virsliből | 131 |
Majonézes gombasaláta | 132 |
Vitamin saláta | 132 |
Padlizsánsaláta | 133 |
Patiszonsaláta | 133 |
Savanyúkáposzta-saláta I. | 133 |
Savanyú káposzta saláta II. | 134 |
Hamis uborkasaláta | 134 |
Szárnyassaláta | 135 |
Párizsisaláta | 135 |
Strasbourgi saláta | 136 |
Paradicsomsaláta | 136 |
Vegyes uborkasaláta | 137 |
Uborkasaláta I. | 137 |
Uborkasaláta II. | 137 |
Virslisaláta | 138 |
Krinolin- vagy virslisaláta | 138 |
Kovászos uborka | 138 |
Nyári káposztasaláta | 139 |
Reszelt zöldségsaláta | 139 |
Burgonyasaláta | 139 |
Vegyes saláta | 140 |
Ízes saláta | 140 |
Vinaigrette-mártás I. | 141 |
Vinaigrette-mártás II. | 141 |
Nizzai saláta | 142 |
Sajtos saláta | 142 |
Téli saláta | 142 |
Francia karfiolsaláta | 143 |
Holland karfiolsaláta | 144 |
Krémsajtos uborkasaláta | 144 |
Saláta (Pél Évától) | 144 |
Vizes uborka | 145 |
Tárkony ecet | 146 |
Ajvar I. | 146 |
Ajvar II. | 146 |
Paprikasaláta | 147 |
Paprika-paradicsom saláta | 147 |
Pórésaláta | 148 |
Zöldbabsaláta | 148 |
Néhány salátaöntet | 149 |
Borecet | 150 |
Amerikai salátaöntet | 150 |
Német salátaöntet | 150 |
Francia majonéz | 150 |
Spanyol majonéz (Alli-oli) | 151 |
Tartármártás | 151 |
Egy kímélő tartár | 151 |
Burgonyás Ételek | 153 |
Burgonyás vagdalthús | 154 |
Subenajz (Gécsegné Marika receptje) | 154 |
Gnocchi- olasz burgonyagombóc | 154 |
Krumplikása | 155 |
Krumplihús olajban sütve | 155 |
Virsli burgonyatésztában | 156 |
Paprikás krumpli sűrűn | 156 |
Helyi különlegességek | 159 |
Dödölle (Vasi étel) | 160 |
Sonkás derelye | 160 |
Ficege | 161 |
Vasi pirított burgonya | 162 |
Bozsoki krumpli | 162 |
Sütemények, Tészták, Gyümölcsök | 163 |
Túrós lepény (Máóra Ferencné receptje) | 164 |
Gyors almás | 165 |
Sajtos-sós rúd | 165 |
Sajtos tészta | 166 |
Almásbéles | 166 |
Túrós pogácsa | 167 |
Kefíres kalács | 167 |
Joghurtos kalács | 168 |
Belgrádi gyógykalács (korpás kalács) | 168 |
Stangli | 168 |
Palacsinta bomba | 169 |
Graham kenyér | 170 |
Túrópogácsa kaprosan | 171 |
Szeletelt alma bortésztás bundában | 171 |
Túrós sütemány (Pál Évától) | 172 |
Rakottmetélt | 172 |
Töpörtyűs pogácsa (omlós) | 173 |
Töpörtyűs pogácsa (leveles) | 174 |
Eszti néni pogácsája | 174 |
Hájas pogácsa | 175 |
Hájas tészta | 175 |
Hajtogatás nélküli leveles tészta | 176 |
Túrós pogácsa | 177 |
Sajtos pogácsa | 177 |
Dióskifli kisanyó módra | 178 |
Habos szilva | 178 |
Rakott gyümölcskocsonya | 178 |
Kifli felfújt | 179 |
Túrófánk | 180 |
Rántott akác-, illetve bodzavirág | 180 |
Darézsfészek (Nacsáné Marikától) | 180 |
Káposztás palacsinta | 181 |
Gombás palacsinta | 181 |
Sós rúd (Nacsáné Marikától) | 182 |
Sajttekercs (Nacsáné Marikától) | 182 |
Egyebek | 185 |
55555-ös szalámi | 186 |
Darát töpörtyű | 186 |
Vasi töpörtyű | 187 |
Zalában kedvelt étel | 187 |
Bodza ital (Andrásfai módon) | 187 |
Rebarbara kompót | 188 |
Dinnye sonkával | 188 |
Töltött tojás | 188 |
Befejezésül még néhány dolog | 189 |