Előszó
Százezer és százezer háziasszony áll tanácstalanul a megváltozott életrenddel szemben. Viszont a lemondás elintézésében sem merülhet ki a »semmi nem kapható«, sokszor hangoztatott panasza, amikor jól körülnézve látjuk, hogy ahhoz még mindig sok minden kapható, hogy ízletes és változatos ételeket tudjunk készíteni.
Ne csüggedjünk, - itt a tavasz: tojás, tej, tejfel, túró, vaj bőven lesz; marhahús állandóan beszerezhető; amíg a Duna-Tisza folyik országunkban halunk mindíg lesz; Kárpátalja, Erdély kimeríthetetlen vad állomány rendelkezésünkre áll; áldott földünk termékei frissen, zölden és konzerválva mindíg bőségesen kaphatók. A jegylisztmennyiség kellőképpen fedi szükségletünket; cukor - bár szűken -, de jut amihez kell. Egyetlen súlyos problémánk a napi zsír fejadag. A magyar háziasszony nehezen tud belenyugodni abba, hogy egy kis fánkkal, palacsintával, kirántott szeletekkel, finom mártogatni való »szaft«-os pörkölttel ne tudjon szolgálni családjának. De ez is megoldható, ha kissé átreformáljuk eddigi főzés módszerünket olymódon, hogy hetenként 2-3 napon úgynevezett hadiebédeket szolgálunk, teljesen zsír nélkül. Nem kell megijedni igen jó, tápláló dolgokról lesz szó. Ez azután hozzásegít ahhoz, hogy a többi napokon a megtakarított zsírral, áldott békebeli ételeket készíthessünk.
Könyvünk első részében néhány hadiebéd mintát találunk, lehet változtatni és ahhoz az élelmiszerhez alkalmazni, amit épen be tudunk szerezni.
Második részében komoly ízletes ételleírások következnek, ezek mintegy kiegészítik és tökéletesítik a »Filléres főzés« és »Egytálétel« szakácskönyveimet. Kedves Háziasszony Testvéreimnek ebben útmutatást óhajtok nyujtani arra, hogy az állandóan vagy csak itt ott kapható élelmiszerekből, polgári takarékos alapon mit hogyan készítsünk, hogy országos érdekből a legkisebb anyag is jól felhasználva legyen, ebben a vérzivataros fergetegben, békés meleg otthonunk, áldottan védett fedele alatt.
Madár Imréné
Vissza