1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Ízek, innen-onnan (minikönyv)

Szerző
Grafikus
Lektor
Szeged
Kiadó: Szegedi Nyomda
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott kemény papírkötés
Oldalszám: 172 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 6 cm x 5 cm
ISBN: 963-02-4305-9
Megjegyzés: Könyvtervező: Czégé László és Varga József Betűtípus: Englis Times Nyomda: Szegedi Nyomda Szedés módja: Fényszedés Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. A könyv pontos mérete: 48 x 62 mm.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A férfiak nagy része nem szeret, ebből kifolyólag nem is tud főzni. Namármost, az egyenjogúság egyre nagyobb kiteljesülése magával hozta azt, hogy a nők nagy része úgy főz, mint a férfiak... Tovább

Előszó

A férfiak nagy része nem szeret, ebből kifolyólag nem is tud főzni. Namármost, az egyenjogúság egyre nagyobb kiteljesülése magával hozta azt, hogy a nők nagy része úgy főz, mint a férfiak legtöbbje. De félre a tréfával.
Régi alapigazság, hogy ételt készíteni nem szívből, teljes szívvel, hanem arra alkalmas nyersanyagokból és ésszel lehet. Az alkalmas nyersanyag egyáltalán nem jelenti a legdrágábbat. A főzésnél tudni kell, hogy mihez mit a legcélszerűbb felhasználni. Például a húsételeknél a kérdéses ételt miből a legcélszerűbb megfőzni. Ehhez is segítséget kívánunk nyújtani. Ezenkívül egy-két praktikus tanáccsal is szolgálunk.
Könyvünk olyan ételeket tartalmat, amelyeket kipróbáltunk, megsütöttünk, megfőztünk. Van közöttük szerb, bolgár, orosz, cseh, stb., amelyeket utazásaink során gyűjtöttünk, vagy Szegedre utazó barátainktól tanultunk.
Utazásaink során legtöbbet a horgosi barátainktól lestünk el. Jankovics Aranka néni szármája, paprikasalátája felejthetetlen számunkra, nem kevésbé Ívkovics Jóska főztjei.
A vasi ételek anyám receptjei szerint vannak leírva a dödölle kivételével, melynek nagyanyám volt utánozhatatlan mestere. Hírességek receptjeiből is találnak néhányat, így Móra Ferencné túrós lepénye, amit Kalmárné Árvai Erzsébettől kaptunk.
A könyv tartalmaz néhány receptet Gregor Józseftől, a szegediek szeretve tisztelt kedvencétől, aki nemcsak a hangjával, hanem a főztjével is elkápráztatja környezetét.
Mindenkit nem tudunk felsorolni, hiszen akitől főzni tanultunk vagy tanácsot kaptunk, felsorolnánk, akkor a könyv csak bevezetőből állna, de őszinte köszönetünket fejezzük ki valahányuknak.
Végül megköszönöm feleségem segítségét, nélküle ez a könyv nem készült volna el, nem csupán azért, mert ő gépelte a kéziratot, hanem, mert egy kicsit ért a főzéshez is.
Szeged, 1986. január 31.
Varga Antal Vissza

Tartalom

Bevezetés5
Húsételek19
Húsokról általában21
A húsok előkészítése és sütése23
Roston- és nyársonsültek26
Rostonsütés27
Fatányéros28
Nyársonsültek30
Zsiványpecsenye, vagy rablóhús30
Vegetás disznóhús31
Peremes fasírozott32
Rácpaprikás34
Aprópecsenye csülökből35
Bébiszelet Ivkovics-módon37
Brassói sertéscsülök39
Scsevabcsicsa I.41
Scsevabcsicsa II.42
Scsevabcsicsa III.43
Mititei43
Raznijici45
Szegedi cupákos46
Bundás csirke48
Töltött tyúknyak49
Csirke nyárson51
Cigánka52
Birkapörkölt54
Vasi töltöttkáposzta56
Szárma szerb módra58
Vasi kocsonya60
Kocsonya Gregor-módra61
Vasi pecsenye63
A vadhúsételek65
A vadhúsételekről általában67
Főzés67
Sütés69
Párolás73
Vadhúsételek zsiradékszükséglete75
Vadhúsételek fűszerszükséglete77
Fácán bácskai módon78
Fácán töltve79
Tűzdelt nyúl pácolva81
Nyúlcomb vagy gerinc vadasan81
Hagymás vadnyúlhús83
Szalonnás őzcomb84
Bográcsgulyás vaddisznóból86
Vaddisznó-vesepecsenye frissen sütve87
Paprikás vaddisznószelet88
Vaddisznópörkölt89
Borsos tokány vaddisznóból90
Halászlevek93
Szegedi halászlé a múlt század végéről101
Dunapentelei halászlé103
Halászlé Gregor-módra104
Mártások107
Tormamártás109
Kapormártás110
Hagymamártás111
Zsemlyemártás111
Fokhagymamártás112
Fokhagymás tormamártás113
Levesek115
Uborkaleves117
Korhelyleves118
Szoljanka120
Scsi121
Savanyúleves tüdőgombóccal122
Vasi bableves123
Hamis gulyásleves124
Helyi különlegességek127
Dödöle129
Sonkás derelye130
Ficege132
Vasi pirított burgonya133
Bozsoki krumpli134
Savanyúságok135
Vizes uborka137
Tárkonyecet138
Ajvar - I.139
Ajvar - II.140
Paprikasaláta141
Paprika-paradicsom saláta142
Pórésaláta143
Zöldbabsaláta143
Sütemények145
Túrós lepény (Móra Ferencné receptje)147
Gyors almás149
Sajtos-sós rúd150
Sajtos tészta151
Almásbéles152
Túrós pogácsa153
Kefíres kalács154
Joghurtos kalács155
Belgrádi gyógykalács156
Stangli157
Palacsintabomba158
Egyebek161
Bodzaital163
Rebarbarakompót164
Befejezésül még néhány dolog165
A kedves (éhes) olvasónak utószóként167

Varga Antal

Varga Antal műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Varga Antal könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem