kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Könyvkötői kötés |
Oldalszám: | 527 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. |
Növénytani ismeretek (Andorasovszky István) | |
A növény külső alaktana (Morfológia) | 11 |
A gyökér | 11 |
A szár | 12 |
A levél | 13 |
A virág | 13 |
Megporzás | 14 |
Megtermékenyítés | 14 |
A termés | 14 |
A magvak | 15 |
A növények belső szerkezete (Anatómia) | 15 |
A növényi sejt | 15 |
A sejtosztódás | 16 |
Növényi szövetek | 17 |
A szervek szövettana | 18 |
A növények életfolyamatai (Fiziológia) | 19 |
Az élő szervezet és a környezet | 19 |
Érzékenység | 19 |
Mozgás | 20 |
Disszimilálás, légzés | 20 |
Táplálkozás | 20 |
Párologtatás | 21 |
A táplálkozás más módjai | 21 |
Növekedés | 21 |
Fejlődés | 22 |
Szaporodás | 22 |
Öröklődés, változékonyság | 23 |
Új növényfajták, előállítása | 24 |
A növények rendszerezése (Szisztematika) | 25 |
Vírusok | 25 |
Baktériumok | 26 |
Moszatok | 26 |
Gombák | 26 |
Zuzmók | 26 |
Mohok | 27 |
Edényes virágtalanok | 27 |
Nyitvatermők | 27 |
Zárvatermők | 27 |
Talaj és éghajlat (Terts István) | |
A talaj | 29 |
A talaj keletkezése | 29 |
A talaj összetétele | 29 |
A termőföld fontosabb tulajdonságai | 30 |
A talaj osztályozása | 32 |
A talaj változása | 32 |
A talaj vizsgálata | 36 |
A trágyázás | 38 |
Szervestrágyák | 38 |
Műtrágyák | 40 |
A trágyázás módja | 41 |
Agrometeorológia | 42 |
Éghajlatkialakító tényezők | 43 |
Az éghajlati elemek és hazánk éghajlata | 44 |
Küzdelem az éghajlat mostohasága ellen | 48 |
Növényvédelem a kertészetben (Ivády Sándor) | |
Kárvetők és betegségek felismerése és csoportosítása (Diagnosztika) | 49 |
Állati kártevők | 50 |
Növényi kórokozók | 52 |
Gyomok | 52 |
A kártevők elleni harc módszerei | 53 |
Növényvédőszerek | 54 |
Gombaölőszerek | 55 |
Rovarítószerek | 57 |
Gyomirtószerek | 59 |
Csávázószerek | 60 |
Növényvédő gépek | 60 |
Motoros növényvédő gépek | 60 |
Háti permetező- és porozógépek | 61 |
Háti permetező- és porozógépek | 61 |
Csávázógépek | 61 |
Repülőgépes növényvédelem | 61 |
Dísznövénytermesztés (Vécseyné, Ticsénszky Marianna) | 60 |
Általános rész | 63 |
Dísznövénytermesztő üzemek | 64 |
Dísznövények szaporítása | 65 |
Termelőedények | 72 |
Földnemek | 72 |
Napi kezelési munkák a dísznövénytermesztésben | 73 |
Időszaki munkák a dísznövénytermesztésben | 74 |
Szabadföldi dísznövények | 77 |
Egynyári növények | 77 |
Kétnyári növények | 82 |
Évelő dísznövények | 83 |
Díszfák és díszcserjék | 91 |
Üvegházi növények | 103 |
Virágos dísznövények | 103 |
Cserepes levél-dísznövények | 113 |
Hajtatás | 119 |
Általános tudnivalók | 119 |
Különféle dísznövények hajtatása | 120 |
Pázsitkészítés és fenntartás | 124 |
Zöldség- és kertimag termesztés (Tiborcz György) | |
A zöldségtermesztés jelentősége, a növények termőtájai | 125 |
Öntözéses zöldségtermesztés | 128 |
A zöldségnövények csoportosítása vízigényük szerint | 128 |
Az öntözés módszerei | 128 |
Zöldségnövények szaporítása | 132 |
Szaporító berendezések | 132 |
A vetőmag | 137 |
A vetés | 139 |
A palánták ápolása | 140 |
Védekezési munkák a melegágyban | 141 |
Kiültetés | 150 |
A zöldséghajtatás | 150 |
A vetésforgó | 150 |
Kétszakaszos zöldséges vetésforgó | 150 |
Háromszakaszos zöldséges vetésforgó | 154 |
Hatszakaszos zöldséges vetésforgó | 154 |
Kombinált vetésforgó | 155 |
Zöldségnövények műtrágyázása | 165 |
A termés tárolása. A zöldségtermesztés gépesítése és a termés tárolása | 165 |
A termés tárolása | 168 |
Szervezés és gépesítés | 170 |
Káposztafélék termesztése | 171 |
Fejes káposzta | 172 |
Kelkáposzta | 173 |
Vörös káposzta | 174 |
Karalábé | 175 |
Karfiol | 175 |
Bimbóskel | 175 |
A káposztafélék betegségei és kártevői | 178 |
A káposztafélék korai termesztése | 179 |
Gumós- és gyökérnövények termesztése | 179 |
Sárgarépa | 179 |
Petrezselyem | 182 |
Zeller | 183 |
Retek | 183 |
Cékla | 183 |
Gyökér- és gumósnövények betegségei és kártevői | 183 |
Gyökér- és gumósnövények korai termesztése | 185 |
Kabakosok termesztése | 188 |
Görögdinnye | 190 |
Sárgadinnye (Cukordinnye) | 192 |
Uborka | 192 |
Tök (Spárgatök) | 192 |
Sütőtök | 193 |
Laskatök | 193 |
Kabakosok betegségei és kártevői | 193 |
Kabakosok korai termesztése | 193 |
Csucsorfélék termesztése | 194 |
Paradicsom | 194 |
Paprika | 198 |
Tojásgyümölcs | 201 |
Burgonya | 201 |
A csucsorfélék betegségei és kártevői | 202 |
Paradicsom és paprika korai termesztése | 203 |
Hüvelyesek termesztése | 205 |
Borsó | 205 |
Bokorbab | 208 |
Karósbab | 209 |
Hagymafélék termesztése | 211 |
Vöröshagyma | 211 |
Fokhagyma | 214 |
Póréhagyma | 214 |
Téli sarjadékhagyma | 214 |
Metélőhagyma | 215 |
A hagymák betegségei és kárvetői | 215 |
A hagyma korai termesztése | 215 |
Levélzöldségek termesztése | 216 |
Fejes saláta | 216 |
Spenót | 218 |
Újzélandi spenót | 218 |
Levélzöldségek korai termesztése | 219 |
Csemegekukorica | 219 |
Évelő zöldségek termesztése | 220 |
Spárga | 220 |
Sóska | 223 |
Torma | 223 |
Az évelő zöldségnövények korai termesztése | 225 |
A csiperkegomba termesztése | 225 |
Zöldségmag-termesztés (Csatáry Szücs Kálmán) | 229 |
A zöldségmag-termesztés célja, jelentősége, termesztési adottságaik | 229 |
Vetésforgó, trágyázás | 230 |
A magtermesztés agrotechnikája | 231 |
Részletes magtermesztési ismeretek (Csatáry Szücs Kálmán) | 237 |
Egyévesek | 238 |
Kétévesek | 246 |
Évelők | 253 |
Gyümölcstermesztés (Rayman János) | |
A gyümölcstermesztés jelentősége | 257 |
A gyümölcstermesztés jelentősége | 257 |
A gyümölcstermesztés kialakulása | 258 |
A gyümölcstermő növényeink csoportosítása | 259 |
A gyümölcsfa részei | 260 |
Gyökérzet | 260 |
Törzs | 261 |
Korona | 261 |
Termőrészek | 261 |
Rügyek | 264 |
A gyümölcstermő növények szaporítása és nevelése | 265 |
A szaporítás célja | 265 |
A szaporítás módjai | 265 |
Az ivaros szaporítás | 266 |
Az ivartalan szaporítás | 268 |
A gyümölcsfaiskola működése | 278 |
A gyümölcsfaiskolai termesztés | 278 |
A faiskola kiegészítő részei | 288 |
A faiskolai nyilvántartások | 290 |
Az új gyümölcsös telepítése | 293 |
A gyümölcsös tervezése | 293 |
A telepítendő gyümölcsnemek és fajták megválasztása | 294 |
A gyümölcsfák térigénye | 294 |
Táblaalakítás, útvezetés | 294 |
Ültetési rendszerek | 297 |
Telepítési terv készítése | 297 |
A telepítés talajelőkészítése | 298 |
A fák helyének kitűzése | 299 |
A telepítés időpontja | 299 |
A gyümölcsfacsemete-küldemények kezelése | 301 |
Az oltványok előkészítése a telepítéshez | 301 |
A telepítés | 301 |
A telepítés védelme a nyúlkárok ellen | 302 |
A telepítés nyilvántartása | 302 |
A fiatal gyümölcsös kezelése | 303 |
A metszés célja | 303 |
A metszés elmélete | 304 |
A metszés elemei | 304 |
A koronanevelés | 305 |
A termőgyümölcsös gondozása | 307 |
A termő-gyümölcsfák karbantartása | 318 |
Ifjítás, átoltás | 318 |
A termés gondozása | 324 |
A termőfelület mérése | 3278 |
Tápanyagutánpótlás zöldtrágyázással | 328 |
A zöldtrágyanövények felhasználása | 330 |
Az almagyümölcsűek termesztése | 330 |
A csonthéja gyümölcsűek termesztése | 334 |
A héjasgyümölcsűek termesztése | 369 |
A gyümölcstermőtájak és a telepíthető gyümölcsfajták | 386 |
Szőlőtermelés (Prohászka Ferenc) | |
A szőlőtermelés népgazdasági jelentősége | 395 |
A szőlő részei | 396 |
A szőlőtőke gyökérzete | 397 |
A szőlőtőke föld feletti részei | 397 |
Szaporítóanyag-előállítás a szőlő telepítéséhez | 400 |
Oltványkészítés | 402 |
Oltvány és vessző gyökereztetése | 406 |
A szaporítóanyag vermelés | 410 |
A szőlő telepítése | 411 |
A telepítési hely kiválasztása | 411 |
Talajvizsgálat | 416 |
Fajtakiválasztás | 417 |
Gyalogszőlő létesítése | 419 |
Gyümölcsfa mint szőlőköztes | 419 |
A talaj előkészítése | 420 |
Forgatás | 422 |
Homoktalajok szélkár elleni védelme | 422 |
A terület beosztása | 426 |
A szaporítóanyag előkészítése | 426 |
Az ültetés | 431 |
A szőlő támaszberendezése | 433 |
Új ültetésű, fiatal szőlők kezelése | 433 |
A termőszőlő kezelése | 433 |
Fedés (takarás) | 433 |
Trágyázás | 434 |
Nyitás | 437 |
Metszés | 437 |
Harmatgyökerezés | 452 |
Metszés utáni munkák | 453 |
Tőkehiányok pótlása és a tőkék átoltása | 454 |
A hajtások kezelése | 460 |
Talajmunkák | 461 |
A szőlő betegségei és kártevői elleni vélekezés | 462 |
A szőlőtermesztés gépesítése | 475 |
Talajforgatógép | 476 |
Sorközművelő-, permetező- és porozógépek | 476 |
Szőlőoltvány-kiszedőgép | 477 |
Talajegyengetőgépek | 477 |
Szüret és a szőlő feldolgozása | 479 |
A csemegeszőlő szüretelése | 479 |
A borszőlő szüretelése és sajtolása | 479 |
A must fokolása | 480 |
A fehér borok készítése | 481 |
A vörös és siller borok készítése | 482 |
Borkezelés | 483 |
A borok sajátos tulajdonságai és értékelésük | 483 |
Az alkoholtartalom meghatározása | 484 |
A borok fejlődése és érése | 485 |
Alapvető pinceműveletek | 485 |
Javító pinceműveletek | 487 |
Iskolászó pinceműveletek | 488 |
Borbetegségek | 489 |
Borhibák | 490 |
Melléktermékek felhasználása | 490 |
Szőlőtermesztés a házikertben | 491 |
Az alanyvessző-telep kezelése | 492 |
Táblázat 60 szőlőfajta jellemző tulajdonságairól | 494 |
Irodalom | 505 |
Tárgymutató | 513 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.