Előszó
Minden igen régen kezdődött - majd' harminc éve. Illatokkal, ízekkel, érzésekkel. Szürkülettől gyöngyöző húsleves, házi készítésű csigatészta. A tojás még friss - nagyapám épp az imént vette ki a tyúk alól és ő darálta nemrég a zsemlemorzsát is. Nagymamám egy percre sem áll meg: a keze és a köténye - akárcsak a haja a barnaságába vegyült ősz hajszálaktól - lisztes. Dagaszt, keleszt, nyújt és szaggat. Régi rádiósmagnó, benne az elengedhetetlen magyar nóta - recsegve szól, de szól. Nyugalmat, békét, boldogságot árasztva. Olyan boldogság ez, amit csak egy kisgyermek érezhet, ha biztonságban érzi magát. Pont, mint én-ott, akkor. Hallom most is- és érzem, ahányszor csak rájuk gondolok.
Na, ilyen nekem azóta is a főzés és az ÉTEL. A nagybetűs, igazi, szívből készült ÉTEL. Amihez érzések, történetek - akár könnyek kapcsolódnak. Intenzíven, mélyről jövőn. Aminek már a készítése is örömet okoz, legyen az bármilyen bonyolult, vagy épp pont ellenkezőleg. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy milyen jó látni azt, ahogy jóízűen ízlelgetik és fogyasztják azok, akiknek olyan nagy szeretettel készítettük.
Így jött ennek a könyvnek az ötlete is. Aki ismer, tudja, szeretek főzni, sütni. Ételekről beszélgetni, azokról olvasni. Gyűjtöm a szakácskönyveket - legyenek azok régiek vagy újak, magyar vagy épp idegen nyelvűek. Aztán idővel egyre több ismerősömről, a munkám során velem kapcsolatba kerülő emberről derült ki, hogy számára is fontosak a kulináris élmények. Mindannyian szeretnek főzni, még ha nem is sikerül mindig minden tökéletesen - az viszont mindenkire egyformán igaz, hogy enni imádunk. Jót és jól.
Egyetlen beszélgetés sem telt el úgy, hogy valamelyikünknek ne jutott volna eszébe egy történet, amelynek szerves része volt valamilyen ÉTEL. Gondoltam egy merészet és megkérdeztem őket, lenne-e kedvük ezeket az anekdotákat - a „főszereplő" receptjével együtt megosztani velünk. Önökkel. És volt. Ekkor jött a gondolat, hogy kérdezzünk meg más, a jogi pályán - hisz jogászként a konyha mellett másik hobbim a szakmám -, vagy ahhoz kapcsolódó területen magának nevet szerzett szakembereket, hogy részt vennének-e velünk ebben a gasztronómiai időutazásban - ami sokunkat egész kisgyermek korig repít vissza.
Vissza