Bevezetés | 5 |
Az italokról általában | 7 |
A víz | 10 |
Szódavíz | 11 |
Ásványvíz | 12 |
A tej és a tejes italok | 17 |
Tejes italok | 20 |
Hideg tejes italok | 20 |
Forró tejes italok | 23 |
Tejes koktélok | 23 |
Tejes, fagylaltos gyümölcsitalok | 26 |
Joghurtos italok | 28 |
Kevertékitalok íróból | 29 |
Gyümölcsalapú italok | 30 |
A gyümölcsökről általában | 30 |
Hogyan készítsünk gyümölcs- és zöldségleveket? | 34 |
Válogatás, mosás | 35 |
Zúzás, pihentetés | 37 |
Lényerés | 39 |
A gyümölcslevek tisztítása | 44 |
A gyümölcslevek tartósítása | 45 |
Valódi, szűrt gyümölcslevek | 50 |
Málnaanyalé (és egyéb bogyósok anyalevének) készítése | 51 |
Anyalé készítése csonthéjasokból | 51 |
Édes gyümölcsmustok készítése | 52 |
Nektáritalok készítése | 53 |
Nektáritalkészítése friss gyümölcsből | 54 |
Nektáritalkészítése féltermékből | 55 |
Narancsital (citromital) | 55 |
Grape fruit ital | 57 |
Limonádék | 58 |
Gyümölcsszörpök | 60 |
Valódi szörpök | 61 |
Ízesített szörpök | 66 |
Egyéb szörpök | 67 |
Zöldségalapú levek | 69 |
Paradicsom alapú italok | 71 |
Paraj alapú italok | 73 |
Kelkáposzta alapú ital | 73 |
Sárgarépa alapú italok | 73 |
Egyéb zöldségitalok | 74 |
Gyümölcs-zöldségkoktélok | 74 |
Gyümölcsborok | 76 |
Néhány elméleti tudnivaló | 77 |
Az erjesztésig végzendő munkák | 79 |
A gyümölcslevek erjesztése | 81 |
A fejtés | 83 |
A kénezés | 86 |
A palackra töltés | 87 |
Néhány gyümölcsbor házi receptje | 88 |
Almabor | 89 |
Körtebor | 90 |
Egresbor | 91 |
Szamócabor | 92 |
Ribiszkebor | 92 |
Meggybor | 94 |
Szilvabor | 95 |
Birsbor | 95 |
Vörösáfonya-bor | 95 |
Feketeáfonya-bor | 96 |
Erdeiszamóca-bor | 96 |
Erdeimálna-bor | 96 |
Szederbor | 97 |
Csipkebogyóbor | 97 |
Hársbor | 98 |
Fügebor | 98 |
Mazsolabor | 99 |
A bor és a pezsgő | 100 |
A szőlő, a must és a bor összetétele | 102 |
Röviden az erjedésről | 107 |
Technológia mindenki számára | 108 |
Bor házilag | 111 |
Pezsgő (habzóbor) házilag | 111 |
Hogyan csoportosítják a borokat? | 113 |
Ismertebb és fontosabb minőségi boraink | 117 |
Milyen bort szolgálunk fel a különféle ételekhez? | 121 |
Előételekhez ajánlható borok | 123 |
Főételekhez javasolt borok | 123 |
Sajtokhoz és édességekhez illő borok | 129 |
A bor felszolgálása | 130 |
Milyen poharakból isszuk a bort? | 133 |
Ünnepi pohárköszöntők | 134 |
A bor a konyhában | 135 |
Fűszerezett borok és gyümölcsitalok | 136 |
Ürmösborok készítése | 136 |
A sör | 138 |
Miből főzik a sört? | 139 |
Sör házilag | 140 |
Milyen söröket ismerünk? | 141 |
Hogyan különböztetjük meg a söröket? | 142 |
A sör felszolgálásának szabályai | 144 |
A szeszes italok és likőrök | 146 |
Hogyan keletkezik az alkohol? | 146 |
Hogyan nyerjük a párlatokat? | 147 |
Milyen szeszes italokat ismerünk? | 147 |
Likőrök | 152 |
A báritalok | 158 |
A báritalok készítésének alapelvei | 162 |
Főbb italtípusok | 164 |
A báritalok készítéséhez szükséges eszközök | 165 |
Merőedények | 165 |
Poharak | 166 |
Keverő, aprító berendezések, egyéb eszközök | 168 |
Hogyan mixelünk jó koktélféléket? | 171 |
Rövid italok | 172 |
Aperitifek | 172 |
Koktélok | 173 |
Flipek | 179 |
Kruszták | 181 |
Hosszú italok | 184 |
Fizzek | 184 |
Sourok | 187 |
Kobblerek | 190 |
Szlingek | 193 |
Tojásos-tejes báritalok | 194 |
Egyéb italok | 197 |
Puncsok | 197 |
Grogok | 202 |
Bólék | 203 |
Fixek | 207 |
Szörbetek | 208 |
Borsodó | 210 |
Alkoholmentes báritalok | 210 |
Alkoholmentes flipek | 214 |
Alkoholmentes fizzek | 215 |
Alkoholmentes kobblerek | 216 |
Alkoholmentes egg-nogg | 217 |
Alkoholmentes bólék | 218 |
Alkoholmentes szörbetek | 218 |
Gyümölcspoharak | 219 |
A kávé | 221 |
A tea | 225 |
A kakaó | 228 |
Az italokhoz fölszolgálható kiegészítő ételek | 230 |
Néhány tanács az italok fölszolgálásához | 231 |
Az italok hőmérsékletéről | 231 |
A poharak megválasztásáról | 233 |
Idegen szakkifejezések magyarázata | 235 |
Ital ABC | 241 |
A mértékegységekről | 254 |