Bevezetés | 5 |
Az italokról általában | 6 |
A víz | 8 |
Szódavíz | 8 |
Ásványvíz | 9 |
A tej, tejkészítmények | 11 |
A kakaó | 12 |
Gyümölcslevek, szörpök | 13 |
A gyümölcsökről általában | 13 |
Hogyan készítsünk gyümölcs- és zöldségleveket? | 14 |
Válogatás, mosás | 15 |
Zúzás, pihentetés | 15 |
Lényerés | 17 |
A gyümölcslevek tisztítása | 22 |
A gyümölcslevek tartósítása | 22 |
Valódi, szűrt gyümölcslevek | 27 |
Málna-anyalé (és egyéb bogyósok anyalevének) készítése | 27 |
Anyalé készítése csonthéjasokból | 27 |
Édes gyümölcsmustok készítése | 28 |
Nektáritalok készítése | 28 |
Nektárital készítése friss gyümölcsből | 29 |
Nektárital készítése féltermékből | 29 |
Gyümölcsszörpök | 31 |
Valódi szörpök | 31 |
Ízesített szörpök | 33 |
Egyéb szörpök | 34 |
Zöldséglevek | 35 |
Alkoholmentes kevert italok | 37 |
Tejes italok | 39 |
Tej alapú kevert iralok | 40 |
Joghurt alapú kevert italok | 47 |
Író alapú kevert italok | 48 |
Gyümölcsös és zöldséges italok | 49 |
Gyümölcs alapú kevert italok | 49 |
Zöldség alapú kevert italok | 54 |
Gyümölcsborok | 58 |
Néhány elméleti tudnivaló | 58 |
Az erjesztésig végzendő munkák | 59 |
A gyümölcslevek erjesztése | 60 |
A fejtés | 62 |
A kénezés | 64 |
A palackra töltés | 65 |
Néhány gyümölcsbor házi receptje | 65 |
A bor és a pezsgő | 72 |
A szőlő, a must és a bor összetétele | 73 |
Röviden az erjedésről | 75 |
Tehcnológia mindenki számára | 76 |
Bor házilag | 77 |
Pezsgő (habzóbor) házilag | 77 |
Hogyan csoportosítják a borokat? | 78 |
Ismertebb és fontosabb minőségi boraink | 81 |
Fűszerezett borok és gyümölcsitalok | 83 |
Ürmösborok készítése | 83 |
A sör | 85 |
Miből főzik a sört? | 85 |
Sör házilag | 86 |
Milyen söröket ismerünk? | 87 |
Hogyan különböztetjük meg a söröket? | 87 |
A sör felszolgálásának szabályai | 88 |
Párlatok és likőrök | 89 |
Hogyan keletkezik az alkohol? | 89 |
Hogyan nyerjük a párlatokat? | 89 |
Milyen szeszesital-ipari termékeket ismerünk? | 90 |
Valódi és vágott pálinkák | 90 |
Likőrök | 97 |
Alkoholtartalmú kevert (bár) italok | 103 |
A báritalok készítésének alapelvei | 105 |
Főbb italtípusok | 106 |
A báritalok készítéséhez szükséges eszközök | 107 |
Mérőedények | 107 |
Poharak | 108 |
Keverő-, aprítóberendezések, egyéb eszközök | 109 |
Hogyan mixeljünk jó koktélféléket? | 111 |
Röviditalok | 112 |
Aperitifek | 112 |
Koktélok | 113 |
Flipek | 117 |
Hosszúitalok | 118 |
Fixek | 119 |
Fizzek | 119 |
Kobblerek | 121 |
Kruszták | 124 |
Limonádék | 125 |
Sourok | 126 |
Szlingek | 127 |
Tojásos-tejes báritalok | 128 |
Egyéb kevert italok | 130 |
Bólék | 130 |
Grogok | 133 |
Puncsok | 134 |
Szorbetek | 137 |
A kávé | 139 |
Kávéitalok, kávéspecialitások | 140 |
A tea | 143 |
Teaitalok | 144 |
Tudnivalók az italok felszolgálásához | 147 |
Bor a konyhában | 147 |
A borok felszolgálása | 148 |
Milyen ételekhez milyen italokat? | 151 |
Előételekhez ajánlott borok | 154 |
Főételekhez ajánlott borok | 156 |
Salátákhoz ajánlott borok | 158 |
Sajtokhoz ajánlott borok | 158 |
Desszertekhez ajánlott borok | 159 |
Gyümölcsökhöz ajánlott borok | 159 |
Az italokhoz kínálható étvágyfalatok | 159 |
Milyen italt milyen hőmérsékleten és milyen pohárból? | 160 |
Idegen szakkifejezések magyarázata | 162 |
Ital ábécé | 167 |
Mértékegységek | 172 |