1.060.331

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Italismeret

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: KIT Képzőművészeti Kiadó és Nyomda Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 163 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 16 cm
ISBN: 963-336-841-3
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér illusztrációval.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Ünnepi vacsorára készül: kitalálta a menüt, beszerezte a szükséges élelmiszereket, és nyugalommal gondol az elkövetkező étkezés ízeire. Mégis, mintha valami hiányozna: az innivalót még nem választotta ki! Nehéz kérdés: az ünnepi és a hétköznapi étkezéseknél egyaránt fontos kiegészítő a megfelelő innivaló.
E feladat megoldásában segít Önnek az Italismeret című könyv: ismerteti az ország borvidékeit, híres szőlőtermő tájainak hagyományait, jellemző borait, a sörfőzés történetét, folyamatát, a párlatok, likőrök fajtáit, készítését. A mindennapokhoz tartozó italok közül az ivóvizek, hazánk tájainak sajátos ízű, összetételük miatt jelentős ásványvizei és a divatos üdítőitalok is bemutatásra kerülnek.
A kiadványt mindazoknak ajánljuk, akik tudatosan szeretnék kiválasztani étkezéseikhez a legmegfelelőbb innivalót az éttermek és boltok széles kínálatából.

Tartalom

BEVEZETÉS 5
I. ALKOHOLTARTALMÚ ITALOK 7
BOR 11
A szőlőművelés és a bortermelés hagyományai Magyarországon 11
Magyarország borvidékei 16
1. Csongrádi borvidék 17
2. Hajós-Bajai borvidék 17
3. Kunsági borvidék 18
4. Aszár-Neszmélyi borvidék 18
5. Badacsonyi borvidék 19
6. Balatonfüred-Csopaki borvidék 19
7. Balatonfelvidéki borvidék 19
8. Etyek-Budai borvidék 19
9. Móri borvidék 20
10. Pannonhalma-Sokoróaljai borvidék 20
11. Somlói borvidék 20
12. Soproni borvidék 20
13. Dél-Balatoni borvidék 21
14. Mecsekaljai borvidék 21
15. Szekszárdi borvidék 21
16. Villányi borvidék 21
17. Bükkaljai borvidék 22
18. Egri borvidék 22
19. Mátraaljai borvidék 23
20. Tokaj-Hegyaljai borvidék 23
21. Balatonmelléke borvidék 24
22. Tolnai borvidék 24
A borkészítés alapanyaga: a szőlő 26
A bor készítése 29
A szőlő feldolgozása 29
A must erjesztése 29
A bor kezelése 32
A bor tisztítása 33
A bor harmóniájának kialakítása 35
A bor érésének szabályozása 36
A bor stabilizálása 37
A bor tárolása és érlelése 39
A bor forgalomba hozatala 41
A bor palackozása 41
A bor szállítása és raktározása 44
A bor minősége 46
A bor kémiai összetétele 46
A bor érzékszervi tulajdonságai 49
A borok fő típusai 52
Természetes borok 52
Asztali bor 53
Tájbor 53
Meghatározott termőhelyről származó minőségi bor 53
Meghatározott termőhelyről származó különleges
minőségű bor 54
Tokaji borkülönlegességek 56
Likőrborok 60
Csemegebor 60
Ürmösbor 63
Fűszerezett bor 64
Szénsavas borok 66
Pezsgő 66
Habzóbor 71
Gyöngyöző bor 71
Üdítő jellegű bor 71
A külföld nevezetesebb borvidékei 74
Franciaország borvidékei 74
Olaszország borvidékei 75
Spanyolország borvidékei 75
Németország borvidékei 75
Ellenőrző kérdések, feladatok 76
SÖR 77
Sörtörténet Mezopotámiától napjainkig 77
A sörgyártás nyersanyagai 79
A sör készítése 81
Malátagyártás 82
Sörfőzés 83
A sör forgalomba hozatala 86
A sor minősége 88
A sör kémiai összetétele 88
A sör érzékszervi tulajdonságai 90
A sörök fő típusai 92
Ellenőrző kérdések, feladatok 93
SZESZESITAL-IPARI KÉSZÍTMÉNYEK 94
Párlatok 95
Gyümölcspárlatok 95
Valódi pálinka 95
Különleges pálinka 98
Gabonapárlatok 99
Borpárlatok 101
Egyéb készítmények 103
Likőrök 103
Kereskedelmi likőrök 104
Különleges likőrök 104
Ellenőrző kérdések, feladatok 105
II. ALKOHOMENTES ITALOK 107
VÍZ 108
Ivóvíz 108
Az ivóvíz jelentősége a táplálkozásban 108
Az ivóvíz összetétele 109
Palackozott ivóvíz 112
Asztali víz 113
Szikvíz 113
Természetes víz 114
Ásványvíz 116
Az ásványvíz fogalma 116
Az ásvány víz összetétele 117
Az ásványvizek csoportosítása 119
Az ásványvizek minőségértékelésének szempontjai 120
Gyógyvíz 122
ÜDÍTŐITAL-IPARI TERMÉKEK 125
Az üdítőital-ipari termékek táplálkozás-élettani jelentősége 126
Az üdítőital-ipari termékek csoportosítása 127
Gyümölcs- és zöldséglevek 127
Üdítőitalok 130
Sűrítmények 133
Diétás italok 135
Az alkoholmentes italok palackozása 136
Ellenőrző kérdések, feladatok 137
KISLEXIKON 138
FELHASZNÁLT ÉS AJÁNLOTT IRODALOM 156
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem