Bevezetés | 9 |
ALKOHOLTARTALMÚ ITALOK | 11 |
Bor | 14 |
A szőlőművelés és a bortermelés hagyományai Magyarországon | 15 |
Magyarország borvidékei | 18 |
Csongrádi borvidék | 20 |
Hajós-Bajai borvidék | 20 |
Kunsági borvidék | 21 |
Ászár- Neszmélyi borvidék | 23 |
Badacsonyi borvidék | 25 |
Balatonfüred-Csopaki borvidék | 25 |
Balatonfelvidéki borvidék | 26 |
Etyek-Budai borvidék | 27 |
Móri borvidék | 28 |
Pannonhalma-Sokoróaljai borvidék | 29 |
Somlói borvidék | 31 |
Soproni borvidék | 32 |
Dél-Balatoni borvidék | 32 |
Mecsekaljai borvidék | 34 |
Szekszárdi borvidék | 34 |
Villányi borvidék | 35 |
Bükkaljai borvidék | 36 |
Egri borvidék | 37 |
Mátraaljai borvidék | 38 |
Tokaj-hegyaljai borvidék | 43 |
Balatonmelléke borvidék | 44 |
Tolnai borvidék | 45 |
A borkészítés alapanyaga: a szőlő | 46 |
A bor készítése | 46 |
A szőlő feldolgozása | 47 |
A must erjesztése | 47 |
A bor kezelése | 47 |
A bor tisztítása | 48 |
A bor harmóniája kialakítása | 48 |
A bor érésének szabályozása | 49 |
A bor stabilizálása | 49 |
A bor tárolása és érlelése | 50 |
A bor forgalomba hozatala | 50 |
A bor palackozása | 50 |
A bor szállítása és raktározása | 51 |
A bor minősége | 51 |
A bor kémiai összetétele | 52 |
A bor érzékszervi tulajdonságai | 52 |
A borok fő típusai | 52 |
Természetes borok | 53 |
Likőrborok | 53 |
Szénsavas borok | 54 |
A külföld nevezetesebb borvidékei | 54 |
Franciaország borvidékei | 54 |
Olaszország borvidékei | 55 |
Spanyolország borvidékei | 56 |
Németország borvidékei | 61 |
Ellenőrző kérdések, feladatok | 61 |
Sör | 61 |
Sörtörténet Mezopotámiától napjainkig | 62 |
A sörgyártás nyersanyagai | 64 |
A sör készítése | 64 |
A sör forgalomba hozatala | 67 |
A sör minősége | 67 |
A sör kémiai összetétele | 68 |
A sör érzékszervi tulajdonságai | 68 |
A sörök fő típusai | 69 |
Ellenőrző kérdések, feladatok | 82 |
Szeszesital-ipari készítmények | 83 |
Párlatok | 84 |
Gyümölcspárlatok | 84 |
Gabonapárlatok | 87 |
Borpárlatok | 88 |
Egyéb készítmények | 90 |
Likőrök | 92 |
Kereskedelmi likőrök | 93 |
Különleges likőrök | 94 |
Ellenőrző kérdések, feladatok | 94 |
ALKOHOLMENTES ITALOK | 105 |
Víz | 106 |
Ivóvíz | 106 |
Palackozott ivóvíz | 106 |
Forrásvíz | 106 |
Szikvíz | 107 |
Ásványi anyaggal dúsított ivóvíz | 108 |
Ízesített víz | 108 |
Természetes ásványvíz | 108 |
Gyógyvíz | 112 |
Üdítőital-ipari termékek | 114 |
Az üdítőital-ipari termékek táplálkozás-élettani jelentősége | 115 |
Az üdítőital-ipari termékek csoportosítása | 115 |
Gyümölcs- és zöldséglevek | 116 |
Üdítőitalok | 118 |
Sűrítmények | 121 |
Diétás italok | 122 |
Tej | 123 |
GYAKORLATOK | 139 |
Alkaloditartalmú italok | 125 |
Kávé | 125 |
Tea | 127 |
Egyes nemzetek italfogyasztási szokásai | 129 |
Ellenőrző kérdések, feladatok | 127 |
Gyakorlatok | 139 |
A laboratóriumi munka szabályai | 139 |
Laboratóriumi munkarend | 139 |
Laboratóriumi eszközök | 140 |
Tömegmérés | 141 |
Térfogatmérés | 144 |
Sűrűségmérés | 145 |
Térfogatos elemzés | 145 |
A bor kémiai összetevőinek vizsgálata | 147 |
Az alkoholtartalom meghatározása Malligand-készülékkel | 147 |
A bor összes titrálható savtartalmának meghatározása | 149 |
A bor állóképességének vizsgálata | 150 |
A bor vizezésének kimutatása | 151 |
Érzékszervi vizsgálatok | 152 |
A bor érzékszervi vizsgálata | 152 |
A pezsgő érzékszervi vizsgálata | 159 |
A sör érzékszervi vizsgálata | 162 |
Alkoholmentes üdítőital érzékszervi vizsgálata | 167 |
Egyéb vizsgálatok | 171 |
Zöldség- és gyümölcslevek vízben oldható szárazanyagtartalmának meghatározása kézi refraktométerrel | 171 |
A likőrök vízben oldható szárazanyag-tartalmának meghatározása kézi refraktométerrel | 173 |
A pálinka alkoholtartalmának meghatározása szeszfokolóval | 175 |
Kislexikon | 179 |
Felhasznált és ajánlott irodalom | 199 |