1.060.331

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Italismeret

A vendéglátó szakképzés számára

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Képzőművészeti Kiadó Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 204 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 16 cm
ISBN: 978-963-336-974-6
Megjegyzés: Azonosító szám: 2269. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Az italok az élvezeti szerek csoportjába tartozó folyékony élelmiszereinek. Fogyasztásuk táplálkozás-élettani szempontból nem feltétlenül szükséges. De sajátos, esetenként különleges alkotórészeik folytán kedvezően befolyásolják az emésztés folyamatát. Előnyösen hatnak az érzékszervekre és az idegrendszerre, ezáltal élénkítő, üdítő-frissítő hatásúak. Mindezen tulajdonságaikból adódóan elmaradhatatlan részei táplálkozásunknak. Napjainkban sokféle ital készül, a legkülönbözőbb igényeket kielégítve, évről évre gazdagabbá, változatosabbá téve ezen árucsoport választékát.

Tartalom

Bevezetés9
ALKOHOLTARTALMÚ ITALOK11
Bor14
A szőlőművelés és a bortermelés hagyományai Magyarországon15
Magyarország borvidékei18
Csongrádi borvidék20
Hajós-Bajai borvidék20
Kunsági borvidék21
Ászár- Neszmélyi borvidék23
Badacsonyi borvidék25
Balatonfüred-Csopaki borvidék25
Balatonfelvidéki borvidék26
Etyek-Budai borvidék27
Móri borvidék28
Pannonhalma-Sokoróaljai borvidék29
Somlói borvidék31
Soproni borvidék32
Dél-Balatoni borvidék32
Mecsekaljai borvidék34
Szekszárdi borvidék34
Villányi borvidék35
Bükkaljai borvidék36
Egri borvidék37
Mátraaljai borvidék38
Tokaj-hegyaljai borvidék43
Balatonmelléke borvidék44
Tolnai borvidék45
A borkészítés alapanyaga: a szőlő46
A bor készítése46
A szőlő feldolgozása47
A must erjesztése47
A bor kezelése47
A bor tisztítása48
A bor harmóniája kialakítása48
A bor érésének szabályozása49
A bor stabilizálása49
A bor tárolása és érlelése50
A bor forgalomba hozatala50
A bor palackozása50
A bor szállítása és raktározása51
A bor minősége51
A bor kémiai összetétele52
A bor érzékszervi tulajdonságai52
A borok fő típusai52
Természetes borok53
Likőrborok53
Szénsavas borok54
A külföld nevezetesebb borvidékei54
Franciaország borvidékei54
Olaszország borvidékei55
Spanyolország borvidékei56
Németország borvidékei61
Ellenőrző kérdések, feladatok61
Sör61
Sörtörténet Mezopotámiától napjainkig62
A sörgyártás nyersanyagai64
A sör készítése 64
A sör forgalomba hozatala67
A sör minősége67
A sör kémiai összetétele68
A sör érzékszervi tulajdonságai68
A sörök fő típusai69
Ellenőrző kérdések, feladatok82
Szeszesital-ipari készítmények83
Párlatok84
Gyümölcspárlatok84
Gabonapárlatok87
Borpárlatok88
Egyéb készítmények90
Likőrök92
Kereskedelmi likőrök93
Különleges likőrök94
Ellenőrző kérdések, feladatok94
ALKOHOLMENTES ITALOK105
Víz106
Ivóvíz106
Palackozott ivóvíz106
Forrásvíz106
Szikvíz107
Ásványi anyaggal dúsított ivóvíz108
Ízesített víz108
Természetes ásványvíz108
Gyógyvíz112
Üdítőital-ipari termékek114
Az üdítőital-ipari termékek táplálkozás-élettani jelentősége115
Az üdítőital-ipari termékek csoportosítása115
Gyümölcs- és zöldséglevek116
Üdítőitalok118
Sűrítmények121
Diétás italok122
Tej123
GYAKORLATOK139
Alkaloditartalmú italok125
Kávé125
Tea127
Egyes nemzetek italfogyasztási szokásai129
Ellenőrző kérdések, feladatok127
Gyakorlatok139
A laboratóriumi munka szabályai139
Laboratóriumi munkarend139
Laboratóriumi eszközök140
Tömegmérés141
Térfogatmérés144
Sűrűségmérés145
Térfogatos elemzés145
A bor kémiai összetevőinek vizsgálata147
Az alkoholtartalom meghatározása Malligand-készülékkel147
A bor összes titrálható savtartalmának meghatározása149
A bor állóképességének vizsgálata150
A bor vizezésének kimutatása151
Érzékszervi vizsgálatok152
A bor érzékszervi vizsgálata152
A pezsgő érzékszervi vizsgálata159
A sör érzékszervi vizsgálata162
Alkoholmentes üdítőital érzékszervi vizsgálata167
Egyéb vizsgálatok171
Zöldség- és gyümölcslevek vízben oldható szárazanyagtartalmának meghatározása kézi refraktométerrel171
A likőrök vízben oldható szárazanyag-tartalmának meghatározása kézi refraktométerrel173
A pálinka alkoholtartalmának meghatározása szeszfokolóval175
Kislexikon179
Felhasznált és ajánlott irodalom199
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Italismeret Italismeret
Állapot:
4.140 ,-Ft
21 pont kapható
Kosárba