1.067.073

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Italismeret

A vendéglátó szakképzés számára

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Képzőművészeti Kiadó Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 204 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 16 cm
ISBN: 963-336-886-3
Megjegyzés: Tankönyvi szám: 59612. Néhány fekete-fehér ábrával.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés5
ALKOHOLTARTALMÚ ITALOK7
Bor11
A szőlőművelés és a bortermelés hagyományai Magyarországon11
Magyarország borvidékei16
Csongrádi borvidék17
Hajós-Bajai borvidék17
Kunsági borvidék18
Ászár- Neszmélyi borvidék18
Badacsonyi borvidék19
Balatonfüred-Csopaki borvidék19
Balatonfelvidéki borvidék19
Etyek-Budai borvidék19
Móri borvidék20
Pannonhalma-Sokoróaljai borvidék20
Somlói borvidék20
Soproni borvidék20
Dél-Balatoni borvidék21
Mecsekaljai borvidék21
Szekszárdi borvidék21
Villányi borvidék21
Bükkaljai borvidék22
Egri borvidék22
Mátraaljai borvidék23
Tokaj-hegyaljai borvidék23
Balatonmelléke borvidék24
Tolnai borvidék24
A borkészítés alapanyaga: a szőlő26
A bor készítése29
A szőlő feldolgozása29
A must erjesztése29
A bor kezelése32
A bor tisztítása33
A bor harmóniája kialakítása35
A bor érésének szabályozása36
A bor stabilizálása37
A bor tárolása és érlelése39
A bor forgalomba hozatala41
A bor palackozása41
A bor szállítása és raktározása44
A bor minősége46
A bor kémiai összetétele46
A bor érzékszervi tulajdonságai49
A borok fő típusai52
Természetes borok52
Likőrborok60
Szénsavas borok66
A külföld nevezetesebb borvidékei74
Franciaország borvidékei74
Olaszország borvidékei75
Spanyolország borvidékei75
Németország borvidékei75
Ellenőrző kérdések, feladatok76
Sör77
Sörtörténet Mezopotámiától napjainkig77
A sörgyártás nyersanyagai79
A sör készítése 81
Malátagyártás82
Sörfőzés83
A sör forgalomba hozatala86
A sör minősége88
A sör kémiai összetétele88
A sör érzékszervi tulajdonságai90
A sörök fő típusai92
Ellenőrző kérdések, feladatok93
Szeszesital-ipari készítmények94
Párlatok95
Gyümölcspárlatok95
Gabonapárlatok99
Borpárlatok101
Egyéb készítmények103
Likőrök103
Kereskedelmi likőrök104
Különleges likőrök104
Ellenőrző kérdések, feladatok105
ALKOHOLMENTES ITALOK107
Víz108
Ivóvíz108
Az ivóvíz jelentősége a táplálkozásban108
Az ivóvíz összetétele109
Palackozott ivóvíz112
Asztali víz113
Szikvíz113
Természetes víz114
Ásványvíz116
Gyógyvíz122
Üdítőital-ipari termékek125
Az üdítőital-ipari termékek táplálkozás-élettani jelentősége126
Az üdítőital-ipari termékek csoportosítása127
Gyümölcs- és zöldséglevek127
Üdítőitalok130
Sűrítmények133
Diétás italok135
Az alkoholmentes italok palackozása136
Ellenőrző kérdések, feladatok137
GYAKORLATOK138
A laboratóriumi munka szabályai138
Laboratóriumi munkarend138
Elsősegélynyújtás138
Laboratóriumi eszközök139
Üvegeszközök139
Porceláneszközök140
Fémeszközök140
Faeszközök140
Egyéb anyagból készült eszközök140
Tömegmérés140
Táramérleg142
Analitikai mérleg143
Térfogatmérés144
Sűrűségmérés145
Térfogatos elemzés145
A bor kémiai összetevőinek vizsgálata147
Az alkoholtartalom meghatározása Malligand-készülékkel147
A bor összes titrálható savtartalmának meghatározása149
A bor állóképességének vizsgálata150
A bor vizezésének kimutatása151
Érzékszervi vizsgálatok152
A bor érzékszervi vizsgálata152
A pezsgő érzékszervi vizsgálata159
A sör érzékszervi vizsgálata162
Alkoholmentes üdítőital érzékszervi vizsgálata168
Egyéb vizsgálatok172
Zöldség- és gyümölcslevek vízben oldható szárazanyagtartalmának meghatározása kézi refraktométerrel172
A likőrök vízben oldható szárazanyag-tartalmának meghatározása kézi refraktométerrel174
A pálinka alkoholtartalmának meghatározása szeszfokolóval177
Kislexikon179
Felhasznált és ajánlott irodalom197
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem