kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Képzőművészeti Kiadó Kft. |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 204 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 22 cm x 16 cm |
ISBN: | 963-336-886-3 |
Megjegyzés: | Tankönyvi szám: 59612. Néhány fekete-fehér ábrával. |
Bevezetés | 5 |
ALKOHOLTARTALMÚ ITALOK | 7 |
Bor | 11 |
A szőlőművelés és a bortermelés hagyományai Magyarországon | 11 |
Magyarország borvidékei | 16 |
Csongrádi borvidék | 17 |
Hajós-Bajai borvidék | 17 |
Kunsági borvidék | 18 |
Ászár- Neszmélyi borvidék | 18 |
Badacsonyi borvidék | 19 |
Balatonfüred-Csopaki borvidék | 19 |
Balatonfelvidéki borvidék | 19 |
Etyek-Budai borvidék | 19 |
Móri borvidék | 20 |
Pannonhalma-Sokoróaljai borvidék | 20 |
Somlói borvidék | 20 |
Soproni borvidék | 20 |
Dél-Balatoni borvidék | 21 |
Mecsekaljai borvidék | 21 |
Szekszárdi borvidék | 21 |
Villányi borvidék | 21 |
Bükkaljai borvidék | 22 |
Egri borvidék | 22 |
Mátraaljai borvidék | 23 |
Tokaj-hegyaljai borvidék | 23 |
Balatonmelléke borvidék | 24 |
Tolnai borvidék | 24 |
A borkészítés alapanyaga: a szőlő | 26 |
A bor készítése | 29 |
A szőlő feldolgozása | 29 |
A must erjesztése | 29 |
A bor kezelése | 32 |
A bor tisztítása | 33 |
A bor harmóniája kialakítása | 35 |
A bor érésének szabályozása | 36 |
A bor stabilizálása | 37 |
A bor tárolása és érlelése | 39 |
A bor forgalomba hozatala | 41 |
A bor palackozása | 41 |
A bor szállítása és raktározása | 44 |
A bor minősége | 46 |
A bor kémiai összetétele | 46 |
A bor érzékszervi tulajdonságai | 49 |
A borok fő típusai | 52 |
Természetes borok | 52 |
Likőrborok | 60 |
Szénsavas borok | 66 |
A külföld nevezetesebb borvidékei | 74 |
Franciaország borvidékei | 74 |
Olaszország borvidékei | 75 |
Spanyolország borvidékei | 75 |
Németország borvidékei | 75 |
Ellenőrző kérdések, feladatok | 76 |
Sör | 77 |
Sörtörténet Mezopotámiától napjainkig | 77 |
A sörgyártás nyersanyagai | 79 |
A sör készítése | 81 |
Malátagyártás | 82 |
Sörfőzés | 83 |
A sör forgalomba hozatala | 86 |
A sör minősége | 88 |
A sör kémiai összetétele | 88 |
A sör érzékszervi tulajdonságai | 90 |
A sörök fő típusai | 92 |
Ellenőrző kérdések, feladatok | 93 |
Szeszesital-ipari készítmények | 94 |
Párlatok | 95 |
Gyümölcspárlatok | 95 |
Gabonapárlatok | 99 |
Borpárlatok | 101 |
Egyéb készítmények | 103 |
Likőrök | 103 |
Kereskedelmi likőrök | 104 |
Különleges likőrök | 104 |
Ellenőrző kérdések, feladatok | 105 |
ALKOHOLMENTES ITALOK | 107 |
Víz | 108 |
Ivóvíz | 108 |
Az ivóvíz jelentősége a táplálkozásban | 108 |
Az ivóvíz összetétele | 109 |
Palackozott ivóvíz | 112 |
Asztali víz | 113 |
Szikvíz | 113 |
Természetes víz | 114 |
Ásványvíz | 116 |
Gyógyvíz | 122 |
Üdítőital-ipari termékek | 125 |
Az üdítőital-ipari termékek táplálkozás-élettani jelentősége | 126 |
Az üdítőital-ipari termékek csoportosítása | 127 |
Gyümölcs- és zöldséglevek | 127 |
Üdítőitalok | 130 |
Sűrítmények | 133 |
Diétás italok | 135 |
Az alkoholmentes italok palackozása | 136 |
Ellenőrző kérdések, feladatok | 137 |
GYAKORLATOK | 138 |
A laboratóriumi munka szabályai | 138 |
Laboratóriumi munkarend | 138 |
Elsősegélynyújtás | 138 |
Laboratóriumi eszközök | 139 |
Üvegeszközök | 139 |
Porceláneszközök | 140 |
Fémeszközök | 140 |
Faeszközök | 140 |
Egyéb anyagból készült eszközök | 140 |
Tömegmérés | 140 |
Táramérleg | 142 |
Analitikai mérleg | 143 |
Térfogatmérés | 144 |
Sűrűségmérés | 145 |
Térfogatos elemzés | 145 |
A bor kémiai összetevőinek vizsgálata | 147 |
Az alkoholtartalom meghatározása Malligand-készülékkel | 147 |
A bor összes titrálható savtartalmának meghatározása | 149 |
A bor állóképességének vizsgálata | 150 |
A bor vizezésének kimutatása | 151 |
Érzékszervi vizsgálatok | 152 |
A bor érzékszervi vizsgálata | 152 |
A pezsgő érzékszervi vizsgálata | 159 |
A sör érzékszervi vizsgálata | 162 |
Alkoholmentes üdítőital érzékszervi vizsgálata | 168 |
Egyéb vizsgálatok | 172 |
Zöldség- és gyümölcslevek vízben oldható szárazanyagtartalmának meghatározása kézi refraktométerrel | 172 |
A likőrök vízben oldható szárazanyag-tartalmának meghatározása kézi refraktométerrel | 174 |
A pálinka alkoholtartalmának meghatározása szeszfokolóval | 177 |
Kislexikon | 179 |
Felhasznált és ajánlott irodalom | 197 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.