1.060.331

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Italismeret

A vendéglátó szakképzés számára

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Képzőművészeti Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 204 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 16 cm
ISBN: 963-336-974-6
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrált. Tankönyvi szám: 59612/1
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Az italok és élvezeti szerek csoportjába tartozó kedvelt, folyékony élelmiszereink. Fogyasztásuk táplálkozás-élettani szempontból nem feltétlen szükséges, mivel legősibb italunk a víz, valamint az élelmiszerekben és az ételekben lévő természetes víztartalom biztosítja az életműködések folyadékszükségletét, nem létfontosságú táplálékaink. Mégis nélkülözhetetlenek, hiszen sajátos, esetenként különleges alkotórészeik folytán kedvezően befolyásolják az emésztés folyamatát, előnyösen hatnak az érzékszervekre és az idegrendszerre, ezáltal élénkítő, üdítő-frissítő hatásúak. Mindezen tulajdonságaikból adódóan szinte elmaradhatatlan részei táplálkozásunknak. Napjainkban már megszámlálhatatlanul sokféle ital készül, a legkülönbözőbb igényeket kielégítve évről évre gazdagabbá, változatosabbá, színesebbé téve ezen árucsoport választékát.
A kereskedelmi forgalomba kerülő italoknak két nagy csoportját különböztetjük meg: az alkoholtartalmú, valamint az alkoholmentes italokat.
Az alkoholtartalmú... Tovább

Fülszöveg

Az italok és élvezeti szerek csoportjába tartozó kedvelt, folyékony élelmiszereink. Fogyasztásuk táplálkozás-élettani szempontból nem feltétlen szükséges, mivel legősibb italunk a víz, valamint az élelmiszerekben és az ételekben lévő természetes víztartalom biztosítja az életműködések folyadékszükségletét, nem létfontosságú táplálékaink. Mégis nélkülözhetetlenek, hiszen sajátos, esetenként különleges alkotórészeik folytán kedvezően befolyásolják az emésztés folyamatát, előnyösen hatnak az érzékszervekre és az idegrendszerre, ezáltal élénkítő, üdítő-frissítő hatásúak. Mindezen tulajdonságaikból adódóan szinte elmaradhatatlan részei táplálkozásunknak. Napjainkban már megszámlálhatatlanul sokféle ital készül, a legkülönbözőbb igényeket kielégítve évről évre gazdagabbá, változatosabbá, színesebbé téve ezen árucsoport választékát.
A kereskedelmi forgalomba kerülő italoknak két nagy csoportját különböztetjük meg: az alkoholtartalmú, valamint az alkoholmentes italokat.
Az alkoholtartalmú italok közé a bor, a sor és a szeszesital-ipari készítmények tartoznak.
Az alkoholmentes italokhoz pedig a víz és az üdítőital-ipari termékek sorolhatók.
Kereskedelmi forgalmukat tekintve az alkoholtartalmú italok jelentősége a nagyobb, táplálkozás-élettani vonatkozásban viszont az alkoholmentes italok az értékesebbek. Vissza

Tartalom

Bevezetés5
Alkoholtartalmú italok7
Bor11
A szőlőművelés és a bortermelés hagyományai Magyarországon.11
Magyarország borvidékei16
A borkészítés alapanyaga: a szőlő26
A bor készítése29
A bor kezelése32
A bor tárolása és érlelése39
A bor forgalomba hozatala41
A bor minősége46
A borok fő típusai52
A külföld nevezetesebb borvidékei74
Ellenőrző kérdések, feladatok76
Sör77
Sörtörténet Mezopotámiától napjainkig77
A sörgyártás nyersanyagai79
A sör készítése81
A sör forgalomba hozatala86
A sör minősége88
A sörök fő típusai92
Ellenőrző kérdések, feladatok93
Szeszesital-ipari készítmények94
Párlatok95
Likőrök103
Ellenőrző kérdések, feladatok105
Alkoholmentes italok107
Víz108
Ivóvíz108
Palackozott ivóvíz112
Asztali víz113
Szikvíz113
Természetes víz114
Üdítőital-ipari termékek125
Az üdítőital-ipari termékek táplálkozás-élettani jelentősége126
Az üdítőital-ipari termékek csoportosítása127
Az alkoholmentes italok palackozása136
Ellenőrző kérdések, feladatok137
Gyakorlatok138
A laboratóriumi munka szabályai138
Laboratóriumi munkarend138
Elsősegélynyújtás138
Laboratóriumi eszközök139
Tömegmérés140
Térfogatmérés144
Sűrűségmérés145
Térfogatos elemzés145
A bor kémiai összetevőinek vizsgálata147
Az alkoholtartalom meghatározása Malligand-készülékkel147
A bor összes titrálható savtartalmának meghatározása149
A bor állóképességének vizsgálata150
A bor vizezésének kimutatása151
Érzékszervi vizsgálatok152
A bor érzékszervi vizsgálata152
A pezsgő érzékszervi vizsgálata159
A sör érzékszervi vizsgálata162
Alkoholmentes üdítőital érzékszervi vizsgálata168
Egyéb vizsgálatok172
Zöldség- és gyümölcslevek vízben oldható szárazanyagtartalmának meghatározása kézi refraktométerrel172
A likőrök vízben oldható szárazanyag-tartalmának meghatározása kézi refraktométerrel174
A pálinka alkoholtartalmának meghatározása szeszfokolóval177
Kislexikon179
Felhasznált és ajánlott irodalom197
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem