1.063.250

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Italáruismeret

Belkereskedelmi Minisztérium Szakoktatási Intézet

Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői vászonkötés
Oldalszám: 200 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 20 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:

Magyarország borvidékei és borai

Magyarország területén 604 000 kat.holdon termelünk szőlőt. Szőlőtermelésünknek 90 %-át bornak dolgozzuk fel, 10 %-át csemegeszőlőként... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:

Magyarország borvidékei és borai

Magyarország területén 604 000 kat.holdon termelünk szőlőt. Szőlőtermelésünknek 90 %-át bornak dolgozzuk fel, 10 %-át csemegeszőlőként értékesitjük. Általában borunk 63 %-a fehér, 37 %-a vörös és siller bor. Az összes szőlőterületünknek 93 %-a bor-, 7%-a pedig csemegeszőlő. Fekvés szerint hegyi szőlőink területe 34 %, a sikvidéki szőlőink területe pedig 66 %-ot tesz ki. A sikvidéki szőlők legnagyobb része /84 %/ immunis homok.
Bortermelésünk évenként átlag 3-3,5 millió hektoliter, ami kat. holdanként 8-9 hektoliter átlagtermelésnek felel meg. Bortermelésünk 10-12 %-a direkt termő bor. Borainkat minőség szerint osztályozva átlagban 1-5% természetes csemegebort, 15-20 % pecsenyebort és 70-80 % asztali bort termelünk.
Magyarország földrajzi fekvése és éghajlati viszonyai különösen a minőségi-borok termelésére kedvezőek. A kötött-talaju hegyi, un, történelmi borvidéket alkotó szőlőinkben elsőrendű pecsenyeborok, fajborok és aszuborok teremnek. A kellő gonddal és a fajták helyes megválasztásával telepitett homoki szőlő termése között is találhatunk olyan testes és tüzes minőségüt, amely megközeliti a hegyi borok minőségét. Szőlőterületünket 17 borvidékre osztjuk. A borvidékek szerinti elosztás a hegyi borok védelmét szolgálja. Célja, hogy hires borvidékeink nevével ne lehessen más bort forgalomba hozni, amely a borvidék borainak jó hirét rontaná, másrészt a fogyasztó igy tényleg olyan borhoz juthat, amelyet inni kiván. Az alföldi borok kivételével a többi borvidék földrajzi területén termett borokat csak akkor szabad a borvidék nevével forgalomba hozni, ha azok hegyi szőlőkben termettek. Sik területen termett bort csupán arról a községről szabad elnevezni, melynek határában a szőlő fekszik. Más borvidékről vett elnevezésük tehát tilos. Vissza

Tartalom

Bevezető
Magyarország borvidékei és borai 3
A Világ nagyobb bortermelő országai és nevezetesebb borai 12
I.
Boros pincék, boros hordók 22
A szüreti előkészületek 30
A szüret 31
A termés feldolgozása 33
Fehér, vörös és siller borok készítése 33
Fehér, vörös és siller bőrök összehasonlitása 36
Sűrített must készítése 37
A must alkotórészei 40
A must erjedése, kezelése 42
A bor alkotórészei 47
A bor fejlődése 53
A bor egyszerű kezelése: töltögetés, fejtés, kénezés 54
Iskolásé pincemüveletek: szeparálás, házasitás, derítés /deritőszerek/ szürés, pasztőrözés, palackozás 59
A must és a bor javításai cukor és szesztartalmának emelése, savtompitás, szintelenités, szagtalanitás és szinezés 78
Pezsgő-gyártás 84
A habzóbor készitése 88
Természetes, készitett és mesterséges csemegeborok 88
Aszu és aszuhoz hasonló borok 90
Tokaji essencia 90
Tokaji 91
Tokaji fordítás, máslás és szamorodni 92
Készített csemegeborok 93
Ürmösbor 94
Borbetegségek ismertetése, azok gyártása és megelőzése 95
Borhibák ismertetése, azok gyógyítása és megelőzése 103
Borok birálata érzékszervi vizsgálat alapján 109
II. Sörgyártás.
A sörgyártás jelentősége népgazdaságunkban 115
A sör- és malátagyártás nyersanyagai 115
Malátagyártás
Sörfőzés 119
A sör erjedése 121
A sör fejtése 125
A kész sör 124
III. Pálinkafőzés.
A szeszesitalok történetének rövid ismertetése 126
A pálinkafőzés jelentősége hazánkban 1S8
A pálinkafőzés nyersanyagai, cefrézés, tárolás 151
A lepárlás művelete 159
Lepárló készülékek 140
Pálinka főzése 141
A pálinka finomítása 142
Valódi rum és külföldi pálinkák 145
Borpárlat /brandy/ 137
Likőrgyártás
A likőrgyártás nyersanyagai 149
Drogok előkészitése és feldolgozása 153
A likőrgyártás műveletei 158
Mesterséges esszenciák 161
Mesterséges pálinkák 161
Rum és pálinkagyártás hideg uton 162
Szeszesitalok tárolása és érlelése 163
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem