1.044.844

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Iparvállalati szervezés-tervezés I-II.

Kézirat gyanánt

Szerkesztő

Kiadó: Pénzügyminisztérium Könyvviteli Tanulmányi Felügyelőség
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 141 oldal
Sorozatcím: Mérlegképes könyvelői tanfolyamok jegyzete
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 21 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kézirat gyanánt.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A társadalom fennmaradása termelés nélkül elképzelhetetlen. A társadalom szükségletének kielégítéséhez szükséges anyagi javakat munkával kell a természetből megszerezni és a már megszerzett... Tovább

Előszó

A társadalom fennmaradása termelés nélkül elképzelhetetlen. A társadalom szükségletének kielégítéséhez szükséges anyagi javakat munkával kell a természetből megszerezni és a már megszerzett jószágot további munkával kell alkalmassá tenni. Az élet fenntartására, szebbé és kellemesebbé tételére szolgáló sokféle terméket, élelmet, ruházatot azonban nemcsak egyszer kell megtermelni, hanem folyamatosan újra és újra. Folyamatos termelés nélkül nincs élet. Egyetlen társadalom sem szüntetheti meg a termelést, mert az a pusztuláshoz vezetne. A javak előállítása az ipar és mezőgazdaság területén szervezett termelő folyamat keretében történik. Termelő folyamaton az egymással összefüggő munkafolyamatok összességét kell érteni. A termelő folyamatot követi a javak elosztása, fogyasztása, melyeket együttesen gazdálkodásnak nevezünk. A termelés, elosztás, forgalom, fogyasztás állandóan ismétlődő körfolyamat, amelyben a termelés az elsődleges. A termelés meghatározza a gazdálkodás többi folyamatát is. Fogyasztani ugyanis csak azt lehet, amit megtermeltünk. A társadalmi termelésnek ezt az állandóan megismétlődő folyamatát újratermelésnek nevezzük. Az újratermelésnek egyik feltétele az, hogy a társadalom által előállított össztermék egy részét a termelés továbbfolytatására fordítsák.A megtermelt gabonát pl. teljes egészében nem lehet elfogyasztani, mert egy részét - mint vetőmagot - a jövő évi termeléshez kell felhasználni. A meglévő állat-állományt sem lehet teljes egészében levágni, egy részét továbbtenyésztésre kell meghagyni. Az iparnak is kell olyan gépeket készíteni, amelyeket további termelés során fognak hasznosítani. Az újratermelés megismétlődhet - az előző időszakhoz viszonyítva - azonos fokon, vagy attól eltérően magasabb fokon. Azt, hogy az újratermelés miképpen ismétlődik meg, azt a gazdaságpolitika alakítja ki. A gazdaságpolitika kialakításánál számos tényezőt kell figyelembe venni. A társadalmi újratermelésnek azt a menetét, amelyben az újratermelés nem azonos fokon ismétlődik meg, hanem évről-évre nagyobb mértékben megy végbe, bővített újratermelésnek nevezzük. Az újratermelés folyamatában nem közömbös az hogy - a termelés bővítésére szolgáló résszel - melyik iparágat fejlesztik. Hosszabb idő alatt - különböző iparágak eltérő fejlesztése miatt - egy adott gazdaságban más-más arányok keletkeznek. Vissza

Tartalom

I. kötet
Első rész
I. A népgazdaság tervezése.
1. A bővített újratermelés, arányok a gazdaságban 1
2. A gazdaság tervezésének lehetetlensége a kapitalizmusban 2
3. A gazdaság tervszerű vezetésének lehetősége és szükségszerűsége a szocializmusban 4
4. A népgazdasági terv 5
5. A gazdasági tervezés feladata 6
6. A népgazdasági terv sajátosságai 9
7. A népgazdasági terv fejezetei 13
8. A népgazdasági terv mutatószámai 15
9. A népgazdasági terv kidolgozásának rendszere 17
II. A szocialista ipar irányításának alapelvei
1. Termelés irányításának összefüggése a termelési viszonyokkal 21
2. A szocialista ipar irányításának alapelvei 22
3. A magyar ipar irányításának rendszere 26
4. A szocialista vállalat, mint önálló gazdálkodó egység 27
5. Az iparvállalatok szervezeti felépítése 30
6. A termelés és az elosztás gazdasági emelőinek felhasználása az iparban 36
III. Termelő folyamat szervezése
1. Termelő folyamat, üzem és az üzem csoportosítása 40
2. Termelő folyamat szervezése, típusai 42
3. A termelés műszaki és ügyviteli előkészítése 46

II. kötet
I. TERMELÉSI TERV
1. Alapfogalmak 3
A termelés terjedelmének meghatározása 5
a/ a termelés meghatározása természetes mértékegységben 6
b/ a termelés értékelése 8
Termelési érték 10
c/ A termelés mérése munkavolumenben /normaórában/ 15
2. A termelési terv előkészítése 16
3. A termelési terv összeállítása 18
4. A termelési terv összefüggése a többi részlettervvel 25
A termelés operatív tervezése 25
6. A vállalat termelési kapacitása és a termelési kapacitás kihasználásának tervezése 29
A/ Termelési kapacitás és a termelési kapacitás kihasználás fogalma 30
B/ A termelési kapacitás kiszámításának módszerei 31
C/ A termelési kapacitás meghatározásának tényezői 35
D/ A kapacitás-kihasználás számítása 40
E/ A kapacitás-kihasználás növelésének eszközei 45
F/ A vállalati kapacitás-kihasználási terv készítése 44
7. Kooperációs terv 52
II. MŰSZAKI FEJLESZTÉSI TERV
1. A műszaki fejlesztés tartalma és jelentősége 60
2. A műszaki fejlesztési terv 62
3. Műszaki-szervezési intézkedések terve 62
4. Új gyártmányok bevezetésével kapcsolatos munkálatok programja 75
5. Műszaki-gazdasági mutatószámok 76
6. A tervszerű megelőző karbantartás /TMK/ tervezése 80
A/ A TMK munkái 80
B/ Karbantartási időközök és időtartamok meghatározása 82
C/ A TMK szervezete 85
D/ A TMK Tervei 87
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem