kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Vízügyi Műszaki Tájékoztató Iroda |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 188 oldal |
Sorozatcím: | Országos Vízügyi Főigazgatóság kiadványa |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 21 cm x 15 cm |
ISBN: | |
Bevezetés | 11 |
A vegyipar vízgazdálkodásának elvi kérdései | |
A vegyipar jelentősebb vízhasználatai | 16 |
A vegyipari vízszennyeződések fontosabb jellemzői | 18 |
Szervetlen anyagok | 19 |
Szerveskémiai anyagok | 19 |
A vegyipari szennyvízkezelés korszerű irányelvei | 20 |
A kezelés szükséges mértéke | 21 |
Az üzemi szennyvízkezelés általános szempontjai | 21 |
A befogadó élővízfolyás szennyezési kérdései | 23 |
A vegyipari üzemek vízminőségi kérdései | |
Ivóvíz | 27 |
Ipari vízszükséglet | 27 |
Kazántápvíz | 28 |
Hűtővíz | 28 |
Technológiai víz | 29 |
Tűzoltó víz | 30 |
Friss víz | 31 |
A vegyipari üzemek csatornázásának és szennyvíztisztításának elvi kérdései | |
Az elfolyó víz elvezetésére szolgáló műtárgyak károsodásának elkerülése | 33 |
Káros kiválások kiküszöbölése | 34 |
A befogadó megengedett mértéken felüli szennyezésének kérdései | 37 |
A szükséges utótisztítás lehetőségének biztosítása | 39 |
A szükséges tisztítás gazdaságossági kérdései | 39 |
Vegyipari szennyvizek fizikai és kémiai kezelése | |
Szennyvizek hűtése | 46 |
Szennyvizek semlegesítése | 46 |
Savas oldatok semlegesítése | 47 |
Alkálikus oldatok semlegesítése | 49 |
Semlegesítő berendezések üzemeltetése és műszerezése | 50 |
Kicsaopás, pelyhesítés | 52 |
Ülepítés, szedimentálás | 55 |
Szűrés | 59 |
Homokszűrők | 60 |
Szűrőprések | 61 |
Dobszűrők | 61 |
Centrifugák | 62 |
Szűrőrácsok, durva szűrés | 62 |
Szennyező anyagok adbszorbciós eltávolítása | 63 |
Szennyvizek szellőztetése, gőzölés | 64 |
Szennyvizek flotálása | 65 |
Szennyvizek extrahálása | 68 |
Szennyező anyagok redukálása | 69 |
Kémiai oxidálás, égetés | 69 |
Ioncserélők alkalmazása | 72 |
Keverés, egységesítés | 74 |
Vegyipari szennyvizek biológiai tisztítása | |
Általános ismeretek | 77 |
Biológiai kezelés technikai előfeltételei | 81 |
Biológiai tisztítóberendezések | 85 |
Csepegtető testek | 85 |
Eleveniszapos szennyvíztisztítás | 90 |
Oxidációs árkok | 108 |
Oxidációs tavak | 109 |
Anaerob rothasztók | 110 |
Mezőgazdasági hasznosítás | 111 |
A szennyvíztisztítás 3. fokozata | 112 |
Víz- és szennyvízvizsgálatok, kísérletek | |
Fontosabb fizikai és kémiai jellemzők, meghatározásuk jelentőségük | 116 |
Szín | 116 |
Zavarosság | 116 |
Szag | 116 |
Hőfok | 116 |
Lebegő anyag, üledék, összes szárazanyag | 117 |
Savasság, lúgosság | 117 |
Kémiai oxidálhatóság | 118 |
Oldott oxigéntartalom | 119 |
Nitrogénvegyületek | 119 |
Foszfát ion | 121 |
Szulfát ion | 121 |
Klorid ion | 121 |
Szulfid ion | 121 |
Cianid ion | 122 |
Szulfit ion | 122 |
Nehézfémsók | 122 |
Egyéb szervetlen szennyező anyagok | 122 |
Szerves anyagok | 123 |
Biológiai oxidálhatóság | 124 |
Redukciós rothadási próba | 127 |
"Fenolok" | 127 |
"Olajok" | 127 |
"Detergensek" | 127 |
"Oldószerek" | 128 |
Vízkezelési kísérletek | 129 |
Laboratóriumi kísérletek | 131 |
Félüzemi kísérletek | 135 |
Nagyüzemi kísérletek | 137 |
Egyes vegyipari üzemek vízgazdálkodása, szennyvízkezelése | |
Sokprofilú nagy vegyikombinát vízgazdálkodása, szennyvízkezelése | 138 |
Sokprofilú finomvegyszergyár szennyvízkezelése | 141 |
Kisebb gyógyszervegyészeti gyár szennyvízkezelése | 148 |
Egyprofilú vegyészeti gyár szennyvízkezelése | 153 |
Olajfinomító I. vízgazdálkodása és szennyvízkezelése | 155 |
Olajfinomító II. vízgazdálkodása és szennyvízkezelése | 160 |
Vegyipari vízgazdálkodási létesítmények néhány tervezési irányelve | |
Csatornahálóat | 168 |
Egységesítő és átmeneti tározó medencék | 170 |
Biológiai oxidálás | 172 |
Egyedi előkezelés - központi utókezelés | 172 |
Összefoglalás | |
Ajánlott irodalom | 177 |
Táblázatok | 181 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.