A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Ipari mikrobiológiai gyakorlatok I.

Budapesti Műszaki Egyetem Vegyészmérnöki Kar/Kézirat

Szerző

Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 168 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 21 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. A könyv 260 példányban jelent meg. Kézirat. Változatlan utánnyomás. Tankönyvi szám: J6-42.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Ipari mikrobiológiai laboratóriumi felszerelés 3
Átoltó helyiség 3
Termosztát helyiség 4
Táp anyagkonyha és raktár 4
Kémiai laboratórium 4
Műszerszoba 4
Laboratóriumi bútorok 4
Sterilező készülékek 5
Autoklávok 5
Termosztátok 6
Centrifugák 7
Üvegáru 7
Üvegáru tisztítása és előkészítése 8
Baktériumszűrők 9
Egyéb felszerelési tárgyak 10
Egyéni felszerelés. 10
A mikrobiológiai munka néhány szabálya 11
Átoltási feladatok 12
Átoltótűk 13
Átoltókacsok 13
Átoltópipetták 13
Hogyan kell átoltani? 14
Átoltófülke előkészítése 14
Tápoldatok és tál talajok 16
Tápoldatok elkészítésének főbb mozzanatai 17
Tápoldatok, tápanyagok megőrzése 19
Természetes tápoldatok 20
Steril 20
Ringer-oldat 20
Malátalé 20
Melaszcefre 21
Derített melaszoldat 21
Élesztőfőzet 21
Élesztő autolizátum 21
Gabonacefre 22
Gabonaőrlemény 22
Húsleves 22
Tej savó 22
Tápoldat-szilárdítók, szilárd táptalajok 22
Zselatin 22
Agar-agar 23
Kovasav 23
Steril burgonyaszelet 24
Steril kenyérszelet 24
Szintetikus tápoldatok 24
Sterilezés 26
Sterilezés száraz meleggel 26
Sterilezés gőzben 26
Autokláv kezelése 26
Dezinficiáló szerek 27
A mikroszkóp 29
Mikroszkóp fajtái 30
A lencsés mikroszkóp részei 31
A fényforrás 31
A tükör 33
A kondenzor 33
A tárgylencse 33
A szemlencse 34
A mikroszkóp állványa 35
A mikroszkóp karbantartása 35
A mikroszkóp használata 36
Megvilágítás beállítása 37
Köhler-féle megvilágítási szabály 37
Ferde megvilágítás 39
A vizsgálandó készítmények előállítása 40
Vizsgálat mikroszkóppal 40
Optikai színezés 41
Fáziskontraszt mikroszkóp használata 41
Homogén immerzió használata 42
Mikroszkópos készítmények 43
Egyszerű vizes készítmények 43
Metszetkészítés 44
Növényi részek előkészítése mikroszkópos vizsgálathoz 46
Metszetkészítés szálasanyagokból 46
Mikroszkópiában alkalmazott gyakoribb kimutatási reakciók 43
Szénhidrátok kimutatása 43
Glukóz és fruktóz kimutatás 43
Szaharóz kimutatás 49
Inzulin kimutatás 49
Keményítő kimutatás 49
Cellulóz kimutatás 49
fehérjék kimutatása 50
Cserzőanyagok kimutatása 50
Lignin kimutatása 51
Olajok és zsírok kimutatása 51
Pektin kimutatása 51
Mikroorganizmusok szétválasztása 52
Természetes tiszta tenyésztés 52
Tiszta tenyészetek készítése 53
Abszolút tiszta kultúra-készítés 55
Lindner-féle cseppkultúra. 55
Hansen-eljárás 56
Anaerob tenyésztés 57
Mikroorganizmusok eltartása 60
Mikroorganizmusok telepeinek makroszkópos vizsgálata 61
Lenyomati mikroszkópos készítmények.. 63
Mikroorganizmusok mikroszkópos vizsgálata 64
Egyszerű vizes készítmény 65
Függőcsepp-készítmény. 65
Tusba ágyazott készítmény v 65
Mikróba-színezés 65
Kikent készítmény színezése 67
Gram-színezés 69
Spóra-színezés 70
Ostor-színezes 70
Vitál-színezés 71
Mikroorganizmusok mérése mikroszkóppal 72
Mérés okulár-mikrométerrel 72
Mérés összehasonlítással 72
Sejt számlálás mikroszkóppal 73
Mikroorganizmusok meghatározására szolgáló vizsgálati módszerek. 74
Oxigénszükséglet vizsgálata 75
Hőtűrési vizsgálat 76
Spóraképzés kimutatása élesztőknél 77
Erjesztési próba 78
Mikro-módszer. 78
Félmikro-módszer 79
Erjesztőcsöves módszer 79
Kataláz-kimutatás 80
Nitrát-redukciós próba 80
Metilénkék redukciós próba 81
Ammóniaképződés kimutatása 82
Kénhidrogénképződés kimutatása 82
Indolképzés kimutatása 83
Keményítőhidrolízis kimutatása 84
Zselatint elfolyósító enzimek kimutatása 85
Kazein-hidrolizáló enzimek kimutatása 86
Lipáz-hatás kimutatása 86
Voges-Proskauer-próba 87
Endo-agaros próba 88
Számkulcs a baktériumok számindex alapján történő jellemzéséhez 89
Néhány fontosabb baktériumfaj számindexei 90
Meghatározó kulcs a baktériumok rendjeihez és alrendjeihez 94
Meghatározó kulcs a valódi baktériumok családjainak nemzetségeinek meghatározásához 95
Meghatározó kulcs az élesztőkhöz 104
Meghatározó kulcs a gyakrabban előforduló penészcsaládok és nemzetségek azonosításaihoz 111
Ipari mikrobiológiailag fontosabb néhány baktérium rajza és jellemzése 120
Ipari mikrobiológiailag fontosabb néhány élesztő és élesztőhöz hasonló gomba 122
A fontosabb penészekre vonatkozó ábrák 126

Dr. Görög Jenő

Dr. Görög Jenő műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Görög Jenő könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem